Τρίτη 29 Αυγούστου 2017

Ο ισαποστασίτης και οι ταυτίσεις


Από την έντυπη έκδοση της Ναυτεμπορικής
Της Κατερίνας Τζωρτζινάκη

Ο New Yorker, ο Economist και το Spiegel απάντησαν στον ισαποστασίτη Τραμπ από τους εμπλεκόμενους στα αιματηρά επεισόδια στο Σάρλοτσβιλ, ταυτίζοντάς τον με την Κου Κλουξ Κλαν.
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο δεξιός εξτρεμισμός στις ΗΠΑ φαίνεται να βιώνει μια περίοδο αναγέννησης από την ημέρα που ανέλαβε ο Τραμπ. Ποιος αμφισβητεί ότι «η παρουσία του μίσους έγινε καταφανής, όταν άνθρωποι κράδαιναν σβάστικες στους δρόμους της Σάρλοτσβιλ και ένας ρατσιστικός όχλος επιδιδόταν σε πράξεις ωμής βίας»;
«Δεν μπορώ να πιστέψω πως είμαι αναγκασμένος να το γράψω αυτό: η αντίσταση στους ναζί είναι απαραίτητη. Δεν υπάρχουν καλοί ναζί. Ή οπαδοί της Κου Κλουξ Κλαν ή τρομοκράτες». Ο Τζέιμς Μέρντοχ, διευθύνων σύμβουλος της 21th Century Fox, δεν μπορεί να το πιστέψει, αλλά με την Ιστορία είναι προφανές ότι ακόμη δεν έχουμε ξεμπλέξει και ο Αδόλφος στις συγκρίσεις παραμένει η εύκολη, πρώτη σκέψη.
Απευθείας συσχετισμό του προέδρου των ΗΠΑ με τον Χίτλερ επιχειρεί το γερμανικό περιοδικό Stern, το οποίο στο εξώφυλλό του απεικονίζει τον ένοικο του Λευκού Οίκου τυλιγμένο με την αμερικανική σημαία να προτείνει το δεξί του χέρι σε ναζιστικό χαιρετισμό. Και για όσους δεν κατάλαβαν τον παραλληλισμό, βάζει και τίτλο «Ο αγών του».

Είναι ο Τραμπ η απόλυτη ενσάρκωση του κακού; «Λόγω των εξαιρετικών σχέσεων με τις ΗΠΑ, πρέπει να μην είμαστε υπερβολικοί στις δηλώσεις μας...», δήλωσε ο Ισραηλινός υπουργός Τηλεπικοινωνιών και στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού Νετανιάχου, Αγιόμπ Κάρα.
«Πρέπει να καταδικάσουμε τον αντισημιτισμό και κάθε ίχνος ναζισμού... 'Ομως ο Τραμπ είναι ο καλύτερος Αμερικανός ηγέτης που έχει γνωρίσει ποτέ το Ισραήλ… ο Τραμπ είναι ο αδιαμφισβήτητος ηγέτης του ελεύθερου κόσμου και δεν θα ανεχθούμε να τον βλάψει κανείς».
http://www.jpost.com/Israel-News/Politics-And-Diplomacy/Israeli-minister-Relations-with-Trump-are-more-important-than-calling-out-Nazis-502708

Φαεινότερο κι από τον ήλιο ότι οι ιστορικοί παραλληλισμοί είναι βαθιά προβληματικοί, τα απλοϊκά σχήματα γαργαλούν τα νευρικά συστήματα και οι πολιτικές εξισώσεις χρησιμοποιούνται για άλλες αποδόσεις. 'Ολα τ’ άλλα είναι για μας τους μικρούς πολύ μεγάλα.   

Ναυτεμπορική

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου