Τρίτη 27 Δεκεμβρίου 2016

Υπάρχει δυνατότητα ΕλληνοΙταλικής πρωτοβουλίας για το Προσφυγικό


του Αντώνη Δ. Παπαγιαννίδη
Όταν καταρρέουν γύρω τα πάντα, είναι δύσκολο να τοποθετηθεί κανείς με διάθεση ορθολογική στα συγκεκριμένα. Τι θα πει "καταρρέουν τα πάντα"; Θα πει ότι έχουμε στην Τουρκία την δολοφονία/εκτέλεση του Ρώσου πρέσβυ απο αστυνομικούς με εκφώνηση λόγου εκδίκησης για το Χαλέπι, και παρευθύς το καθεστώς Ερντογάν "εξηγεί" ότι ο δολοφόνος (ο οποίος ρητόρευε επί ώρα πάνω από το πτώμα προς το παγωμένο κοινό καταγγέλλοντας την Ρωσία) ανήκε στο κλίμα Γκιουλέν. και οι τριμερείς Ρωσίας-Τουρκίας-Ιράν (στην Μόσχα, για το Χαλέπι) ούτε καν αναβάλλεται για μια μέρα. Θα πει ότι, λίγες ώρες αργότερα, φορτηγό με Πακιστανό μετανάστη οδηγό θερίζει το πλήθος στην Χριστουγεννιάτικη Αγορά στο Βερολίνο, με 12 νεκρούς και δεκάδες τραυματίες, με μεταφορά "λογικής" της Promenade des Anglais στην Kur fuersterndamm. Θα πει ότι - χλωμή αντανάκλαση.... - σ' εμάς τρία τρόλεϊ λαμπαδιάζουν στην Πατησίων, αφού αποβιβάζονται οι επιβάτες με το ζόρι.
Όμως καλούμε τον αναγνώστη να μας ακολουθήσει για λίγο σε μια συνάντηση - οργανώθηκε από το Δίκτυο για την Μεταρρύθμιση της Άννας Διαμαντοπούλου (με εμπάργκο, ως φαίνεται, από την ΔηΣυμπ/ΠΑΣΟΚ και την Φώφη Γεννηματά, βέβαια) και την δι-Ευρωπαϊκή FEPS (της ΚεντροΑριστεράς), με θέμα το Προσφυγικό. Για νάμαστε ειλικρινείς, στην διοργάνωση αυτή - που "είδε" το Προσφυγικό με την διεθνή, την Ευρωπαϊκή και τέλος την Ελληνική του διάσταση, το ενδιαφέρον δεν βρισκόταν στις παρεμβάσεις των αστέρων της βραδιάς - των πρώην Πρωθυπουργών Ντ' Αλέμα και Σημίτη - που λιγάκι θύμισαν ξεθυμασμένο κρασί: ο Μάσσιμο Ντ'Αλέμα εμνήσθη ημερών αρχαίων, τότε που η Κορυφή των "15" της ΕΕ είχε 11 Σοσιαλδημοκράτες. ο Κώστας Σημίτης εξήγησε πώς η ψευδής αντίληψη για "καλή ζωή" στην Ευρώπη κινεί τους μετανάστες και απηύθυνε εκκλήσεις για συμφωνίες της ΕΕ με τρίτες χώρες και για επενδύσεις στην Αφρική. και οι δυο για λήξη των εχθροπραξιών που γεννούν το προσφυγικό κύμα - όλα σωστά και ωραία, αλλ' απόλυτα αποσυσχετισμένα από την βία και την ένταση της κρίσης του τώρα...

Ούτε στάθηκε η μπίλια του ενδιαφέροντος στην ΕλληνοΕλληνική αντιπαράθεση Γιάννη Μουζάλα - Σταύρου Θεοδωράκη - Γιώργου Καμίνη που, παρά κάποιες χρήσιμες τοποθετήσεις (από Μουζάλα για το διαχρονικό προφίλ των προσφυγικών ρευμάτων και για το πώς γίνονται προσπάθειες επί του συγκεκριμένου και πώς θα συνεχιστούν), από Καμίνη για το πώς οι αντιστάσεις για την χρήση χώρων (στρατοπέδων, ιδίως) "έφαγαν" χρόνο, συν για τις τωρινές πρωτοβουλίες των Δήμων για ολοκληρωμένη προσέγγιση, από Θεοδωράκη για τις χαμένες ευκαιρίες και για την έμφαση στην εκπαίδευση των προσφυγόπουλων) κατέληξαν στον αναμενόμενο τσακωμό.
Όχι. Το αληθινό ενδιαφέρον ήταν στην τριάδα των ξένων εισηγητών (του Gerald Knaus, της "Ευρωπαϊκής Πρωτοβουλίας Σταθερότητας"/ESI, που βρίσκεται στην ρίζα της Συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας, του Γερμανου David Kipp και της Σλοβένας Ταnja Fajin). Η τελευταία έδειξε την κατάσταση φόβου - για "δικαίωμα στον φόβο" μίλησε και ο Γ. Μουζάλας - που οδηγεί τα βήματα στην Κεντρική Ευρώπη και χτίζει τα αδιέξοδα. Ο Kipp εξήγησε το ενδο-Γερμανικό πρόβλημα και πώς κινδυνεύει να δυσλειτουργήσει ακόμη περισσότερο (λίγες ώρες αργότερα, το φονικό φορτηγό χτυπούσε στο Βερολίνο!). Κυρίως όμως ο G. Knaus, αφού έδειξε πώς βαθμιαία οι λύσεις που δόθηκαν αρχίζουν να δυσλειτουργούν - και στην Μεσόγειο προς Ιταλία, και στο Αιγαίο, αλλά και στις Ευρωπαϊκές πόλεις! - απηύθυνε έκκληση για μια Ευρωπαϊκή λύση. ΟΧΙ για μια λύση μέσα από θεσμικές αποφάσεις ή ατέρμονες συζητήσεις αλλά με τέσσερεις αρχές: μείωση των παράτυπων/παράνομων εισόδων, όχι push backs, άρνηση της "λύσης Nauru" (να γίνει ένα ή περισσότερα νησιά του Αιγαίου φυλακή), άμεση και λειτουργική Ευρωπαϊκή αλληλεγγύη.
Αυτά, με μια "κοινή ΕλληνοΙταλική πρωτοβουλία" στα πλαίσια της ΕΕ. Γίνονται τέτοια πράγματα; Σήμερα; Θα επανέλθουμε.

kontranews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου