Κυριακή 29 Απριλίου 2012

Morgan Stanley: Τα τέσσερα σενάρια για την πορεία της ευρωζώνης - Επικρατεί σταδιακά αποπληθωρισμός - Δύσκολη η ανάκτηση της εμπιστοσύνης


    Ανάμεσα στην εμπιστοσύνη και την δυσπιστία, τη νομισματική χαλάρωση της ενίσχυσης της ρευστότητας και τις πληθωριστικές πιέσεις και φόβους της ΕΚΤ, η Morgan Stanley δημοσιεύει δύο "γρήγορα" διαγράμματα για το που βρίσκονται οι δείκτες στην ευρωζώνη.



Σύμφωνα με την Morgan Stanley, τέσσερα είναι τα πιθανότερα σενάρια για την πορεία της ευρωζώνης. 

Στο πρώτο σενάριο είναι να υπάρξει αύξηση των πληθωριστικών πιέσεων με ταυτόχρονη απώλεια της εμπιστοσύνης των Ευρωπαίων πολιτικών. Σε μία τέτοια περίπτωση θα απαιτηθεί διόρθωση της επιπλέον ρευστότητας από τις αρχές. 

Κατά το δεύτερο σενάριο, σε κλίμα έλλειψης εμπιστοσύνης, η ευρωζώνη πιθανόν μπορεί να ζήσει τον αποπληθωρισμό. Σε μία τέτοια περίπτωση η κρίση θα έχει απλά... εκτροχιαστεί, αναφέρει η MS, επισημαίνοντας μάλιστα ότι πλησιάζουμε προς αυτό το σημείο και στη συνέχεια μπορεί να κινηθούμε προς το πρώτο σενάριο. 

Το τρίτο σενάριο, το "ποιοτικό άλμα" όπως το χαρακτηρίζει, είναι να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη και να ενταθεί ο πληθωρισμός σταδιακά. 

Στο τέταρτο σενάριο, αντίθετα του πληθωρισμού, θα υποστεί αποπληθωρισμό η οικονομία της ευρωζώνης παρά το γεγονός ότι θα έχει αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη. 



***Σύμφωνα με την άποψη της Morgan Stanley, το πιο πιθανό σενάριο είναι όχι μόνο να μην αποκασταθεί η εμπιστοσύνη των αγορών, αλλά να επιδεινωθεί περαιτέρω, ενώ θα υπάρξει επιπλέον στενότητα ρευστότητας.

www.bankingnews.gr   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου