Τετάρτη 18 Απριλίου 2012

Οκτώ πρόσωπα – κλειδιά της Goldman Sachs βρίσκονται σε καίριες θέσεις στην Ευρώπη – Ποιος είναι ο ρόλος τους και πως συνδέονται οι Λ. Παπαδήμος και Π. Χριστοδούλου


     H ανεπίσημη υποψηφιότητα του νυν διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας του Καναδά, Mark Carney, για την αντικατάσταση του Sir Mervyn King στην κεφαλή της Bank of England τον Ιούνιο του επόμενου έτους, άνοιξε και πάλι τον ασκό του Αιόλου, για το δίκτυο επιρροής της Goldman Sachs στην Ευρώπη.
Ο Carney είχε διατελέσει ανώτατο στέλεχος της Goldman Sachs, ειδικός στη διαχείριση κρατικού κινδύνου, ενώ σύμφωνα με τους γνωρίζοντες η τράπεζα το τελευταίο διάστημα διευρύνει όλο και περισσότερο το δίκτυο παρέμβασης της στην ευρωπαϊκή ήπειρο. Μάλιστα, αν τελικά ευοδωθεί η τοποθέτηση του Carney, θα προστεθεί το όνομα του στον κατάλογο μαζί με τα ονόματα του Mario Draghi, προέδρου της ΕΚΤ, του Mario Monti, διορισθέντος πρωθυπουργού της Ιταλίας, και των δικών μας Λουκά Παπαδήμου και Πέτρου Χριστοδούλου (επικεφαλής ΟΔΔΗΧ).

Σύμφωνα με τους αναλυτές, όπως κάθε δίκτυο, έτσι και αυτό έχει τον επικεφαλής του. Και στην προκειμένη περίπτωση είναι ο Mario Draghi. Ο διάδοχος του Jean Claud Trichet είναι γνωστό ότι υπήρξε αντιπρόεδρος του ευρωπαϊκού κλάδου της τράπεζας την περίοδο 2002 - 2005. Συνεπώς δεν φαίνεται να έχει καμιά ανάμειξη «με το μαγείρεμα των ελληνικών στοιχείων που ενορχηστρώθηκε δύο χρόνια νωρίτερα από την ανάληψη των καθηκόντων του» ενώ ο ίδιος «παραιτήθηκε ένα χρόνο πριν μεταπωληθεί μέρος του επίμαχου swap στην Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος που τότε διηύθυνε ένα άλλο πρώην στέλεχος της Goldman Sachs ο Πέτρος Χριστόδουλος, ο οποίος σήμερα διαχειρίζεται το ελληνικό χρέος».

O άρτι διορισθείς πρωθυπουργός της Ιταλίας Mario Monti κατέχει θέση συμβούλου στην τράπεζα από το 2005 ενώ για τον έλληνα πρωθυπουργό αναφέρεται ότι «συμμετείχε ως διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας την περίοδο 1994 - 2002 στο τέχνασμα που επιχειρήθηκε με τα λογιστικά στοιχεία από την Goldman Sachs».

Το δίκτυο δεν σταματά εδώ. Στην Ιρλανδία βρίσκεται ο Peter Sutherland, πρώην γενικός εισαγγελέας της χώρας, αλλά και μη εκτελεστικός γενικός διευθυντής της Goldman Sachs International. Στο Βέλγιο, ο Karel van Miert, πρώην σύμβουλος της GS, διετέλεσε και Επίτροπος Ανταγωνισμού, ενώ και το πρώην μέλος του ΔΣ της Bundesbank, Otmar Issing, είχε διατελέσει σύμβουλος της GS. Ο μέχρι την προηγούμενη εβδομάδα επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Γραφείου του ΔΝΤ Antonio Borges, είχε διατελέσει αντιπρόεδρος της Goldman Sachs International.


www.bankingnews.gr   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου