Τετάρτη 18 Απριλίου 2012

Krugman: Η Ευρώπη αυτοκτονεί


Krugman: Η Ευρώπη αυτοκτονεί από τις καθυστερήσεις
και τις επιπτώσεις των προγραμμάτων σκληρής λιτότητας
Από την Sofokleousin.gr

Η μια μετά την άλλη σκάνε οι βόμβες για την κατάσταση της Ευρωζώνης και την εξέλιξη της κρίσης που ταλανίζει τις περισσότερες χώρες. Ο νομπελίστας οικονομολόγος και κορυφαίος συντάκτης των New York Times, Paul Krugman προειδοποιεί ότι η Ευρώπη αυτοκτονεί. Στο άρθρο του εξηγεί τα αποτελέσματα των καθυστερήσεων και τις επιπτώσεις των προγραμμάτων σκληρής λιτότητας που επιβάλλει κατά βάση η Γερμανία.


Τις δυο προηγούμενες ημέρες είχαν προηγηθεί οι αντίστοιχες διαπιστώσεις του Τζ. Σόρος και το καμπανάκι του επικεφαλής οικονομολόγου της UBS για την Ελλάδα.

Παράλληλα, ο δείκτης οικονομικής δραστηριότητας τoυ Brookings Institute και των Financial Times δείχνει ότι η παγκόσμια οικονομία παραμένει στην εντατική και διασωληνωμένη, όπως άλλωστε έχει επισημάνει σε αρκετές ομιλίες τελευταία η Κριστίν Λαγκάρντ.


Οι ενδείξεις πληθαίνουν και αποκαλύπτουν ότι η κατάσταση βρίσκεται σχεδόν εκτός ελέγχου.
Εκτός από τις προειδοποιήσεις των οικονομολόγων και των μεγαλοεπενδυτών και την κόντρα του ΔΝΤ με τις ευρωπαϊκές αρχές, εμφανίζεται και ρήγμα στο γαλλογεμρναικό άξονα. Μετά το δριμύ κατηγορώ του υποψήφιου προέδρου Ολάντ και ο Νικολά Σαρκοζί ανεβάζει τους τόνους ζητώντας παρέμβαση της ΕΚΤ για να σωθεί η ανάπτυξη, διαφοροποιούμενος από την κοινή θέση που είχε λάβει με τη Μέρκελ.

Αν σε αυτά προστεθεί η επιδεινούμενη κατάσταση του τραπεζικού συστήματος, η αστάθεια στην Ισπανία, όπου οι αποδόσεις των 10ετών ξεπέρασαν το 6% και η βραδυφλεγής βόμβα της Κύπρου σε συνδυασμό με τον εκτροχιασμό των στόχων στην Ελλάδα τότε πρόκειται για ένα εκρηκτικό κοκτέιλ ειδήσεων.

Ο Κουγκμαν επισημαίνει ότι η λιτότητα που επιβάλλει παντού η Μέρκελ όχι μόνο δε λύνει το πρόβλημα αλλά το επιδεινώνει στρέφοντας τις χώρες σε αναζήτηση νέων κεφαλαίων.
Από την άλλη πλευρά η αύξηση τα ανεργίας, η μείωση των μισθών και η εμβάθυνση της κρίσης δίνουν νέα δυναμική στο χρέος που καθίσταται πλέον μη ελέγξιμο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου