Σάββατο 17 Μαρτίου 2012

Stratfor: Το ΠΑΣΟΚ φούσκωσε το έλλειμμα του 2009

Αποκαλύψεις που κυκλοφορούν και στο WikiLeaks




Για σκόπιμη διόγκωση του ελλείμματος από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ κάνει λόγο Έλληνας πληροφοριοδότης της αμερικάνικης ιδιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών Stratfor. Οπως αναφέρεται στο ηλεκτρονικό μήνυμα που αποκτήθηκε από το Wikileaks και παρουσιάζουν Τα Νέα Σαββατοκύριακο, η συγκεκριμένη πηγή ήταν υποψήφιος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, χωρίς να ξεκαθαρίζεται αν έθεσε υποψηφιότητα στις τελευταίες εκλογές ή παλαιότερα.



Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του πληροφοριοδότη με κωδικό GR101, «η ελληνική κυβέρνηση σκόπιμα επιδείνωσε το πρόβλημα του ελλείμματος το 2009 (με στόχο να επιρρίψει όλα τα οικονομικά προβλήματα στην προηγούμενη κυβέρνηση και πιθανότατα για να λάβει μεγαλύτερη βοήθεια από διεθνείς οργανισμούς) πληρώνοντας κάποιους λογαριασμούς νωρίτερα.


Για παράδειγμα, πληρωμές που θα μπορούσαν να γίνουν τον Ιανουάριο του 2010, καταβλήθηκαν νωρίς τον Νοέμβριο ή τον Δεκέμβριο του 2009 ώστε σκόπιμα να αυξήσουν τις δαπάνες της κυβέρνησης».


Στο ηλεκτρονικό μήνυμα που απέστειλε στις 16 Ιανουαρίου 2010 ο υπάλληλος της Stratfor που χειρίζεται τη συγκεκριμένη πηγή επισημαίνεi επίσης ότι ο πληροφοριοδότης GR101 είναι δικηγόρος στις Βρυξέλλες. Περιγράφεται δε ως πολύ αξιόπιστος και με πολύ καλές επαφές στην ελληνική κυβέρνηση. Ωστόσο, οι πληροφορίες αυτές που έδωσε χαρακτηρίστηκαν από τον χειριστή ως «φήμες».


Σημειώνεται ότι μία εβδομάδα πριν από την αποστολή του εν λόγω μηνύματος είχε εκδοθεί από τη Eurostat η έκθεση - κόλαφος για τα ελληνικά στατιστικά στοιχεία του 2008.

Πηγή voria.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου