Παρασκευή 9 Μαρτίου 2012

Οι κινήσεις του ελληνικού δημοσίου είναι ενοχικές σχεδίασε την χρεοκοπία, τα CACs και εκβιάζοντας τους δανειστές τους οδήγησε σε τεράστιες ζημίες – Αυτό δεν αποτελεί εθνική επιτυχία αλλά εθνική τραγωδία


 Το ελληνικό κράτος είναι ένοχο. Έχει ενοχική συμπεριφορά σχεδίασε την χρεοκοπία, τα CACs τις ρήτρες συλλογικής δράσης και εκβιάζοντας τους επενδυτές τους οδήγησε σε τεράστιες ζημίες.  Αυτό δεν μπορεί να αποτελεί εθνική επιτυχία αλλά εθνική τραγωδία. Η Ελλάδα έσκαψε ένα λάκκο και γρήγορα θα πέσει μέσα.

Όλα σχεδιάστηκαν ερήμην της ελληνικής κοινωνίας και προκλητικά επιβάρυναν την ελληνική κοινωνία.
Το αδηφάγο και αποτυχημένο ελληνικό κράτος μην μπορώντας να τιθασεύσει τον υπερδανεισμό τον οποίο έμαθε πολύ καλά και η ελληνική κοινωνία κατέφυγε για σωτηρία στο ΔΝΤ και στην Τρόικα.
Όλα αυτά είναι γνωστά και κατανοητά.

Το ενδιαφέρον επενδυτών και κοινωνίας επικεντρώνεται πλέον στις επικείμενες εξελίξεις.
Τι σημειώναμε πρόσφατα....
Οι κινήσεις του ελληνικού δημοσίου είναι ενοχικές όσον αφορά τα CACs  τις ρήτρες συλλογικής δράσης.
Αρχικά προσπάθησαν να άρον άρον να ψηφίσουν τον νόμο για τα CACs ετεροχρονισμένα.
Εν συνεχεία άρον άρον ξεκίνησαν τις εξαιρέσεις. Εξαίρεσαν την ΕΚΤ κακώς μεν αλλά,  οι αιτιολογίες που δίδει είναι σοβαρές, εξαίρεσαν τις εθνικές κεντρικές τράπεζες, τα samurai bond στην Ιαπωνία, εξαίρεσαν τα φυσικά πρόσωπα στην Αυστρία και το Βέλγιο  ενώ αρχικά είχαν εξαιρέσει  και τα δάνεια που έχουν χορηγήσει οι τράπεζες προς το δημόσιο και τις  ΔΕΚΟ ύψους 7,9 δις ευρώ αλλά την ύστατη στιγμή τα συμπεριέλαβαν.
Να ληφθεί υπόψη ότι αν είχαν εξαιρεθεί τα δάνεια ενδέχεται να μην είχε πιαστεί ούτε ο στόχος του 75%.
Γιατί ενώ όπως ορισμένοι μπορεί να πιστεύουν ότι το PSI+ θα πετύχει εθελοντικά σπεύδουν να εξαιρέσουν από τα CACs πλειάδα ομολόγων;
Για όλα τα ζητήματα αυτά οι πληροφορίες λένε ότι το ελληνικό κράτος γνωρίζει ότι η διαδικασία δεν μπορεί να είναι εθελοντική και ότι λόγω της συμμετοχής θα πρέπει να καταστεί υποχρεωτική.
Αρκεί να ξεπεραστεί ο στόχος του 66,66% για να ενεργοποιηθούν τα CACs.
Τι σημαίνουν όλα αυτά με όρους αγοράς;
Το PSI+ θα προχωρήσει με CACs δηλαδή υποχρεωτικά.
Θα υπάρξει credit event και πληρωμή των CDS αλλά δεν θα υπάρξει στάση πληρωμών και δεν θα υπάρξουν εμφανείς επιπτώσεις από αυτό το…γεγονός στην καθημερινότητα.
Αυτά τονίζαμε λίγες μέρες νωρίτερα.
Για τη αγορά άπαξ και οι αμκ θα υλοποιηθούν σε πολύ χαμηλές τιμές δεν υπάρχει αισιοδοξία.
Κάποιοι μιλούν για σχεδιαζόμενο τεχνικό ράλι αναλαμπή αλλά χρήζει μεγάλης προσοχής καθώς η Ελλάδα βρίσκεται σε οριακά επίπεδα ακόμη.
Επειδή το PSI+ θα πετύχει έστω και υποχρεωτικά χρειάζεται μεγάλη προσοχή στο τεχνικό ράλι που θα επιχειρήσουν ορισμένα χαρτοφυλάκια.

www.bankingnews.gr   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου