Δευτέρα 12 Μαρτίου 2012

Οπως στην Ισλανδία...

του Νίκου Χατζηνικολάου

Η ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ του «κουρέματος» του δημοσίου χρέους παρουσιάσθηκε στους πολίτες από την κυβέρνηση Παπαδήμου με τόνους τόσον υψηλούς και πανηγυρικούς, ως εάν επρόκειτο περί μεγάλης και ιστορικής εθνικής επιτυχίας! Στην πραγματικότητα η χώρα μας οδηγήθηκε την Παρασκευή στη χρεωκοπία. Απλώς αυτό έγινε τελικά με «ελεγχόμενο» τρόπο, δηλαδή με σχετικώς «ελεγχόμενες» συνέπειες. Και επομένως, ακόμη και αν δικαιολογήσει κανείς την έκφραση μιας σχετικής ανακούφισης γιατί αποφύγαμε τα χειρότερα, που ήταν ήδη προ των πυλών με τη μορφή της πλήρους και ανεξέλεγκτης πτώχευσης, αυτό που δεν μπορεί σίγουρα να ανεχθεί και να συγχωρήσει είναι τα φραστικά πυροτεχνήματα και τις ανερμάτιστες θριαμβολογίες, που συνόδευσαν την ανακοίνωση της επίτευξης του PSI. Ιδίως μάλιστα αν αναλογιστεί τις πολλές και σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις που θα έχει στο μέλλον...

«ΟΤΑΝ ΠΗΓΑΙΝΕΙΣ στην κηδεία ενός συγγενή σου, είναι τουλάχιστον γελοίο να λες ότι η κηδεία σημείωσε μεγάλη επιτυχία»! Με αυτόν τον απλό, εύληπτο και εξαιρετικά δηκτικό τρόπο σχολίασε τις κυβερνητικές ζητωκραυγές, την Παρασκευή το πρωί στον Real FM, ο φίλος οικονομολόγος κ. Αναστάσιος Λαυρέντζος. Σκεφθείτε να ήξερε και ότι λίγες ώρες αργότερα επρόκειτο να ενεργοποιηθούν τα CDS... Ο κ. Λαυρέντζος επεσήμανε ότι μας «χαρίστηκαν» περίπου 100 δισ. ευρώ, αλλά στην πράξη είναι 70, αν αφαιρεθούν τα 30 που θα χρειαστούν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Συνολικά:

ΤΟ ΥΠΟΛΟΙΠΟ χρέος που απομένει μετά το PSI καλύφθηκε με παροχή εγγυήσεων και αλλαγή του νομικού του καθεστώτος. Επιπλέον, η Ελλάδα μπορεί πλέον να φύγει από το ευρώ, χωρίς να έχει τη δυνατότητα να δραχμοποιήσει το χρέος της...

ΜΕ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ του πρώτου Μνημονίου (130 δισ.) πληρώθηκαν στο ακέραιο τα ομόλογα που έληγαν μέσα στην προηγούμενη διετία και το χρέος αυτό αντικαταστάθηκε με ενυπόθηκο διακρατικό δανεισμό, που δεν «κουρεύεται»...

• ΣΤΟ ΣΥΝΟΛΙΚΟ χρέος των περίπου 400 δισ. ευρώ, ένα «κούρεμα» 70-100 δισ. ευρώ είναι μόλις 25% ζημιά, δηλαδή ελάχιστη με βάση τη διεθνή εμπειρία.

ΟΙ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ, χαρίζοντάς μας ένα ποσό που ήταν ήδη γι’ αυτούς ανείσπρακτο, απέφυγαν πολύ μεγαλύτερους συστημικούς κινδύνους και κέρδισαν πολύτιμο χρόνο.

• ΤΕΛΟΣ, απέκτησαν τον πολιτικό έλεγχο της χώρας και τη δυνατότητα να αποσπάσουν περιουσιακά της στοιχεία έναντι εξευτελιστικού τιμήματος.

ΜΙΑ ΑΠΛΗ ανάγνωση του σημερινού πλήρως διασταυρωμένου και εμπεριστατωμένου πρωτοσέλιδου ρεπορτάζ της Real news, για την επικείμενη πρωτοφανή... απόβαση των επιτρόπων που θα προΐστανται των Ελλήνων υπουργών σε όλους τους κρίσιμους τομείς της κυβερνητικής πολιτικής, είναι αρκετή για να κατανοήσει και ο πλέον δύσπιστος συμπολίτης μας πού οδήγησε τη χώρα το πολιτικό της σύστημα. Εικόνα τριτοκοσμικού προτεκτοράτου, με τους Ελληνες υπουργούς σε ρόλο άβουλων βοηθών των Γερμανών, Γάλλων, Ολλανδών, Σουηδών και Αυστριακών υπαλλήλων της τρόικας. Οι ξένοι μοίρασαν μεταξύ τους τα χαρτοφυλάκια και τις κρίσιμες αρμοδιότητες. Αυτοί θα σχεδιάζουν και θα δίνουν τις εντολές. Οι Ελληνες θα εκτελούν. Και βέβαια είναι περιττό να επισημάνουμε ότι με την καθοδήγησή τους έρχεται τον Ιούνιο νέο τσουνάμι σκληρών μέτρων, που θα καταστήσουν ακόμη δυσχερέστερη την ήδη δεινή θέση των μικρών και των μεσαίων εισοδημάτων στη χώρα μας.

ΜΕΣΑ ΣΕ ΑΥΤΟ το βαρύ κλίμα, με τους πολίτες να υποψιάζονται ότι ο «λογαριασμός» δεν βγαίνει ούτε μετά το προχθεσινό «κούρεμα», ιδίως μάλιστα αν δεν υπάρξουν ταχύτατα σοβαρές αναπτυξιακές πρωτοβουλίες και επαναστατικές μεταρρυθμίσεις στο εσωτερικό της χώρας, το χάσμα ανάμεσα στην κοινωνία και την πολιτική βαθαίνει κάθε μέρα και περισσότερο. Η απαρέσκεια για τους εκπροσώπους των κομμάτων που οδήγησαν τη χώρα στο σημερινό ναυάγιο έχει φθάσει στο ζενίθ! Και η προκλητική ατιμωρησία των πολιτικών πρωταγωνιστών όλων των μεγάλων σκανδάλων των τελευταίων δεκαετιών καθιστά το πολιτικό μας σύστημα ακόμη πιο αναξιόπιστο, ακόμη πιο απεχθές.

ΤΟ ΠΡΟΧΘΕΣΙΝΟ
«φτηνό» συγχωροχάρτι στη SIEMENS και συνεπακόλουθα σε όσους χρηματίστηκαν από αυτήν ήταν η τελευταία και ίσως η πιο απροκάλυπτη πράξη κουκουλώματος της μεγάλης ληστείας που έγινε σε βάρος του ελληνικού λαού από τους ίδιους τους κυβερνήτες του. Και ίσως είναι η ώρα, πριν η λαϊκή φωτιά ξεσπάσει ανεξέλεγκτη και καούν μαζί με τα ξερά και τα χλωρά της πολιτικής μας σκηνής, να οδηγηθούν οι υπεύθυνοι της εθνικής μας χρεωκοπίας, αυτοί που μας έστειλαν στη μέγγενη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, στο εδώλιο του κατηγορουμένου. Η μακρινή Ισλανδία, όπου ο πρώην πρωθυπουργός δικάζεται με την κατηγορία ότι έθεσε τα συμφέροντα του κράτους σε κίνδυνο, αποτυγχάνοντας να αποτρέψει την κρίση του 2008, δείχνει τον δρόμο! Ας τον ακολουθήσουμε! Μόνον έτσι θα μπορέσουμε να γυρίσουμε οριστικά σελίδα...


Πηγή www.real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου