Πέμπτη 29 Μαρτίου 2012

Η Ελλάδα έπεσε θύμα των γεωπολιτικών παιχνιδιών της Γερμανίας και της Γαλλίας - Όμως ακόμη μπορεί να στραφεί έναντι των ευρωπαϊκών και αμερικανικών συμφερόντων αν συνεχίσουν να την πιέζουν με τη λιτότητα


Marc Chandler, επικεφαλής ανάλυσης της BBH 

Τα γεωπολιτικά παιχνίδια σε βάρος της Ελλάδας αποκαλύπτουν οι αναλυτές της ΒΒΗ, δείχνοντας ότι ένα σημαντικό μέρος του ελληνικού προβλήματος ήταν και οι αμυντικές δαπάνες της χώρας μας την τελευταία δεκαετία.

Σύμφωνα με τους αναλυτές της ΒΒΗ η Ελλάδα, την ώρα που η Ελλάδα αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα χρέους, εμφανίζεται ως ο πρώτος μεγαλύτερος αγοραστής όπλων της Γερμανίας και ο τρίτος μεγαλύτερος της Γαλλίας. Αυτές οι "εμπορικές σχέσεις" εξηγούν άλλωστε και την "αδιαφορία" που δείχνει η ΕΕ για τη μη μείωση των αμυντικών δαπανών της χώρας, την ώρα μάλιστα που οι κοινωνικές δαπάνες έχουν περικοπεί τόσο που έχουν επιτίνει την ύφεση. 

Εάν την προηγούμενη δεκαετία η Ελλάδα δαπανούσε μόνο το 1,7% του ΑΕΠ στην άμυνα, αντί για 4%, θα είχε εξοικονομήσει λίγο λιγότερα από το 50% του ΑΕΠ ή 150 δισ. ευρώ. Αυτό το μέγεθος ξεπερνά ακόμη και το δεύτερο πακέτο στήριξης της χώρας, γράφει χαρακτηριστικά ο Marc Chandler, επικεφαλής ανάλυσης της BBH, τονίζοντας ότι οι αμυντικές δαπάνες το 2010 αυξήθηκαν κατά 900 εκατ. ευρώ, ενώ οι κοινωνικές δαπάνες μειώθηκαν κατά 1,9 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τους αναλυτές της BBH οι εξαγωγικές χώρες της ευρωζώνης θα είναι ανάμεσα στα θύματα της κρίσης, καθώς οι "καταναλωτές" τους δεν θα είναι σε θέση πια να εξυπηρετούν τις αυξημένες ανάγκες εξαιτίας της λιτότητας. Οι πιστωτές αυτών των χωρών θα πρέπει να το έχουν κατά νου αυτό, και να διαμορφώσουν ανάλογα την επενδυτική σταρτηγική τους. 

Στην πραγματικότητα, η Ελλάδα είναι μέλος τους ΝΑΤΟ με σημαντικά γεωστρατηγικά κεφάλαια τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν κόντρα στα συμφέροντα της Ευρώπης και των ΗΠΑ. Μάλιστα, δεν πρέπει κανείς να παραβλέπει το γεγονός ότι ήδη οι Κινέζοι εχουν συμφωνήσει για την εκμετάλλευση μέρους του λιμανιού του Πειραιά, ενώ η Ρωσία μπορεί να είναι η επόμενη στην εκμετάλλευση κάποιου στρατηγικού κεφαλαίου της χώρας.

www.bankingnews.gr   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου