Τετάρτη 7 Μαρτίου 2012

Έντεκα δισ ευρώ θα χάσουν τα ασφαλιστικά ταμεία από το PSI


Στο μισό μειώνονται τα αποθεματικά των ασφαλιστικών Ταμείων.


Στα 11 δισ. ευρώ ανέρχεται το ποσό που θα χάσουν από τα αποθεματικά τους τα ασφαλιστικά ταμεία, τα οποία δεν εξαιρούνται από το «κούρεμα» των κρατικών ομολόγων, όπως επιβεβαίωσαν κατά τη διάρκεια σύσκεψης ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος και ο υπουργός Εργασίας Γ. Κουτρουμάνης.

Τα Ταμεία, που διακατέχουν ομόλογα του Δημοσίου, αξίας 21 δισ. ευρώ, μετά το «κούρεμα» θα τα δουν να μειώνονται στα 11 δισ.
 Να σημειωθεί δε ότι από τα 21 δις. μόλις τα 7 δισ. ευρώ διατέθηκαν από τα Ταμεία απευθείας για την αγορά ομολόγων του Δημοσίου. Τα υπόλοιπα 14 δισ. ευρώ κατατέθηκαν στην Τράπεζα της Ελλάδος τα οποία στη συνέχεια η ίδια επέλεξε να επενδύσει σε ομόλογα του Δημοσίου, αλλά τώρα η επιλογή της οδηγεί σε «κούρεμα» που επιβαρύνει αποκλειστικά τα ίδια τα Ταμεία.

Στο εξής, όσα ασφαλιστικά ταμεία χρησιμοποιήσουν στο εξής ομόλογα του Δημοσίου σαν εγγύηση για το δανεισμό τους από τις Τράπεζες, (ρέπος), η αξία των ομολόγων αυτών θα υπολογίζεται στο 25% της ονομαστικής τους αξίας.

Ομόλογα του Δημοσίου διαθέτουν όλα τα Ταμεία εκτός από το Ενιαίο Ταμείο Ασφάλισης τραπεζοϋπαλλήλων (ΕΤΑΤ) και τον Οργανισμό Περίθαλψης Ασφαλισμένων του Δημοσίου (ΟΠΑΔ). Μέχρι στιγμής, θετικά φέρονται να αντέδρασαν στη ρύθμιση, τα Δ.Σ του Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων και του Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων, παρά την έκκληση της ΑΔΕΔΤ, να μην αποδεχτούν οι διοικήσεις των Ταμείων το «κούρεμα» των ομολόγων που οδηγούν στη μείωση των αποθεματικών τους.

Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση, προκειμένου να δώσει λύση στην αναπλήρωση των απωλειών των Ταμείων ψήφισε στη νέο εφαρμοστικό νόμο διάταξη για αξιοποίηση υπέρ των Ταμείων, περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου, σε συνδυασμό ακίνητης περιουσίας, μετοχών καταθέσεων και άλλων πόρων.

www.reporter.gr                                             

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου