Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2012

Αρθρο φωτιά του Γιώργου Αδαλή πριν ένα χρόνο για την σημασία στην φορολογία της καμπύλης του Laffer

Της Εύας Σερκίζη 
Από το aegeantimes

Με ένα άρθρο φωτιά, του διαχειριστή των AegeanTimes.gr και οικονομολόγου, Γιώργου Αδαλή, στο προσωπικό του site www.adalis.gr, ένα χρόνο πριν, δινόταν με απλούς όρους στην προηγούμενη Κυβέρνηση, οι βασικές αιτίες για τις οποίες θα αποτύχει το Μνημόνιο και οι πολιτικές της υπερφορολόγησης!

Με ιδιαίτερα σκληρή γλώσσα, ο κ. Αδαλής, στις 15 Φεβρουαρίου 2011, επιτίθεται κατά της Κυβέρνησης, παρουσιάζοντας την θεωρία του Arthur Laffer ξεκαθαρίζοντας ότι , τα μέτρα θα αποτύχουν παταγωδώς!

 Και μάλιστα ζητούσε από τότε, να ΜΕΙΩΘΟΥΝ και όχι να αυξηθούν οι συντελεστές φορολόγησης και εξηγούσε τους δύο βασικούς λόγους! Φαίνεται ότι η Κυβέρνηση και οι Γκάουλάιτερ, λειτουργούν με ένα χρόνο καθυστέρηση και αφού έχει επιτευχθεί πρώτα η ζημιά !

Το είχαμε υποσχεθεί πριν μερικές εβδομάδες, και σήμερα, αναδημοσιεύουμε τα γραφόμενα του ανθρώπου που το 2007 είχε γράψει ότι η χώρα θα χρεοκοπήσει το 2010, πολύ απλά γιατί εσείς το ζητήσατε.

Ο ίδιος δηλώνει σήμερα, ότι ουδέποτε μετάνιωσε για την χρήση της ιδιαίτερα σκληρής γλώσσας που χρησιμοποίησε, ειδικά για το σημείο που αποκαλεί "τενεκέδες" τους εμπνευστές συτής της πολιτικής, πολύ απλά, διότι γνώριζε εκ των προτέρων ότι δεν θα εισακουστεί από κανέναν, και θα αναγκαστούν να τα μαζέψουν πίσω μετά από καιρό!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ - ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΑΔΑΛΗ ΣΤΙΣ 15-2-2011

«Απλά μαθήματα Οικονομικών σε όσους ροκανίζουν το βιος των Ελλήνων
H καμπύλη του Arthur Laffer και η Ελλάδα!!! Οπως λέμε ... οι τενεκέδες Ελληνες οικονομολόγοι και τα αρπακτικά του Δ.Ν.Τ.

     
Εχουν πάει σχολείο άραγε οι οικονομολόγοι της Ελληνικής Κυβέρνησης, ή απλά έκαναν μια βόλτα από το Πανεπιστήμιο που φοιτούσαν, και αφού ξόδεψαν όλη την πατρική τους περιουσία σε … λεζάντες, μπήκαν στην παραγωγή ως ξύλα και μάλιστα απελέκητα;

Φαίνεται ότι η το Οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης απαρτίζεται από μετρίους οικονομολόγους ! Oπως μέτριοι είναι και οι οικονομολόγοι του ΔΝΤ ! Πέραν της αδυναμίας των Ελληνικών Κυβερνήσεων να ακούσουν τις φωνές των υγιών οικονομολόγων που από το 1994 και μετά έχει μαλλιάσει η γλώσσα τους να λένε και να ξαναλένε ότι με τέτοια καμώματα η Ελληνική Οικονομία θα καταρρεύσει, φαίνεται ότι σήμερα δέχονται ως μοναδική λύση του οικονομικού μας αδιεξόδου , όσα μας προτείνουν οι Τροϊκανοί !

Εχουν πάει σχολείο άραγε οι οικονομολόγοι της Ελληνικής Κυβέρνησης, ή απλά έκαναν μια βόλτα από το Πανεπιστήμιο που φοιτούσαν, και αφού ξόδεψαν όλη την πατρική τους περιουσία σε … λεζάντες, μπήκαν στην παραγωγή ως ξύλα και μάλιστα απελέκητα;

Αν τελικά έχω δίκιο θα πρέπει από σήμερα να τους παράσχουμε άμεση βοήθεια ξεκινώντας από απλές Αρχές των Οικονομικών.

Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή και ας δούμε με ψυχραιμία την αλήθεια.

Ρωτήστε λοιπόν τον πρώτο οικονομολόγο που θα βρείτε στο δρόμο και εργάζεται σε κάποιο υπουργείο της Κυβέρνησης!!

"Ξέρεις παιδί μου τι είναι η καμπύλη του Laffer" ;;

Εσεις και να μην γνωρίζετε δεν πειράζει γιατί ούτε οικονομική πολιτική ασκείτε ούτε φάγατε τα λεφτά του πατέρα σας για να σπουδάσετε οικονομικά !

Αλλά τέλος πάντων !

Όπως και να έχει, η καμπύλη του Laffer πρωτοέγινε γνωστή διεθνώς το 1970 και στηρίζεται σε μια απλή λογική διαπίστωση:

Όταν ο φορολογικός συντελεστής είναι μηδέν, το κράτος δεν εισπράττει καθόλου έσοδα. Όταν όμως ο φορολογικός συντελεστής είναι ίσος με 100%, ισχύει πάλι το ίδιο για τον απλούστατο λόγο ότι ο φορολογούμενος δεν έχει κανένα κίνητρο να δουλέψει από τη στιγμή που το κράτος θα του πάρει όλα τα λεφτά !!!

Σύμφωνα με τον κ. Arthur Laffer, υπάρχει ενδιάμεσα ένας ιδανικός φορολογικός συντελεστής, π.χ. για κεφάλαιο ή εισόδημα, που μεγιστοποιεί τα έσοδα του κράτους.

Αν ο ισχύων συντελεστής, π.χ. εισοδήματος, είναι μεγαλύτερος από τον ιδανικό, ο κρατικός κορβανάς θα εισπράττει λιγότερα έσοδα από αυτά που θα μπορούσε. Αν είναι μικρότερος, το κράτος θα μπορούσε να τον αυξήσει για να πλησιάσει τον ιδανικό συντελεστή και να μεγιστοποιήσει τα φορολογικά του έσοδα.

Όμως, η καμπύλη έμελλε να μείνει στην Ιστορία, παρότι ο οικονομολόγος κ. Arthur Laffer, από τον οποίο πήρε το όνομα, απέδωσε την αρχική ιδέα σε έναν μουσουλμάνο δάσκαλο του 14ου αιώνα και στον John Maynard Keynes.

Η Ιστορία θέλει ο Laffer να χαράσσει την καμπύλη πάνω σε ένα χαρτομάντιλο σε μια συνάντηση που είχε το 1974 με δημοσιογράφο της "Wall Street Journal" και τους ρεπουμπλικανούς πολιτικούς Dick Cheney και Donald Rumsfeld, για να επιχειρηματολογήσει εναντίον της αύξησης των φόρων από τον τότε ρεπουμπλικάνο Πρόεδρο Gerald Ford.

Αυτά για την ιστορία!

Και πάμε τώρα στα δικά μας!

Εχει ασχοληθεί κάποιος περισπούδαστος οικονομολόγος του υπουργείου οικονομίας να δει ποια είναι η χρήση της θεωρίας του Laffer στην Ελλάδα; Με απλά λόγια ασχολήθηκε ποτέ κανείς να δει ποιο είναι το σημείο εκείνο που το κράτος όταν ξεπεράσει έναν φορολογικό συντελεστή τα δυνητικά προσδοκώμενα έσοδά του θα αρχίσουν να μειώνονται μιας και όλο και περισσότεροι θα αρνούνται να πληρώσουν τους φόρους;

Ποιο είναι αυτό το ποσοστό σήμερα στην Ελλάδα; Το 10% , το 15% , το 30% το 40% … πόσο επιτέλους είναι αυτό το ποσοστό σήμερα?

Γιατί με την εμπλοκή της τρόικας κάθε μέρα αυξάνουν εμέσους και άμεσους φόρους και μειώνουν μισθούς και συντάξεις! Που το πάνε δηλαδή? Να φτάσει η φορολογία στο 70%, στο 80% και στο τέλος να μην πληρώνει κανείς;

Που το πάνε ;

Με τις επιλογές τους αυτές ο μόνο σίγουρο είναι σιγα σιγά θα εισπράττουν από φόρους πολύ λιγότερα απ ότι εισέπρατταν τα προηγούμενα χρόνια !

Μήπως τελικά δεν είσαι τόσο … ανεπαρκείς οι οικονομολόγοι της Κυβέρνησης αλλά στην πραγματικότητα ΕΠΙΘΥΜΟΥΝ ΔΙΑΚΑΩΣ να μηδενίσουν τα έσοδα της Πολιτείας με αποτέλεσμα ότι έχουμε υποθηκευμένο να μας το πάρουν τα «κοράκια» της Wall Street και διάφοροι απίθανοι τύποι … τύπου George Sorros ?

Για να πετύχει μια πολιτική σε μια οποιαδήποτε οικονομία του πλανήτη δεν αρκεί να αυξάνεις τα έσοδα όπως κάνει σήμερα η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ! Και μάλιστα χωρίς καν να λαμβάνει γνώση ακόμη και τις Βασικές Οικονομικές Αρχές!

Χρειάζεται διπλή προσπάθεια! Αφ ενός η αύξηση των εσόδων αλλά απαιτείται αφετέρου και η μείωση των εξόδων! Είδατε εσείς κάποιο τμήμα του Δημόσιου τομέα να μειώνει δραστικά τα έξοδά του? Μάλλον αυξάνονται μπορεί να πεις κανείς. Ειδικά αν προσθέσουμε και τα νέα υπέρβαρα ποσά που προκύπτουν από τους τόκους και τα τοκοχρεολύσια των νέων δανείων, δεν βλέπουμε πουθενά προοπτική μείωσης των εξόδων!

Αφήστε που οι υπουργοί, οι σύμβουλοι τους και γενικά οι Κρατικοί Αξιωματούχοι, συνεχίζουν να υπογράφουν απίστευτες δαπάνες και να διαβιούν καθημερινά ως εκπρόσωποι κάποιου Σαουδαραβικού Εμιράτου και όχι της (υπό πτώχευσης) Ελλάδος !

Η αύξηση των εσόδων θα έρθει στην Ελλάδα όχι με δημοσιονομικές πολιτικές τύπου «αυξήστε τους φόρους»! Θα έρθει με άλλον τρόπο!

Κατά τη γνώμη μου η Κυβέρνηση θα ΕΠΡΕΠΕ να είχε … ΜΕΙΩΣΕΙ τους φορολογικούς συντελεστές και όχι να τους αυξήσει! Και αυτό γιατί θα επιτύγχανε σε δύο στόχους ταυτόχρονα !

Να τους μειώσει τόσο δραστικά ώστε η πληρωμή των φόρων να γίνει ΠΡΩΤΟΝ , ελκυστική και απαγορευτική για τους φοροφυγάδες και φοροκλέπτες. Με απλά λόγια να μην αξίζει να ρισκάρει κάποιος το κεφάλι του για να φοροδιαφύγει. Ετσι τα προσδοκώμενα (πραγματικά) έσοδα που θα εισέπραττε θα ήταν πολύ περισσότερα από αυτά που εισπράττει σήμερα! Και ΔΕΥΤΕΡΟΝ θα μείωνε δραστικά το ποσοστό της ΠΑΡΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ που σήμερα ανθεί στη χώρα μας και καθημερινά «σκοτώνει» το Κράτος !!

Με την διαφορά ότι πριν το κάνει θα έπρεπε να είχε δημιουργήσει ισχυρούς εισπρακτικούς μηχανισμούς κι όχι αυτό μπάχαλο που επικρατεί σήμερα στις εφορίες όπου τα κομπιούτερ τα χρησιμοποιούν ως … γραφομηχανές και όχι ως εργαλεία διασταύρωσης φοροδιαφυγής και φοροκλοπής!

Σε μια χώρα όπου , εφοριακοί, λογιστές , φοροτέχνες και δικηγόροι είναι οι μόνοι που κερδίζουν από αυτά εις βάρος του λαού, χρειαζόταν ένα πολιτικός με πυγμή για να επιβάλλει δραστικές τομές και συγχωρέστε με αυτός δεν ήταν τελικά ο Γ.Α.Π.
Που ακούστηκε σήμερα πτυχιούχοι οικονομολόγοι να μην μπορούν να συντάξουν μια απλή φορολογική δήλωση και να χρειάζεται έμπειρος λογιστής;

Δεν έχουν καταλάβει ότι με τόσα έντυπα (Ε1, Ε2, … Ε9) και τόσες περιοδικές και εκκαθαριστικές ΦΠΑ με … «κουτάκια» και «νταμάκια» και νούμερα που δεν βρίσκει άκρη ούτε ο υπουργός οικονομικών της Ελλάδας , δεν θα προχωρήσει ποτέ το πράγμα?

Φυσικά και το κατάλαβαν, αλλά η γνώμη μου είναι ότι ΑΥΤΟ ΑΚΡΙΒΩΣ επιθυμούν ! Την πλήρη επιβολή σύγχυσης στην Ελληνική Οικονομία και την κατάρρευσή της στην επόμενη τριετία με σκοπό την αρπαγή των πλουτοπαραγωγικών πηγών της χώρας από τα «κοράκια» που προανέφερα!

Σήμερα ο Ελληνας θέλει να βοηθήσει την χώρα του και θα δεχόταν ευχαρίστως μια δίκαιη φορολογική μεταρρύθμιση! Και το έδειξε εμπράκτως συναινώντας στην καταβολή δύο μισθών στον κορβανά του Παπακωνσταντίνου και της παρέας της Τρόικας !

Αλλά όταν με τα καμώματά της η Κυβέρνηση φορτώνει στον λαό χρέη που θα ξεπεράσουν τα 450 δις Ευρώ, γιατί να συναινέσει έστω και στο παραμικρό από εδώ και πέρα;

Γιατί να συναινέσει να δώσει κι άλλα όταν αυτοί που έκλεψαν σήμερα κυκλοφορούν ελεύθεροι τρώγοντας τα κλεμμένα και απειλώντας με αγωγές ;

Όταν η Κυβέρνηση δεν έχει κάνει καν τον κόπο να πάρει πίσω από τη siemens τα κλεμμένα, γιατί να πληρώσει ο Ελληνας πολίτης την Τρόικα! Τους συμβούλους δηλαδή όσων έκλεψαν το βιος των Ελλήνων;

Λεφτά μπορεί να μην υπάρχουν σήμερα αλλά το μόνο σίγουρο είναι ότι σε όλα τα προβλήματα υπάρχουν Λύσεις !!!

Μόνο που στην περίπτωση της Ελλάδας, οι λύσεις που δίδονται δεν αφορούν στο πρόβλημα της οικονομίας μας αλλά αφορούν πρωτίστως στο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι τσέπες των Κυβερνώντων και των κομμάτων εξουσίας !

Διαφωνείτε ;;;»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου