Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2012

Krugman: Πού κάνει λάθος η τρόικα

Πόσα απαιτεί η τρόικα από την Ελλάδα και πόσο ασφυκτική είναι η πίεση που ασκεί;
Με βάση την πιο πρόσφατη έκθεση του ΔΝΤ για την Ελλάδα, ο νομπελίστας οικονομολόγος Paul Krugman, σε ανάλυση του στους Νew York Times, εκτιμά πως τα σχέδιά της πολύ απλά δεν θα φέρουν αποτέλεσμα.

Όπως επισημαίνει, το υφιστάμενο σχέδιο θέλει η Ελλάδα να εμφανίζει ένα τεράστιο πρωτογενές πλεόνασμα - δηλαδή πλεόνασμα στο οποίο δεν συνυπολογίζονται οι τόκοι επί του χρέους: από -10% του ΑΕΠ το 2009 να φτάσει στο +4% το 2014.

Αυτή είναι μια τεράστια μεταστροφή, η οποία μάλιστα υποτίθεται ότι θα συμβεί εν μέσω μιας βαθύτατα υφεσιακής οικονομίας. Τι συμβαίνει όμως με τις πραγματικές δημόσιες δαπάνες; Οτι θα μειωθούν από 100 (έτος βάσης 2009) σε κάτω από 70 το 2014.

Όπως σημειώνει ο Ρ. Krugman, «αυτό βασικά φαίνεται αδιανόητο».

Το θέμα, κατά τον ίδιο, είναι το εξής: Όταν ξεκίνησε, η Ελλάδα είχε ένα τεράστιο πρωτογενές έλλειμμα - που σήμαινε ότι ακόμα και αν αρνούνταν ολόκληρο το χρέος της θα αναγκαζόταν να προχωρήσει σε τεράστια συρρίκνωση των δημοσιονομικών δαπανών. «Αυτό δεν ισχύει πλέον. Αυτό που βλέπουμε πλέον είναι ένα σενάριο στο οποίο η Ελλάδα αναγκάζεται να προχωρήσει σε θανατηφόρα επίπεδα λιτότητας για να αποπληρώσει τους ξένους πιστωτές της, χωρίς να υπάρχει πραγματικό φως στο τούνελ», καταλήγει.

Δείτε τα διαγράμματα που ακολουθούν




Πηγή euro2day

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου