Τρίτη 23 Ιανουαρίου 2018

Το σχόλιο της Δευτέρας - «Συγκάτοικοι είμαστε όλοι στην τρέλα κι εγώ δεν έχω για ΕΦΚΑ»

taxheaven


Καρποδίνης Μ. Δημήτριος
Πτυχιούχος Α.Ε.Ι.
Λογιστής - Φοροτεχνικός Α΄τάξης
Μέλος της επιστημονικής ομάδας του Taxheaven 


Καλημέρα και καλή εβδομάδα.

Την προηγούμενη εβδομάδα ψηφίστηκε και δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ το πολυνομοσχέδιο  με τα προαπαιτούμενα της τρίτης αξιολόγησης. Σύντομα λόγω των ηλεκτρονικών  πλειστηριασμών θα δούμε σπίτια να αλλάζουν χέρια με ένα κλικ. Επιπλέον φαίνεται όπως προκύπτει από τον νόμο πλέον 4512/2018, υπάρχουν αυξομειώσεις στα οικογενειακά και αναπηρικά επιδόματα, μικροαλλαγές στις διατάξεις για τις απεργίες, κάποιες αλλαγές στη φορολογία και μερικές σημαντικές αλλαγές στον ΚΦΔ. Τέλος ιδρύεται  νέα υπηρεσία για την καταπολέμηση του οικονομικού εγκλήματος, ενώ οι πρώτες εγκύκλιοι για την υπηρεσία αυτή έχουν ήδη ξεκινήσει να εκδίδονται όπως θα δούμε παρακάτω. Οι 135 ελεγκτές που θα απαρτίζουν την νέα υπηρεσία θα έχουν πρόσβαση σε τραπεζικούς λογαριασμούς, στα συστήματα της ΑΑΔΕ και κάθε 31 Μαρτίου θα αναρτούν έκθεση πεπραγμένων στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Οικονομικών.







Πιστός ο ΕΦΚΑ στο σλόγκαν "Όλοι μαζί πιο δυνατοίανάρτησε τα ειδοποιητήρια του Δεκεμβρίου με εμπρόθεσμη καταβολή τέλος του Ιανουαρίου. Φτάσαμε αρχές του 2018 και πολλά από τα προβλήματα του ΕΦΚΑ εξακολουθούν να υφίστανται. 

Προβλήματα παρουσιάζει και το αρχείο του ΕΦΚΑ, καθώς το μητρώο δεν είναι ενημερωμένο με τις διακοπές των ασφαλισμένων (και δεν ξέρω ειλικρινά πότε θα γίνει αυτό). 

Για την εκκαθάριση, δηλαδή τον υπολογισμό των εισφορών με τα εισοδήματα του 2016 ούτε λόγος. Για την ακρίβεια λόγος έγινε [το Φεβρουάριο η διαδικασία του συμψηφισμού].


Είμαι περίεργος να δω τον τρόπο που θα λειτουργήσει όλη αυτή η διαδικασία.  Τα ευτράπελα που θα δημιουργηθούν τα έχουμε επισημάνει στα σχετικά briefings. Δείτε το briefing της παρασκευής 19.1.2017, στο οποίο η επιστημονική ομάδα του κόμβου έχει κάνει παραδείγματα και εξηγεί τι πρέπει να προσέξουμε. [ Το briefing της ημέρας - Ασφαλιστικές εισφορές ΕΦΚΑ και ειδοποιητήρια, στατιστικά κατώφλια κ.ά. (16.01.2018)]


Να υπενθυμίσουμε τον κανόνα που εκπίπτουν οι ασφαλιστικές εισφορές 
Για τις εμπρόθεσμες καταβολές ασφαλιστικών εισφορών εκπίπτουν στο έτος που αφορούν ενώ για τις εκπρόθεσμες καταβολές  εκπίπτουν στο έτος που καταβλήθηκαν.  

Βάση υπολογισμού ασφαλιστικών εισφορών 
Α. Ασφαλιστικές εισφορές αυτοαπασχολουμένων και ελευθέρων επαγγελματιών
Από 1.1.2017 έως 31.12.2017Τα ποσά της μηνιαίας ασφαλιστικής εισφοράς υπολογίζονται επί του μηνιαίου εισοδήματος, όπως αυτό καθορίζεται με βάση το καθαρό φορολογητέο αποτέλεσμα, από την άσκηση δραστηριότητά τους κατά το προηγούμενο φορολογικό έτος.
Από 1.1.2018 έως 31.12.2018Τα ποσά της μηνιαίας ασφαλιστικής εισφοράς υπολογίζονται επί του μηνιαίου εισοδήματος, όπως αυτό καθορίζεται με βάση το 85% του καθαρού φορολογητέου αποτελέσματος, από την άσκηση δραστηριότητά τους κατά το προηγούμενο φορολογικό έτος, στο οποίο συμπεριλαμβάνονται οι καταβλητέες ασφαλιστικές εισφορές.
Από 1.1.2019 και μετά

Τα ποσά της μηνιαίας ασφαλιστικής εισφοράς υπολογίζονται επί του μηνιαίου εισοδήματος, όπως αυτό καθορίζεται με βάση το φορολογητέο αποτέλεσμα από την άσκηση της δραστηριότητάς τους κατά το προηγούμενο φορολογικό έτος, στο οποίο συμπεριλαμβάνονται οι καταβλητέες ασφαλιστικές εισφορές.



Μετά απ΄όλα τα παραπάνω μπορούμε όλοι μαζί να τραγουδήσουμε.... "Συγκάτοικοι είμαστε όλοι στην τρέλα και εγώ δεν έχω για ΕΦΚΑ, φορούσε μαύρο φόρεμα, μια δικηγόρος στην Καστέλα, και ο λόγος αυτός της ανήκει."









ΜΥΦ 2017 - Υποβολή συγκεντρωτικών για το 2017  ( καλό να θυμηθούμε τις ισχύουσες διατάξεις καθώς φτάνει ο καιρός για την υποβολή τους.)
δείτε και την ΠΟΛ.1022/7.1.2014 Υποβολή καταστάσεων φορολογικών στοιχείων, για διασταύρωση πληροφοριών

  • Καταληκτική ημερομηνία υποβολής 28/02/2018 με ένα αρχεία ανά τρίμηνο
  • Διορθώσεις υποβάλλονται μέχρι 30/04/2018



Παράταση θα δοθεί μέχρι...... θα δούμε.



Μέχρι τότε θα ασχοληθούμε με τον φόρο διαμονής. Δείτε αρχικά τι περιέχει η τροπολογία για τον φόρο αυτό  και ποιες είναι οι λεπτομέρειες του μέτρου. Το νέο στοιχείο δεν βλέπω να το γλυτώσουμε (ας είναι και απόδειξη είσπραξης).



Να υπενθυμίσω εδώ ότι σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις τον φόρο διαμονής θα τον καταβάλουν οι διαμένοντες: 



α. Σε κύρια ξενοδοχειακά καταλύματα της υποπερίπτωσης αα' της περίπτωσης α' της παρ. 2 του άρθρου 1 του ν. 4276/2014 (Α' 155), 

Δηλαδή : 
Ξενοδοχεία: Τα ξενοδοχεία είναι εγκαταστάσεις διαμονής που διαθέτουν χώρους διανυκτέρευσης σε δωμάτια ή σε διαμερίσματα ενός ή δύο ή περισσότερων χώρων με λουτρό, κοινόχρηστους χώρους υποδοχής, παραμονής των πελατών και αίθουσα παροχής τουλάχιστον πρωινού γεύματος.



β. Σε ενοικιαζόμενα επιπλωμένα δωμάτια - διαμερίσματα της υποπερίπτωσης γγ` της περίπτωσης β΄ της παρ. 2 του άρθρου 1 του ν. 4276/2014.



Δηλαδή: 

Ενοικιαζόμενα επιπλωμένα δωμάτια - διαμερίσματα: Ως ενοικιαζόμενα επιπλωμένα δωμάτια - διαμερίσματα ορίζονται εγκαταστάσεις διαμονής που διαθέτουν χώρους διανυκτέρευσης σε δωμάτια ή και σε διαμερίσματα ενός ή δύο ή περισσότερων χώρων με λουτρό.


Δεν επιβάλλεται : 


Σε

-Οργανωμένες τουριστικές κατασκηνώσεις (camping): Οι οργανωμένες τουριστικές κατασκηνώσεις είναι κύρια ξενοδοχειακά καταλύματα, υπαίθρια, με ή χωρίς οικίσκους, στα οποία παρέχεται η δυνατότητα διαμονής, εστίασης και αναψυχής τουριστών που διαθέτουν ή όχι ίδια κατασκηνωτικά και μεταφορικά μέσα, όπως συρόμενα ή αυτοκινούμενα τροχόσπιτα, ρυμουλκούμενα ή ημιρυμουλκούμενα τροχόσπιτα, σκηνές, τροχοσκηνές ή σκηνές επί της οροφής οχημάτων, τουριστικά λεωφορεία διαμορφωμένα με κοιτώνες (hotel bus) και τουριστικά λεωφορεία με συρόμενα οχήματα διαμορφωμένα με κοιτώνες (rotel hotel). Για την ίδρυση και λειτουργία των οργανωμένων τουριστικών κατασκηνώσεων εκδίδεται εντός τριών μηνών από τη δημοσίευση του παρόντος σχετική απόφαση του Υπουργού Τουρισμού καθορίζοντας τις τεχνικές και λειτουργικές προδιαγραφές αυτών.


- Ξενώνες φιλοξενίας νέων: Ξενώνες φιλοξενίας νέων είναι κύρια ξενοδοχειακά καταλύματα τα οποία ευρίσκονται εντός εγκεκριμένων σχεδίων πόλεων και οικισμών. Με απόφαση του Υπουργού Τουρισμού που εκδίδεται εντός δύο μηνών από τη δημοσίευση του παρόντος καθορίζονται οι τεχνικές και λειτουργικές προδιαγραφές των ξενώνων φιλοξενίας νέων, οι όροι και οι προϋποθέσεις λειτουργίας τους, τα απαραίτητα δικαιολογητικά και οι οικονομικές επιβαρύνσεις για τη νόμιμη λειτουργία τους, το ύψος του ποσού των παραβόλων για την κατάθεση αίτησης χορήγησης Ειδικού Σήματος Λειτουργίας, οι διοικητικές κυρώσεις για παράβαση των παραπάνω όρων και προϋποθέσεων, τα κριτήρια και η διαδικασία κατάταξής τους και κάθε άλλο σχετικό θέμα για την ίδρυση και λειτουργία αυτών.



Σύνθετα τουριστικά καταλύματα: Σύνθετα τουριστικά καταλύματα είναι τα ξενοδοχειακά καταλύματα της υποπερίπτωσης αα' της περίπτωσης α' της παραγράφου 2 που ανεγείρονται σε συνδυασμό:

α) με τουριστικές επιπλωμένες κατοικίες της υποπερίπτωσης ββ' της περίπτωσης β' της παραγράφου 2 και β) με εγκαταστάσεις ειδικής τουριστικής υποδομής. Για την ίδρυση και λειτουργία των σύνθετων τουριστικών καταλυμάτων εφαρμόζονται οι διατάξεις των άρθρων 8 και 9 του ν. 4002/2011 (Α' 180). Για την εφαρμογή του νόμου αυτού ως εγκαταστάσεις ειδικής τουριστικής υποδομής νοούνται συνεδριακά κέντρα, γήπεδα γκολφ, κέντρα θαλασσοθεραπείας, τουριστικοί λιμένες, χιονοδρομικά κέντρα, θεματικά πάρκα, Κέντρα Προπονητικού Αθλητικού Τουρισμού, υδροθεραπευτήρια, καθώς και οι εξής εγκαταστάσεις ειδικών μορφών τουρισμού: μονάδες ιαματικής θεραπείας, κέντρα ιαματικού τουρισμού - θερμαλισμού, κέντρα αναζωογόνησης, κέντρα ευεξίας και αισθητικής και κέντρα καταδυτικού τουρισμού. Με απόφαση του Υπουργού Τουρισμού δύνανται να προσδιορίζονται και άλλα είδη τουριστικών επιχειρήσεων ή εγκαταστάσεων ως εγκαταστάσεις ειδικής τουριστικής υποδομής, που αποτελούν τμήμα των σύνθετων τουριστικών καταλυμάτων.


Ξενοδοχεία συνιδιοκτησίας (condo hotels): Είναι ξενοδοχειακά καταλύματα της υποπερίπτωσης αα' της περίπτωσης α' της παραγράφου 2 του άρθρου 1 του νόμου 4276/2014  κατηγορίας 3 ή 4 ή 5 αστέρων εντός εγκεκριμένων σχεδίων πόλεων και εντός ορίων οικισμών προ του 1923 ή κάτω των 2.000 κατοίκων, επί των οποίων, με τη μορφή δωματίων ή διαμερισμάτων επιτρέπεται η σύσταση οριζοντίων και καθέτων ιδιοκτησιών και η σύσταση ή μεταβίβαση ενοχικών και εμπραγμάτων δικαιωμάτων σε τρίτους. Η μακροχρόνια μίσθωση συνομολογείται για χρονικό διάστημα τουλάχιστον δέκα ετών. Για την ίδρυση και λειτουργία των ξενοδοχείων συνιδιοκτησίας εφαρμόζονται οι διατάξεις του άρθρου 3 του ν. 4179/2013 (Α' 175 ).

στστ. Ξενοδοχειακά τουριστικά καταλύματα εντός παραδοσιακών κτισμάτων που προβλέπονται στο π.δ. 33/1979. Με απόφαση του Υπουργού Τουρισμού καθορίζονται οι τεχνικές και λειτουργικές προδιαγραφές των τουριστικών καταλυμάτων εντός παραδοσιακών κτισμάτων, οι όροι και οι προϋποθέσεις λειτουργίας τους, τα απαραίτητα δικαιολογητικά, τα κριτήρια και η διαδικασία κατάταξής τους και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια για την ίδρυση και λειτουργία αυτών. 


Αυτοεξυπηρετούμενα καταλύματα - τουριστικές επιπλωμένες επαύλεις (βίλες): Ως τουριστικές επιπλωμένες επαύλεις (βίλες) ορίζονται μονοκατοικίες, επιφάνειας τουλάχιστον 80 τ.μ., οι οποίες έχουν ανεξάρτητη εξωτερική προσπέλαση και παρουσιάζουν αυτοτέλεια οικοπέδου/γηπέδου και κτίσματος. Δομούνται με όρους δόμησης κατοικίας. Για την ίδρυση και λειτουργία των τουριστικών επιπλωμένων επαύλεων (βιλών) εφαρμόζονται οι διατάξεις του άρθρου 46 του ν. 4179/2013.



- Αυτοεξυπηρετούμενα καταλύματα - τουριστικές επιπλωμένες κατοικίες: Ως τουριστικές επιπλωμένες κατοικίες ορίζονται μεμονωμένες ή σε συγκρότημα μονοκατοικίες, επιφανείας τουλάχιστον 40 τ.μ. εκάστη, με αυτοτέλεια λειτουργίας και ανεξάρτητη εξωτερική προσπέλαση. Δομούνται με όρους δόμησης κατοικίας. Για την ίδρυση και λειτουργία των τουριστικών επιπλωμένων κατοικιών εφαρμόζονται οι διατάξεις του άρθρου 46 του ν. 4179/2013.






Τέλος υπενθυμίζω ότι από την προηγούμενη εβδομάδα είναι διαθέσιμη η εφαρμογή για καταχώρηση των μεταβολών ακινήτων στο Ε9. Δηλαδή για τις μεταβολές που γίνονται σε ακίνητα από 1.1.2018. 



Προσοχή. Εάν κάνετε μεταβολές για το 2017, θα χρησιμοποιήσετε το έτος 2018 στον "καταρράκτη" της εφαρμογής του περιουσιολογίου, και θα επιλέξετε και την μεταφορά της δήλωσης στο 2019 (σας ρωτάει έτσι και αλλιώς το σύστημα από μόνο του). Ουσιαστικά θα κάνετε 2 δηλώσεις, γιατί η περιουσιακή κατάσταση (και η οποιαδήποτε μεταβολή μέσα στο 2017) μετά το άνοιγμα της εφαρμογής του 2019, δεν μεταφέρεται αυτόματα από την ΔΗΛΕΔ. Όσοι βέβαια είχατε κάνει τις μεταβολές του 2017 πριν το άνοιγμα της εφαρμογής του 2019, δεν έχετε πρόβλημα. Η ΔΗΛΕΔ μετέφερε την περιουσιακή κατάσταση όπως την είδε την ημέρα εκείνη. 

  
Μην ξεχνάτε επίσης  τα στατιστικά κατώφλια τα οποία θα ισχύουν για το 2018 ( Αφίξεις : 150.000, Αποστολές : 90.000 ).



Σχετικά με το Ε3 δείτε και διαβάστε το αναλυτικό παράδειγμα ( εργασία ) που παρουσίασε η ΕΦΕΕΑ στο σεμινάριο της 13/01.




●●●
Τα Briefing της  εβδομάδας

Με γνώμονα τη συνεχή και σφαιρική ενημέρωσή σας, συζητάμε και σχολιάζουμε καθημερινά μέσα από το daily briefing τα σημαντικότερα γεγονότα τονίζοντας τα σημαντικότερα από τα θέματα της ημέρας αναδεικνύοντας τους προβληματισμούς ή τις απορίες που τυχόν προκύπτουν. 
●●●
Επισημάνσεις
Όταν επί οικοπέδου δεν υπάρχει σύσταση οριζόντιας ιδιοκτησίας και επ' αυτού υπάρχουν, διάσπαρτα μέσα στο οικόπεδο, ανεξάρτητα κτίσματα που δεν εφάπτονται μεταξύ τους,αναγράφονται σε ξεχωριστές γραμμές ανά κτίσμα και ανά όροφο
Eφαπτόμενα ανεξάρτητα κτίσματα στο οικόπεδο: Πότε γράφονται σε μια γραμμή ανά όροφο
Όταν επί οικοπέδου δεν υπάρχει σύσταση οριζόντιας ιδιοκτησίας και επ' αυτού υπάρχουν ανεξάρτητα κτίσματα εφαπτόμενα και ανήκουν στην ίδια κατηγορία (π.χ. κατοικίες)

αναγράφονται σε μία γραμμή ανά όροφο συμπεριλαμβανομένων και τυχόν κοινόχρηστων χώρων (από τοίχο σε τοίχο). Τα στοιχεία του οικοπέδου αναγράφονται σε μία εξ αυτών των γραμμών με συμπλήρωση και της στήλης 22.
Εφαπτόμενα ή μη εφαπτόμενα ανεξάρτητα κτίσματα στο οικόπεδο: Πότε γράφονται σε ξεχωριστές γραμμές ανά κτίσμα

Όταν επί οικοπέδου δεν υπάρχει σύσταση οριζόντιας ιδιοκτησίας και επ' αυτού υπάρχουν ανεξάρτητα κτίσματα (εφαπτόμενα ή μη εφαπτόμενα) αποτελούμενα, το ένα τουλάχιστον εξ αυτών, από περισσότερους του ενός ορόφους, με ενιαία λειτουργική ενότητα
αναγράφονται σε ξεχωριστές γραμμές ανά κτίσμα. Τα στοιχεία του οικοπέδου αναγράφονται σε μία εξ αυτών των γραμμών με συμπλήρωση και της στήλης 22.
Σε περίπτωση δήλωσης κτισμάτων χωρίς σύσταση οριζόντιας ιδιοκτησίας ή αυθαίρετων κτισμάτωναναγράφεται η συνολική επιφάνεια αυτών ανά όροφο (δηλαδή προστίθενται και τα κλιμακοστάσια, οι εξωτερικοί τοίχοι, τα πλατύσκαλα κ.λπ.)

Σχετικά με την ευθύνη των μελών των διοικήσεων επαγγελματικών σωματείων για τα χρέη προς το δημόσιο
Πρόεδροι, διευθυντές, διαχειριστές, διευθύνοντες σύμβουλοι, εντεταλμένοι στη διοίκηση και εκκαθαριστές  ευθύνονται προσωπικώς και αλληλεγγύως για τους παρακρατούμενους φόρους, το ΦΠΑ και όλους τους επιρριπτόμενους φόρους που κατά τη διάρκεια λειτουργίας του νομικού προσώπου εκπροσωπούν.

Για ημεδαπές ανώνυμες εταιρίες, στους προέδρους των Δ.Σ., στους διευθύνοντες ή εντεταλμένους ή συμπράττοντες συμβούλους ή διοικητές ή γενικούς διευθυντές ή διευθυντές αυτών ή σε κάθε πρόσωπο εντεταλμένο είτε άμεσα από το νόμο είτε από ιδιωτική βούληση είτε από δικαστική απόφαση στη διοίκηση ή διαχείριση αυτών, σωρευτικά ή μη.οι ποινές επιβάλλονται κατά των μελών των διοικητικών συμβουλίων των εταιριών αυτών, εφόσον ασκούν πράγματι προσωρινά ή διαρκώς ένα από τα καθήκοντα που αναφέρονται πιο πάνω.
Για εταιρίες ομόρρυθμες ή ετερόρρυθμεςστους ομόρρυθμους εταίρους και στους διαχειριστές τους
Για συνεταιρισμούςστους προέδρους ή γραμματείς ή ταμίες ή διαχειριστές αυτών, σωρευτικά ή μη
Για κοινοπραξίεςκοινωνίεςαστικές εταιρίες, που ασκούν επιχείρησηστους εκπροσώπους τους και στα μέλη τους, σωρευτικά ή μη
Για συμμετοχικές ή αφανείς εταιρίες που ασκούν επιχείρησηστους εκπροσώπους τους
Για αλλοδαπές επιχειρήσεις γενικά και για κάθε είδους αλλοδαπούς οργανισμούςστους διευθυντές ή αντιπρόσωπους ή πράκτορες που έχουν στην Ελλάδα, σωρευτικά ή μη.
Για νομικά πρόσωπα, εκτός των παραπάνω περιπτώσεων

στους εκπρόσωπους αυτών.

ΦΣΚ σε αύξηση κεφαλαίου με διαφορά υπέρ το άρτιο  Η ΔΕΔ δέχεται ότι για τις αυξήσεις κεφαλαίου οι οποίες είχαν λάβει χώρα πριν από την έκδοση της ΠΟΛ.1044/3.2.2014, (με την οποία έγινε δεκτό ότι οφείλεται Φόρος Συγκέντρωσης Κεφαλαίου και για την διαφορά από την έκδοση μετοχών "Υπέρ το άρτιο" στις αυξήσεις κεφαλαίου) εφόσον ο φορολογούμενος είχε ακολουθήσει την ΠΟΛ.1230/10.10.1994δεν οφείλει Φόρο Συγκέντρωσης Κεφαλαίου για την διαφορά από την έκδοση μετοχών υπέρ το άρτιο. 

Ερώτηση : Οι ζημίες που προκύπτουν από την εκκαθάριση ή πώληση των εν λόγω παράγωγων χρηματιστηριακών προϊόντων αναγνωρίζονται φορολογικά;

H ζημία προέκυψε από σύναψη σύμβασης επί παραγώγων χρηματοοικονομικών προϊόντων που έγινε προκειμένου να διασφαλιστεί η αξία, λόγω αλλαγής της ισοτιμίας του ξένου νομίσματος, των απαιτήσεων που δημιουργήθηκαν από πωλήσεις της εταιρείας, δηλαδή συγκεντρώνει τα χαρακτηριστικά που προβλέπουν οι διατάξεις του άρθρου 22 του ν 4172/2013, ώστε να έχει πραγματοποιηθεί προς το συμφέρον της.
Επειδή δεν περιλαμβάνεται ούτε στις περιοριστικά μη εκπιπτόμενες δαπάνες του άρθρου 23 του ν.4172/2013 και δεδομένου ότι η εταιρεία δεν έχει μόνιμη εγκατάσταση στην αλλοδαπή, η ζημία που προκύπτει από την πώληση των τίτλων (παράγωγα χρηματοοικονομικά προϊόντα) της παρ. 1 του άρθρου 42 του Ν 4172/2013 στην αλλοδαπή, αναγνωρίζεται προς έκπτωση από τα ακαθάριστα έσοδα.

Διάρκεια φυλάκισηςμε διάρκεια >= από 10 ημέρες και <= από 5 έτη
Διάρκεια κάθειρξηςή πρόσκαιρη ( με διάρκεια >= από 5 έτη <= 20 έτη εκτός της αόριστης κάθειρξης που υπερβαίνει τα 20 έτη ) ή ισόβια
Μετατροπή της ποινής φυλάκισης σε χρηματική ποινή ή πρόστιμο
αφορά μετατροπή φυλάκισης μέχρι πέντε έτη με κόστος από 5€ έως και 100€ για κάθε ημέρα φυλάκισης. 

Προσοχή στην πράξη η μετατροπή γίνεται από 4,40€ έως 5€/ημέρα φυλάκισης με προσαύξηση Ο.Γ.Α. κ.λ.π. 92% , δηλαδή σχεδόν διπλασιάζει. Τα δικαστήρια δεν υπολογίζουν μετατροπές με ποσά μεγαλύτερα από 5€ / ημέρα.











Σημαντικές αποφάσεις της εβδομάδας
►  Η εγγραφή στο Ενιαίο Μητρώο Εμπόρων Αγροτικών Προϊόντων, Εφοδίων και Εισροών ( 366/138268/2017 ) Μπορείτε να επιλέξετε το παρακάτω σύνδεσμο http://e-services.minagric.gr/ και επειδή μου έτυχε πρόσφατα σας παραθέτω τα στοιχεία που ζητάει η εφαρμογή :
  • Στοιχεία εμπορικής ταυτότητας π.χ. Αρ. ΓΕΜΗ, ΑΦΜ, ΔΟΥ, Είναι φυσικό ή νομικό πρόσωπο
  • ΚΑΔ
  • Στοιχεία εταιρείας ( Έτος σύστασης, Αρ. ΦΕΚ/ΤΑΠΕΤ, ημερομηνία ΦΕΚ/ΤΑΠΕΤ, Αρ.καταστατικού και ημερομηνία επικύρωσης, Στοιχεία επικοινωνίας, Πρωτοδικείο, Νομική μορφή, Νομός και περιφέρεια )
  • Στοιχεία Νόμιμου εκπροσώπου ( Επώνυμο, Πατρώνυμο, Όνομα, ΑΔΤ, ΑΦΜ, Χώρα )
με το τέλος της διαδικασίας σας ενημερώνει η εφαρμογή πως η εκτύπωση του πιστοποιητικού εγγραφής θα είναι δυνατή μετά την έκδοση της σχετικής ΥΑ, για την οποία θα ενημερωθείτε από την ιστοσελίδα του Υπ.Α.Α.Τ www.minagric.gr 
►  Δημοσιεύθηκαν δύο αποφάσεις ( ΔΕΛ Β 1007967 ΕΞ 2018, 2/4424/0004 ) που αφορούν στη νέα Διεύθυνση Ερευνών Οικονομικού Εγκλήματος
►  Όλες οι λεπτομέρειες για την χορήγηση του επιδόματος παιδιών ( δικαιολογητικά, προϋποθέσεις, και υποχρεώσεις των δικαιούχων άρθρου 214 του ν. 4512/2018 )
►  POS - Διευκρινίσεις για την προθεσμία ( 11/04/2018 ) απόκτησης τερματικού αποδοχής καρτών ( 133473/2017 και 45231/20.4.2017  ) 
►  Από 10/2 αποκλειστικά ηλεκτρονικά η υποβολή αιτήσεων στο Γενικό Μητρώο Φορέων Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας Μέχρι 09/02/18 θα δέχονται χειρόγραφα τις αιτήσεις καθώς μετά η διεκπεραίωση τους θα πραγματοποιείται ηλεκτρονικά. όπως ( Εγγραφή στο γενικό μητρώο, Χορήγηση πιστοποιητικού μέλους, βεβαιώσεων για μεταβολές διαγραφές και τροποποιήσεις στοιχείων του φορέα )

ΠΟΛ.1011/2018 Πως θα προσδιορίζεται η εμπορική αξία των ακινήτων για τους πλειστηριασμούς
Αρμόδιο όργανο προσδιορισμού της εμπορικής αξίας είναι ο δικαστικός επιμελητής
Τρόπος προσδιορισμού Ο πιστοποιημένος εκτιμητής οφείλει, εντός προθεσμίας δέκα ημερών από την επομένη του διορισμού του ώστε να παραδώσει την εκτίμησή του στον δικαστικό επιμελητή
Αμοιβή του εκτιμητή θεωρείται έξοδο διοικητικής εκτέλεσης, βαρύνει τον προϋπολογισμό εξόδων της Α.Α.Δ.Ε. και συγκεκριμένα τον ΚΑΕ 0871 (Αμοιβές φυσικών προσώπων) και τον ΚΑΕ 0873 (Αμοιβές νομικών προσώπων), ανάλογα με τη νομική μορφή του εκάστοτε πιστοποιημένου εκτιμητή

ΠΟΛ.1010/2018 Παροχή συμπληρωματικών διευκρινίσεων σχετικά με το ειδικό καθεστώς ΦΠΑ αγροτών του άρθρου 41 του Κώδικα ΦΠΑ
Περίληψη 
Οι αγρότες κάτοχοι άδειας άσκησης υπαίθριου εμπορίου παραγωγού, οι οποίοι πραγματοποιούν αποκλειστικά και μόνο πωλήσεις αγροτικών προϊόντων ιδίας παραγωγής (πλανόδια ή στάσιμα και όχι σε λαϊκές αγορές ) υπάγονται, στο ειδικό καθεστώς αγροτών του άρθρου 41 του Κώδικα ΦΠΑ.
Στο ειδικό καθεστώς εντάσσονται οι αγρότες οι οποίοι κατά το προηγούμενο φορολογικό έτος πραγματοποίησαν προς οποιοδήποτε πρόσωπο παραδόσεις αγροτικών προϊόντων παραγωγής τους και παροχές αγροτικών υπηρεσιών αξίας κατώτερης των δεκαπέντε χιλιάδων (15.000) ευρώ και έλαβαν επιδοτήσεις συνολικής αξίας κατώτερης των πέντε χιλιάδων (5.000) ευρώ.
Επίσης και οι αγρότες που το έτος 2016 έλαβαν επιδοτήσεις κατώτερες των 5.000 ευρώ που αφορούν το εν λόγω έτος, έστω και αν δεν πραγματοποιούν καμία παράδοση αγαθών και παροχή αγροτικών υπηρεσιών εγγράφονται στο ειδικό καθεστώς αγροτών.
Οι αγρότες που υπάγονται στο ειδικό καθεστώς αγροτών δεν υποχρεούνται στην υποβολή δήλωσης έναρξης εργασιών, η δε εγγραφή τους στο Μητρώο TAXIS αγροτών, μπορεί να πραγματοποιηθεί μέχρι την πρώτη αίτηση επιστροφής με την υποβολή εντύπου Μ0.

●●●

Εργατικά - Ασφαλιστικά - ΕΦΚΑ



Συγκάτοικοι είμαστε όλοι στην τρέλα...
■  Με αφορμή καταγγελία εργαζόμενου για εργοδότη που ζήτησε την επιστροφή του δώρου Χριστουγέννων το υπουργείο εργασίας τονίζει πως πρέπει να καταγγέλλονται αυτά τα περιστατικά στο τηλέφωνο15512
■  Δυστυχώς για τρίτη χρονιά η χώρα μας καταγράφει αρνητική πρωτιά στην παραγωγή θέσεων με μισθούς πείνας. Τα στοιχεία που κατέγραψε το ΕΡΓΑΝΗ για τον 12/2017 αναφέρουν 143.545 νέες θέσεις εργασίας με επίδοση υψηλότερη από το 2001.  
Η πραγματική εικόνα ως προς την εργασία είναι εξίσου λυπηρή καθώς 6 στους 10 εργαζόμενους απασχολούνται με μερική ή εκ περιτροπής εργασία με αποτέλεσμα οι εισφορές που εισρέουν στα ασφαλιστικά ταμεία να είναι σαφώς μικρότερες λόγω της φθηνής απασχόλησης


■ Σε δημόσια πρόσκληση και από 17/01 οι επιχειρήσεις μπορούν να υποβάλουν ηλεκτρονικά αίτηση ώστε να συμμετάσχουν στο Πρόγραμμα επιχορήγησης της πρώτης πρόσληψης μισθωτού. 

■ Την προηγούμενη Δευτέρα 15/01 ξεκίνησε η λειτουργία της ειδικής διαδικτυακής πύλης για την υποβολή αιτήσεων προς το Γενικό Μητρώο Φορέων Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας









Ε.Φ.Κ.Α. αριθμ. πρωτ.: Δ.ΕΙΣΦ.Μ./7/73204/2018 Μη καταβολή εισφορών Δώρου Χριστουγέννων οδηγών ταξί, έτους 2017. Επειδή το κόμιστρο κάθε διαδρομής (Ε.Δ.Χ.-ΤΑΞΙ) αυτοκινήτου δεν επιβαρύνθηκε με την εν λόγω οικονομική ενίσχυση, για το προαναφερόμενο διάστημα, δε θα καταβληθούν ασφαλιστικές εισφορές για το Δώρο Χριστουγέννων οδηγών ταξί, που αμείβονται με κυμαινόμενες αποδοχές, έτους 2017


Αριθμ. 62233/1664/2017 Καθορισμός ύψους Δώρου εορτών Πάσχα 2016 των Εφημεριδοπωλών όλης της Χώρας (έγκριση της χορήγησης Δώρου Εορτών Πάσχα 2016 στους Εφημεριδοπώλες όλης της χώρας)


●●●
Εταιρικό δίκαιο
Περίληψη 
Σε Ο.Ε. εάν προκύψει για οποιοδήποτε λόγο ανάκλησης του καταστατικού διαχειριστή την διαχείριση την αναλαμβάνουν μεμονωμένα όλοι οι εταίροι χωρίς την συνεργασία με τους υπολοίπους.
●●●




Φ.Π.Α.
ΔΕΕ - υπόθεση C-308/16 Οδηγία 2006/112/ΕΚ – Άρθρο 12, παράγραφοι 1 και 2 – Άρθρο 135, παράγραφος 1, στοιχείο – Πράξεις υποκείμενες στον φόρο – Απαλλαγή των παραδόσεων κτιρίων – 
Έννοια του όρου “πρώτη εγκατάσταση” – Έννοια του όρου “μετατροπή

πρώτη εγκατάσταση είναι η παράδοση προς χρήση κτιρίων, κατασκευών ή τμημάτων αυτών στον αρχικό αγοραστή ή χρήστη, αφού προηγουμένως τα εν λόγω κτίρια, κατασκευές ή μέρη αυτών έχουν οικοδομηθεί ή έχουν υποστεί βελτιώσεις


μετατροπή είναι οι βελτιώσεις κτιρίων που δίνουν προστιθέμενη αξία στο κτίριο και ενδεχομένως να οδηγήσει σε νέα πρώτη εγκατάσταση που μπορεί να δικαιολογήσει νέα επιβολή φπα.
ΠΟΛ.1009/2018 Κατάργηση μειωμένων συντελεστών στα νησιά - Μειωμένος συντελεστής στους οίκους ευγηρίας.
Περίληψη 
Όπως είναι ήδη γνωστό. Σε Λέρο, Λέσβο, Κω, Σάμο και Χίο, εξακολουθούν να εφαρμόζονται οι μειωμένοι συντελεστές μέχρι 30-6-2018
Περίληψη 
αναφέρεται και ως σύστημα  πληρωμών "Split Payments" ένας μηχανισμός με σκοπό την καταπολέμηση της απάτης περί μη καταβολής του ΦΠΑ. Το σύστημα θα απαιτούσε από τους πελάτες B2B (Business to Business) να καταβάλλουν το ΦΠΑ ενός τιμολογίου πωλήσεων απευθείας στο κράτος, αντί στον προμηθευτή τους.
Σύμφωνα με την μελέτη το κόστος υλοποίησης της ανωτέρω πρότασης είναι περίπου ίσο με τα οφέλη που θα απέδιδε αυτός ο μηχανισμός. Θα μπορούσε να εφαρμοστεί περιορισμένα σε συγκεκριμένα κράτη μέλη. 
Μεγαλύτερη ευελιξία σχετικά με τους συντελεστές ΦΠΑ, λιγότερη γραφειοκρατία για τις μικρές επιχειρήσεις (Με σκοπός είναι η δημιουργία ενός ενιαίου χώρου ΦΠΑ στην Ε.Ε. )
●●●







Λοιπές ειδήσεις
●●●

 Αρθρογραφία 
Δείτε τα σημαντικότερα άρθρα από αυτά ενώ εάν δεν υπάρχει χρόνος μπορείτε στην προσωπική βιβλιοθήκη του προφίλ σας να δημιουργήσετε κατηγορία και να τα προσθέσετε σε αυτήν με ένα κλικ.


●●●
   Φορολογικές υποχρεώσεις εβδομάδας - Παρατάσεις.
Μην ξεχάσετε 31 Ιανουαρίου πρέπει να υποβληθούν τα στοιχεία αδειών στο ΕΡΓΑΝΗ (Αν και βλέπω να το ξεχνάτε για τις 28.2.2017...)  

Επίσης για την εβδομάδα αυτή έχουμε ...
22/01/2018Υποβολή συμφωνητικών στο Taxisnet που υπογράφηκαν το προηγούμενο τρίμηνοΛοιπές Υποχρεώσεις
Υποβολή δήλωσης απόδοσης του ειδικού φόρου τηλεοπτικών διαφημίσεων μηνός Δεκεμβρίου
Δήλωση Φ.Π.Α. και καταβολή του φόρου προηγούμενου τριμήνου για την παροχή των τηλεπικοινωνιακών, ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών ή ηλεκτρονικών υπηρεσιών προς εγκατεστημένους εντός της Ευρ. Ένωσης μη υποκείμενους στο φόρο (άρθρα 47α, 47β, 47γ του Κώδικα Φ.Π.Α)Φ.Π.Α.
26/01/2018Υποβολή Ανακεφαλαιωτικού Πίνακα Ενδοκοινοτικών αποκτήσεων και παραδόσεων αγαθών, καθώς και παροχής και λήψης υπηρεσιών μέσω του ειδικού δικτύου TAXISnet, για συναλλαγές που αφορούν τον προηγούμενο μήνα, ανεξαρτήτως Α.Φ.Μ
Υποβολή δήλωσης και απόδοσης του ειδικού φόρου πολυτελείας.Παρακρατούμενοι φόροι

●●●
Κλείνοντας το σημερινό σχόλιο θέλω να ευχηθώ σε όλους σας η νέα χρονιά να είναι πλούσια σε ευτυχία και πάμφτωχη σε κακές στιγμές. 
Καλή συνέχεια...




Πηγή: Taxheaven © Δείτε περισσότερα https://www.taxheaven.gr/news/news/view/id/39079



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου