Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2017

Ο αριθμός «κλειδί»

Από έναν αριθμό, λοιπόν, εξαρτάται σε πρώτη φάση αν το απόγευμα της Δευτέρας θα δοθεί το πράσινο φως για να επιστρέψουν τα κλιμάκια των δανειστών στην Αθήνα.
Από την έντυπη έκδοση της Ναυτεμπορικής
Του Θάνου Τσίρου

Λίγες ώρες πριν από το Eurogroup της Δευτέρας ο πήχης των προσδοκιών έχει κατέβει χαμηλά, καθώς εκπρόσωποι από όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές δηλώνουν κατηγορηματικά ότι πλήρης συμφωνία δεν μπορεί να υπάρξει. Μπορεί όμως να υπάρξει πρόοδος, όπως εξακολουθούν να υποστηρίζουν πηγές από το ελληνικό στρατόπεδο.
Το «κλειδί», όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, είναι ένα νούμερο: αφορά το ύψος των προληπτικών μέτρων που θα κληθεί να νομοθετήσει η Ελλάδα για να πείσει το ΔΝΤ ότι θα επιτευχθεί ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος για την περίοδο μετά το 2018.
Όσο και αν φαίνεται υπεραπλουστευτικό, οι υπουργοί Οικονομικών των χωρών-μελών της Ευρωζώνης θα καταγράψουν πρόοδο στις διαπραγματεύσεις αν μετά τη συνεδρίαση της Δευτέρας προκύψει ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο συμβιβάζεται και με μέτρα κάτω του 2% του ΑΕΠ -δηλαδή λιγότερα από 3,6 δισ. ευρώ- για την περίοδο μετά το 2019.
Πολύ απλά, το μόνο που χρειάζεται για να ξεμπλοκάρουν οι διαπραγματεύσεις είναι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να αποδεχτεί ότι οι δημοσιονομικές επιδόσεις της Ελλάδας είναι καλύτερες από αυτές που περιγράφονται στην έκθεση που παρουσίασε πρόσφατα το Ταμείο.

Αν σε μια κοινή ανακοίνωση των υπουργών Οικονομικών και των εκπροσώπων του ΔΝΤ, που θα παραστούν τη Δευτέρα στο Eurogroup, υπάρξει κοινή θέση ότι το πρωτογενές πλεόνασμα της Ελλάδας δεν είναι 0,9% του ΑΕΠ όπως ισχυρίζεται το ΔΝΤ αλλά (τουλάχιστον) 2% όπως λένε η Ελλάδα και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τότε ο πήχης των προληπτικών μέτρων κατεβαίνει κάτω από το 2% του ΑΕΠ και όλοι οι εμπλεκόμενοι εξασφαλίζουν μια πρώτη «νίκη»:
1. Η Ελλάδα καταφέρνει να ρίξει τον λογαριασμό των μέτρων κάτω από τα 3,6 δισ. ευρώ
2. Οι Ευρωπαίοι εξασφαλίζουν ότι η Ελλάδα θα παρουσιάσει πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ και μετά το 2018
3. Το ΔΝΤ εξασφαλίζει ότι θα ληφθούν πρόσθετα μέτρα για να επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι.

Από έναν αριθμό, λοιπόν, εξαρτάται σε πρώτη φάση αν το απόγευμα της Δευτέρας θα δοθεί το πράσινο φως για να επιστρέψουν τα κλιμάκια των δανειστών στην Αθήνα. Αυτό είναι ίσως το μόνο θετικό νέο που μπορεί να περιμένει κανείς από τη συνεδρίαση της Δευτέρας.

Ναυτεμπορική

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου