Πέμπτη 21 Απριλίου 2016

Πώς βλέπει τα πράγματα το ΙΟΒΕ

Να ξεκινήσουμε με μιαν εξομολόγηση: όμως "αμαρτία ομολογημένη, αμαρτία ουκ εστίν". Την εξαιρετικά ενδιαφέρουσα - αλήθεια - παρουσίαση της Έκθεσης του ΙΟΒΕ για το πρώτο 3μηνο του 2016, για την ανάγνωση των όσων προηγήθηκαν και (κυρίως) για τις διαφαινόμενες προοπτικές των όσων έρχονται, την παρενοχλήσαμε στην φάση της συζήτησης με μιαν ερώτηση:
του Αντώνη Παπαγιαννίδη
Να ξεκινήσουμε με μιαν εξομολόγηση: όμως "αμαρτία  ομολογημένη, αμαρτία ουκ εστίν". Την εξαιρετικά ενδιαφέρουσα - αλήθεια - παρουσίαση της Έκθεσης του ΙΟΒΕ για το πρώτο 3μηνο του 2016, για την ανάγνωση των όσων προηγήθηκαν και (κυρίως) για τις διαφαινόμενες προοπτικές των όσων έρχονται, την παρενοχλήσαμε στην φάση της συζήτησης με μιαν ερώτηση: Με δεδομένη την εμπειρία του ΙΟΒΕ και από την πορεία πριν τις δίδυμες εκλογές του 2012, αλλά και τώρα, πιο νωπά, από την πορεία προς τις διπλές εκλογές (συν μια απο δημοψήφισμα) του 2015, πώς θα εκτιμούσε το ΙΟΒΕ την ενδεχόμενη επίπτωση μιας καινούργιας εκλογικής αναμέτρησης;
 Η απάντηση του Νίκου Βέττα μας προβλημάτισε ακόμη περισσότερο κι απ' όσο αναμέναμε. Γιατί; Διότι η ίδια η Έκθεση μιλούσε ήδη για τα προβλήματα από την "παρατεταμένη ακραία αβεβαιότητα", με την αξιολόγηση/review να σούρνεται και να "δυσχεραίνει την εστίαση στα δομικά προβλήματα της οικονομίας" (χαμηλή παραγωγικότητα, συνεχιζόμενη εσωστρέφεια).

Επιπλέον με την πρόβλεψη για επέκταση της ύφεσης (=1% κατά το ΙΟΒΕ, και βλέπουμε) στο 2016 έρχεται να συσχετισθεί η παρατήρηση του Αγγ. Τσακανίκα - που κι αυτός μετείχε στην παρουσίαση - ότι με την χρονική μετάθεση των μέτρων, αλλά και με την αβεβαιότητα λόγω της συζήτησης και πάλι συζήτησης κι ακόμη πιο συζήτησης, τείνει η υφεσιακή τάση να μετατεθεί προς το β΄ 6μηνο της χρονιάς και ήδη προς το 2017.
Όμως, ζητούμε την προσοχή του αναγνώστη στην διατύπωση Βέττα: "είναι τέτοια η έλλειψη κατεύθυνσης όλα τα χρόνια μετά το 2010", ώστε δεν βρισκόμαστε πια στο ότι "το σπάσιμο του εκλογικού κύκλου δεν κάνει καλό στην οικονομία".
Η οριακότητα της κατάστασης οδηγεί στο "κάθε καθυστέρηση έχει ανυπολόγιστο κόστος" - κυριολεκτικά ανυπολόγιστο, δεν γίνεται δηλαδή να επιχειρηθεί υπολογισμός! (Να σημειωθεί ότι και στο παράλληλο κατά κάποιαν έννοια ερώτημα, τι θα συμβεί άμα τραβήξει κι άλλο η συζήτηση χωρίς κατάληξη - και χωρίς εφαρμογή από τις Διοικήσεις των τραπεζών - στο μέτωπο των "κόκκινων δανείων", ουσιαστικά υπήρξε από πλευράς ΙΟΒΕ ευγενής άρνηση απάντησης).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου