Σάββατο 23 Απριλίου 2016

Το ιδανικό χαρτοφυλάκιο


Του Βασίλη Παζόπουλου 
Στη βάση κάθε οικοδομήματος είναι απαραίτητο να υπάρχουν στέρεα θεμέλια. Η δημιουργία ενός χαρτοφυλακίου δεν έχει διαφορετικούς κανόνες. Είναι συνετό να έχει σαν βάση επικερδείς τοποθετήσεις που έχουν αποδείξει την μακροπρόθεσμη αξιοπιστία και δυναμική τους.
Τα βασικά
Το επιχειρηματικό μοντέλο είναι το πρώτο που πρέπει να εξετάζουμε σε μια εταιρεία. Τα νούμερα από τα οικονομικά δεδομένα αν και πολύ σημαντικά, δεν αποκαλύπτουν εύκολα τις μελλοντικές προοπτικές και την δυνατότητα εκμετάλλευσης των ευκαιριών. 
Οι επενδυτές πρέπει να εισάγουν ποιοτικές παραμέτρους στις μετρήσεις τους, όχι μόνο ποσοτικές. Για παράδειγμα ένα επιχειρηματικό μοντέλο που ευνοείται από τις χαμηλές τιμές του πετρελαίου, έχει ένα πλεονέκτημα στην περίοδο που διανύουμε. Αντίθετα, κάποιες άλλες εταιρίες για τον ίδιο λόγο μπορεί να επιβαρυνθούν.  
Όταν πρόκειται για μακροπρόθεσμες επενδύσεις που αποσκοπούν στην απόκτηση εισοδήματος, θα πρέπει να ενημερωνόμαστε αν η εταιρεία που σκοπεύουμε να τοποθετήσουμε τα χρήματα μας πληρώνει αξιόπιστα και συνεχόμενα μέρισμα. Αν διαπιστώνουμε πως έχουμε συνεπή αύξηση του μερίσματος, εξασφαλίζουμε μεγαλύτερο πλεονέκτημα.

Πλεονέκτημα ακόμα θεωρείται για μια εταιρία να μπορεί να λειτουργήσει καλά σε οποιοδήποτε τύπο περιβάλλοντος της αγοράς. Υπάρχουν ελκυστικές επιχειρήσεις από διαφορετικές βιομηχανίες που μπορούν να διαμορφώσουν ένα αξιόλογο χαρτοφυλάκιο, με καλές προϋποθέσεις για ανάπτυξη, ακόμα και σε συνθήκες ύφεσης.
Το συνηθισμένο λάθος
Ο σημαντικότερος παράγοντας στις επενδυτικές αποφάσεις αφορά στο εάν η εταιρεία διαπραγματεύεται σε discount σε σχέση με την πραγματική της αξία. Ενώ δεν παραλείπετε να το εξετάζετε, αναρωτιέστε γιατί οι μετοχές μιας εταιρείας που αγοράσατε δεν ανεβαίνουν. Με βάση την ανάλυση και την μελέτη σας, είναι καθαρά υποτιμημένες.
Η απλή απάντηση είναι ότι συνήθως δίνεται προσοχή σε λάθος μετρήσεις. Δεν είστε η εξαίρεση βέβαια. Πολλοί μικροεπενδυτές χάνονται στα νούμερα.
Ο συνετός επενδυτής εξετάζει τη δημοσιονομική υγεία της εταιρείας, με ιδιαίτερη έμφαση στην αποτελεσματικότητα. Η καλή διαχείριση δημιουργεί αξία για τους μετόχους, γιατί αντλεί το περισσότερο δυνατό από τους πόρους της εταιρείας. Με άλλα λόγια αναζητήστε εταιρείες που δημιουργούν σεβαστή απόδοση ιδίων κεφαλαίων σε σχέση με τον ανταγωνισμό. 
Υπάρχουν διάφορα εμπνευσμένα και κοινά παραδεκτά μοντέλα αξιολόγησης, που προορίζονται να βοηθήσουν στην κατανόηση και την μείωση του επενδυτικού κινδύνου. Η διεξοδική ανάλυση βοηθάει τον επενδυτή να αποφανθεί σχετικά με τα πλεονεκτήματα ή τα μειονεκτήματα μιας μετοχής.
Το πλεονέκτημα της γνώσης
Η αναζήτηση επενδυτικών δυνατοτήτων απαιτεί απαιτητική και πολύπλευρη ενασχόληση. Οι μεταβλητές είναι σύνθετες και πολυάριθμες. Η σφαιρική άποψη βοηθάει σίγουρα, αλλά την αποφασιστική συμβολή την έχει η εξειδικευμένη γνώση. 
Μία καλή ιδέα είναι να επενδύετε στους κλάδους στους οποίους έχετε τις περισσότερες γνώσεις. Ο καθένας από εμάς γνωρίζει αρκετά πράγματα, είτε λόγω επαγγελματικής ενασχόλησης είτε από χόμπι. Ανατρέξτε σε αυτά που σας αποσπούν το ενδιαφέρον και θα καταλάβετε που έχετε το πλεονέκτημα. Σε όλους τους κλάδους υπάρχουν περιπτώσεις εταιρειών που υπερισχύουν στον τομέα τους και κινούνται ανοδικά, ανεξάρτητα από την πορεία των δεικτών.
Για παράδειγμα αν σας αρέσει να διαβάζετε για τις τεχνολογικές εξελίξεις,  είναι πολύ πιθανό να ενημερώνεστε ήδη για νέες εφευρέσεις. Κάποιες από αυτές θα έχουν σίγουρα εμπορική επιτυχία. Αν είστε γιατρός θα ξέρετε αρκετά πράγματα για τα φάρμακα που ξεχωρίζουν ή τις προοπτικές τους. Επειδή έχετε τις γνώσεις και τα διαβάζετε με ενδιαφέρον, θα προσέξετε λεπτομέρειες τις οποίες κάποιος διαβάζοντας το ίδιο κείμενο από αγγαρεία θα παραβλέψει.
Αν δεν ξέρετε τίποτα για τον κλάδο της εταιρείας που σκέφτεστε να επενδύσετε, ουσιαστικά είστε ευάλωτος όταν θα εμφανιστεί κάποιος και σας αναφέρει μια "εμπιστευτική πληροφορία". Δεν θα μπορέσετε να κρίνετε την αξιοπιστία της. 
Ελληνική ή αμερικάνικη αγορά;
Τα τελευταία χρόνια η Wall Street, έχει βιώσει μια περίοδο υψηλής και σταθερής ανάπτυξης. Όμως οφείλουμε να είμαστε ρεαλιστές, είναι εμφανή τα σημάδια κορεσμού. Για πρώτη φορά από το 2009 που ανεβαίνει ο S&P, οι απόπειρες για νέα υψηλά αποτυγχάνουν. Έχουμε 5 προσπάθειες του δείκτη να σκαρφαλώσει σε υψηλότερα επίπεδα χωρίς επιτυχία. Για πρώτη φορά μετά από χρόνια, δείχνει να έχει χαθεί η ανοδική ορμή. 
Ωστόσο παρουσιάζει μεγάλες ευκαιρίες και φοβίζει λιγότερο από την ελληνική αγορά, της οποίας η αβεβαιότητα είναι τεράστια. Το πολιτικό προσωπικό μπορεί να εναλλάσσεται, αλλά η συνεχιζόμενη ανικανότητα του να διαχειριστεί την χρεοκοπία της χώρας παραμένει σταθερή, μη αφήνοντας περιθώρια αισιοδοξίας.  
Όπως πολύ παραστατικά έχει αναφέρει σε σχόλιο του ο φίλος gem2004, η μεγάλη διαφορά μεταξύ της αγοράς μας και αυτής των ΗΠΑ είναι η διαφορά του κυνηγιού του λαγού και της πάπιας. Στην Ελλάδα έχει λίγους λαγούς και ψάχνουμε να βρούμε που είναι κρυμμένοι, ενώ στην Αμερική μπαίνουμε στη λίμνη με τις γαλότσες μας, βγάζουμε τη σφυρίχτρα μας, τις καλούμε και περιμένουμε τις πάπιες να έρθουν προς τα εμάς.
Για παράδειγμα, περάσανε 2 χρόνια από τότε που είχα γράψει άρθρο για την δικιά μου αγαπημένη τράπεζα (και του Μπάφετ) :την Wells Fargo.
Καθόλου ελκυστική για κάποιον που αναζητά τις χρηματιστηριακές συγκινήσεις καθώς δεν μπορεί να ανταγωνιστεί τις ελληνικές τράπεζες σε αυτόν τον τομέα. Όμως έχει μια σταθερά ανοδική πορεία και αξιοπρεπέστατο μέρισμα. Η απόδοση της τα τελευταία 2 χρόνια αφότου γράφτηκε το άρθρο, είναι περίπου +50%.
* Ο Βασίλης Παζόπουλος είναι οικονομολόγος, χρηματιστηριακός αναλυτής της Guardian Trust, συγγραφέας του βιβλίου Επενδυτές χωρίς Σύνορα. 
www.ependytes.com
vpazopoulos@gmail.com


capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου