Κυριακή 26 Απριλίου 2015

Οικονομική κρίση και κατάθλιψη


H κατάθλιψη είναι μία διαταραχή της διάθεσης με σοβαρές συνέπειες, η οποία πλήττει ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού. Πιο συγκεκριμένα, 350 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο υποφέρουν από τα συμπτώματα της κατάθλιψης, εκ των οποίων τα 2/3 είναι γυναίκες. Μέχρι το έτος 2030, η κατάθλιψη προβλέπεται να γίνει η πιο διαδεδομένη αιτία αναπηρίας.

Είναι κοινά αποδεκτό επιστημονικά πλέον ότι εκτός των βιολογικών παραμέτρων-κληρονομικών και επίκτητων- που συμβάλλουν στην ανάπτυξη της κατάθλιψης, σημαντικό ρόλο παίζουν το περιβάλλον, η κοινωνική και οικονομική κατάσταση τόσο του ατόμου όσο και η γενικότερη κοινωνικο-οικονομική κατάσταση της χώρας στην οποία το άτομο ζει.


Trapped_by_suicidal_depression 

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας η οικονομική κρίση που πλήττει αυτή τη στιγμή και τη χώρα μας επιφέρει κάποιες αλλαγές στο μακρο-οικονομικό περιβάλλον, όπως μείωση των θέσεων εργασίας, αυξανόμενα οικονομικά χρέη, ανισότητες στο εισόδημα κ.α, οι οποίες αποτελούν παράγοντες κινδύνου για την ανάπτυξη κατάθλιψης. Η ανεργία, η φτώχεια ή το χαμηλό εισόδημα οδηγούν σε περιορισμένη πρόσβαση σε υπηρεσίες δημόσιας υγείας και σε μεγαλύτερες πιθανότητες ανάπτυξης ψυχικής διαταραχής.
Πιο συγκεκριμένα, η ανεργία αποτελεί παράγοντα που επιδεινώνει και διαιωνίζει την καταθλιπτική συμπτωματολογία, καθώς τα συμπτώματα της κατάθλιψης εμποδίζουν με τη σειρά τους το άτομο να αναζητήσει με επιτυχία μια νέα θέση εργασίας και να ανταποκριθεί στις εργασιακές του υποχρεώσεις. Επίσης, ο αντίκτυπος της οικονομικής δυσπραγίας στην αυτοκτονικότητα είναι σημαντικός, ιδίως στον ανδρικό πληθυσμό.

Σύμφωνα με μελέτη του ΕΠΙΨΥ τα σοβαρά καταθλιπτικά επεισόδια και η χρήση των αντικαταθλιπτικών φαρμάκων τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας έχουν αυξηθεί κατακόρυφα. Παράλληλα, τουλάχιστον 12.500 άνθρωποι περισσότεροι από πέρσι λαμβάνουν αντικαταθλιπτική φαρμακευτική αγωγή. Ακόμα, σύμφωνα με άλλη έρευνα αποδεικνύεται ότι ένας στους δύο Έλληνες με εισόδημα χαμηλότερο των τετρακοσίων ευρώ πληροί τα κριτήρια της μείζονος κατάθλιψης.

Η οικονομική αστάθεια σε προσωπικό επίπεδο μπορεί να επιφέρει προβλήματα στις σχέσεις και επηρεάζει τις ζωές των ανθρώπων έχοντας επιπτώσεις σε όλες τις εκφάνσεις της ανθρώπινης υπόστασης. Εκτός από αρνητικές σκέψεις και μεγιστοποίηση των αρνητικών γεγονότων, η οικονομική κρίση έχει άμεσο αντίκτυπο στα συναισθήματα (λύπη, άγχος, απελπισία), στη συμπεριφορά των ατόμων (οδηγώντας σε κοινωνική απόσυρση και διενέξεις σε οικογενειακό και επαγγελματικό περιβάλλον), ενώ πυροδοτεί πληθώρα σωματικών συνεπειών (σωματική ένταση, αϋπνίες, αναίτιους πόνους, ευπάθεια σε λοιμώξεις, έως και καρδιαγγειακά προβλήματα).
_______

~ του  Ανδρέας Σταματόπουλου,  οικονομολόγος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας ψυχικής υγείας Νοός Ευδία. 

 Πηγή: capital.gr
by Αντικλείδι , http://antikleidi.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου