Πέμπτη 9 Απριλίου 2015

Συνάντηση κορυφής με πολιτικά κέρδη και παράθυρο για τα αγροτικά προϊόντα

Το Ποντίκι


Οι συζητήσεις σε διερευνητικό επίπεδο για τη δυνατότητα ρωσικών επενδύσεων στην Ελλάδα και για τις προοπτικές της ενεργειακής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας – Ρωσίας με επίκεντρο τον αγωγό Turkish Stream αποτέλεσαν το βασικό μενού της τρίωρης περίπου συνάντησης που είχε ο Αλέξης Τσίπρας με τον ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν στο Κρεμλίνο. Χειροπιαστό αποτέλεσμα της συνάντησης ήταν το παράθυρο που άνοιξε ο Βλαντιμίρ Πούτιν για το θέμα των ελληνικών εξαγωγών σε αγροτικά προϊόντα μέσω της διμερούς συνεργασίας ελληνορωσικών επιχειρήσεων και όχι άρσης του εμπάργκο, κάτι το οποίο όπως εξήγησε δε θα μπορούσε να γίνει κατ’ εξαίρεση.
Αυτό που ωστόσο έγινε ιδιαίτερα αισθητό από τις κοινές δηλώσεις των δύο αρχηγών – σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα - ήταν η μέριμνα να στείλουν τα πολιτικά τους μηνύματα προς τη Δύση η οποία εκδήλωσε τη νευρικότητα και την ενόχλησή της για το ταξίδι του πρωθυπουργού στη Μόσχα. Με άλλα λόγια το βασικό κέρδος της συνάντησης φαίνεται να εδράζεται στο πολιτικό πεδίο και για τις δύο πλευρές, ενώ και οι πραγματικές οικονομικές προεκτάσεις  θα φανούν από την εξέλιξη των συζητήσεων που μόλις ξεκίνησαν.

Ο έλληνας πρωθυπουργός εστίασε στο γεγονός ότι η Ελλάδα ως κυρίαρχη χώρα δύναται να καλλιεργεί τις διμερείς διπλωματικές και οικονομικές της σχέσεις με χώρες εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης και δε δέχεται υποδείξεις με ποιους μπορεί να συνομιλεί. Είναι «αδιαπραγμάτευτο» το δικαίωμα της Ελλάδας, είπε «να ασκεί πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική» και «να αξιοποιεί τον γεωπολιτικό της ρόλο» ως ευρωπαϊκή, μεσογειακή και βαλκανική χώρα. Ουσιαστικά ο πρωθυπουργός θέλησε με τις δηλώσεις του να τονίσει ότι η Ελλάδα αποτελεί ισότιμο μέλος της ΕΕ και της ευρωζώνης, που δικαιούται να έχει «κανονικές» διμερείς σχέσεις με τρίτες χώρες και να αποφασίζει την εξωτερική της πολιτική, χωρίς να θεωρείται ότι διακυβεύεται η θέση της στην Ευρώπη.
Αντιστοίχως, ο ρώσος πρόεδρος εστίασε στο δικαίωμα της χώρας του να έχει  ισότιμη μεταχείριση στο επίπεδο των οικονομικών συνεργασιών, εν προκειμένω στη συμμετοχή σε διαγωνισμούς στην περίπτωση που η ελληνική πλευρά αποφασίσει να προχωρήσει σε ιδιωτικοποιήσεις κρατικών επιχειρήσεων.
Επίσης στήριξε την παραπάνω θέση του Αλέξη Τσίπρα και κληθείς να σχολιάσει τα περί «δούρειου ίππου» που χρησιμοποιεί ως υποχείριο την Αθήνα προκειμένου να προκαλέσει ρωγμές στην ΕΕ σημείωσε:
·   αφενός ότι αυτή η ερώτηση θα είχε νόημα αν ήταν εκείνος που πραγματοποιούσε επίσκεψη στην Ελλάδα, «δεν προσπάθησα να αναγκάσω κάποιον» πρόσθεσε, «είμαστε θετικοί στη συνεργασία προς όφελος των λαών μας και των οικονομιών μας».
·   Αφετέρου ότι δεν μπορεί να θεωρείται «κανονικό» όταν οποιοσδήποτε ηγέτης επισκέπτεται τη Ρωσία, αλλά όταν την επισκέπτεται ο έλληνας πρωθυπουργός θεωρείται «παράδοξο».
Ευρύ ενδιαφέρον Πούτιν για επενδύσεις
Τόσο ο Αλέξης Τσίπρας όσο και ο Βλαντιμίρ Πούτιν ξεκαθάρισαν ότι η ελληνική πλευρά δεν ζήτησε οικονομική βοήθεια με την μορφή δανείου με τον έλληνα πρωθυπουργό να σημειώνει αφενός ότι η Ελλάδα «δεν είναι επαίτης» να ζητά από τις χώρες την επίλυση του χρηματοδοτικούς της προβλήματος απόρροια της κρίσης που είναι ευρωπαϊκή και όχι μόνο ελληνική, επομένως θα επιλυθεί στο ευρωπαϊκό πλαίσιο. Αμφότεροι τόνισαν ότι η οικονομική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών μπορεί να ενισχύσει την ελληνική οικονομία κάτι που όπως τόνισε ο πρόεδρος Πούτιν συμφέρει όλους, καθώς η αποκόμιση οικονομικών κερδών από τη διμερή συνεργασία θα επιτρέψει στην Ελλάδα να αποπληρώσει τα χρέη της.
Ο ρώσος πρόεδρος, όπως προκύπτει από τις δηλώσεις του επέδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για συνεργασία σε όλα τα δυνατά επίπεδα, από τη συμμετοχή της Ελλάδας στον αγωγό, που όπως είπε θα της επιτρέψει να γίνει ενεργειακός κόμβος ως τον τουρισμό, τις εμπορικές και πολιτιστικές ανταλλαγές, τις μεταφορές και τις υποδομές (μεγάλα έργα, τρένα, ΟΛΘ κ.λπ) τις κάθε λογής επενδύσεις.
Σε ό,τι αφορά το θέμα των αγροτικών προϊόντων έδειξε να προκρίνει την προσωρινή λύση της παράκαμψης του εμπάργκο μέσα από τη συνεργασία ελληνορωσικών επιχειρήσεων ωστόσο το θέμα είπε θα λυθεί οριστικά με το τέλος του οικονομικού πολέμου που ξεκίνησε με την επιβολή αντίμετρων από την ΕΕ.
Στην ανάγκη τερματισμού του οικονομικού πολέμου αναφέρθηκε και ο Αλέξης Τσίπρας, προβάλλοντας την επιδίωξη η Αθήνα να παίξει έναν διαμεσολαβητικό ρόλο. «Εργαζόμαστε προκειμένου να προωθηθούν επιλογές διαλόγου» σημείωσε προσθέτοντας «στηρίζουμε την συμφωνία του Μινσκ».
Μαρία Μητσοπούλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου