iskra
Του Γ. ΔΕΛΑΣΤΙΚ*
Αναρωτιέται και στενάζει όλη η αγορά της πραγματικής οικονομίας: «Γιατί οι τράπεζες δεν δανείζουν λεφτά πια,απειλώντας με καταστροφή ακόμη και συνεπείς στις δανειακές τους υποχρεώσεις επιχειρηματίες;». Η απάντηση είναι τραγικά σαφής: απλούστατα, επειδή δεν έχουν λεφτά! Γιατί η κατάσταση διαρκώς επιδεινώνεται αντί να βελτιώνεται στον τομέα αυτόν; Υπάρχει επιπρόσθετη αιτία γι' αυτό. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχήελέγχουν ήδη και θα γνωστοποιήσουν τον Οκτώβριο τα αποτελέσματα αντοχής των 124 μεγαλύτερων τραπεζών της ΕΕ, όπως ανακοίνωσαν επισήμως την Τρίτη, 29 Απριλίου. Αυτό τοτεστ αντοχής έχει σαφώς σκληρότερες προϋποθέσεις από εκείνο που είχε γίνει σε όλη την ΕΕ το 2011, το οποίο σκοπίμως ήθελε να δείξει ότι δήθεν δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με τις ευρωπαϊκές τράπεζες για να μην πανικοβληθεί ο κόσμος.
Το υποτιθέμενο «τεστ αντοχής» του 2011 θεωρείται πραγματικά φαιδρό. «Το τεστ αντοχής που έγινε τότε, σήμερα θεωρείται ως εκτεταμένη αποτυχία» ομολογεί με σοβαροφάνεια η «Φράνκφουρτερ Αλγκεμάινε», η κατεξοχήν εφημερίδα των επιχειρηματικών κύκλων της Γερμανίας. Οι «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» του Λονδίνου, ως εφημερίδα πρωτίστως του χρηματοπιστωτικού κατεστημένου της Βρετανίας αλλά και της υπόλοιπης Ευρώπης, σε μια μεγάλη ανάλυσή τους προ δέκα ημερών προσπαθούσαν με τέχνη να ελαφρύνουν το θέμα. «Οι τράπεζες της ΕΕ ψάχνουν αδηφάγα για κεφάλαια πριν από τα τεστ» ήταν ο τίτλος του άρθρου της βρετανικής εφημερίδας. «Οι τράπεζες μαζεύουν 35,5 δισ. ευρώ για να αποτρέψουν το στίγμα της αποτυχίας» ανέφερε ο υπότιτλος των «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς».
Μία εβδομάδα νωρίτερα, η γερμανική «Φράνκφουρτερ Αλγκεμάινε» έθετε πολύ πιο ωμά τα ζητήματα: «Το τεστ αντοχής ανησυχεί τις τράπεζες της Ευρώπης» έγραφε στον τίτλο της δικής της ανάλυσης. Δεν έδειχνε διάθεση συγκάλυψης: «Αντέχουν οι τράπεζες βαριά οικονομική κρίση;» αναρωτιόταν στον υπότιτλο. «Η Ντόιτσε Μπανκ παραδέχεται ότι πιθανόν χρειάζεται περισσότερα κεφάλαια», προσέθετε στον υπότιτλό της ρίχνοντας οικονομική... «πυρηνική βόμβα»! Η Ντόιτσε Μπανκ είναι η κατά πολύ μεγαλύτερη τράπεζα της κατά πολύ μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης. Αν ακόμη και αυτή χρειάζεται πρόσθετα κεφάλαια για να αντέξει τα τεστ αντοχής, υπάρχει περίπτωση άλλη μεγάλη ευρωπαϊκή τράπεζα να είναι σε θέση να περάσει τα τεστ; Υπενθυμίζεται ότι η ΕΚΤ αναλαμβάνει από τον Νοέμβριο την επίβλεψη και τον έλεγχο των τραπεζών όλων των χωρών της ΕΕ, οπότε αφού η ΕΚΤ θα έχει από εδώ και πέρα την ευθύνη του ελέγχου, τα τεστ αντοχής των τραπεζών αυτήν τη φορά δεν είναι στημένα για να τα περάσουν όλα ανεξαιρέτως τα πιστωτικά ιδρύματα.
Οσες από τις 124 μεγάλες τράπεζες της ΕΕ αποτύχουν στις εξετάσεις, θα έχουν στη διάθεσή τους απόέξι έως εννέα μήνες για να βρουν λεφτά προκειμένου να καλύψουν τις τρύπες που θα αποκαλύψουν τα τεστ. «Οι πραγματικές εκπλήξεις θα είναι μερικές από τις μεγάλες τράπεζες που θεωρούνται ασφαλείς, αλλά δεν είναι», δήλωσε στους «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» ένας αναλυτής της βρετανικής τράπεζαςΡόγιαλ Μπανκ οφ Σκότλαντ (RBS). Από πέρυσι τον Ιούλιο μέχρι φέτος τον Απρίλιο, οι τράπεζες της Ευρωζώνης έχουν αυξήσει τα κεφάλαιά τους κατά 35,5 δισ. ευρώ, όπως υπολογίζουν οι αναλυτές της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας Μόργκαν Στάνλεϊ. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει πίνακας της ίδιας εφημερίδας, σχεδιασμένος βάσει των στοιχείων της ίδιας πηγής. Εκεί διαπιστώνουμε ότι από αυτά τα 35,5 δισ. ευρώ, πάνω από το ένα τέταρτο -το 28% για να είμαστε συγκεκριμένοι- το έχουν μαζέψει οι ελληνικές τράπεζες, με τις ιταλικές να έχουν συγκεντρώσει το 31% του ποσού αυτού. Πολύ πιο πίσω οι Ισπανοί με το 19% και οι Αυστριακοί με το 11%.
Εντύπωση προξενεί η παντελής απουσία των ιρλανδικών τραπεζών από τον σχετικό πίνακα, πράγμα που θεωρείται πολύ παράξενο. Μεγάλα «κόλπα» πάντως αναμένεται να στηθούν τους αμέσως επόμενους μήνες, μέσα στο καλοκαίρι και φυσικά οπωσδήποτε πριν ολοκληρωθούν τα τεστ αντοχής των τραπεζών από την ΕΚΤ. Πόσω μάλλον που η «Φράνκφουρτερ Αλγκεμάινε» υπογραμμίζει στο προαναφερθέν άρθρο της ότι «πολλοί ειδικοί εκτιμούν ότι από τις τράπεζες λείπουν ίδια κεφάλαια ύψους τριψήφιου αριθμού δισεκατομμυρίων»! Τους λείπουν δηλαδή εκατοντάδες δισεκατομμύρια ευρώ για να περάσουν τα τεστ αντοχής! Είναι βέβαιο ότι οι Γερμανοί μόνο τυχαία δεν αναφέρουν ότι λείπουν από τις ευρωπαϊκές τράπεζες εκατοντάδες δισεκατομμύρια ευρώ, έχουν σίγουρα στοιχεία στη διάθεσή τους. «Οικονομολόγοι βλέπουν την αδυναμία των πιστωτικών ιδρυμάτων ως κύριο εμπόδιο για την επειγόντως αναγκαία ανάκαμψη της οικονομίας στην Ευρώπη», τονίζει η γερμανική εφημερίδα - και έχει απόλυτο δίκιο, όπως είναι εξόφθαλμο.
*Δημοσιεύθηκε στο "ΕΘΝΟΣ" την Παρασκευή 23 Μαίου 2014
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου