Πέμπτη 15 Μαΐου 2014

Bloomberg: «Όλα τα σενάρια σε περίπτωση επικράτησης του ΣΥΡΙΖΑ»

crashonline

 Εκτενές ρεπορτάζ για την πολιτική πραγματικότητα στην Ελλάδα, τρία 24ωρα πριν την διεξαγωγή του πρώτου γύρου των εκλογών μεταδόθηκε από το οικονομικό πρακτορείο ειδήσεων Bloomberg με βασικό επίκεντρο της ανάλυσης το ενδεχόμενο να είναι ο ΣΥΡΙΖΑ πρώτο κόμμα μετά και την διεξαγωγή των ευρωεκλογών της 25ης Μαΐου.
Οι συντάκτες του δημοσιεύματος λαμβάνουν υπόψη τους τις δημοσκοπήσεις των τελευταίων ημερών καθώς και τις δηλώσεις των πολιτικών αρχηγών, ιδιαιτέρως του Ευάγγελου Βενιζέλου περί διλλήματος και περί ενδεχομένου να αποχωρήσει από το κυβερνητικό σχήμα.
Ακολουθεί όλο το ρεπορτάζ:
«Ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς έχει πείσει τους επενδυτές να αγοράσουν την ιστορία της ανάκαμψης της Ελλάδας. Τώρα πρέπει να κερδίσει και τους ψηφοφόρους» .
Ο πρωθυπουργός οδεύει προς τις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις 25 Μαΐου μετά την πρώτη δημοπρασία ομολόγων στην Ελλάδα εδώ και τέσσερα χρόνια και με την οικονομία να προετοιμάζεται για την επιστροφή στην ανάπτυξη εντός του τρέχοντος έτους. Με περισσότερο από το ήμισυ των νέων της χώρας ακόμα χωρίς δουλειά , οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι ψηφοφόροι δεν είναι έτοιμοι να δώσουν τα εύσημα στον Σαμαρά.

«Η κρίση του ευρώ φαίνεται να έχει λήξει αλλά τα αίτια της δεν έχουν μαραθεί», επισημαίνει ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης από το ΠΑΣΟΚ, το σοσιαλιστικό κόμμα δηλαδή που κυριάρχησε στην ελληνική πολιτική για τρεις δεκαετίες, σε γραπτή απάντηση σε ερωτήσεις. » Η υψηλή ανεργία και η αβεβαιότητα τροφοδοτούν τον ευρωσκεπτικισμό , ενώ τα κράτη-μέλη γίνονται όλο και πιο απρόθυμα να παραχωρήσουν περισσότερες εξουσίες στα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα « προσθέτει ο πρώην πρωθυπουργός.
Τέσσερα χρόνια και τρεις πρωθυπουργούς μετά , ο Γιώργος Παπανδρέου πρώην πρωθυπουργός και αυτός, ζήτησε ένα διεθνές σχέδιο διάσωσης με αντάλλαγμα περικοπές του προϋπολογισμού και την οικονομική μεταρρύθμιση που του κόστισε την πρωθυπουργία του και η πολιτική αστάθεια εξακολουθεί να στοιχειώνει την Ελλάδα. Απειλεί να ακυρώσει την κυβέρνηση συνασπισμού της οποίας ηγείται ο Σαμαράς της Νέας Δημοκρατίας και την εύθραυστη πρόοδο προς τη σταθερότητα .
Η Νέα Δημοκρατία ακολουθεί κατά πόδας τον ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο η μεγαλύτερη απειλή για την κυβέρνηση είναι να καταρρεύσει η συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ, λόγω της σημαντικής υποχώρησης του στα δημοσκοπικά ποσοστά. Το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου, το οποίο κυριάρχησε στην ελληνική πολιτική για τρεις δεκαετίες , υποχώρησε στην έκτη θέση με μόλις 5,5% των ψήφων σε μια πρόσφατη δημοσκόπηση καθώς οι ψηφοφόροι κατηγορούν το κόμμα για την οικονομική κατάρρευση της χώρας.
Η κυβέρνηση συνεργασίας του Σαμαρά διαθέτει 152 βουλευτές στο νομοθετικό σώμα των 300 εδρών της χώρας . Η προοπτική οι 27 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ να αποσύρουν την υποστήριξή τους θα μπορούσε να αποθαρρύνει τους ξένους επενδυτές που βοηθούν να τροφοδοτηθεί η ανάκαμψη , σύμφωνα με την Megan Greene , επικεφαλής οικονομολόγο της Maverick Intelligence και αρθρογράφο στο Bloomberg View .
« Εάν διεξάγονταν πρόωρες εκλογές και οι επενδυτές τρόμαζαν από την προοπτική του ΣΥΡΙΖΑ να είναι ο διαπραγματευτής για την Ελλάδα, η ελληνική ανάκαμψη θα μπορούσε να τρωθεί, καθώς είναι τόσο εύθραυστη», είπε σε τηλεφωνική της συνέντευξη η Megan Greene.
Η απόδοση των ελληνικών 10ετων ομολόγων αυξήθηκε κατά 43 μονάδες βάσης στο 6,61% και ο δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών έπεσε 2,7% στις 13:38 στην Αθήνα σήμερα καθώς τα στοιχεία έδειξαν συρρίκνωση της οικονομίας με το βραδύτερο βέβαια ρυθμό εδώ και τέσσερα χρόνια, για το πρώτο τρίμηνο. Το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν υποχώρησε 1,1 τοις εκατό σε σύγκριση με ένα χρόνο νωρίτερα , που αντιστοιχεί στο ίδιο ποσοστό συρρίκνωσης με το πρώτο τρίμηνο του 2010 , σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή.
Ένα αρνητικό ποσοστό του ΠΑΣΟΚ μπορεί να ενθαρρύνει τους βουλευτές και τα μέλη του κόμματος να πιέσουν για την απομάκρυνση του ηγέτη του κόμματος Ευάγγελου Βενιζέλου, αναπληρωτή πρωθυπουργό και πρώην υπουργό Οικονομικών ο οποίος αντιμετωπίζει τις διαφωνίες στο εσωτερικό του κόμματός του από στελέχη που αντιτίθενται με τους όρους της διάσωσης , καθώς και από κάποιους που υποστηρίζουν το πρόγραμμα λιτότητας. Χωρίς τον σύμμαχο του, τον Βενιζέλο, ο Σαμαράς θα αγωνίζεται για να κρατήσει το ΠΑΣΟΚ στον κυβερνητικό συνασπισμό.
«Σε αυτές τις εκλογές θα κριθούμε όλοι , τόσο εκείνοι που βρίσκονται σε αυτή την αίθουσα αλλά και εκείνοι που δεν βρίσκονται», είπε ο Βενιζέλος σε ομιλία της 9ης Μαΐου στους βουλευτές του, δίνοντας ένα ισχυρό χτύπημα στους επικριτές του .
Το ΠΑΣΟΚ , που σημαίνει Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα, ιδρύθηκε το 1974 από τον πατέρα του Γιώργου Παπανδρέου, Ανδρέα, όταν επέστρεψε μετά την πτώση της στρατιωτικής δικτατορίας στην Ελλάδα. Το κόμμα αυτό φέρει το κύριο βάρος της λαϊκής δυσαρέσκειας ενάντια στα μέτρα περικοπής δαπανών που επιβάλλονται από το πρώτο δάνειο διάσωσης τον Μάιο 2010. Το κόμμα κέρδισε μόνο 12,3 τοις εκατό στις εκλογές του Ιουνίου του 2012, λιγότερο από τρία χρόνια αφού ο Γιώργος Παπανδρέου εξελέγη πρωθυπουργός με 43,9 τοις εκατό.
Στις 10 του Μάη έρευνα της Kapa Research για την εφημερίδα Το Βήμα, σημειώνει την πτώση του ΠΑΣΟΚ στην έκτη θέση, τον ΣΥΡΙΖΑ επικεφαλής, τη Νέα Δημοκρατία από το 23 τοις εκατό σε 21,7 τοις εκατό. Για τη δημοσκόπηση ερωτήθηκαν 1.149 άτομα μεταξύ 6 Μαΐου και 9 Μαΐου.
Άλλη μια δημοσκόπηση σημερινή μάλιστα από την VPRC για το περιοδικό “Επίκαιρα” δίνει στον ΣΥΡΙΖΑ προβάδισμα τριών ποσοστιαίων μονάδων έναντι της Νέας Δημοκρατίας και τοποθετεί το ΠΑΣΟΚ στην έβδομη θέση με μόλις 3%. Το δείγμα της δημοσκόπησης ανέρχεται σε 1.003 άτομα και διεξήχθη από την 9η Μαΐου έως και την 13η Μαΐου με περιθώριο στατιστικού λάθους της τάξης του 3,1%.
Οι βουλευτές που θα εκλεγούν στις Ευρωεκλογές θα κληθούν να διαπραγματευτούν την διαμόρφωση της Ευρωπαϊκής Τραπεζική Ένωσης και θα εξετάσουν προτάσεις για τη διαμόρφωση μιας πολιτικής ενοποίησης. Ορισμένες από αυτές τις προεκλογικές εκστρατείες αντιμετωπίζουν τις εκλογές ως δημοψήφισμα για την κυβέρνηση Σαμαρά, δήλωσε η Αντιγόνη Λυμπεράκη, καθηγήτρια οικονομικών και υποψήφια με το κόμμα ΔΡΑΣΗ, το οποίο υποστηρίζει το πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής της Τρόικας στην Ελλάδα. .
«Αντιμετωπίζουμε τις εν λόγω εκλογές, σαν να επρόκειτο για μια υπέρτατη δημοσκόπηση για τις εθνικές εκλογές», δήλωσε η Λυμπεράκη σε μια τηλεφωνική συνέντευξη στις 13 Μαΐου. «Μετατρέποντάς το σε μια επιλογή μεταξύ λιτότητας και ΣΥΡΙΖΑ βλάπτει τον πολίτη που είναι υπέρ της Ευρώπης αλλά και που έχει καταρρεύσει από τη φορολογία».
Ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να παγιώσει την επιρροή του μετά τις γενικές εκλογές το 2012 που προώθησαν τον ηγέτη του, Αλέξη Τσίπρα, στο διεθνές προσκήνιο . Το κόμμα σκοπεύει να χρησιμοποιήσει μια νίκη στις ευρωεκλογές για να προσπαθήσει να αντιστρέψει τις περικοπές του προϋπολογισμού που επιβλήθηκαν ως προϋπόθεση για δύο πακέτα διάσωσης στην Ελλάδα .
« Ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει μια καθαρή νίκη , προκειμένου να θέσει ένα τέλος στην καταστροφική πορεία της μονόπλευρης λιτότητας και της μεγάλης ύφεσης », επισημαίνει ο Δημήτρης Παπαδημούλης , υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ . «Αν ο ΣΥΡΙΖΑ πάρει μια άνετη νίκη , ή ακόμα καλύτερα , μία νίκη που θα αντιστοιχεί σε ποσοστό μεγαλύτερο από το άθροισμα των ποσοστών της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ , τότε θα δούμε θετικές πολιτικές εξελίξεις.»
Η Πολιτική γεωγραφία της Ελλάδας εξακολουθεί να παραμένει ρευστή μετά από δύο γενικές εκλογές σε έξι εβδομάδες το 2012 που παγίωσαν την παραμονή της χώρας στο ενιαίο νόμισμα , αφού είχε ολοκληρωθεί η μεγαλύτερη αναδιάρθρωση δημόσιου χρέους παγκοσμίως. Ο Σαμαράς προέκυψε από τις εκλογές για να οδηγήσει μια χώρα που είχε χάσει το ένα τέταρτο του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος της, κατά τη διάρκεια έξι ετών ύφεσης και όπου η ανεργία είναι στο 26,5%.
«Η Ελλάδα είχε ένα πολύ σταθερό πολιτικό τοπίο , « δήλωσε ο Γιάννης Λούλης ,πολιτικός αναλυτής και επικοινωνιολόγος με έδρα την Αθήνα. «Αλλά το τοπίο έχει αλλάξει δραματικά . Υπάρχει μια μεγάλη πιθανότητα να έχουμε εκπλήξεις το βράδυ των εκλογών»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου