Παρασκευή 29 Μαρτίου 2019

To the end of May, Theresa May


Από την έντυπη έκδοση της Ναυτεμπορικής
Της Κατερίνας Τζωρτζινάκη

Η σχέση της Βρετανίας με τους εταίρους της στην Ε.Ε. δεν καθορίζεται από την αστρολογία. Δεν υπάρχει κάποια ευθυγράμμιση των πλανητών που να καθιστά τη μία μετά την άλλη ημερομηνία μοναδική.
Η αποχώρηση ή μη από την Ε.Ε. ξεπερνά τη λογική και του κόσμου τα παράλογα αποκτούν δυναμική. Ο ταχυδακτυλουργός Γιούρι Γκέλερ θα σταματήσει, λέει, το Βrexit με τηλεπάθεια και η είδηση αντιμετωπίζεται με τσάι και συμπάθεια. «Τρία χρόνια πριν γίνεις πρωθυπουργός, προέβλεψα τη νίκη σου όταν σου έδειξα το κουτάλι του Τσόρτσιλ στην Cadillac μου, το οποίο σου ζήτησα να αγγίξεις... Σ’ αγαπάω πάρα πολύ, αλλά δεν θα σου επιτρέψω να οδηγήσεις τη Βρετανία εκτός Ε.Ε. Όσο κι αν σε θαυμάζω, θα σε σταματήσω τηλεπαθητικά - και πίστεψέ με είμαι ικανός να το κάνω».
Έχει ποτέ άλλοτε προκαλέσει μια ώριμη δημοκρατία τόσο αχρείαστο κακό στον εαυτό της; Γιατί το έκανε αυτό το Ηνωμένο Βασίλειο; Η απλή απάντηση είναι ο συνδυασμός της γενικευμένης απογοήτευσης του βρετανικού λαού με τις ψευδαισθήσεις του Brexit.
Οι ψευδαισθήσεις, όμως, διαμορφώνουν μια πραγματικότητα. Φάρσας. Θεατές παράστασης στο Royal Albert Hall του Λονδίνου εξανάγκασαν τη σοπράνο, όπως γράφουν οι Τimes, να αλλάξει φόρεμα, επειδή τους θύμιζε τη σημαία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Κίτρινο, μπλε και κολιέ μ’ αστέρια στο κονσέρτο του Σαββάτου, κόκκινο την Κυριακή, για να μην πιαστούν στα χέρια.

Αυτό με τη σημαία κάνει με το ποδόσφαιρο παρέα. Γράφει ο Εντουάρντο Γκαλεάνο: «Εκείνος ο οπαδός της Μπόκα Τζούνιορς, όλη του τη ζωή μισούσε τη Ρίβερ Πλέιτ, όπως όφειλε, όμως στο νεκρικό του κρεβάτι ζήτησε να τον τυλίξουν με τη σημαία της Ρίβερ Πλέιτ, για να χαρεί, επειδή πεθαίνει ένας απ’ αυτούς».
Το Βrexit αποκάλυψε τους γυμνούς. «Οι ψηφοφόροι μπορεί να μην το παραδέχονται, αλλά πιστεύουν στον επαγγελματισμό των κυβερνητών τους. Γι’ αυτούς λοιπόν το πολιτικό θέαμα που βλέπουν τρία χρόνια τώρα είναι ενοχλητικό. Είναι ερασιτεχνισμός, δηλαδή, κάτι ασυγχώρητο για τους Άγγλους», γράφει ο Μπέπε Σεβερνίνι της «Corriere della Sera».
Είναι ερασιτεχνισμός, που προκαλεί τον χλευασμό. Brexit postponed to the end of May, Theresa May.

Ναυτεμπορική

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου