Τετάρτη 27 Δεκεμβρίου 2017

Καταλονία: Κίνδυνος ή Ελπίδα για όλους μας;


του Κωνσταντίνου Βέργου
Η Γκουέρνικα, το σχεδόν ακατανόητο αυτό εργο του Πάμπλο Πικάσσο, απεικονίζει το βομβαρδισμό της κωμόπολης Γκουερνίκα της Χώρας των Βάσκων απο Γερμανούς  πιλότους  , για λογαριασμό των Ισπανών φασιστών. Στο βομβαρδισμό εκείνο σκοτώθηκαν 1.650 άνθρωποι και ισοπεδώθηκε το 70% της πόλης με 32 τόνους εκρηκτικά. Το μεγαλειώδες αυτό εργο θυμίζει για πάντα στη συλλογική μνημη την απάνθρωπη φυση του Γερμανικού επεκτατισμού και φασισμού.
Τι παίζεται στην Ευρώπη
Η Ευρώπη ζεί τη δική της Γκουέρνικα μετα το 2010 με τα γιγαντιαία σχέδια λιτότητας, που φτωχοποίησαν τη μισή Ευρωπη, ώστε οι Γερμανικές εταιρίες να εχουν φτηνό κρέας, φτηνό εργατικό δυναμικό για τα εργοστάσιά τους. Όμως  ιστορικά ακόμη και οι μεγαλύτεροι τύραννοι μπαίνουν στον σκουπιδοντενεκέ.

Γιατί η Καταλωνία
Αρκει ένα σύμβολο , ενας λαός. Η Καταλονία είναι ένα από αυτά. Ενας περήφανος λαός που παρολίγο να γκρεμίσει τις φασιστικές δυνάμεις του Φράνκο αφυπνίστηκε και ετοιμάζεται να κερδίσει την ανεξαρτησία του, ξανά. Ένα έθνος με πάνω από 1200 χρονια παρουσία και δική του γλώσσα, αναβιώνει τον εθνικό της ρόλο, που είχε καταπιεστεί στη φασιστική Ισπανία του Φράνκο και υφίσταται κακοποίηση στην, τουλάχιστον αυταρχική, Ισπανία του Ραχόι. Η ιστορία επαναλαμβάνεται. Όπως η Ελλάδα ήταν ο σκληρός βράχος, το ανάχωμα απέναντι στην επέκταση των Ασιατών βαρβάρων, έτσι και η Καταλονία, φαίνεται ότι είναι ο λαός που θα αναμετρηθεί ξανά με τον φασισμό στην Ιβηρική!  Αν κερδίσει η αυτονομία, η Ισπανία του Ραχόι, του ξιπασμένου ηγέτη, με ενδείξεις μπλεγμένου σε λαδώματα, που εκπροσωπεί τα συμφέροντα πέντε Γερμανικών εταιριών, θα αμφισβητηθεί. Όμως ο αγώνας θα έχει αβέβαιο αποτέλεσμα!
Οικονομική σημασία
Η Καταλονία, να σημειώσουμε, παρότι διαθέτει λιγότερο από 7% της έκτασης, και 15% του Ισπανικού πληθυσμού, έχει το 20% της Ισπανικής οικονομίας και το 25% των εξαγωγών της χώρας.
Πως θα κριθεί
Οι εκλογές  που γίνονται την Πέμπτη είναι αποφασιστικές για το μέλλον του Καταλανικού έθνους. Το 47% των Ισπανών υποστηρίζει τα κόμματα της ανεξαρτησίας, ενώ το 44% , τα κόμματα της παραμονής  στην Ισπανία. Τρία είναι τα κόμματα ανεξαρτησίας. Το μεγαλύτερο είναι  το Republican Left of Catalonia (ERC), που είναι το κομμα που βρίσκονταν πίσω από τον πόλεμο ενάντια στον φασιστικό στρατό του αιμοσταγούς δικτάτορα Φράνκο! Δεύτερο, το Junts per Catalunya (JuntsXCat) του διωγμένου, ανετραπέντος προέδρου της Καταλονίας Carles Puigdemont. Και τρίτο το Popular Unity Candidacy (CUP), ένα αριστερό κόμμα με καθαρή θεση ενάντια σε ΕΕ και ΝΑΤΟ. Κομματα της παραμονής είναι το κεντρώο Ciudadanos, το Σοσιαλιστικό κόμμα Ισπανίας και το Συντηρητικο κόμμα, τα τελευταία δυο με πολύ μικρή δύναμη. Εκτός των δυο αυτών στρατοπέδων, με ουδέτερη θεση στη διαμάχη οι Podemos. Οι δημοσκοπήσεις δίνουν 34 έδρες στο ERC, 27 στο Junts per Catalunya, 8 στη CUP, σύνολο δηλαδη 69 εδρες, εν ολίγοις πλειοψηφία, ενώ δινουν 32, 20 και 6 εδρες, δηλαδή 58 εδρες σύνολο, στα κόμματα παραμονής, με 10 έδρες στους  Podemos. Με δεδομένη την ανικανότητα στο παρελθόν του προέδρου της Καταλονίας  Puigdemont να δείξει πυγμή, η ηγεσία με ορους εδρων του ERC αποτελεί σφραγίδα ότι το θέμα της ανεξαρτησίας θα πάρει  μια πολύ πιο ολοκληρωμένη, πιο πειστική διάσταση.
Τι αναμένεται να συμβεί
Αν και είναι άγνωστο ποιος θα κερδίσει τις εκλογές, το νερό έχει μπει στο αυλάκι. Τα Έθνη, στο νέο παγκόσμιο τοπίο, ξεκίνησαν να νικούν και, όπως έγινε στην περίοδο 1750-1850, θα βρεθούν ξανά σε φάση αναβίωσης και ισχυροποίησης. Η εξέλιξη ανεξαρτησίας θα είναι άσχημη για τα οικονομικά δεδομένα της Ισπανίας αλλά και τα ιδια τα Γερμανικά σχέδια εκμετάλλευσης της Ευρώπης . Ιδιαίτερα μετα το Brexit και την ανοδο του Τραμπ γκρεμίζει την παντοκρατορία της Γερμανικής μπότας. Αποτελεί ταυτόχρονα ομως, μια ιστορική εξέλιξη με νόημα για ολη την ανθρωπότητα: τεχνητά πολυεθνικά κατασκευάσματα χωρίς σεβασμό στους πολίτες και  έθνη θα υφίστανται ήττες και εξαφάνιση. Γι αυτό η Καταλονία, αν και μικρό έθνος, με μόλις 7 εκατομμύρια πληθυσμό, συμβολίζει πολλά για όλους μας.  Διότι είναι ο αγώνας ενός έθνους ενάντια στη γραφειοκρατία πολυεθνικών κατασκευασμάτων, ενάντια στην καταστροφική για όλους μαςπαγκοσμιοποίηση που τελικά οδήγησε στην πρόσφατη παγκόσμια κρίση. Η Καταλονία, ασχέτως αποτελέσματος, θα βρει ξανά τον ρόλο της στην ιστορία. Τα έθνη, θα νικήσουν!

Βέργος Κωνσταντίνος
Καθηγητής Χρηματοοικονομικών, Πανεπιστήμιο Πόρτσμουθ, Αγγλία







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου