Κυριακή 31 Δεκεμβρίου 2017

Οι 10 «προφητείες» των αγορών για το 2018


Τι θα γίνει το 2018 κανείς δεν ξέρει, όμως όπως κάθε χρονιά, έτσι και φέτος οι αναλυτές προσπαθούν να δουν το μέλλον, καθώς το άγνωστο πάντα γοητεύει. Με τη βοήθεια των αναλυτών της Capital Economics, σας παρουσιάζουμε τις βασικές «προφητείες» για το έτος που έρχεται.

1.Η Fed θα αυξήσει τέσσερις φορές τα επιτόκια μέσα στο 2018
Οι βασικοί παράγοντες της ανάπτυξης των ΗΠΑ παραμένουν σε ισχύ, ενώ θα συνοδευτούν από μέτρα ενίσχυσης της τάξης του 0,8% του ΑΕΠ, γεγονός που θα ωθήσει την ανάπτυξη προς το 2,5% τον επόμενο χρόνο. Με το ποσοστό ανεργίας να εκτιμάται ότι θα υποχωρήσει κάτω από 4%, η μέση αύξηση των κερδών θα πρέπει να αυξηθεί σταδιακά. Ως αποτέλεσμα,η Capital Economics εκτιμά ότι ο πληθωρισμός θα ενισχυθεί πάνω από τον στόχο της Fed έως το τέλος του έτους, την ώρα που οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις τον τοποθετούν μόλις στο 2%.

2.Η ΕΚΤ θα συνεχίσει την ποσοτική χαλάρωση όλο το χρόνο
Αρκετοί παράγοντες εξελίσσονται θετικά για την Ευρωζώνη, μεταξύ των οποίων η αύξηση της απασχόλησης και η καλύτερη κατάσταση του τραπεζικού κλάδου. Επιπλέον, η δημοσιονομική πολιτική θα είναι σε γενικές γραμμές ουδέτερη και η αβεβαιότητα έχει περιοριστεί. Το πολιτικό αδιέξοδο στη Γερμανία δεν πρέπει να έχει σημαντικές οικονομικές επιπτώσεις και το ευρωσκεπτικιστικό Κίνημα των Πέντε Αστέρων έχει λίγες ελπίδες να κερδίσει τις εκλογές στην Ιταλία. Παρ' όλα αυτά, με τον πληθωρισμό σε χαμηλά επίπεδα, η Capital Economics βλέπει την ΕΚΤ να κινείται επιφυλακτικά και να συνεχίζει το QE καθ' όλη τη διάρκεια του έτους.


3.Η Τράπεζα της Αγγλίας προχωρά σε σύσφιξη της πολιτικής καθώς η ανάπτυξη επιταχύνει και παρά το γεγονός ότι το Brexit πλησιάζει
Οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις αναφέρουν ότι η ανάπτυξη του ΑΕΠ στη Μ. Βρετανία θα επιβραδύνει του χρόνου, όμως η Capital Economics εκτιμά ότι θα επιταχύνει από το περίπου 1,5% φέτος σε πάνω από 2%. Ο πληθωρισμός αναμένεται να μειωθεί από πάνω από 3% σε σχεδόν 2% στο τέλος του έτους, που θα περιορίσει τον αντίκτυπο στα εισοδήματα των νοικοκυριών. Επίσης, εκτιμάται ότι η αβεβαιότητα για το Brexit θα περιοριστεί όσο εξελίσσονται οι διαπραγματεύσεις. 

4.Η Bank of Japan θα διατηρήσει εξαιρετικά χαλαρή πολιτική
Αφού αναπτύχθηκε με εντυπωσιακό ρυθμό φέτος της τάξης του 1,7%, η οικονομία της Ιαπωνίας αναμένεται να υποχωρήσει προς τον μακροπρόθεσμο μέσο  όρο που διαμορφώνεται κάτω από 1% από το 2000. Την ίδια ώρα ο πληθωρισμός θα αυξηθεί οριακά από το 0,5% φέτος σε περίπου 0,7%.

5. Η οικονομία του Καναδά θα υποχωρήσει και οι τιμές κατοικίας θα πέσουν
Ο οίκος εκτιμά ότι το 2018 θα είναι έτος κατά το οποίο θα σκάσει εντέλει η φούσκα στην αγορά ακινήτων του Καναδά. Η πρόβλεψη είναι ότι το ΑΕΠ θα επιβραδύνει από περίπου 3% φέτος σε 1% στο πρώτο εξάμηνο του νέου έτους. Το γεγονός αυτό αναμένεται να πείσει την κεντρική τράπεζα του Καναδά να αντιστρέψει τις αυξήσεις επιτοκίων και να τα μειώσει το 0,5%.

6. Η απόκλιση της νομισματικής πολιτικής θα δώσει ώθηση στο δολάριο
Η πρόβλεψη του οίκου αναφέρει ότι η Fed θα αυξήσει τα επιτόκια 4 φορές μέσα στο 2018, πολύ περισσότερο δηλαδή από τις εκτιμήσεις της αγοράς. Στο μεταξύ, εκτιμάται ότι η ΕΚΤ θα αφήσει αμετάβλητα τα επιτόκια μέχρι τα τέλη του 2019, ενώ η Τράπεζα της Ιαπωνίας θα τα αφήσει αμετάβλητα για… πάντα. Προβλέπεται ότι αυτή η διαφορά θα στείλει το δολάριο προς τα 1,10 έναντι του ευρώ και στα 120 έναντι του γεν.

7. Η οικονομία της Κίνας θα επιβραδύνει αλλά με μικρό αντίκτυπο για τον υπόλοιπο κόσμο
Επισήμως, η Κίνα θα ανακοινώσει σταθερή ανάπτυξη περίπου 6,5%, όμως η αλήθεια είναι ότι θα περιοριστεί κάτω από 5%. Στο μεταξύ, οι περισσότεροι εκτιμούν ότι η κεντρική τράπεζα θα συνεχίσει τη σύσφιξη της πολιτικής, όμως ο οίκος εκτιμά ότι θα την χαλαρώσει για να αποτρέψει ακόμη μεγαλύτερη πρώτη του ΑΕΠ.

8. Η ανάπτυξη σε Βραζιλία και Ρωσία θα ξεπεράσει τις προσδοκίες
Έχοντας βγει από ύφεση το 2017, η ανάκαμψη σε πολλούς εξαγωγείς εμπορευμάτων θα επιταχυνθεί το 2018. Υπάρχουν μεγάλα «αποθέματα» σε Βραζιλία και Ρωσία και η νομισματική πολιτική θα χαλαρώσει στη Ρωσία περισσότερο από το αναμενόμενο. Παρ’ όλα αυτά, οι μακροπρόθεσμες προοπτικές δεν είναι καλές, ενώ οι προεδρικές εκλογές αναμένεται να φέρουν αλλαγές στη Ρωσία και να στρέψουν προς τον λαϊκισμό τη Βραζιλία, κάτι που θέτει σε κίνδυνο την πρόοδο της δημοσιονομικής πολιτικής.

9. Οι τιμές του πετρελαίου θα υποχωρήσουν, παρά την ισχυρή παγκόσμια ζήτηση
Η τιμή του Brent αναμένεται να υποχωρήσει στα 55 δολάρια το 2018 λόγω της συνεχιζόμενης αύξησης της παραγωγής σχιστολιθικού και της μη συμμόρφωσης με τους περιορισμούς του ΟΠΕΚ. Η κλιμάκωση των εντάσεων μεταξύ Σ. Αραβίας και Ιράν δεν θα προκαλέσουν συνεχόμενη αύξηση των τιμών εκτός και αν υπάρξει στρατιωτική σύγκρουση, κάτι που δεν μοιάζει πιθανό.

10. Οι ανησυχίες για ενδεχόμενη επιβράδυνση θα ενισχυθούν αργότερα μέσα στο 2018.
Ενώ το 2018 εκτιμάται ότι θα είναι άλλο ένα καλό έτος, ο οίκος προβλέπει ότι στις ανεπτυγμένες οικονομίες θα αρχίσουν να κατεβάζουν ταχύτητα προς το τέλος του έτους, καθώς η αύξηση της απασχόλησης περιορίζεται και η λιγότερο χαλαρή νομισματική πολιτική ρίχνει την κατανάλωση. Αυτό αναμένεται να είναι πιο ορατό στις ΗΠΑ, όπου υπάρχει κίνδυνος ήπιας ύφεσης το 2019 και το 2020, ενώ προβλέπεται και κυκλική επιβράδυνση και στην Ευρωζώνη. Με τις ανησυχίες για την επιβράδυνση της Κίνας να εντείνονται επίσης, η Capital Economics βλέπει σημαντική αποδυνάμωση της παγκόσμιας οικονομίας το 2019.


Πηγή liberal

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου