Πέμπτη 28 Δεκεμβρίου 2017

Τέλος παγκοσμιοποίησης; Αύξηση μισθών στις ΗΠΑ!


του Κωνσταντίνου Βέργου
Μετά τους Άγγλους πολίτες που φαίνεται να είναι κερδισμένοι από το Brexit, καθώς η Αγγλία συγκλονίζεται απο έκρηξη ανάπτυξης και προσλήψεων, ήρθε η σειρά των Αμερικανών πολιτών!
Η απόφαση του Ντοναλτ Τραμπ να στείλει στον σκουπιδοκάλαθο την συμφωνία TTIP , να περιορίσει την NAFTA, και κυρίως να μειώσει φορολογικούς συντελεστές εταιριών,  οδηγεί σε πρωτοφανείς εξελίξεις.
Αυξάνονται οι μισθοί
Σειρά από εταιρίες αποφασίζουν πλέον να χορηγήσουν  επιδόματα, να αυξήσουν  τις αποδοχές των υπαλλήλων, και να δαπανήσουν κεφάλαια για επενδύσεις.Ο χορός ξεκίνησε από μεγάλες εταιρίες. Η  Boeing ήταν η πρώτη που ανακοίνωσε σημαντικές αυξήσεις μισθών. Ακολούθησε η  AT & T, η οποία δήλωσε ότι θα έδινε στους περισσότερους από 200.000 συνδικαλισμένους υπαλλήλους ένα ειδικό επίδομα ύψους 1.000 δολαρίων, ενώ  θα αυξήσει τις κεφαλαιουχικές της δαπάνες κατά 1 δισεκατομμύριο δολάρια. Οι τράπεζες  Bancorp και Wells Fargo ακολούθησαν, λέγοντας ότι θα αυξήσουν τον κατώτατο μισθό τους σε 15 δολάρια την ώρα και επιδόματα(μπόνους). Η Comcast δήλωσε ότι θα πληρώσει 1000 δολάρια μπόνους σε 100.000 υπαλλήλους ενώ επίσης σχεδιάζει να δαπανήσει πάνω από 50 επιπλέον δις. δολάρια τα επόμενα  χρόνια για βελτιώσεις της υποδομής. Υπενθυμίζουμε ότι η κυβέρνηση Τραμπ κατάφερε τη μείωση του συντελεστή του φόρου εταιρειών στο 21% από 35%. Αναλυτές της αγοράς αναμένουν αντίστοιχες κινήσεις αυξήσεων μισθών άμεσα και από άλλες τράπεζες .

Τι δείχνουν
Αν και είναι νωρίς να βγουν γενικότερα συμπεράσματα, οι εξελίξεις αυτές αποτελούν ένδειξη ότι ο ‘παγκόσμιος πόλεμος των εταιριών’ που ξεκίνησε από την Αγγλία και τις ΗΠΑ , τα δύο αυτά μεγάλα ελεύθερα έθνη, μέσα από κινήσεις της Τερέζα Μέι και του Ντόναλτ Τραμπ, αρχίζει να αποδίδει. Το σπάσιμο των προνομιακών συνθηκών για μεγάλες εταιρίες , και οι πιο ίσοι όροι ανταγωνισμού μεταξύ πολυεθνικών και εγχωρίων εταιριών,  που επιτεύχθηκε στις ΗΠΑ και με μειώσεις του φορολογικού συντελεστή, φέρνει πλέον αποτελέσματα.
Οι χαμένοι και η νέα τάση
Διαψεύδονται, επι του παρόντος, όσοι προέβλεπαν αποτυχία και ‘κατάρρευση’ του Ντόναλτ Τραμπ. Οπως το BREXIT οδηγεί σε έκρηξη βιομηχανικής παραγωγής στη Βρετανία, έτσι η φορολογική μεταρρύθμιση στις ΗΠΑ φαίνεται ότι επιταχύνει τις εξελίξεις για αυξήσεις μισθών. Οι πρώτες αυτες ενδείξεις, επιβεβαιώνουν τις εκτιμήσεις  εκείνων που εκτιμούσαν ότι το γκρέμισμα της παγκοσμιοποίησης, ενός συστήματος που ευνόησε 300 πολυεθνικές εταιρίες εις βάρος όλων των υπολοίπων, θα οδηγήσει σε μια  καλύτερη εποχή.  Εποχή χαμηλότερων φόρων για τις μέσες εταιρίες, υψηλότερων μισθών και χαμηλότερης ανεργίας!


Πηγή new-economy.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου