Σάββατο 30 Δεκεμβρίου 2017

Η θεωρία της Μεγάλης Εκρήξεως (“Big Bang”) και ο Λεμαίτρ

iskra


του Χρήστου Καπούτση
Η επιστήμη και η τεχνολογία, παρά τα εντυπωσιακά άλματα σε δυσπρόσιτους εννοιολογικά τομείς όπως η κβαντομηχανική, η νανοτεχνολογία και τα εξελιγμένα μαθηματικά , δεν έχουν ακόμη ξεπεράσει το μυστήριο της γέννησης του Σύμπαντος. Τι έγινε την ώρα μηδέν και τι υπήρχε πριν ή και ποιος το προκάλεσε. Η επικρατέστερη θεωρία είναι: Περίπου πριν από 13,7 δισεκατομμύρια χρόνια, ολόκληρο το σύμπαν ήταν συμπιεσμένο στα όρια ενός ατομικού πυρήνα. Σε έκταση κατά πολύ μικρότερη από το κεφάλι μιας καρφίτσας, με άπειρη πυκνότητα και θερμοκρασία, ήταν συγκεντρωμένη ολόκληρη η υλη του Σύμπαντος. 
Μια φυσική κατάσταση ανθρωπίνως «αδιανόητη». Είναι η «στιγμή» , γνωστή και ως ιδιομορφία, πριν από τη δημιουργία, όταν δεν υπήρχε ούτε χώρος, ούτε χρόνος. Σύμφωνα με το καθιερωμένο κοσμολογικό μοντέλο, που εξηγεί τον Κόσμο μας, μια απίστευτη έκρηξη, θερμοκρασίας τρισεκατομμυρίων βαθμών και απείρως πυκνή, δημιούργησε όχι μόνο τα θεμελιώδη υποατομικά σωματίδια και από εκεί την υπόλοιπη ύλη, αλλά και τον ίδιο τον χώρο και χρόνο. Είναι η θεωρία της «Μεγάλης Έκρηξης». Σταδιακά δημιουργήθηκε ο Ήλιος οι πλανήτες, οι Γαλαξίες και όλη η παρατηρούμενη ύλη του «γνωστού» ΣΎΜΠΑΝΤΟΣ. Οι πρόσφατες παρατηρήσεις των φυσικών , των Κοσμολόγων και των αστρονόμων, που επιβεβαιώνουν τα υπερσυμπαντικά μαθηματικά, συγκλίνουν στην άποψη ότι το ΣΥΜΠΑΝ διαστέλλεται και μάλιστα με ιλιγγιώδεις ταχύτητες.

Ποιος όμως είναι ο πρώτος που υποστήριξε ,θεωρητικά, το Κοσμικό μοντέλο της Μεγάλης Έκρηξης; Ο Αββάς Ζωρζ Λεμαίτρ ( 17 Ιουλίου 1894 – 20 Ιουνίου 1966), που ήταν Βέλγος Ρωμαιοκαθολικός ιερέας, καθηγητής της Φυσικής, αστρονόμος, κοσμολόγος και μαθηματικός. Ο Λεμαίτρ εισηγήθηκε πρώτος αυτό που αργότερα έγινε γνωστό ως η θεωρία της Μεγάλης Εκρήξεως (“Big Bang”) για τη γέννηση του Σύμπαντος, την οποία είχε ονομάσει «υπόθεση του πρωταρχικού ατόμου». Ο πατήρ Λεμαίτρ περιέγραψε επίσης τη θεωρία του ως το «Κοσμικό Αυγό», που «εξερράγη κατά τη στιγμή της Δημιουργίας». 
Ο όρος “Big Bang theory” προήλθε από ένα κριτικό σχόλιο του Φρεντ Χόυλ από το ραδιόφωνο! Αυτή η πρόταση συνάντησε σκεπτικισμό στον επιστημονικό κόσμο της εποχής. Ακόμα και ο Eddington βρήκε τον όρο «μη ευχάριστο». Ο Αϊνστάιν τον βρήκε επιπλέον και ύποπτο, καθώς θύμιζε υπερβολικά τη Χριστιανική παράδοση της Δημιουργίας! Αργότερα όμως την αποδέχτηκε. Ο Λεμαίτρ απεβίωσε λίγο μετά την ακρόαση της ειδήσεως για την ανακάλυψη της κοσμικής ακτινοβολίας μικροκυμάτων υποβάθρου, που επαλήθευε τις θεωρίες του σχετικά με τη γένεση του Σύμπαντος.Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου