Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2017

Οι εκλογές και η Ιστορία

e-typos


του Βασίλη Ταλαμάγκα

Λίγες ημέρες πριν τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου ανατρέξαμε στη νεώτερη ελληνική ιστορία και παρατηρήσαμε ότι οι εκλογικές αναμετρήσεις τους δύο πρώτους μήνες του έτους ήταν ανέκαθεν σημαντικές εκλογικές αναμετρήσεις για την Ελλάδα. 

Οι εκλογές της 26ης Ιανουαρίου 1936 διεξήχθησαν από την κυβέρνηση του Δεμερτζή με το σύστημα της απλής αναλογικής. Στις εκλογές συμμετείχαν 1.278.085 ψηφοφόροι που αντιπροσώπευαν το 20,86% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων. 

Ηταν οι τελευταίες ελληνικές εκλογές του Mεσοπολέμου. Τα κόμματα αδυνατούσαν να σχηματίσουν κυβέρνηση και έτσι η κυβέρνηση Δεμερτζή παρέμεινε. Μετά τον θάνατο του τελευταίου στις 13 Απριλίου 1936, ανέλαβε την πρωθυπουργία ο Ιωάννης Μεταξάς, με ψήφους και της βενιζελικής παράταξης, εκτός του Γεωργίου Παπανδρέου. Ο Ιωάννης Μεταξάς στις 4 Αυγούστου 1936 ανέστειλε την ισχύ άρθρων του Συντάγματος, επιβάλλοντας έτσι δικτατορικό καθεστώς.

Οι ελληνικές βουλευτικές εκλογές του 1956 έγιναν στις 19 Φεβρουαρίου. Ηταν οι πρώτες βουλευτικές εκλογές στην Ελλάδα όπου ψήφισαν και οι γυναίκες. Σε αυτήν την εκλογική αναμέτρηση συνασπίστηκαν 7 κόμματα στη Δημοκρατική Ενωση, για να αντιμετωπίσουν την ΕΡΕ που είχε ιδρύσει το 1955 ο Κωνσταντίνος Καραμανλής.


Αξιοσημείωτο είναι ότι για πρώτη φορά τα αστικά κόμματα δέχονται να συμμαχήσουν με την ΕΔΑ, την οποία κατηγορούσαν από την ίδρυσή της, το 1951, ότι κυριαρχείται από κομμουνιστές. Στόχος της Δημοκρατικής Ενωσης, με την τόσο ετερογενή σύσταση, ήταν να καταλάβει την εξουσία και να διεξαγάγει εκ νέου εκλογές με αναλογικό σύστημα. Παρόλα αυτά η ΕΡΕ κατέλαβε 165 έδρες, δηλαδή το 55% επί του συνόλου των εδρών, κατορθώνοντας να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση.

Οι εκλογές που διεξήχθησαν στην Ελλάδα στις 16 Φεβρουαρίου 1964 ήταν οι τελευταίες βουλευτικές εκλογές πριν τη Δικτατορία. Αρμόδια για τη διεξαγωγή τους ήταν η υπηρεσιακή κυβέρνηση Παρασκευόπουλου η οποία είχε αναλάβει από τις 30 Δεκεμβρίου 1963. 

Στις εκλογές του 1963, η Ενωση Κέντρου δεν μπόρεσε να εξασφαλίσει αυτοδυναμία και έτσι έγιναν αυτές οι εκλογές. Κατά τη διάρκεια του προεκλογικού αγώνα απεβίωσε και ο συναρχηγός της Ενωσης Κέντρου, Σοφοκλής Βενιζέλος, υιός του Ελευθερίου Βενιζέλου. Η Ενωσις Κέντρου πέτυχε σαρωτική νίκη, λαμβάνοντας ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά που έχει λάβει ποτέ πολιτικός σχηματισμός. 

Στις 18 Φεβρουαρίου 1964 ορκίστηκε η κυβέρνηση Γεωργίου Παπανδρέου στο Τατόι λόγω της ασθένειας του Βασιλιά Παύλου Α’. Σε λίγες ημέρες θα περάσουν στην ιστορία και οι εκλογές της 25ης Ιανουαρίου 2015. Το όποιο αποτέλεσμά τους είναι βέβαιο ότι θα συζητηθεί επί μακρόν.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου