Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2017

Η αντίσταση στην ευρω-κατοχή


Νίκος Ιγγλέσης
Το 2002 η Ελλάδα παρέδωσε τη νομισματική κυριαρχία της στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και μετέτρεψε το 75% του τότε Δημόσιου Χρέους της, από δραχμές που ήταν, σε ευρώ. Έτσι το σύνολο του χρέους έγινε χρέος σε συνάλλαγμα, αφού η χώρα μας δεν έχει το δικαίωμα να εκδίδει ευρώ. Από τότε οι τόκοι και τα χρεολύσια του Δημόσιου Χρέους πληρώνονται υποχρεωτικά από νέα δάνεια που δεν αποπληρώνουν, αλλά ανακυκλώνουν αενάως το χρέος.
Οκτώ χρόνια μετά, το 2010, η Ελλάδα χρεοκόπησε, αφού δεν μπορούσε να δανείζεται από τις «αγορές», με βιώσιμο επιτόκιο, και μπήκε στα Μνημόνια, δηλαδή στο «αναμορφωτήριο», του διεθνούς χρηματοπιστωτικού κεφαλαίου. Οι δανειστές ανέλαβαν τη διακυβέρνηση της χώρας, οι εγχώριες κυβερνήσεις έγιναν μαριονέτες τους, η εθνική κυριαρχία απωλέσθη και η Ελλάδα έγινε αποικία.

Μεταρρυθμίσεις, μεσοπρόθεσμα προγράμματα, προαπαιτούμενα και αξιολογήσεις τέθηκαν στην ημερήσια διάταξη. Η οικονομία συρρικνώθηκε δραματικά (χάθηκε το 26% της εγχώριας παραγωγής),  η κοινωνία διαλύθηκε, η ανεργία έλαβε εφιαλτικές διαστάσεις (περισσότερο από το ένα τέταρτο του εργατικού δυναμικού είναι άνεργο ή υποπασχολείται), εκατοντάδες χιλιάδες μορφωμένοι Έλληνες μετανάστευσαν
και η δημόσια, καθώς και η ιδιωτική περιουσία λαφυραγωγούνται. Όλα αυτά έγιναν στο όνομα του ενιαίου νομίσματος και του ευρω-χρέους.
Η προπαγάνδα
Παράλληλα μια ολοκληρωτική προπαγάνδα – γκεμπελικής υφής – εξαπολήθηκε εναντίον των Ελλήνων για να μετασχηματιστεί όχι μόνο η οικονομική συμπεριφορά τους αλλά και ο τρόπος που σκέπτονται, που αξιολογούν, που κατανοούν την κοινωνία και τον κόσμο, προκειμένου να διαμορφωθεί ο «μνημονιακός ιδιότυπος» του νεοφιλελεύθερου – παγκοσμιοποιημένου ραγιά. Καμιά εναλλακτική λύση δεν είναι εφικτή μας λένε οι επικυρίαρχοι δανειστές και οι εγχώριοι συνεργάτες τους. Το ευρώ είναι μονόδρομος. Οι αντίθετες φωνές πρέπει να διαστρεβλωθούν, να συκοφαντηθούν και αναγκαστικά να σιωπήσουν. Το ρόλο αυτό ανέλαβαν όλα σχεδόν τα μεγάλα μέσα ενημέρωσης.
Η δημοσκόπηση
Παρ’ όλα αυτά οι πολίτες, ενστικτωδώς οι περισσότεροι, δεν πείθονται, αμφισβητούν και αντιστέκονται. Σύμφωνα με τα στοιχεία πρόσφατης δημοσκόπησης (Δεκέμβριος 2016) της εταιρείας ALCO που έγινε για το μηνιαίο περιοδικό Point Zero και δημοσιεύθηκε στο τεύχος Ιανουαρίου 2017,  η πλειοψηφία των Ελλήνων αντιλαμβάνεται ότι το ευρώ αποτελεί τη βασική αιτία για τα σημερινά δεινά τους και την καταστροφή της χώρας. Ένα ποσοστό 53% θεωρεί ότι η ένταξη της Ελλάδας στην Ευρωζώνη και η αντικατάσταση της δραχμής από το ευρώ ήταν μια λανθασμένη απόφαση. Μόνο το 38%
http://greekattack.wordpress.com

Οδός Δραχμής

1 σχόλιο:

  1. ΘΕΜΑ: KAΘΩOMAΣTAI BAPIΩMAΣTAI KAI ΣKEΦTΩMAΣTAI !


    EMEIΣ BPIΣKOMAΣTAI ΠANΩ AΠO MIA ΠAPAΞENH ΣYNAPTHΣH ! ΔHΛ:
    TI (THN) ΣXEΣH EXEI TO "ΣHMEPA" THΣ E.E. ME THN ΠPAKTIKH EΦAPMOΓH TOY NSDAP ΣYΣTHMATOΣ OTAN TO 40/41 EΦTIAXNE "ΠΛAΣTA/AΛHΘEINA" XAPTONOMIΣMATA THΣ ΛYIPAΣ AΓΓΛIAΣ ΓIA NA THN KTYΠHΣH ΣTHN ΠAΓKOΣMIA TOTE OIKONOMIA ;; EIXAN ΦTIAΞH ΣXEΔON 15% TOY BPETANIKOY A.Π. !!! ΨAXNOYME NA BPOYME THN ΣXEΣH TOY "TOTE" KAI TOY "ΣHMEPA" ΣAN ΣYNAPTHΣH TOY ... MEΘAYPIOY !!! .... KAI EXOYME KAI TON Alex ΠOY MAΣ ΣΠAEI TA ... OYMΠAΛA !


    Y.Γ.: (O Jean-Claude Juncker EKANE ... "ENTPIBEΣ" ΣTO ... "APIΣTEPO" MAΣ .. XAΦ(IEΣ), ΣTON Martin Schulz (SPD/B.R.Deutschland) EΔINE ΦIΛIA ΣTHN ... KAPAΦΛA TOY !!!) AΣE MAΣ PEEE Alex, ΠANE KAMMIA BOΛTA ME TON KYPIAKO KAI TON AΔΩNH !

    ΑπάντησηΔιαγραφή