Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2017

Μένει το ΔΝΤ (που έφευγε), έρχεται κόφτης και νέα σκληρά μέτρα

Ελευθερη Λαικη Αντιστασιακη Συσπειρωση


Tου Γεράσιμου Λιβιτσάνου
Αποκαλυπτήρια σε όλα τα επίπεδα, για το που πηγαίνει η υπόθεση της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές. Σε ουσιαστικό, επικοινωνιακό αλλά και συμβολικό επίπεδο τόσο η κυβέρνηση όσο και η προθυμότατη Νέα Δημοκρατία εκτίθενται ξανά. Ενώ ετοιμάζεται η πλήρης αποδοχή νέων σφόδρα αντιλαϊκών μέτρων εκπίπτουν με τραγελαφικό τρόπο και τα κυβερνητικά αφηγήματα: Ο Β. Σόιμπλε ξεκαθαρίζει ότι συνεχίζεται το πρόγραμμα με το ΔΝΤ, ο Π. Τόμσεν ανακοινώνει λιτότητα για 21 χρόνια. Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση δηλώνει πως ουδέποτε ζήτησε την αποχώρηση του ΔΝΤ(!), ενώ υπάρχει έντονη φημολογία για καινούργια επιστολή Τσακαλώτου με συγκεκριμένα μέτρα, ενόψει του Eurogroup της ερχόμενης Πέμπτης. Στο επίπεδο των μέτρων βρισκόμαστε στην τελική ευθεία για κόφτη «συνταγματικού επιπέδου» που θα ισχύσει και μετά το 2018, δείχνει να κλείνει η νέα μείωση του αφορολόγητου όπως και οι «εκκρεμότητες» σε ενεργειακά και εργασιακά. Στη θέση των έως τώρα δικαιολογιών η κυβέρνηση –όλα δείχνουν– πώς θα τοποθετήσει τις σχέσεις που διαμορφώνονται με τις ΗΠΑ του Ντόναλντ Τράμπ.
Ξεκάθαρος σε συνέντευξή του ήταν ο Β. Σόιμπλε που απείλησε με τον γνωστό τρόπο: Περιορισμό της ρευστότητας. Όπως είπε «εμείς συμφωνήσαμε πέρσι τον Μάιο, σχετικώς με όσα θα πρέπει να συμφωνηθούν με την ελληνική κυβέρνηση στη δεύτερη αξιολόγηση του προγράμματος. Το πρόγραμμα έχει συμφωνηθεί το 2015 – ίσως θυμάστε ότι ο Πρωθυπουργός Τσίπρας έκανε προεκλογική εκστρατεία για επανεκλογή του με επιχείρημα ότι “είναι το αντίθετο από όσα σας υποσχέθηκα πριν από μισό χρόνο”. Αλλά επανεξελέγη και τώρα η συμφωνία πρέπει να υλοποιηθεί. Αν η ελληνική κυβέρνηση δεν τηρήσει όσα έχει συμφωνήσει –κι αυτός είναι ο λόγος που το ΔΝΤ διστάζει να συμμετέχει, δεν είναι το πρόβλημα το ΔΝΤ– είναι πρόβλημα των ελληνικών αρχών. Αν αυτό συμβεί, το πρόγραμμα θα τερματιστεί, διότι από τις προϋποθέσεις του προγράμματος, η βάση θα έχει καταστραφεί». Μάλιστα, σε προχθεσινή συνάντησή του Β. Σόιμπλε με την Κ. Λαγκάρντ στο Νταβός, συμφώνησαν στη συνέχιση της συνεργασίας για το ελληνικό πρόγραμμα. Εν τω μεταξύ, πηγές του ΔΝΤ ξεκαθάριζαν ότι δεν έχει νόημα η επιστροφή κλιμακίου των δανειστών στην Αθήνα, εφόσον δεν υπάρξουν απτά αποτελέσματα και μέτρα από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης. Να υπενθυμίσουμε ότι η επιμέρους διαφοροποίηση του ΔΝΤ από τη «γραμμή Σόιμπλε» αφορά το «μείγμα» του νέου μνημονίου, η οποία σε αριθμούς αποτυπώνεται σε αίτημα του ταμείου για 4,5 δις. μέτρα, με ταυτόχρονη όμως απομείωση του χρέους την οποία και δεν αποδέχεται η γερμανική πλευρά. Κοινή είναι η θέση περί «κόφτη», ενώ υπάρχουν μικρές διαφοροποιήσεις σε σχέση με την ταχύτητα εφαρμογής των λεγόμενων διαρθρωτικών μέτρων.

Διαβεβαιώσεις σε όλα τα επίπεδα αναμένεται να δώσει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, είτε μέσω επιστολής είτε με άλλο τρόπο. Όπως επισήμαναν κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών, στόχος των κινήσεων θα είναι να διαφανούν οι «καλές προθέσεις της ελληνικής πλευράς για την τήρηση των συμφωνηθέντων», που θα περιλαμβάνουν και συγκεκριμένες αναφορές για τα πρωτογενή πλεονάσματα των επόμενων ετών, τα οποία η πλευρά Σόιμπλε έχει προσδιορίσει σε 3,5%.
Η τάση αυτή αποκρυσταλλώθηκε και στις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου Δ. Τζανακόπουλου που επισήμανε ότι «αν ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών επιθυμεί να κάνει συστάσεις σε κάποιον, αυτός πρέπει να είναι το ΔΝΤ και όχι η ελληνική κυβέρνηση», προσθέτοντας επίσης ότι «εμείς δεν είπαμε να φύγει το ΔΝΤ, εμείς είπαμε να μη ζητά παράλογα πράγματα και να ξεκαθαρίσει τη στάση του».
Το …νέο χρονοδιάγραμμα που προβάλλεται πλέον από την ελληνική κυβέρνηση είναι το κλείσιμο της διαπραγμάτευσης στις 20 Φεβρουαρίου, με στόχο να μπορέσει η χώρα να μπει στο καθεστώς ποσοτικής χαλάρωσης, εφόσον αυτό εγκριθεί από τη συνεδρίαση της διοίκησης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που θα γίνει στις 9 Μαρτίου. Να σημειωθεί, επίσης, ότι αναμένεται συνεδρίαση και του ESM αύριο Δευτέρα με αντικείμενο τα λεγόμενα «βραχυπρόθεσμα μέτρα» για το χρέος που πιθανότατα θα λήξει χωρίς εξέλιξη.
Αξιολύπητη είναι η εικόνα που παρουσιάζει και η Νέα Δημοκρατία. Επίσημοι κύκλοι της αξιωματικής αντιπολίτευσης σχολίαζαν την προκλητική εκτίμηση του Π. Τόμσεν σε δημόσια εκδήλωση, περί ανάγκης 21 χρόνων προκειμένου η Ελλάδα να επιστρέψει στα προ κρίσης επίπεδα σημείωναν ότι «πεποίθηση όλων στη Νέα Δημοκρατία είναι ότι η ελληνική κοινωνία και η ελληνική οικονομία μπορούν να εκπλήξουν ευχάριστα. Μπορούμε με την εργατικότητα, το ταλέντο και τη δημιουργικότητά μας, να διαψεύσουμε τις δυσοίωνες προβλέψεις, όπως αυτές του κ. Τόμσεν».



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου