Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2017

Το σχόλιο της Δευτέρας - Ο βρόχος του ασφαλιστικού, η μνήμη, η λήθη και η μετάταξη των αγροτών

taxheaven


Κωνσταντίνος Δημ. Γραβιάς
Πτυχιούχος Οικον. Παν/μίου Πειραιά
Λογιστής - φοροτεχνικός
Μέλος της επιστημονικής ομάδας του TAXHEAVEN



Ι. Πρόλογος
Μια σκέψη, για λίγο σιωπή καθώς κλείνουν τα βλέφαρα και έπειτα ξεκινά το σεργιάνι στα αυλάκια του μυαλού. Μια στιγμή που σωπαίνουν όλα γύρω μου, οι εκκωφαντικοί θόρυβοι της μεγαλούπολης χάνονται σαν τρίλιες που σβήνουν σιγά σιγά κι εγώ αφήνομαι σε ένα ταξίδι αλλόκοτο, μαγευτικό, μακριά από την αλήθεια που μου έμαθαν. Αναμοχλεύω το παρελθόν, εικόνες, στιγμές, πρόσωπα, καταστάσεις, περνούν σιγά σιγά μπροστά απ΄τα κλειστά μάτια σαν δροσουλίτες, ενώ έχω παραδοθεί στους ήχους της σιωπής. Το ποντοπόρο σκαρί που με ταξιδεύει δένει για λίγο σε έναν μικρό και ήρεμο όρμο με χρυσή αμμουδιά. Στο βάθος της ακρογιαλιάς εκβάλει ένας μικρός χείμαρρος και βλέπω καθαρά δύο αιθέριες υπάρξεις που άλλοτε στέκονται η μία απέναντι στην άλλη τραβώντας με δύναμη ένα χοντρό σχοινί και άλλοτε κάθονται δίπλα η μία στην άλλη συζητώντας. Η Μνήμη και η Λήθη προσπαθούν συχνά μέσα από αυτή τη διελκυστίνδα να κερδίσει η μία την άλλη! Ανοίγω τα μάτια μου, το ταξίδι τελειώνει απότομα, κοιτάζω γύρω μου προσπαθώντας να επιστρέψω στην πραγματικότητα. Η τελευταία εικόνα από το σύντομο αυτό ταξίδι που έκανα δεν έχει φύγει ακόμη από μπροστά μου. Αναλογίζομαι ότι αυτή η έντονη και ιδιόμορφη «πάλη» ανάμεσα στη Μνήμη και στη Λήθη διαδραματίζεται συνεχώς μέσα μου. Γίνεται ακούσια κι αθόρυβα, θαρρώ πως υποβόσκει σε κάθε έκφανση της ζωής.
Όμως, σ’ αυτή τη μάχη  ρίχνονται και «πολεμιστές» εξωγενείς που προσπαθούν και τελικά ενισχύουν —άλλοτε τεχνηέντως και άλλοτε οφθαλμοφανώς και με κάθε τρόπο— τη λήθη, έτσι ώστε αυτή να κερδίσει τη μνήμη, θάβοντας ταυτόχρονα για πάντα τις αναμνήσεις ή τα αισθήματα. Είναι όμως εύκολο οι αναμνήσεις, οι μνήμες και τα συναισθήματα να πνιγούν μέσα στο νερό της λήθης; Μήπως πρέπει να παλέψουμε σθεναρά για να μη χαθούν οι μνήμες που τροφοδοτούν με συναισθηματική ενέργεια, δύναμη και ελπίδα το πνεύμα και τη ψυχή μας; Μήπως πρέπει να κρατήσουμε ζωντανές τις μνήμες εκείνες που θα ρίχνουν φως στο διάβα μας οδηγώντας μας σε πιο ασφαλή μονοπάτια; Και κάπου εκεί έρχονται στο μυαλό μου τα λόγια της Κικής Δημουλά: «Μνήμη και λήθη συνεργάζονται. Η μία δίνει στην άλλη ό,τι της περισσεύει, ό,τι της είναι πολύ. Όταν η μνήμη παραφορτωθεί, περνάει τα δεδομένα της στη λήθη. Η λήθη έχει το ανεπιθύμητο. Μέσα σ’ αυτή υπάρχουν αισθήματα και αναμνήσεις που δεν μπορεί να καταφάει και τα επιστρέφει στη μνήμη. Υπάρχουν αναμνήσεις που ενοχλούν τη λήθη, γι’ αυτό και ξεχνάμε για λίγο καιρό και μετά οι αναμνήσεις επιστρέφουν. Η λήθη δεν τις αντέχει και τις επιστρέφει στη μνήμη».


Με τη φλυαρία όμως πέρασε η ώρα και πρέπει να ξεκινήσω την ανασκόπηση της εβδομάδας. Ένα γεγονός που στιγμάτισε την περασμένη εβδομάδα ήταν το κλείσιμο ορισμένων εφαρμογών του taxis (μεταξύ των οποίων και οι εφαρμογές για την υποβολή των δηλώσεων φ.π.α, ανακεφαλαιωτικών δηλώσεων, κ.λπ. Επίσης υπήρχε πρόβλημα και στην ευρωπαϊκή βάση δεδομένων Vies). Την άποψή μου για το ζήτημα αυτό, αλλά και την αντιμετώπιση μας την κατέθεσα στο άρθρο με τίτλο κλειστό το Taxis λόγω συμψηφισμών…



ΙΙ. Ασφαλιστικό
Το νέο ασφαλιστικό αποτελεί έναν ακόμη βρόχο που μας πνίγει καθημερινά. Η έκδοση των εγκυκλίων αντί να λύνει τα προβλήματα δημιουργεί περισσότερα και η σύγχυση μεγαλώνει. Στις εγκυκλίους επαναλαμβάνονται ίδια πράγματα χωρίς να δίνονται οι διευκρινίσεις που απαιτούνται, ενώ δεν έχουν δει ακόμη το φως της δημοσιότητας οι εγκύκλιοι που αφορούν σε άλλα φλέγοντα θέματα. Είναι απαράδεκτο να μη γνωρίζουμε ακόμη πως θα χειριστούμε κάποια ζητήματα και να βρισκόμαστε μετέωροι, αντιμετωπίζοντας ταυτόχρονα και τη μήνιν των πελατών για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί. Οι αποφάσεις και οι εγκύκλιοι έπρεπε να έχουν κοινοποιηθεί όλες εδώ και πολύ καιρό, να είναι σαφείς και ξεκάθαρες και να επιλύουν όλα τα προβλήματα [σ.σ. δείτε σχετική αναφορά και στο briefing της ημέρας (24.01.2017)]. Συγκέντρωσα τις σημαντικότερες ειδήσεις και εγκυκλίους στην ενότητα αυτή προκειμένου να τις θυμηθείτε ή όσοι δεν τις έχετε διαβάσει να λάβετε άμεσα γνώση.
Δείτε την υπ αριθμ. 1 εγκύκλιο του ΕΦΚΑ για το θέμα αυτό. Μπορείτε να ανατρέξετε και στα παραδείγματα που επισυνάπτονται στην εν λόγω εγκύκλιο. Βέβαια, δεν θα γίνετε σοφότεροι μετά την ανάγνωσή της, αφού δεν δίνονται λύσεις στα γκρίζα σημεία του νόμου.

Οι ασφαλιστικές εισφορές των προσώπων αυτών καταβάλλονται σε μηνιαία βάση, με καταληκτική ημερομηνία πληρωμής την τελευταία εργάσιμη ημέρα του επόμενου μήνα (π.χ. εισφορά του μηνός Ιανουαρίου 2017 έως 28.2.2017). Εισφορές των ανωτέρω προσώπων έως 31.12.2016, καταβάλλονται εντός των προθεσμιών που προβλέπονται από τις διατάξεις και τη διαδικασία που ίσχυε σε κάθε εντασσόμενο Φορέα.
Οι ληξιπρόθεσμες ασφαλιστικές εισφορές από 1/1/2017, επιβαρύνονται με ετήσιο επιτόκιο 8,00%  ή με 0,667% μηνιαίως.
 
Στο Κ.Ε.Α.Ο. διαβιβάζονται από τους ασφαλιστικούς οργανισμούς όλες οι ληξιπρόθεσμες οφειλές ανεξαρτήτως ύψους και εισπραξιμότητας, οι οποίες κατά την έκδοση της παρούσας δεν βρίσκονται σε καθεστώς ενεργούς ρύθμισης.
Πάντως σύμφωνα με τα επίσημα μέχρι τώρα στοιχεία, το 65% των οφειλετών στο Κ.Ε.Α.Ο. έχουν οφειλή έως 30.000€ ο καθένας - Τριμηνιαία έκθεση (δείτε τα τεράστια ποσά οφειλών). Επίσης, δείτε και την απάντηση που δόθηκε από το ΚΕΑΟ (Οι ασφαλιστικές οφειλές ανα έτος που μεταφέρθηκαν στο ΚΕΑΟ)
Ερώτημα της ημέρας: Για τις αμοιβές που λαμβάνουν τα μέλη Δ.Σ. ανωνύμων εταιρειών ποια θα είναι τα ποσοστά των ασφαλιστικών κρατήσεων;
Από το συνδυασμό των διατάξεων του ν. 4387/2016,  προκύπτει ότι θα γίνονται οι κάτωθι κρατήσεις (εργοδότη και εργαζόμενου) για ασφαλιστικές εισφορές στις περιπτώσεις εκείνες που τα μέλη του Δ.Σ. μιας Α.Ε. λαμβάνουν αμοιβές για τη συμμετοχή τους αυτή στο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας:
Εισφορές Ε.Φ.Κ.Α.
Εργαζόμενος
Εργοδότης
Σύνολο
i
Παροχών ασθένειας σε είδος (Ε.Ο.Π.Υ.Υ.)
2,15%
4,30%
6,45%
ii
Παροχών ασθένειας σε χρήμα
0,40%
0,25%
0,65%
iii
Σύνταξη
6,67%
13,33%
20,00%
iv
Επικουρικό
3,50%
3,50%
7,00%
v
O.A.E.Δ.
1,93%
3,68%
5,61%
vi
Ο.Ε.Κ.(εργατικής κατοικίας)
1,00%

1,00%
vii
Ο.Ε.Ε. (εργατική εστία)
0,35%

0,35%
Σύνολα (i+ii+iii+iv)
12,72%
21,38%
34,10%


ΙΙΙ.  Το briefing της ημέρας
Η συνοπτική παρουσίαση των γεγονότων της ημέρας μέσω του daily briefing συνεχίστηκε και την περασμένη εβδομάδα. Έχοντας πάντα ως γνώμονα τη συνεχή και σφαιρική ενημέρωσή σας, αλλά ταυτόχρονα βάζοντας και τη δική μας πινελιά, προσπαθούμε να συνοψίσουμε τα σημαντικότερα γεγονότα και να σας μεταφέρουμε όσα γίνονται καθημερινά στα επαγγελματικά μας δρώμενα. 


IV. Χρόνος απόκτησης εισοδήματος επιχορηγήσεων που εισπράττουν νομικά πρόσωπα ή νομικές οντότητες από φορείς Γενικής Κυβέρνησης

Με την ΔΕΑΦ Β 1010732 ΕΞ 2017 δόθηκαν διευκρινίσεις σχετικά με το χρόνο απόκτησης εισοδήματος επιχορηγήσεων που εισπράττουν νομικά πρόσωπα ή νομικές οντότητες από φορείς Γενικής Κυβέρνησης.
Κατόπιν των ανωτέρω διευκρινίζεται ότι προκειμένου να προσδιοριστεί ο χρόνος φορολογίας των κρατικών επιχορηγήσεων, θα πρέπει γι' αυτές να έχει αποκτηθεί το δικαίωμα είσπραξής τους, το οποίο στη συγκεκριμένη περίπτωση αποκτάται κατά το έτος οριστικής έγκρισής τους από τα αρμόδια κατά περίπτωση όργανα, οπότε και φορολογείται. Περαιτέρω διευκρινίζεται ότι στις περιπτώσεις που κρατικές επιχορηγήσεις έχουν περιληφθεί σε δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων επειδή είχαν καταστεί δεδουλευμένες αλλά δεν είχε ληφθεί η απαιτούμενη έγκριση, μπορούν να υποβληθούν τροποποιητικές δηλώσεις.
Να θυμίσω στο σημείο αυτό ότι, αναφορικά με τις κρατικές επιχορηγήσεις μπορείτε να ανατρέξετε και στη λογιστική οδηγία (σ.σ. άρθρο 23).
Σημ: Τελικά η λύση είναι απλή για το υπ. Οικονομικών. Καθυστερεί να δώσει λύσεις στα φλέγοντα ζητήματα, κοινοποιεί ασαφείς εγκυκλίους και έπειτα για να μαζέψει τα ασυμμάζευτα δίνει τη "λύση" της δυνατότητας υποβολής τροποποιητικής δήλωσης! Κάνε κι εσύ μια τροποποιητική, μπορείς...

V. Αρθρογραφία, μελέτες, περιοδικά, εφαρμογές, κ.λπ.
Σημαντικό: Αναφορικά με τις δηλώσεις που τυχόν υπεβλήθησαν πριν τις 17.1.2017, διαβάστε τη σχετική επισήμανση του κόμβου: Υποχρέωση υποβολής υπεύθυνης δήλωσης έως 31.1.2017 από φορολογούμενους που έχουν υποβάλλει δηλώσεις υπαγωγής στις διατάξεις των άρθρων 57 έως 61 του ν. 4446/2016 έως τις 17.1.2017
iii. Αγρότες: Ένταξη στο κανονικό καθεστώς, ποιοι παραμένουν στο ειδικό, μετάταξη σε άλλο καθεστώς [ Διαβάστε το άρθρο των συναδέλφων κ.κ. Γ. Παπαδημητρίου και Κ. Νιφορόπουλου για το φλέγον αυτό ζήτημα. Προσοχή στην ημερομηνία μετάταξης διότι σήμερα (σ.σ. 30.1.2017) εκπνέει η σχετική προθεσμίας για την εμπρόθεσμη μετάταξη. Μετά την ημερομηνία αυτή δύναται να πραγματοποιηθεί εκπρόθεσμη μετάταξη με το γνωστό πρόστιμο των 100 ευρώ ].
 
VI. Επισημάνσεις
ii. Η φορολόγηση του εισοδήματος από αλιεύματα αλιευτικών σκαφών ολικής χωρητικότητας μέχρι 10 κόρους [ Διαβάστε τη σχετική επισήμανση έτσι ώστε να σχηματίσετε μια σφαιρική άποψη επί του θέματος (παρατίθεται και σχετική απάντηση από το υπ. Οικονομικών ].
iii. Κλίμακες φορολογίας εισοδήματος για το 2016 [ Μια επισήμανση για να φρεσκάρετε τη μνήμη σας αναφορικά με όλα όσα ισχύουν για το φορολογικό έτος 2016, με παραπομπή και στο χρηστικό άρθρο του κόμβου H φορολόγηση για το φορολογικό έτος 2016 με πρακτικά παραδείγματα - Τι ισχύει για τη φορολόγηση φυσικών, νομικών προσώπων και οντοτήτων, μισθωτή εργασία, συντάξεις, ακίνητα, επιχ. και αγροτική δραστηριότητα, μερίσματα, προκαταβολή φόρου και εισφορά αλληλεγγύης, όπου παρατίθενται εκτός των άλλων και χρηστικά παραδείγματα ].
 

VII.Το χτίσιμο του αφορολόγητου ποσού, αποδείξεις κ.α.
Δημοσιεύθηκε στο Φ.Ε.Κ. η εγκύκλιος για το χτίσιμο του αφορολόγητου με αποδείξεις (ΠΟΛ. 1005/2017). Υπάρχουν ακόμη απορίες και ερωτηματικά αναφορικά με το ζήτημα αυτό, όμως όπως συμβαίνει στη χώρα μας θα μαθαίνουμε σιγά σιγά κάποιες λεπτομέρειες, έτσι για να μην πλήττουμε βρε αδερφέ...

VIII. Διανομή κερδών από νομικά πρόσωπα τα διατηρούν και κλάδο τα κέρδη του οποίου απαλλάσσονται της φορολογίας εισοδήματος
Με την ΠΟΛ. 1012/2017 δόθηκαν διευκρινίσεις σχετικά με την παρακράτηση φόρου σε περίπτωση διανομής κερδών ημεδαπών νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων τα οποία διατηρούν και κλάδο τα κέρδη του οποίου απαλλάσσονται της φορολογίας εισοδήματος. Ειδικότερα, στην περίπτωση που ένα νομικό πρόσωπο (Α.Ε. εν προκειμένω) διατηρεί δύο κλάδους δραστηριότητας, τεχνικό και ναυτιλίας, δεν μπορεί να διανέμει κέρδη που προέρχονται μόνο από τον ναυτιλιακό κλάδο (σ.σ. που απαλλάσσονται από το φόρο). Η ουσία της εν λόγω εγκυκλίου είναι η εξής:
Από τα ανωτέρω προκύπτει ότι ο λογαριασμός καθαρών κερδών από τον οποίο πραγματοποιείται διανομή δεν διακρίνεται σε συγκεκριμένα ποσά ανά πηγή εσόδου και ως εκ τούτου δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί διανομή μόνο από συγκεκριμένη πηγή εσόδων. Κατά συνέπεια, στην προκειμένη περίπτωση θα πρέπει να γίνει επιμερισμός του ποσού των κερδών που διανέμονται σε αφορολόγητα και σε λοιπά έσοδα που υπόκεινται σε φορολογία προκειμένου να επιβληθεί παρακρατούμενος φόρος στο μέρος των διανεμομένων κερδών που αντιστοιχεί στα έσοδα που υπόκεινται σε φορολογία (έσοδα του τεχνικού κλάδου).

ΙΧ. Σημαντική νομοθεσία

Χ. Υποβολή Ε11
Για την υποβολή του Ε11 αναμένουμε εξελίξεις (ελπίζω θετικές) γιατί η προθεσμία εκπνέει. Η Π.Ο.Φ.Ε.Ε. με σχετική ανακοίνωση μας ενημέρωσε ότι σύμφωνα με πληροφορίες της θα δοθεί παράταση μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου  (Π.Ο.Φ.Ε.Ε.: Παράταση στην υποβολή του Ε11). Αιτήματα για παράταση είχαμε και από άλλους συλλόγους (Επιστολή Σ.Ο.Λ.-Ν.Θ. για την παράταση υποβολής του Ε11 και Αίτημα Ε.Φ.Ε.Ε.Θ. για παράταση υποβολής εντύπου Ε11)

ΧΙ. Ενδιαφέρουσες αποφάσεις, κ.λπ.
Ε.Φ.Κ.Α. αριθ. πρωτ.: Γ36/04/34/ 2017 Διασφάλιση οφειλής για μεταβίβαση ακινήτων οφειλετών που έχουν υπαχθεί σε καθεστώς ρύθμισης [ Μη χορήγηση αποδεικτικού ενημερότητας για μεταβίβαση ακινήτου ή σύσταση εμπράγματου δικαιώματος επ' αυτού, εφόσον η οφειλή δεν είναι ασφαλισμένη - Αντιμετώπιση περιπτώσεων, παραδείγματα ].
Συχνές ερωτήσεις - απαντήσεις Δυνατότητα υποβολής αρχικών εμπρόθεσμων και εκπρόθεσμων δηλώσεων από το 2010 και μετά για ορισμένες δηλώσεις Τελών και Ειδικών Φόρων [ Μπορούν να υποβληθούν οι παρακάτω δηλώσεις: α) Δήλωση Απόδοσης Ειδικής Ασφαλιστικής υπέρ Δακοκτονίας β) Δήλωση Απόδοσης Φόρου Ασφαλίστρων γ) Δήλωση Απόδοσης Τέλους Συνδρομητών Κινητής Τηλεφωνίας δ) Δήλωση Απόδοσης Τέλους Καρτοκινητής Τηλεφωνίας. Αν έχετε απορίες διαβάστε τις συχνές ερωτήσεις ].
►  ΠΟΛ.1013/2017 Καταβολή αναλογικού τέλους χαρτοσήμου επί μισθωμάτων ακινήτων στις περιπτώσεις που εκμισθωτές τυγχάνουν οι Ιερές Μονές του Αγίου Όρους [ Ενδεχομένως αφορά λίγους αυτή η εγκύκλιος. Όμως θέλησα να την παραθέσω και για έναν επιπλέον λόγο. Θέλω να διαβάσετε την παρ. 3 αυτής και έπειτα, αν δεν σας κάνει κόπο τη δική εκδοχή. Παραθέτουμε με κόκκινο χρώμα μέσα σε παρένθεση τους πραγματικούς λόγους που κρύβονται πίσω από τις λέξεις:
 «Δεδομένου ότι δεν είχαν παρασχεθεί οδηγίες για την εφαρμογή των διατάξεων αυτών (για μία ακόμη φορά δεν καταφέραμε να ενημερώσουμε εγκαίρως τους φορολογούμενους), για λόγους χρηστής διοίκησης (τη θυμόμαστε που και που) δίδεται η δυνατότητα στους μισθωτές που εμπίπτουν στην κατηγορία των προαναφερθεισών περιπτώσεων (ουσιαστικά διορθώνουμε το λάθος μας) και δεν έχουν αποδώσει ακόμα τα αναλογούντα τέλη χαρτοσήμου επί μισθωμάτων φορολογικού έτους 2015 (μα, πως θα μπορούσαν άλλωστε, αφού δεν υπήρχε τρόπος) να προσέλθουν στις αρμόδιες Δ.Ο.Υ., (πάντα με γνώμονα τη μείωση της γραφειοκρατίας και των χαμένων εργατοωρών) για να τα αποδώσουν χειρόγραφα, με την ανωτέρω διαδικασία εντός ενός (1) μηνός ανατρεπτικής προθεσμίας (είμαστε και γαλαντόμοι στις προθεσμίες βρε παιδί μου), χωρίς την επιβολή κυρώσεων εκπροθέσμου (αυτό έλειπε να ζητάμε και πρόστιμο επειδή κωλυσιεργούσαμε) ».
ΠΟΛ.1002/2017 Συμπλήρωση της ΠΟΛ 1004/2015 απόφασης Γ.Γ.Δ.Ε. περί του πιστοποιητικού του άρθρου 54Α του ν. 4174/2013 [ Τροποποιείται η ΠΟΛ. 1004/2015, αναφορικά με τη χορήγηση πιστοποιητικού ΕΝΦΙΑ μετά από έλεγχο. Στις περιπτώσεις κατά τις οποίες δεν έχει συντεθεί ή υποβληθεί δήλωση Φόρου Ακίνητης Περιουσίας (Φ.Α.Π.) ή Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝ.Φ.Ι.Α.) για το σύνολο της ακίνητης περιουσίας ή για μέρος αυτής, αλλά έχει εκδοθεί οριστική πράξη διορθωτικού προσδιορισμού φόρου για τις ανωτέρω φορολογίες, αρμόδιος για τη χορήγηση πιστοποιητικού για ακίνητο ή εμπράγματο δικαίωμα επί ακινήτου, το οποίο περιλαμβάνεται στην οριστική πράξη διορθωτικού προσδιορισμού φόρου, είναι ο προϊστάμενος που είναι αρμόδιος για την έκδοση αυτής, μετά από αίτηση του φορολογουμένου ].

ΧΙΙ. Στιχουργική - μουσική ανάσα




 Η Σώτια Τσώτου ήταν μια μεγάλη στιχουργός και δημοσιογράφος που έφυγε από τη ζωή τον Δεκέμβριο του 2011 αφήνοντας πίσω ως παρακαταθήκη τους στίχους και το έργο της (δείτε όλους τους μελοποιημένους στίχους της). Είναι πάμπολλοι οι στίχοι της Σ. Τσώτου που με συνεπαίρνουν όταν τα μάτια μου εστιάζουν στο χαρτί ή στην οθόνη του υπολογιστή (για σένανε μπορώ, απ΄το αεροπλάνο, κ.λπ.). Επέλεξα σήμερα τους παρακάτω στίχους, γιατί βλέπω δίπλα μου πολλούς «νεκρούς» να περπατούν βιαστικά, με το άγχος ζωγραφισμένο στα πρόσωπά τους, γιατί οι άνθρωποι πεθαίνουν τελικά τη μέρα που πεθαίνουνε τα όνειρά τους...

Ξέρω νεκρούς που έχουν τα μάτια ανοιχτά
και που χτυπάει κανονικά μέσα η καρδιά τους
παν στη δουλειά χτυπάνε κάρτα στις επτά
στο μισθολόγιο υπάρχει τ’ όνομά τους
Αλλά έχουν φύγει μυστικά και σιωπηλά
και ‘χουν χωρίσει από τον κόσμο τα δικά τους
γιατί οι άνθρωποι πεθαίνουν τελικά
τη μέρα που πεθαίνουνε τα όνειρά τους
Ξέρω νεκρούς που μεσ’ τους δρόμους περπατούν
κοιτούν βιτρίνες παζαρεύουν και ψωνίζουν
κάνουνε Πάσχα και τα έθιμα κρατούν
πληρώνουν φόρους και στις εκλογές ψηφίζουν
Αλλά έχουν φύγει μυστικά και σιωπηλά
και ‘χουν χωρίσει από τον κόσμο τα δικά τους
γιατί οι άνθρωποι πεθαίνουν τελικά
τη μέρα που πεθαίνουνε τα όνειρά τους
(τραγουδισμένο από τον Σ. Καζαντζίδη)

ΧΙΙΙ. Χρηστικά και ειδήσεις που ενδεχομένως σας ενδιαφέρουν 

► Οι αγρότες, τα φωτοβολταϊκά και το υποκατάστημα [ άρθρο του συναδέλφου Θ. Αγγελή σχετικά με τον παράλογο χαρακτηρισμό ως υποκαστήματος (σ.σ. από ορισμένες Δ.Ο.Υ.) των αγρών πάνω στα οποία υπάρχουν φωτοβολταϊκά έως 100 KW ]. 

► Άνω των 3,3 δις ευρώ τα καταχωρημένα πρόστιμα για περισσότερα από 938 χιλιάδες αυθαίρετα - Στατιστικά στοιχεία του πληροφοριακού συστήματος του Τ.Ε.Ε. για το νόμο 4178

► Έναρξη υποβολής αιτήσεων για τη νέα γενιά προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας

► ΑΤΚΕ 0012279 ΕΞ 2016 /433Ακατάσχετο το επίδομα ανεργίας και ακατάσχετο και αφορολόγητο το κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης το οποίο ούτε συμψηφίζεται με ήδη βεβαιωμένα χρέη προς το Δημόσιο ή πιστωτικά ιδρύματα και δεν υπολογίζεται στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή οποιοσδήποτε άλλης παροχής κοινωνικού ή προνοιακού χαρακτήρα

► Γ.Ε.ΜΗ.: Μη διαθέσιμο πλέον το σύστημα της αυτοαπογραφής για την εξ αποστάσεως διαδικασία

► Τι προβλέπει το νομοσχέδιο για την εξωδικαστική ρύθμιση χρεών επιχειρήσεων προς Ταμεία, εφορία, τράπεζες [ σημαντικό, αναμένουμε να δούμε το νομοσχέδιο όπως θα κατατεθεί στη βουλή ]

► Ανάλυση των φόρων που πληρώσαμε σε εισόδημα, ΕΝ.Φ.Ι.Α., Φ.Π.Α. και λοιπούς φόρους το Νοέμβριο του 2016

XIV. Το μεγάλο και πολύ παλιό «σπίτι» μας 

Ο Γαλαξίας είναι κατά κάποιο τρόπο το σπίτι μας. Στην αγγλική γλώσσα ονομάζεται milky way. Η ηλικία του εκτιμάται στα 13,6 δις χρόνια. Καθώς τον κοιτάμε από τη γη —είναι βέβαια δύσκολο να τον εντοπίσεις στα μεγάλα αστικά κέντρα λόγω της γνωστής φωτορύπανσης— φαίνεται να σχηματίζει μία γαλακτόχρωμη, φωτεινή λωρίδα από πάρα πολλά αστέρια. Λόγω της εμφάνισης αυτής, ονομάστηκε στα ελληνικά «Γαλαξίας κύκλος» ή και «γάλακτος κύκλος» ή και σκέτο «γάλα» (βλ. σχετικές αναφορές και στη βικιπαίδεια). Επέλεξα δυο φωτογραφίες του Γαλαξία μας, έτσι για να ταξιδέψουμε και λίγο...




XV. Επίλογος
Φτάνω στον επίλογο ενός ακόμη «σχολίου της Δευτέρας». Άλλοτε μακροσκελές, άλλοτε πιο συμπυκνωμένο, άλλες φορές λίγο μελαγχολικό κι άλλες βαθύτατα σκωπτικό, ενίοτε με ψήγματα  προβληματισμού,  σπανίως με αρκετό θυμό, πάντα όμως με αρκετές δόσεις χιούμορ, το «σχόλιο» δίνει κάθε βδομάδα τη δυνατότητα στους συναδέλφους να θυμηθούν  τα σημαντικότερα γεγονότα που συνέβησαν τις προηγούμενες μέρες ή να εντοπίσουν θέματα που δεν πρόλαβαν να διαβάσουν κατά την ημέρα που κοινοποιήθηκαν.
Ευχαριστώ όλες και όλους τους συναδέλφους που διαβάζουν το σχόλιο, γιατί ο τελικός κριτής των προσπαθειών όλων των συντελεστών του κόμβου είστε όλοι εσείς. Η δική σας κρίση και η συμμετοχή είναι που μας δίνουν δύναμη να συνεχίζουμε με την ίδια ζέση. Βέβαια, υπάρχουν ακόμη πολλά περιθώρια βελτίωσης και γι΄αυτό προσπαθούμε να «γεννάμε» νέες ιδέες, νέες δυνατότητες, νέες υπηρεσίες, νέες στήλες στον κόμβο έτσι ώστε να είμαστε πάντα δίπλα σας. Ιδέες και λύσεις που κάποιοι εύκολα και προκλητικά θα έλεγα αντιγράφουν, όμως αυτά εμάς δεν μας πτοούν, ίσα ίσα μας πεισμώνουν και μας κάνουν πιο δυνατούς. Επίσης, γνωρίζουμε πολύ καλά ότι έχει εδραιωθεί στη συνείδηση της συντριπτικής πλειονότητας των συναδέλφων, πως το TAXHEAVEN ήταν, είναι και θα είναι πάντα πρωτοπόρο και καινοτόμο. Γιατί είμαστε κι εμείς λογιστές και όχι κάτι άλλο. Βιώνουμε τα ίδια με σας, είμαστε σαν εσάς. Όσο ξετυλίγεται το κουβάρι της τρέχουσας χρονιάς θα βλέπετε καινούργια πράγματα, νέες υπηρεσίες, νέες δυνατότητες, νέα εμφάνιση και άλλα πολλά. Λίγη υπομονή και θα γίνετε κοινωνοί των νέων δεδομένων. Εμείς θα συνεχίσουμε να δημιουργούμε, να προσφέρουμε και οι άλλοι απλά να αντιγράφουν, γιατί όπως ξέρετε πολύ καλά, στην ιστορία υπήρχαν ανέκαθεν οι πρωτοπόροι, αυτοί που άνοιγαν δρόμους, αλλά υπήρχαν και οι κιβδηλοποιοί. 
Εύχομαι σε όλες και όλους καλή δύναμη για να αντέξουμε και να βγούμε αλώβητοι απ΄αυτόν τον ορυμαγδό των εξελίξεων. Μην λησμονείτε να φροντίζετε τον εαυτό σας και την υγεία σας, ψυχική και σωματική.




https://www.taxheaven.gr 








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου