Πέμπτη 31 Μαρτίου 2016

Ρεκόρ κερδοσκοπικών στοιχημάτων σε άνοδο του πετρελαίου


Τα στοιχήματα υπέρ της περαιτέρω ανόδου του μαύρου χρυσού που έχουν τα hedge funds στην αγορά του Λονδίνου και της Νέας Υόρκης αντιστοιχούν σε 579 εκατομμύρια βαρέλια χρυσού. Γιατί μπορεί να γυρίσουν… μπούμερανγκ.

Των Anjli Raval και David Sheppard
Τα hedge funds έχουν τοποθετήσει ποσό-ρεκόρ σε στοιχήματα υπέρ της αύξησης της τιμής του πετρελαίου, ακριβώς τη στιγμή που πολλοί από τους μετέχοντες στην αγορά εκτιμούν ότι το δίμηνο ράλι ξεμένει από δυνάμεις.
Οι θέσεις-ρεκόρ απλώνονται μεταξύ του διεθνούς benchmark (Brent) και του αμερικανικού χτίστηκε καθώς το πετρέλαιο ανέβηκε περισσότερο από 40%από τη στιγμή που σημείωσε χαμηλό 13 ετών (30 δολάρια το βαρέλι) τον Ιανουάριο, με τα funds να ετοιμάζονται να στοιχηματίσουν ότι τα χειρότερα, σε ό,τι αφορά την πορεία της τιμής, τελείωσαν.
Οι traders όμως λένε ότι η μονόπλευρη τοποθέτηση που αντιστοιχεί σε περισσότερο από μισό δισεκατομμύριο βαρέλια αργού έχει το ρίσκο να επιδεινώσει οποιαδήποτε οπισθοδρόμηση στις τιμές, αν τα funds κινηθούν μαζικά για να πάρουν τα κέρδη τους, ή αποκαλυφθεί κάποια προσωρινή συμφωνία μεταξύ μεγάλων παραγωγών για να περιοριστεί η παραγωγή.
«Εχουν δημιουργηθεί οι προϋποθέσεις σημαντικής δυνητικής διόρθωσης», λέει ο Carsten Fritsch της Commerzbank. «Αυτό μπορεί να οδηγήσει τις τιμές χαμηλότερα, όταν αρχίσουν τα κερδοσκοπικά κεφάλαια να παίρνουν τα κέρδη τους». 

Η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία ετοιμάζονται να ηγηθούν μιας συνάντησης μεγάλων παραγωγών στην Ντόχα τον επόμενο μήνα, με στόχο να παγώσει η παραγωγή στα επίπεδα του Ιανουαρίου. Είναι η πρώτη μεγάλη συντονισμένη κίνηση για να τερματιστεί μια διετής περίοδος υπερπροσφοράς που έχει χτυπήσει τους προϋπολογισμούς πολλών χωρών που εξαρτώνται από τα εμπορεύματα.
Οι αμφιβολίες για την αποτελεσματικότητα ενός τέτοιου σχεδίου έχουν αυξηθεί, με την παγκόσμια παραγωγή να είναι πολύ πάνω από τη ζήτηση. Οποιαδήποτε συμφωνία απαιτεί μια σειρά μέτρων για να πειστούν αρκετές χώρες να εγκρίνουν μια τέτοια συμφωνία.
Η Σαουδική Αραβία θα συναινέσει στη συμφωνία ακόμα και αν το ανταγωνιστικό Ιράν συνεχίσει να αυξάνει την παραγωγή του μετά την άρση των κυρώσεων στα τέλη του προηγούμενου έτους. Κουβέιτ και Σαουδική Αραβία μπορούν να αυξήσουν την παραγωγή τους από ένα πεδίο 300.000 βαρελιών την ημέρα, σε ουδέτερη ζώνη που λειτουργούν οι δύο χώρες.
Το brent έπεσε 3% ή 1,27 δολάρια την Τρίτη στα 39 δολάρια το βαρέλι, έχοντας χάσει το ένα δέκατο της αξίας του απ’ όταν πέτυχε το υψηλό ρεκόρ έτους των 42,54 δολαρίων στις 18 Μαρτίου. Το αμερικανικό αργό έπεσε 1,24 δολάρια, στα 38,15 δολάρια το βαρέλι. 
Τα αυξημένα παγκόσμια αποθέματα και το πιθανό περιορισμένο αντίκτυπο όποιας συμφωνίας στην Ντόχα βοηθά να συντηρείται η πίεση στις τιμές. Ορισμένοι παραγωγοί shale oil στις ΗΠΑ επίσης κάνουν επιθετικό hedging ψάχνοντας οποιαδήποτε τιμή αρκετά υψηλή για να εξυπηρετήσουν το χρέος που δημιούργησαν την περίοδο της μεγάλης ανάπτυξής τους (2010-2015).
«Υπάρχει ένα rebalancing σε εξέλιξη, αλλά ακόμα ζούμε σε πλεόνασμα και χτίζονται αυξημένα αποθέματα», δηλώνει ο Bjarne Schieldrop, επικεφαλής αναλυτής εμπορευμάτων στη SEB. «Υπάρχει ξεκάθαρο ρίσκο υποχώρησης του Brent».
Η θέση-ρεκόρ των hedge funds -καθαρές θέσεις αγοράς (σ.σ. αφού αφαιρεθούν οι θέσεις πώλησης) φτάνει τις 364.000 συμβόλαια futures και options στο Brent και τις 215.000 στο WTI στα χρηματιστήρια του Λονδίνου και της Νέας Υόρκης.
Με κάθε συμβόλαιο να αντιστοιχεί σε 1.000 βαρέλια πετρελαίου, η συνολική κερδοσκοπική θέση αντιστοιχεί σε σχεδόν έξι ημέρες παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου ή 579 εκατομμύρια βαρέλια αργού.
Διακοπές στην παραγωγή σε Νιγηρία και Ιράκ έχουν προσφέρει κάποια στήριξη στις τιμές, ενώ η παραγωγή shale oil στις ΗΠΑ εν τέλει χαμηλώνει, πιθανότατα αποτρέποντας μια κατάρρευση τιμής ξανά κάτω από τα 30 δολάρια το βαρέλι.

ΠΗΓΗ: FT.com
Copyright The Financial Times Ltd. All rights reserved.

www.euro2day.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου