Κυριακή 27 Μαρτίου 2016

Ο χρήσιμος κ. Τσίπρας: ‘Ολο το τραγικό παρασκήνιο της συμφωνίας για προσφυγικό

Ελευθερη Λαικη Αντιστασιακη Συσπειρωση


The Realist*
Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας, κ. Αλέξης Τσίπρας, εξελίσσεται σε ένα πολύ χρήσιμο άνθρωπο του Διευθυντηρίου των Βρυξελλών και των ευρωπαϊκών χωρών, οι οποίες έχουν αποφασίσει να θάψουν τη χώρα και τον άμοιρο λαό της.
Η πλέον τρανή απόδειξη γι’ αυτό το τραγικό γεγονός είναι η πρόσφατη δήθεν συμφωνία για το προσφυγικό, η οποία παρουσιάστηκε από την κυβέρνηση και τη μηχανή προπαγάνδας της, ως επιτυχία, ενώ στην ουσία αποτελεί ταφόπλακα για τη χώρα σε πολλαπλά επίπεδα, που επεκτείνονται πολύ πέρα από το προσφυγικό. Και για του λόγου το αληθές, αξίζει να παραθέσει κανείς μια σειρά πληροφορίες για το τι πραγματικά έγινε στις Βρυξέλλες στη Σύνοδο ΕΕ – Τουρκίας, πριν λίγα εικοσιτετράωρα.
Πράγματα τα οποία σηκώνουν την τρίχα ακόμα και του πλέον κυνικού και ψύχραιμου αναλυτή, και προκύπτου από μια σοβαρή και ενδελεχή ανάλυση των εγγράφων της Συνόδου.
Τις τελευταίες ώρες τα νησιά αδειάζουν από πρόσφυγες για να τους αντικαταστήσουν με άλλους. Τα επίσημα στοιχεία μιλούν για 50.000 άτομα εγκλωβισμένα στην Ελλάδα.Οι παράνομοι μετανάστες θα παραμείνουν σε «κλειστά κέντρα, σε όλη την Ελλάδα. Ολλανδός θα συντονίζει Έλληνες Δικαστές, και την επιχείρηση για το προσφυγικό στο σύνολό της. Αυτό συνεπάγεται πλήρη ακύρωση του Έλληνα Υπουργού για Θέματα Μετανάστευσης, Γιάννη Μουζάλα.Το Κλείσιμο του συνόλου των βορείων συνόρων της Ελλάδας, είναι οριστικό με υπογραφή του Πρωθυπουργού.Θα γίνονται αυστηροί έλεγχοι και στα αεροδρόμια. Είναι άγνωστο πόσο θα διαρκεί η διαδικασία εξέτασης των εφέσεων για τις υποθέσεις αιτημάτων ασύλου. Όσοι δηλώνουν ομοφυλόφιλοι δεν θα φεύγουν, διότι η ομοφυλοφιλία είναι αδίκημα στην Τουρκία. Το ίδιο θα ισχύει και όσους είναι Κούρδοι.

Την ίδια στιγμή, χθες Κυριακή, η Κομισιόν, είχε επιδοθεί σε ένα μπαράζ tweets για τα κλειστά σύνορα στην Ελλάδα.
Είναι σημαντικό για όσους πραγματικά ενδιαφέρονται για αυτό το εθνικό Βατερλό που οδηγήθηκε η χώρα να παρατεθούν τα ακόλουθα ερωτήματα.
1- Σε ποια νομική βάση θα γίνονται οι επιστροφές; Οι άνθρωποι που δεν έχουν δικαίωμα διεθνούς προστασίας θα πρέπει να επιστρέφονται αμέσως στην Τουρκία. Το νομικό πλαίσιο είναι η διμερής συμφωνία επανεισδοχής ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία, με έναρξη από την 1η Ιουνίου 2016.
2- Τι θα ισχύει για τους αιτούντες άσυλο; Οι άνθρωποι που ζητούν άσυλο στην Ελλάδα θα αντιμετωπίζονται ανά περίπτωση, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και την αρχής της μη επαναπροώθησης. Θα γίνονται ατομικές συνεντεύξεις, ατομικές αξιολογήσεις και θα έχουν δικαίωμα προσφυγής. Δεν θα γίνεται καμιά αυτόματη επιστροφή των αιτούντων άσυλο.
3- Ποιοι δεν θα αποκτούν δικαίωμα ασύλου; Υπάρχουν δύο νομικές δυνατότητες για την κήρυξη των αιτήσεων ασύλου ως απαράδεκτες, σε σχέση με την Τουρκία:
α) πρώτη χώρα ασύλου (άρθρο 35 της οδηγίας για τις διαδικασίες ασύλου): όπου το πρόσωπο έχει ήδη αναγνωρισθεί ως πρόσφυγας στη συγκεκριμένη χώρα ή άλλως απολαμβάνει επαρκούς προστασίας εκεί,
β) ασφαλής τρίτη χώρα (άρθρο 38 της οδηγίας για τις διαδικασίες ασύλου): όπου το άτομο δεν έχει ήδη λάβει προστασίας στην τρίτη χώρα, αλλά η τρίτη χώρα μπορεί να εγγυηθεί την αποτελεσματική προστασία μετά από διαδικασία επανεισδοχής.
4- Ποιες εγγυήσεις παρέχονται στους αιτούντες άσυλο; Όλες οι αιτήσεις πρέπει να αντιμετωπίζονται ατομικά και να αποδίδεται η δέουσα προσοχή στην κατάσταση των ευάλωτων ομάδων, ιδίως των ασυνόδευτων ανηλίκων, για τους οποίους όλες οι αποφάσεις πρέπει να είναι προς το συμφέρον τους. Επιπλέον, θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή και σε πρόσωπα που έχουν τα μέλη της στενής οικογένειάς τους σε άλλα κράτη μέλη και για τους οποίους θα πρέπει να εφαρμόζονται οι κανόνες του Δουβλίνου.
5- Οι αιτούντες άσυλο θα παραμένουν αιτούντων άσυλο στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια της διαδικασίας προσφυγής; ΝΑΙ. Κατά την εφαρμογή της έννοιας της «ασφαλούς τρίτης χώρας», κάθε απόφαση επιστροφής αναστέλλεται αυτόματα, ενώσω αντιμετωπίζεται η έφεση. Κατά την εφαρμογή της έννοιας «πρώτης χώρας ασύλου», υπάρχει η δυνατότητα να υποβάλουν αίτηση για να αναστείλει η επιστροφή τους στην Τουρκία, όσο χρόνο χρειάζεται η αντιμετώπιση της έφεσης.
6- Πού θα φιλοξενούνται οι μετανάστες, ενώ περιμένουν να επιστρέψουν; Οι παράνομοι μετανάστες θα φιλοξενούνται σε κλειστά κέντρα υποδοχής στα ελληνικά νησιά, ενώ οι αιτούντες άσυλο θα φιλοξενηθούν σε ανοιχτά κέντρα υποδοχής στα ελληνικά νησιά.
7- Πώς εγγυάται το καθεστώς προστασίας στην Τουρκία; Μόνο οι αιτούντες άσυλο που θα προστατεύονται σύμφωνα με τα σχετικά διεθνή πρότυπα και το σεβασμό της αρχής της μη επαναπροώθησης θα επιστρέφονται στην Τουρκία.
Με τη χρηματοδότηση των 3 δις € η Τουρκία θα παρέχει στους Σύριους πρόσφυγες τροφή, στέγη, εκπαίδευση και υγειονομική περίθαλψη. Επιπλέον 3 δις € θα διατεθούν μέχρι το τέλος του 2018. Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ θα εποπτεύει τις διαδικασίες.
8- Ποια θα είναι η επιχειρησιακή υποστήριξη προς την Ελλάδα; Η εφαρμογή της συμφωνίας θα απαιτήσει τεράστιες επιχειρησιακές προσπάθειες από όλους τους εμπλεκόμενους, και πάνω απ ‘όλα από την Ελλάδα. Τα κράτη μέλη της ΕΕ συμφώνησαν να παρέχουν στην Ελλάδα σε σύντομο χρονικό διάστημα τους απαραίτητους ανθρώπινους και υλικούς πόρους, συμπεριλαμβανομένων συνοριοφυλάκων, εμπειρογνωμόνων σε θέματα ασύλου και διερμηνείς.
9- Πόσοι και ποιοι θα αναλάβουν το δύσκολο έργο; Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά ότι η Ελλάδα θα πρέπει να διαθέσει περίπου 4.000 υπαλλήλους από την Ελλάδα, τα κράτη μέλη, την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Υποστήριξης για το Άσυλο (EASO) και τον FRONTEX.
Για τη διαδικασία χορήγησης ασύλου θα απασχοληθούν: 200 Έλληνες εργαζόμενοι στην υπηρεσίας ασύλου, 400 εμπειρογνώμονες σε θέματα ασύλου από άλλα κράτη μέλη και 400 διερμηνείς.
Για τη διαδικασία εφέσεων: Θα υπάρξουν 10 Επιτροπές Προσφυγών, που θα απαρτίζονται από 30 Έλληνες υπαλλήλους, από 30 δικαστές με εξειδίκευση στο δίκαιο ασύλου από άλλα κράτη μέλη και 30 διερμηνείς.
Για τη διαδικασία επιστροφής προβλέπονται: 25 Έλληνες αξιωματικοί επανεισδοχής, 250 αξιωματικοί της Ελληνικής Αστυνομίας, καθώς και 50 εμπειρογνώμονες, Η διαδικασία των επιστροφών θα γίνεται από τον Frontex. 1.500 αστυνομικοί αποσπώνται βάσει των ρυθμίσεων διμερούς συνεργασίας, με δαπάνες του FRONTEX.
Για την Ασφάλεια στους χώρους φιλοξενίας: 1.000 άτομα προσωπικό ασφαλείας, με τη συμμετοχή του στρατού.
Για Υλική βοήθεια και Υποδομές: προβλέπονται 8 σκάφη FRONTEX με χωρητικότητα 300-400 επιβάτες ανά σκάφος και 28 λεωφορεία για μεταφορές / 20.000 βραχυπρόθεσμη ικανότητα διαμονής στα ελληνικά νησιά (εκ των οποίων υπάρχουν ήδη 6.000) / 190 κοντεϊνερς, συμπεριλαμβανομένων των 130 για τους εργαζόμενους της EASO, θα φιλοξενούν τις υπηρεσίες αποδοχής αιτημάτων ασύλου.
10- Ποιος θα συντονίσει τη… δουλειά; Ο Πρόεδρος Γιουνκέρ όρισε τον Ολλανδό Maarten Verwey να ενεργεί ως συντονιστής της ΕΕ για την εφαρμογή της Συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας. Maarten Verwey. Ηγείται ήδη, μιας ομάδας που βρίσκεται στην Ελλάδα από τον Οκτώβριο του 2015, συνεργαζόμενη στενά με τις ελληνικές αρχές για την αντιμετώπιση προσφυγικής κρίσης.
Αρμοδιότητα του κ. Verwey θα είναι η βελτίωση του συντονισμού μεταξύ των διαφόρων φορέων, η αντιμετώπιση διοικητικών προβλημάτων και η διευκόλυνση ανταλλαγής τεχνογνωσίας σχετικά με τη διαχείριση των συνόρων και τη μετεγκατάσταση. Ο συντονιστής της ΕΕ θα διοργανώσει όλο το έργο και θα συντονίσει την αποστολή των 4.000 υπαλλήλων που θα απαιτηθούν από την Ελλάδα, τα κράτη μέλη, την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Υποστήριξης για το Άσυλο (EASO) και τον FRONTEX. Επίσης, θα διοικεί το προσωπικό που απαιτείται (διερμηνείς, δικαστές, αξιωματικούς επιστροφών και αξιωματικούς ασφάλειας). Εκ των πραγμάτων, ακυρώθηκε πλέον ο ρόλος του Αν. Υπ. για τη μεταναστευτική πολιτική, Γιάννη Μουζάλα, καθώς όλες οι σχετικές «επιχειρήσεις» στην Ελλάδα θα γίνονται υπό την απόλυτη εποπτεία και εξουσία του Ολλανδού συντονιστή.
11- Τι οικονομική ενίσχυση θα δοθεί στην Ελλάδα; Η Επιτροπή εκτιμά ότι το κόστος της πρακτικής εφαρμογής της συμφωνίας σε περίπου € 280 εκατομμύρια κατά τους επόμενους έξι μήνες. Η ΕΕ θα υποστηρίξει την Ελλάδα να ενεργοποιήσει το απαραίτητο ανθρώπινο δυναμικό, τις υποδομές και την ικανότητα υποδοχής, προκειμένου να πραγματοποιήσει εγγραφές και διαδικασίες μεγάλης κλίμακας επιστροφής. Ειδικότερα, τα hotspots στα νησιά στην Ελλάδα θα πρέπει να προσαρμοστούν – με την τρέχουσα έμφαση στην καταγραφή και τον έλεγχο πριν από την ταχεία μεταφορά των νεοεισερχομένων προς την ηπειρωτική χώρα, έως ότου επιστραφούν στην Τουρκία.
12- Πότε θα αρχίσουν οι μετεγκαταστάσεις από την Τουρκία προς άλλες χώρες της ΕΕ; Εφόσον όλα πάνε σύμφωνα με το σχέδιο, οι μετεγκαταστάσεις Σύριων από την Τουρκία προς άλλες χώρε της ΕΕ θα ξεκινήσουν από τις αρχές του Απριλίου.
13- Τι συμβαίνει με τους μετανάστες που βρίσκονται ήδη στην Ελλάδα; Οι ελληνικές αρχές, τα κράτη μέλη της ΕΕ και οργανισμοί της ΕΕ θα επιταχύνουν τις μετεγκαταστάσεις από την Ελλάδα και παράλληλα την ταχεία παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας προς την Ελλάδα. Στόχος είναι να μετεγκατασταθούν από την Ελλάδα σε άλλες χώρες της ΕΕ 6.000 πρόσφυγες μέσα στον Απρίλιο και τουλάχιστον άλλοι 20.000 μέχρι τα μέσα Μαΐου.
Τα νούμερα από την ΕΛΛΑΔΑ, και είναι κρίσιμο αυτό, θα ξεκινήσουν όταν προηγηθούν όλα τα άλλα και αφού πάρει τον έλεγχο ο ΟΛΛΑΝΔΟΣ.
Σαν αποτέλεσμα ο έλεγχος αστυνομίας, κέντρων φιλοξενίας, καταγραφών, αιτημάτων ασύλου, επιστροφών, διαχείρισης μεταναστών, περνάνε σε ξένο έλεγχο.
Εδώ είναι που προκύπτει ξεκάθαρα, το ότι ο κ. Μουζάλας εξαλείφεται και το Συμβούλιο Διαχείρισης Προσφυγικού θα νομοθετεί ακατάπαυστα για ότι είναι αναγκαίο.
Μιλάμε για Συμφωνία παρωδία και εθνικά μειοδοτική.
Και υπάρχει και συνέχεια. Η Τουρκία παίρνει τη βίζα και 3 + 3 δις, η ΕΕ μόνο 72000 Σύριους κατ’ επιλογή από την Τουρκιά. Από την Ελλάδα 66.000 μετά την απόφαση για το τι θα γίνουν όσοι αμολήθηκαν στα Βαλκάνια και όλοι όσοι έχουν αποκλειστεί στην Ελλάδα.
Έπονται, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, και τα χειρότερα μέσα στην εβδομάδα με τις τροποποιήσεις της Συνθήκης του Δουβλίνου που θα παρουσιάσει η Κομισιόν.
Επίσης, έχει σκεφτεί κανείς από αυτούς που παπαγαλίζουν την προπαγάνδα της κυβέρνησης, τι θα γίνει όταν οι Τούρκοι θα στείλουν παρατηρητές αξιωματικούς στα ελληνικά νησιά και θα αποκαλύψουν (λες και δεν το ξέρουν) ότι έχουμε στρατόπεδα, δημιουργώντας ένα απίστευτο για τη χώρα μπάχαλο.
Και ας πάμε σε λίγα παραλειπόμενα, τα οποία όμως έχουν την αξία τους.
Στιγμιότυπο με πρωταγωνιστή τον Υφυπουργό κ. Γιάννη Μουζάλα που εκτυλίχθηκε στην τελευταία σύνοδο του ΣΔΕΥ αφηγείται, εν είδε ανεκδότου, ο Βέλγος υφυπουργός Μετανάστευσης T. Francken σε ομιλία του που αναπαράγει η De Standaard υπό τον τίτλο «’Σε αγαπώ’, είπε αυτός ο Έλληνας σε μένα»
– Πιο συγκεκριμένα, ο T. Francken σημειώνει χαριτολογώντας ότι ο Έλληνας ομόλογός του τον περίμενε στις τουαλέτες προκειμένου να του ζητήσει συγγνώμη, την οποία ο ίδιος αποδέχτηκε, για την κατηγορία που του είχε απευθύνει ότι «στην ανάγκη ήθελε να πνίξει τους Σύριους πρόσφυγες»
– Επισημαίνει πως ο κ. Μουζάλας, δεν γνωρίζει καλά αγγλικά και δεν διαθέτει πολιτική εμπειρία και ως γιατρός με μεγάλη εμπειρία στους καταυλισμούς προσφύγων, αφού του ζήτησε συγγνώμη, άφησε στη συνέχεια να μιλήσει «η γλώσσα της καρδιάς του» κλείνοντας με ένα: «Σε αγαπώ».
Πόσο εθνικά υπερήφανοι πρέπει να αισθανόμαστε; Πόσο;
Το θέμα είναι επίσης και ιδιαίτερα κερδοφόρο, αφού σύμφωνα με απόλυτα αξιόπιστη πηγή στις Βρυξέλλες, κλείσανε δουλειές με το Ισραήλ για ενοικίαση μη επανδρωμένων αεροσκαφών και από Γαλλία μηχανήματα καταγραφών μια εταιρίας «Σοφράν» που την εκπροσωπεί ο πρώην επίτροπος Μισέλ Μπαρνιέ.
Τέλος, και για να μην νομίζουν κάποιοι ότι όλοι στην Ελλάδα μασάνε κουτόχορτο. Οι επιστροφές που προβλέπει η Συμφωνία, δεν είναι αυτόματες. Όσοι φεύγουν από τα νησιά μεταφέρονται στην ενδοχώρα. Κι αυτό για να μετράνε από την επομένη της έναρξης της Συμφωνίας οι Τούρκοι, τους καινούργιους.
Τελικά για να είναι τόσο πανέτοιμοι οι Τούρκοι, μπορεί να φανταστεί κανείς εδώ και ποσό καιρό έχει κλείσει η Συμφωνία.
Πόσο, πραγματικά χρήσιμος είναι ο κ. Τσίπρας.
* ΣΗΜΕΙΩΣΗ Ι: Το παραπάνω άρθρο, που έγραψε γνωστός πολιτικός επιστήμονας, που εδρεύει στην Ελλάδα, φιλοξενείται στην ιστοσελίδα μας στο πλαίσιο της αρχής μας ότι η λογοκρισία ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ. Στην ιστοσελίδα μας αποκλείουμε ΜΟΝΟ κείμενα υπέρ της ναζιστικής οργάνωσης Χρυσής Αυγής, και βεβαίως τα υβριστικά. Είναι απόφασή μας και τη δηλώνουμε δημόσια. Με αυτό το δεδομένο, ότι ΔΕΝ λογοκρίνουμε κείμενα που μας στέλνετε, δεν σημαίνει αναγκαστικά ότι όσα φιλοξενούμε εκφράζουν την ιδεολογία ή τις θέσεις του ιδρυτή της ιστοσελίδας μας.
* ΣΗΜΕΙΩΣΗ ΙΙ: Το παραπάνω άρθρο ΔΕΝ ανήκει στο Μιχάλη Ιγνατίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου