Κυριακή 29 Μαρτίου 2015

Μια μελέτη αφιερωμένη σε «θεσμούς», διευθυντήριο Ε.Ε. και μνημονιακές κυβερνήσεις

ΕΛευθερη Λαικη Αντιστασιακη Συσπειρωση


Του Δημήτρη Τρίμη
Οι κοινωνικές ανισότητες, το χάσμα δηλαδή μεταξύ πλουσίων και φτωχών, στην Ελλάδα την περίοδο της κρίσης, μεγάλωσε απίστευτα σύμφωνα με έρευνα του Ιδρύματος Hans Böckler, καθώς οι φτωχότεροι επιβαρύνθηκαν φορολογικά κατά 337% ενώ οι πλούσιοι μόλις κατά 9%. Ειδικότερα οι άμεσοι φόροι ανέβηκαν κατά 125,9% για τους φτωχούς και …μειώθηκαν για τους πλούσιους κατά 9%!
Το γερμανικό Ίδρυμα που ανέθεσε τη μελέτη στους επιστήμονες είναι κάτι ανάλογο με το δικό μας Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ/ΑΔΕΔΥ. Είναι δηλαδή το τμήμα μελετών και επιμόρφωσης της συνομοσπονδίας των γερμανικών συνδικάτων (DGB).
«Ελλάδα. Αλληλεγγύη και προσαρμογή στα χρόνια της κρίσης» είναι ο τίτλος αυτής της μελέτης των 141 σελίδων που εκπόνησαν, ο ομότιμος καθηγητής Οικονομικών του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και πρώην υπουργός Τάσος Γιαννίτσης μαζί με τον αναπληρωτή καθηγητή Αγροτικής Οικονομίας στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών Σταύρο Ζωγραφάκη για λογαριασμό του γερμανικού Ιδρύματος Μακροοικονομικών Μελετών Hans Böckler. Η μελέτη δόθηκε στη δημοσιότητα στις 19 Μαρτίου 2015 στη Γερμανία και έφτασε στην Ελλάδα μέσω περιλήψεων του Γερμανικού Πρακτορείου Ειδήσεων και της Deutsche Welle.

Υποψιάζομαι ότι ελάχιστοι στην Ευρώπη και στην Ελλάδα έχουν διαβάσει ολόκληρο το συγκλονιστικό ντοκουμέντο για τη χώρα μας. Όπως δυστυχώς έχουν αγνοηθεί κι όλες οι άλλες σχετικές μελέτες του ΙΝΕ της ΓΣΕΕ/ΑΔΕΔΥ ή άλλων ιδρυμάτων εσωτερικού και εξωτερικού, των τελευταίων χρόνων που αποτυπώνουν τη μνημονιακή βαρβαρότητα.
Τα σκληρά μέτρα λιτότητας, η λεγόμενη εσωτερική υποτίμηση, που επιβλήθηκε στη χώρα με τα Μνημόνια …απέδωσαν τελικά τερατώδη αύξηση της φτώχειας και συνεπώς καταστροφή του κοινωνικού και παραγωγικού ιστού της Ελλάδας. Το ονομαστικό ακαθάριστο προϊόν του μέσου ελληνικού νοικοκυριού μειώθηκε από 2008 έως το 2012 κατά ένα τέταρτο, ενώ οι μεγάλες αυτές μειώσεις οφείλονται μόνο κατά το ήμισυ στις περικοπές μισθών. Ιδιαίτερα επιβαρυμένα παρουσιάζονται, σύμφωνα με την έρευνα, τα μεσαία και χαμηλά εισοδήματα, τα οποία αναγκάστηκαν να σηκώσουν το μεγαλύτερο φορολογικό βάρος κατά την περίοδο της κρίσης. Τα φτωχά στρώματα αναγκάστηκαν να υποστούν φορολογικές επιβαρύνσεις που αυξήθηκαν έως και 337% σε σχέση με το παρελθόν. Αντίθετα, τα ανώτερα οικονομικά στρώματα υπέστησαν περαιτέρω επιβαρύνσεις της τάξεως μόλις του 9%.
Η μελέτη αναφέρει επίσης ότι το 2012 ένα στα τρία ελληνικά νοικοκυριά έπρεπε να αντεπεξέλθει στις οικονομικές του υποχρεώσεις με ετήσιο εισόδημα περί τα 7.000 ευρώ. Και τα φτωχά νοικοκυριά έχασαν μέσα στην κρίση το 86% του συνολικού τους εισοδήματος, ενώ οι πιο εύπορες οικογένειες μόλις το 16%.
Στην έρευνα για λογαριασμό του Ιδρύματος Hans Böckler αναλύθηκαν στοιχεία που αφορούσαν 260.000 ελληνικά νοικοκυριά.
Είναι νομίζω απαραίτητο να ερωτηθούν αρμοδίως για αυτά τα …θεαματικά αποτελέσματα της πολιτική τους στην Ελλάδα (την οποία μεθοδικά οδήγησαν στη χρεοκοπία), οι γραφειοκράτες των «θεσμών», τα πολιτικά στελέχη της Ευρώπης της δικτατορίας των αγορών… αλλά και οι Σαμαρο-Βενιζέλοι, Παπαδημο-Χαρδούβελοι και Στουρνάρες…


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου