Παρασκευή 26 Δεκεμβρίου 2014

Η παρούσα Βουλή δεν πρόκειται να βγάλει λευκό καπνό για Πάπα Δημοκρατίας

kontranews


του Γιώργου Βάμβουκα
Όπως ήταν αναμενόμενο, η χθεσινή δεύτερη ψηφοφορία στη Βουλή των Ελλήνων, για την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας απέβη άκαρπη, καθότι η υποψηφιότητα του κ. Δήμα ήταν αδύνατον να ελάμβανε τις 200 απαιτούμενες θετικές βουλευτικές ψήφους. Γνωστό είναι ότι αν στην τρίτη και τελευταία καθοριστική ψηφοφορία της 29ης Δεκεμβρίου, η Βουλή δεν εκλέξει Πρόεδρο Δημοκρατίας, η χώρα μπαίνει στην τελική ευθεία διεξαγωγής πρόωρων εθνικών εκλογών, με πιθανότερη ημερομηνία την 25η Ιανουαρίου του 2015.
Υπό τον απόηχο της χθεσινής αρνητικής ψηφοφορίας και υπό την κατακραυγή της ύπαρξης αργυρώνητων βουλευτών, η κοινή λογική δείχνει πρόωρες βουλευτικές εκλογές. Σε συνθήκες εκμαυλισμού των συνειδήσεων και γενικής αγανάκτησης για δωροδοκημένους βουλευτές, η παρούσα Βουλή δεν πρέπει να εκλέξει Πρόεδρο Δημοκρατίας. 

Έτσι όπως έχει διαμορφωθεί το κομματικό-πολιτικό σκηνικό, τα κουκιά δεν βγαίνουν. Ας δούμε τι λένε οι αριθμοί. Η ΝΔ με το ΠΑΣΟΚ έχουν 155 βουλευτές. Οι ανεξάρτητοι βουλευτές είναι 24. Αν υποτεθεί ότι 18 από τους 24 ανεξάρτητους βουλευτές ψήφιζαν υπέρ της εκλογής Προέδρου Δημοκρατίας, δηλαδή οι κύριοι Τατσόπουλος, Ανδρουλάκης, Καπερνάρος, Νταβρής, Αηδόνης, Ιατρίδη, Γιοβανόπουλος, Κασαπίδης, Μουτσινάς, Μελάς, Κουράκος, Λυκούδης, Πολύδωρας, Ψαριανός, Οικονόμου, Μάρκου, Μπούκουρας, Αλεξόπουλος, τότε και υπό τις ευνοϊκότερες για τον κ. Σαμαρά συνθήκες, οι θετικές ψήφοι για τον κ. Δήμα θα ήταν 173 (155+18=173).
Προσωπικά, πιστεύω ότι το ταβάνι για την εκλογή του κ. Δήμα είναι οι 170 ψήφοι, καθότι από τους 18 προαναφερθέντες βουλευτές, διαισθάνομαι ότι οι κύριοι Τατσόπουλος, Ανδρουλάκης, Καπερνάρος, Μουτσινάς και Πολύδωρας, πολύ δύσκολα θα μπορούσαν να εκφραστούν θετικά υπέρ της εκλογής Προέδρου Δημοκρατίας. Είτε υπέρ της αξιόλογης υποψηφιότητας του κ. Δήμα, ψήφιζαν 168 είτε 173 βουλευτές, το βέβαιο αποτέλεσμα είναι ότι άνευ της θετικής ψήφου βουλευτών από τους ΑΝΕΛ και τη ΔΗΜΑΡ, πρόεδρος Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή δεν δύναται να εκλεγεί. 
Ας εξετάσουμε τα εξής δύο σενάρια: 1) Έστω ότι τα σίγουρα κουκιά υπέρ του κ. Δήμα ήταν 168, δηλαδή οι 155 βουλευτές των ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και 13 εκ των ανεξάρτητων βουλευτών. Σε συνθήκες αμοραλισμού και εξευτελισμού του κοινοβουλίου λόγω της υπόθεσης Χαϊκάλη, ποιος από τους βουλευτές των ΑΝΕΛ θα ψήφιζε υπέρ του κ. Δήμα; Μάλλον ουδείς. Άρα, οι 10 βουλευτές της ΔΗΜΑΡ συμπεριλαμβανομένου και του κ. Κουβέλη, δεν θα αρκούσαν για τον μαγικό αριθμό των 180 βουλευτών.
Δηλαδή, με βάση το σενάριο αυτό, ο κ. Δήμας θα ελάμβανε 178 θετικές ψήφους (168+10=178). 2) Έστω ότι υπέρ της υποψηφιότητας του κ. Δήμα εκδηλώνονταν 173 βουλευτές, δηλαδή οι 155 των ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και 18 από τους ανεξάρτητους βουλευτές. Στην περίπτωση αυτή, με 7 θετικές ψήφους από τους 10 βουλευτές της ΔΗΜΑΡ, η παρούσα Βουλή θα εξέλεγε πρόεδρο Δημοκρατίας. Δοθέντος όμως ότι τουλάχιστον έξι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ μαζί με τον κ. Κουβέλη, επανειλημμένως έχουν δηλώσει ότι δεν πρόκειται να ψηφίσουν Πρόεδρο Δημοκρατίας, συνάγεται ότι και με το σενάριο αυτό ο κ. Δήμας ουδεμία πιθανότητα έχει για να εκλεγεί. 
Από την ανωτέρω ανάλυση, που βασίζεται στην ανθρωπογεωγραφία της σημερινής Βουλής, συνάγεται ότι το κοινοβούλιο κατά 99% δεν πρόκειται στις 29 Δεκεμβρίου να εκλέξει πρόεδρο Δημοκρατίας. Ο σημαντικότερος λόγος είναι ότι οι δέκα βουλευτές της ΔΗΜΑΡ, δεν ενθαρρύνονται ή δεν ευνοούνται από μια πλειάδα αντικειμενικών παραγόντων, για να στρέφονταν υπέρ της υποψηφιότητας του κ. Δήμα. Γνωρίζοντας προκαταβολικά ότι οι ανεξάρτητοι βουλευτές, που υπό τις ευνοϊκότερες συνθήκες θα ψήφιζαν τον κ. Δήμα ανέρχονται μεταξύ 13 έως 18, λογικό είναι η κοινοβουλευτική ομάδα της ΔΗΜΑΡ σύσσωμη να αποφανθεί τελικά κατά της εκλογής προέδρου Δημοκρατίας. Εκτός τούτου, τουλάχιστον πέντε από τους δέκα βουλευτές της ΔΗΜΑΡ, έχουν ήδη δηλώσει ότι δεν πρόκειται να ψηφίσουν το οποιοδήποτε πρόσωπο, για Πρόεδρο Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή.

Η τραγική δημοσιονομική κατάσταση της χώρας, τα επώδυνα μέτρα οικονομικής πολιτικής που άμεσα πρέπει να εφαρμοστούν και το φλέγον ζήτημα της άμεσης επαναδιαπραγμάτευσης του δημοσίου χρέους, προαπαιτούν ισχυρή κυβέρνηση, μονοκομματική ή πολυκομματική, που θα προκύψει μετά την διεξαγωγή εθνικών εκλογών. Με την ψυχρή λογική των αριθμών και την επιτακτική ανάγκη άμεσης προσφυγής στις κάλπες, η παρούσα Βουλή δεν πρόκειται να βγάλει λευκό καπνό για Πάπα Δημοκρατίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου