Κυριακή 28 Δεκεμβρίου 2014

4 "γάμοι" και 250.000 "κηδείες" μικρομεσαίων


Του Γιώργου Κράλογλου
Μόνο το Ευζωνικό... απέναντι από του Μαξίμου απουσίαζε από τους «γάμους» 4 μικρομεσαίων με το Επενδυτικό Ταμείο της ελληνογερμανικής συνεργασίας στο υπουργείο Ανάπτυξης. Κύτταρα της οικονομίας… χαρακτήρισαν τους μικρομεσαίους ο «κουμπάρος» κ. Σκρέκας και οι «παράνυφοι» κ. Σαμαράς με το μισό υπουργικό συμβούλιο του. Κουβέντα όμως για τα 250.000 κύτταρα της οικονομίας… που κατάπιε ο φορολογικός μικρομεσαίωνας του 2011-2014 βγάζοντας στον δρόμο 550.000 εργαζόμενους και επιχειρηματίες.
Χοροί και γλέντια (προεκλογικά βεβαίως) για την ένταξη 4 επιχειρήσεων στο Ταμείο (IfG) της ελληνογερμανικής συνεργασίας που θα εξασφαλίσει 200 εκατ ευρώ για την ανάπτυξη των μικρομεσαίων ( όπως λένε τα χαρτιά).

Αλλά κανένα δάκρυ για το κλείσιμο πάνω από 70.000 επιχειρήσεων το 2013 εκ των οποίων κάπου 50.000 στην Θεσσαλονίκη (όπως λένε τα Επιμελητήρια).

Πανηγύρια για την λειτουργία ενός Επενδυτικού Ταμείου που το ακούμε σε τρεις θητείες υπουργών Ανάπτυξης (νισάφι πια) αλλά οι πρώτες υπογραφές για ένταξη 4 μικρομεσαίων έπεσαν συμπτωματικά (;) 40 ημέρες πριν από τις (πιθανότατες ) εκλογές σε ένα «πάρτι» με κεντρικό ομιλητή τον ίδιο τον πρωθυπουργό.


Ταυτόχρονα σιγή ιχθύος για το ποιος θα πληρώσει το «εσωτερικό δημοσιονομικό κενό» που δημιουργούν άλλοι 56.182 μικρομεσαίοι που προστέθηκαν τον Νοέμβριο στην λίστα των οφειλετών του ΙΚΑ και ανέβασαν τον συνολικό αριθμό των οφειλετών σε 608.821 οφειλέτες μεταξύ των οποίων βεβαίως και οι επαγγελματίες...οφειλέτες.

Ούτε κουβέντα από την Πλατεία Συντάγματος για το ποιος και το πώς θα πληρωθεί το μάρμαρο των οφειλών από φόρους (ασφαλώς και μικρομεσαίων) που σκαρφάλωσαν στα 73 δισ. ευρώ. 

Στην ίδια δε γειτονιά, σε ένα στενό, ο γνωστός μας κ. Ράιχενμπαχ κλείνει το γραφείο του και αναχωρεί από την Ελλάδα αφού του πήρε τρία χρόνια να καταλάβει ότι στην χώρα μας δεν θα δούμε ανάκαμψη ούτε από το χάλι που την δέρνει εδώ και 40 χρόνια.

Όχι ότι με έπιασε πόνος για την αναχώρηση του κ. Ράιχενμπαχ η άφιξη του οποίου μου ήταν παντελώς αδιάφορη όπως και τα προγράμματά του που έχουν μπει από καιρό στα υπόγεια αρμοδίων υπουργείων.

Απλώς τον θυμήθηκα επειδή όταν ήλθε στην Ελλάδα τον παρουσίασαν στους ιθαγενείς ως περίπτωση…τόσο μεγάλης σημασίας που ίσως ξεπερνούσε και εκείνο του σχεδίου Μάρσαλ.

Και επειδή τα ίδια χωρατά και τις ίδιες υποκρισίες βλέπω πάλι στην περίπτωση του Ελληνικού Επενδυτικού Ταμείου που με την Τράπεζα KfW του κ. Κρίστιαν Φούνκε με τα 200 εκατ. ευρώ που μας τα παρουσιάζουν ως μοχλό …ανατροπής του ελληνικού «μικρομεσαίωνα».

Αλλά στην Ελλάδα του κρατισμού, του διωγμού της ιδιωτικής πρωτοβουλίας ,της ποινικοποίησης του κέρδους και της φορολογικής «λογικής» του…τόσα θέλω τόσους φόρους βάζω…, οι πρωτοβουλίες αυτές είναι καταδικασμένες από χέρι. Και να το περιμένετε.

Δηλαδή τι διαφορετικό θα γίνει με το Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο που εγκαινίασε το πρόγραμμα του με τις καμπάνες του καραγκιόζη να χτυπάνε …

Ο πιθανός επόμενος εξ ανασχηματισμού υπουργός Ανάπτυξης, μιας κυβέρνησης Σαμαρά, θα ψάχνεται να βρει τι ρόλο παίζει το Ταμείο και πως μπορεί να το αξιοποιήσει πολιτικά πρώτα για το κόμμα του και στην συνέχεια για τα δικά του ρουσφέτια.

Αν συμβεί δε να έχουμε κυβερνητική αλλαγή και να σχηματισθεί κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ξεχάστε οι υπόλοιποι μικρομεσαίοι το Επενδυτικό Ταμείο που μας σερβίρισαν προεκλογικά οι κ.κ. Σαμαράς και Σκρέκας.
Πρώτα απ όλα γιατί ο υπουργός Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να ξεκαθαρίσει με το κόμμα αν μια συνεργασία με Γερμανική Τράπεζα και γερμανικά κεφάλαια τον κατατάσσουν στην κατηγορία των Γερμανοτσολιάδων και τον χαρακτηρίσουν ως Μερκελιστή ή ταγματασφαλίτη….
Αν δεν ξεκαθαριστεί το ύψιστο αυτό πολιτικό ζήτημα… λεφτά από το συγκεκριμένο Ταμείο δεν πρόκειται να πάρει 5ος μικρομεσαίος από κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.
Οπότε ότι δόθηκε -δόθηκε και να κάνουν τον σταυρό τους οι συγκεκριμένοι 4 μικρομεσαίοι να πάρουν και τα λεφτά που τους υποσχέθηκαν. Γιατί στην Ελλάδα και αυτό είναι μέγα πρόβλημα.

Και μην παρασυρόμαστε από τα νταβαντούρια και τις χαρές του υπουργείου Ανάπτυξης μέρες εκλογών…
Το Ταμείο (σε άλλη φάση ) θα περάσει σε χέρια κομματικών (όπως τα πάντα στην Ελλάδα) και από εκεί και πέρα κουμανταδόροι της μοιρασιάς θα είναι μόνο κάποιοι εντός και εκτός κόμματος.
Το τρένο ανάπτυξης και για τους μικρομεσαίους χάθηκε κ. Σαμαρά και κ. Σκρέκα. Γιατί δεν κουβαλάει λεφτά, ενισχύσεις και επιδοτήσεις να ταΐζει (μαζί με επιχειρηματίες της προκοπής) και απατεώνες με τον μανδύα του μικρομεσαίου που κάνουν τις ενισχύσεις βίλες και κότερα.

Το τρένο της πραγματικής ανάπτυξης, κ. Σαμαρά, κουβαλάει μόνο σταθερά φορολογικά κίνητρα μακράς διάρκειας, τιμολόγια χαμηλού κόστος παραγωγής, ανοιχτή οικονομία και κρατική παρουσία μόνο για έρευνα, καινοτομίες και εξαγωγές. Αυτό το τρένο όμως ούτε περνάει ούτε θα περάσει ποτέ από την Ελλάδα του κρατισμού.   

George.kraloglou@capital.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου