Δευτέρα 28 Ιουλίου 2014

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ-ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΞΕΣΠΙΤΩΝΟΥΝ ΓΙΑ ΧΡΕΗ ΜΑΖΙΚΑ ΤΑ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΑ

iskra


ΝΟΙΚΙ ΑΝΤΙ ΔΟΣΗΣ ΘΑ ΠΡΟΤΑΘΕΙ ΣΤΟΥΣ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΠΟΥ ΑΔΥΝΑΤΟΥΝ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΚΑΙ ΚΙΝΔΥΝΕΥΟΥΝ ΝΑ ΜΕΙΝΟΥΝ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ!
Φρικτό σχέδιο για τα σπίτια τους έχει ετοιμάσει η κυβέρνηση απέναντι σε όσουςαδυνατούν να πληρώσουν στις τράπεζες κανονικά τις δόσεις των δανείων τους, ενώ ητρόικα (αλλά και η κυβέρνηση!) είναι απολύτωςαμετάπειστη στο να παραταθεί και πέραν της31ης Δεκεμβρίου η απαγόρευση των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας μέχρι ενός ορισμένου ύψους αξίας, όπως συνήθως γινόταν μέχρι τώρα.
ΔΕΚΑΔΕΣ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΝΕΟ-ΑΣΤΕΓΟΙ
Συγκεκριμένα, με βάση τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς, οι τράπεζες θα προχωρήσουν γρήγορα σεδεκάδες χιλιάδες πλειστηριασμούς σπιτιών για «κόκκινα» και προβληματικά στεγαστικά δάνεια(και όχι μόνο), τα οποία υπερβαίνουν τα 25 δις ευρώ.
Την ίδια ώρα που θα προχωρά η μεγαλύτερη και πλέον αντικοινωνική απαλλοτρίωση περιουσίαςστη χώρα και μάλιστα πρώτης κατοικίας, η κυβέρνηση κυρίως για να εκτονώσει τις πιέσεις στηναγορά κατοικιών, η οποία θα υποστεί νέο σοκ και δευτερευόντως για να «χρυσώσει το χάπι» απέναντι στους δεκάδες χιλιάδες νέο-άστεγους, σκέφτεται να προβεί σε ορισμένες ρυθμίσεις.
Η πρώτη εξ αυτών προβλέπει τη δυνατότητα αυτού που έχασε το σπίτι να το ενοικιάσει για ορισμένο διάστημα από την τράπεζα, που θα είναι ο νέος ιδιοκτήτης του ή και να προβεί σε ένα είδοςχρηματοδοτικής μίσθωσης (leasing) με τη δυνατότητα επαναγοράς στη λήξη της.
Η δεύτερη εξ αυτών, την οποία εξετάζει τώρα ο Υπ. Εργασίας Γ. Βρούτσης, είναι η επιδότηση από τοκράτος για ορισμένο χρονικό διάστημα του ενοικίου που θα πληρώνει ο νέο-άστεγος, προκειμένου να μη βρεθεί αμέσως στο δρόμο, επιδότηση που θα αποφασίζεται με «κοινωνικά κριτήρια»(!).
Τα πρωτοφανή αυτά σε κυνικότητα και αναλγησία κυβερνητικά σχέδια επιβεβαίωσε στα «Νέα» τουΣαββάτου (26/07) και ο Υπουργός Οικονομικών Γκ. Χαρδούβεληςπαρακάμπτοντας τις τρομακτικές οικονομικές και κυρίως κοινωνικές παρενέργειες τους.
«ΚΟΚΚΙΝΑ» ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΑ ΔΑΝΕΙΑ

Την ίδια ώρα που θα βρίσκεται σε εξέλιξη η μεγαλύτερη επιχείρηση ξεσπιτώματος οικογενειών στα χρονικά της χώρας, την ίδια ώρα η κυβέρνηση θα προβαίνει, μέσω των ρυθμίσεων στα «κόκκινα» και προβληματικά δάνεια των εταιρειών, στη μεγαλύτερη ανακατάταξη που έχει ποτέ συντελεστεί στη χώρα στον ιδιωτικό τομέα.
Συγκεκριμένα οι τράπεζες για τις μεγάλες επιχειρήσεις που απασχολούν πλέον των 100 ατόμων εφ’ όσον κριθεί ότι έχουν δυνατότητες επιβίωσης θα επιχειρηθεί η αναδιάρθρωσή τους μέσω εξαγορών,συγχωνεύσεων και με την εισδοχή ξένων κεφαλαίων ή τη συμμετοχή των τραπεζών στο μετοχικό τους κεφάλαιο.
Στην περίπτωση που δεν υπάρχει βιωσιμότητα θα οδηγηθούν ταχέως σε πτώχευση, με αλλαγή τουπτωχευτικού δικαίου που θα προβλέπει ταχύτερες διαδικασίες και θα ευνοεί τις τράπεζες.
Για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις ο ρόλος για το μέλλον τους θα ανήκει στις τράπεζες, οι οποίες θα ξεχωρίσουν τις βιώσιμες για τις οποίες θα υπάρξουν περιθώρια παρέμβασης, ενώ για τη θάλασσα όλων των άλλων προβλέπεται μαζικά το «λουκέτο»!
Στο τέλος αυτών των διαδικασιών η Ελλάδα θα έχει γίνει αγνώριστη, με τις τράπεζες και το ξένο κεφάλαιο παντοδύναμα, με την ολιγοπωλιακή συγκρότηση στα ύψη και με δραστικότατη μείωση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ
Απέναντι σε αυτές τις επιλογές η Αριστερά ως κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει σε γενναία ρύθμιση των δανείων, που θα φθάνει έως το κούρεμα και τη διαγραφή τους για τις πιο ασθενείς και ευάλωτες κατηγορίες.
Όσον αφορά τα επιχειρηματικά δάνεια οι ως άνω κατευθύνσεις πρέπει να έχουν ως κεντρικό στόχο τηνανάπτυξη, την παραγωγική ανασυγκρότηση και την απασχόληση στη χώρα και όχι τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου, πρώτα απ’όλα του πολυεθνικού, και τις κερδοσκοπικές επιδιώξεις τωντραπεζιτών.
Προϋπόθεση γα το εναλλακτικό σχέδιο της Αριστεράς επί των «κόκκινων» δανείων είναι ηεθνικοποίηση-κοινωνικοποίηση των τραπεζών, οι οποίες αν χρειαστεί να κεφαλαιοποιηθούν για να στηρίξουν αυτούς τους σχεδιασμούς και μια νέα χρηματοπιστωτική πολιτική, τότε μια κυβέρνηση της Αριστεράς θα πρέπει να είναι έτοιμη να κάνει σε αυτήν την κατεύθυνση όλες τις δυνατές επιλογέςχωρίς να υπολογίζει εκβιαστικά όρια και διλήμματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου