Πέμπτη 31 Ιουλίου 2014

ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ: ΔΕΝ ΥΠΟΚΥΠΤΕΙ ΣΤA “ΑΡΠΑΚΤΙΚΑ” – ΑΠΕΙΛΕΙ ΜΕ ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΣΤΗ ΧΑΓΗ

bankwars


(upd)Δεν παραδίδει τα όπλα η  Αργεντινή,  καθώς δνε αναγνωρίζει το καθεστώς επιλεκτρικής χρεοκοπίας, χαρακτηρίζει  «ανίκανο» τον Αμερικανό διαμεσολαβητή και προειδοποιεί ότι θα προσφύγει στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.
«Υπάρχουν ποικίλες διεθνείς νομικές οδοί. Για παράδειγμα μια προσφυγή ενώπιον του διεθνούς δικαστηρίου της Χάγης», δήλωσε ο επικεφαλής του υπουργικού συμβουλίου, Jorge Capitanich
Και πρόσθεσε ότι η διεθνής κοινότητα δεν μπορεί να υποστηρίξει τις πράξεις μικρών ομάδων που επιχειρούν να δυναμιτίσουν τις αναδιαρθρώσεις χρέους. 
Η  πρόεδρος της Αργεντινής. Cristina Kirchner θα κάνει δηλώσεις στις 12:00 το βράδυ (ώρα Ελλάδας). 
Η Αργεντινή βρίσκεται αντιμέτωπη με τη δεύτερη χρεοκοπία της σε διάστημα 13 ετών,  καθώς οι συνομιλίες της τελευταίας στιγμής οι οποίες είχαν ως στόχο να βρεθεί μια συμφωνία μεταξύ της χώρας και των πιστωτών της κατέρρευσαν, με το δικαστικό διαμεσολαβητή Daniel Pollack να κάνει λόγο για επικείμενη χρεοκοπία. 
Σε συνέντευξη Tύπου μετά την κατάρρευση των συνομιλιών ο υπουργός Οικονομικών της Αργεντινής, Axel Kicillof, δήλωσε “δεν θα υπογράψουμε μια συμφωνία η οποία θα θέσει σε κίνδυνο το μέλλον της Αργεντινής”.  Αργότερα, ένας εκπρόσωπος της χώρας δήλωσε πως οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν χωρίς ωστόσο να παρουσιάσει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.
Η εξέλιξη επηρέασε άμεσα τις αγορές της χώρας, με τις μετοχές να καταγράφουν απώλειες στις συναλλαγές μετά από το κλείσιμο της συνεδρίασης.
Υπενθυμίζεται πως χθες ήταν το τέλος της 30ημερης περιόδου χάριτος στην Αργεντινή προκειμένου να πληρώσει τόκους 539 εκατ. δολαρίων στους κατόχους 29 δισ. δολαρίων αναδιαρθρωμένων ομολόγων της χώρας, που έπρεπε να είχαν πληρωθεί στις 30 Ιουνίου.

Λ. Βατικιώτης: "Οικονομική βόμβα η χρεωκοπία της Αργεντινής"

Νέα Κρήτη



Πίσω από τις επικοινωνιακές  εντυπώσεις της κατάστασης  χρεωκοπίας στην Αργεντινή, ουσιαστικά η απόφαση του δικαστηρίου της Ν. Υόρκης, αποτελεί μία οικονομική "βόμβα" στο παγκόσμιο οικονομικό σύστημα υπέρ των κερδοσκοπικών hedges funds ανά την υφήλιο, υποστήριξε μιλώντας στον 9.84 ο οικονομολόγος- αναλυτής και δημοσιογράφος κ. Λεωνίδας Βατικιώτης.

Όπως σημείωσε, η κυβέρνηση της Αργεντινής προτάσσει το μέλλον της χώρας της από τις απαιτήσεις των πιο αρπακτικών τμημάτων του χρηματιστηριακού τζόγου και καλό θα είναι στην Ελλάδα αντί κάποιοι να επιχαίρουν, να προβληματιστούν από τα νέα δεδομένα που δημιούργησε το δικαστήριο της Ν. Υόρκης, σύμφωνα με τα οποία οι απαιτήσεις τέτοιων πιστωτών, αναδεικνύονται ανώτερες από τις όποιες συμφωνίες μεταξύ κυρίαρχων κρατών και δανειστών τους διεθνώς.

Ο Λεωνίδας Βατικιώτης επισήμανε ότι σε όρους πραγματικής οικονομίας για την Αργεντινή οι επιπτώσεις δεν θα είναι ανάλογες των δραματικών εικόνων του 2001 που πάντως, υπήρξαν προ της τότε άρνησης πληρωμής των δανειστών της, αφού ήδη η κυβέρνηση της Αργεντινής έχει συνάψει συμφωνίες ώστε να ξεπεράσει το νέο σοβαρό σκόπελο αποκλεισμού της από τις αγορές.

Τι συμβαίνει με την Αργεντινή σήμερα

του Θεόδωρου Κατσανέβα

Η σημερινή μάχη της Αργεντινής με τα κοράκια του χρηαματιστηριακού κεφαλαίου έχει ευρύτερες προεκτάσεις που μας αφορά όλους. Αν τελικά κερδίσουν τα «κοράκια», τότε θα καταστεί αδύνατο το κούρεμα του χρέους όποιων άλλων χωρών όπως η Ελλάδα. Και αυτό μας καθιστά για πάντα μαι «αποικία χρέους», μια χώρα υπόδουλη στις ορέξεις των χειρότερων εκπροσώπων του διεθνούς αρπακτικού καζινο-καπιταλισμού.

Η Αργεντινή, ύστερα από τη στάση πληρωμών που κήρυξε το 2001, την αποδέσμευση του πέσος από το δολάριο και τη στιβαρή και φιλολαϊκή πολιτική των Κίρτσνερ, κατάφερε  να ξανασταθεί στα πόδια της. Αναπτύχθηκε με εντυπωσιακούς ρυθμούς, μείωσε την ανεργία και τη φτώχεια και ως αποτέλεσμα της πολιτικής αυτής, ο Αργεντίνικος λαός επιβραβεύει τους Κίρτσνερ με το να τους εκλέγει σε συνεχείς εκλογικές αναμετρήσεις, παρ’ όλες τις υπονομεύσεις που υφίστανται από το εξωτερικό και το εσωτερικό της χώρας.  Απαλλάχθηκε από τα δάνειά της προς διεθνείς οργανισμούς όπως το ΔΝΤ και η Κεντρική Τράπεζα και αναδιάρθρωσε το μεγαλύτερο μέρος του αρχικού της χρέους της που ανερχόταν τότε σε 90 δισεκατομμύρια δολάρια.


Το 2005, το 92% των κατόχων ομολόγων της Αργεντινής δέχθηκε τους όρους του Μπουένος Αϊρες για ένα κούρεμα της τάξης του 70%. Το υπόλοιπο 8% όμως αρνήθηκε. Πρόκειται για τα επενδυτικά ταμεία που αποκαλούνται «γύπες», επειδή θέτουν στο στόχαστρο χώρες που έχουν γονατίσει. Και από το 8%, το 3% προσέφυγε στα αμερικάνικα δικαστήρια ενάντια στο κούρεμα. Ας σημειωθεί, ότι οι γύπες, τα κοράκια αυτά του διεθνούς χρηματιστηριακού κεφαλαίου, αγόρασαν κρατικά ομόλογα της Αργεντινής σε υποτιμημένες τιμές, αλλά απαιτούν την αποπληρωμή τους στο ακέραιο.

Ειδικότερα, οι Elliot Investment Management και η Aurelius Capital Management κατέχουν 1% των επίμαχων τίτλων και ζητούν την πληρωμή τους στο ακέραιο, μαζί με τους τόκους, ένα ποσό που φτάνει το 1,5 δισεκατομμύριο δολάρια, με κέρδος 1.600% σε σχέση με την αρχική αγορά. Ένα Εφετείο της Νέας Υόρκης τους δικαίωσε το 2013 και η απόφαση που έλαβε το Ανώτατο Δικαστήριο πριν από ένα μήνα επικύρωσε αυτή την καταδίκη.

Ξεκίνησαν τότε οι διαπραγματεύσεις. Και για να ασκήσει πίεση στην Αργεντινή, ένας δικαστής της Νέας Υόρκης απαγόρευσε την πληρωμή της τελευταίας δόσης των 539 εκατομμυρίων δολαρίων προς τους κατόχους «κουρεμένων» ομολόγων, αν πρώτα το Μπουένος Αίρες δεν πληρώσει τους «γύπες».

Αλήθειες και ψέματα για τη χρεοκοπία της Αργεντινής

Νέα Κρήτη


Αυτές τις ώρες η Αργεντινή βρίσκεται στην κορύφωση ενός δράματος που ξεκίνησε από το μονομερές κούρεμα του χρέους της το 2001. Μετά την κατάρρευση και της τελευταίας προσπάθειας συμβιβασμού με τους κερδοσκόπους η Αργεντινή αναγκάζεται για 2η φορά σε μια δεκαετία να κηρύξει στάση πληρωμών (αν και η ίδια δεν το δέχεται χαρακτηρίζοντας την «επιλεκτική, προσωρινή και ιδιότυπη»).

Η υπόθεση λαμβάνει μεγαλύτερες διαστάσεις στην Ελλάδα από ότι αλλού κυρίως επειδή ο Αλέξης Τσίπρας είχε στο παρελθόν χρησιμοποιήσει το παράδειγμα της Αργεντινής και τώρα οι επικριτές του βρίσκουν μια μοναδική ευκαιρία για να καταφερθούν εναντίον του. Τι συνέβη όμως στα αλήθεια στην λατινική χώρα;

Σύντομο ιστορικό

Η Αργεντινή το 2001 βρισκόταν σε πολύ δύσκολη θέση. Η πολύχρονη «βοήθεια» του ΔΝΤ είχε οδηγήσει σε συνεχόμενη ύφεση με το Εθνικό Ακαθάριστο της Προϊόν να βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δεκαετιών ενώ και η ανεργία είχε εκτοξευτεί στο 25%. Τα Χριστούγεννα του 2001 και ενώ η κυβέρνηση της Αργεντινής αδυνατούσε να πληρώσει τα δάνεια που είχε συνάψει το ΔΝΤ αρνήθηκε να εκταμιεύσει την δόση του 1,3 δισ. επειδή η κυβέρνηση της χώρας δεν είχε εκπληρώσει όλα τα προαπαιτούμενα.

Η κυβέρνηση βρισκόμενη μπροστά σε μια μαζική φυγή κεφαλαίων επέβαλε περιορισμούς στις συναλλαγές (το γνωστό «Κοραλίτο») προκαλώντας μια πρωτοφανή κοινωνική αναστάτωση που μέτρησε στο δρόμο δεκάδες νεκρούς. Μετά από το Κοραλίτο και την κατάρρευση των συνομιλιών με το ΔΝΤ η κυβέρνηση της χώρας οδηγήθηκε στην κήρυξη στάσης πληρωμών και προχώρησε στο μονομερές κούρεμα χρέους αξίας 93 δισ. ευρώ. Το πρώτο πράγμα που έκανε φυσικά ήταν να ξεπληρώσει το ΔΝΤ του οποίου τα δάνεια καταστατικά δεν μπορούν να κουρευτούν.


Η Αργεντινή πρότεινε την ανταλλαγή των ομολόγων που είχαν εκδοθεί πριν το 2001 με νέα κουρεμένα κατά 70% με καλύτερους όρους αποπληρωμής και πέτυχε τελικά την συμφωνία με τους κατόχους σε ποσοστό πάνω από 91%. Ανάμεσα σε αυτούς που δεν δέχτηκαν το κούρεμα υπάρχουν και τα γνωστά vulture funds (κεφάλαια γύπες), κερδοσκοπικά funds δηλαδή που αγοράζουν ομόλογα σε εξευτελιστικές τιμές αποσκοπώντας να πιέσουν στην αποπληρωμή τους στην ονομαστική τους αξία.

Είναι η Αργεντινή Ελλάδα;

protagon


του Αντώνη Παπαγιαννίδη
Ο καθένας από την Αργεντινή θα κρατήσει εκείνο που επαληθεύει τις προκαταλήψεις του. Θα προτείναμε, πάντως, δύο τουλάχιστον στοιχεία - ίσως και ένα τρίτο- να μην ξεφύγουν από την προσοχή. To πρώτο είναι η φιγούρα του 42χρονου Άξελ Kισίλοφ, καθηγητή Πολιτικής Οικονομίας, Μαρξιστικών Οικονομικών και Ιστορίας Οικονομικής Σκέψης στο Πανεπιστήμιο του Μπουένος Άιρες, με σημαντική διάσταση της κοινωνιολογικής προσέγγισης, προτού γίνει υπουργός Οικονομικών. Νεότατος με τα δικά μας μέτρα, σε ώριμη ηλικία με τα μέτρα των διαπραγματευτών του διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος, κουβάλησε τη διαπραγμάτευση στην «κόψη του ξυραφιού» πριν την τωρινή χρεοκοπία της Αργεντινής. Τις τελευταίες μέρες δεν πολυσυζητιέται αυτή η διάσταση, όμως οι «απέναντί του» τον αντιμετώπισαν με σεβασμό -όπως άλλωστε και την Αργεντινή, παρόλα όσα λέγονται ότι η χώρα αυτή τραμπουκίστηκε. Προσοχή όμως: ούτε η φιγούρα του Κισίλοφ ούτε βεβαίως της Κριστίνα Φερνάντες ντε Κίρχνερ -της Προέδρου της Αργεντινής- που επίσης με σεβασμό αντιμετωπίστηκε, ήταν αρκετά για να αποφευχθεί η τελική έκβαση. Δηλαδή η «μια κάποια χρεοκοπία», γιατί θα χρειαστούν βδομάδες για να φανεί τι ακριβώς σημαίνει το SD, το καθεστώς επιλεκτικής χρεοκοπίας -σας θυμίζει κάτι;- στο οποίο η Αργεντινή βρέθηκε ορισμένα μόλις λεπτά προτού επισήμως αστοχήσουν οι διαπραγματεύσεις που επιχειρούσαν με τη μεσολάβηση των διεθνών τραπεζών να αποφύγουν τον εκτροχιασμό.
Η δεύτερη διάσταση που θα άξιζε να προσεχθεί είναι τα 12 χρόνια. Το διάστημα δηλαδή ανάμεσα στην πρώτη χρεοκοπία της Αργεντινής, τις συμβιβαστικές διευθετήσεις με πολύ μεγάλο μέρος των πιστωτών το 2005 και το 2010, που άφησαν όμως έξω ένα 3% holdouts. Οι νομικοί χειρισμοί των οποίων σε διεθνή δικαστήρια (και όχι μόνο στα αμερικανικά, όπως βολικά θεωρούμε) απαγόρευσαν τελικά στην Αργεντινή να εξυπηρετεί το χρέος της όπως είχε συμφωνηθεί με την μεγάλη πλειοψηφία, επειδή δεν ικανοποίησε εκείνους που αρνήθηκαν τον συμβιβασμό.

Αργεντινής! Ούτε δολάριο στα κοράκια! (βίντεο)

makeleio

“Είμαστε πατρίδα, όχι αποικία!” Φωνάζουν οι διαδηλωτές.

Πως έσβησε το Made in Japan (α)

analyst


Το υπουργείο οικονομικών επιτηρούσε τον χρηματοπιστωτικό τομέα και διασφάλιζε πως οι αποταμιεύσεις θα διοχετεύονταν μέσω φτηνών δανείων στις εταιρίες. Καθώς διατηρούσαν τεχνητά τα επιτόκια χαμηλά, οι επιχειρήσεις έβρισκαν φτηνή χρηματοδότηση για επενδύσεις, βοηθώντας έτσι την ανάπτυξη τους
.
του Βασίλη Παζόπουλου

Καπιταλισμός Ιαπωνικού τύπου

Για να καταλάβουμε πως οδηγήθηκε η Ιαπωνία στην ακμή της την δεκαετία του 1980, μέχρι την κατάρρευση το 1991, οφείλουμε να γνωρίζουμε τις γιαπωνέζικες ιδιαιτερότητες.
Ο πληθυσμός της χώρας είναι 127 εκατομμύρια, κυρίως συγκεντρωμένος σε πυκνοκατοικημένες υπερσύγχρονες πόλεις. Η συνολική έκταση της Ιαπωνίας δεν ξεπερνά 3 φόρες το μέγεθος της Ελλάδας.
Η επιβίωση του ιαπωνικού λαού για αιώνες σε μια κυρίως ορεινή, εχθρική γη, όπως είναι φυσικό σφυρηλάτησε την νοοτροπία τους. H Ιαπωνία ήταν και είναι μια φτωχή χώρα από πλευράς φυσικών πόρων και συνεπώς η εξάρτηση της από εισαγωγές πρώτων υλών ήταν και είναι μεγάλη.
Οι Ιάπωνες υπερηφανεύονταν ότι το σύστημα τους ήταν λιγότερο εγωιστικό και περισσότερο σταθερό από το δυτικό. Ότι είχαν μακροπρόθεσμες επιδιώξεις και δεν κυνηγούσαν μόνο τα βραχυπρόθεσμα κέρδη.
Κατά την άποψη των Γιαπωνέζων αυτό το σύστημα έχει θετικά αποτελέσματα, παρόλο που παρουσιάζει μειονεκτήματα σε ότι αφορά την προσαρμογή του στις οικονομικές διακυμάνσεις. Ισχυρίζονται πως η γιαπωνέζικη νοοτροπία για την αφοσίωση στην επιχείρηση, προσφέρει τη δυνατότητα ενός μακροχρόνιου προγραμματισμού και συμβάλλει στην καλύτερη επαγγελματική κατάρτιση του προσωπικού.

Η Έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής.

του Κώστα Μελά
Σύμφωνα με την τελευταία τριμηνιαία Έκθεση (Απρίλιος –Ιούνιος 2014) του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής , η ελληνική οικονομία εξακολουθεί να βρίσκεται αντιμέτωπη με πλήθος αβεβαιοτήτων. Συγκεκριμένα:
-           Η δυναμική της ανάκαμψης είναι ακόμα ασθενής παρά την ανάσχεση της ύφεσης. Αν δεν επιτευχθούν στο μέλλον υψηλότεροι ρυθμοί μεγέθυνσης δεν θα υπάρξει γρήγορη και αισθητή βελτίωση της απασχόλησης και, αντίστροφα, αν η ανεργία παραμείνει σε υψηλά επίπεδα θα επηρεάσει αρνητικά, μαζί με άλλους παράγοντες, τη δυνητική παραγωγή στο μέλλον.
-          Το ζήτημα των τραπεζών, παρά τις ανακεφαλαιοποιήσεις που επιτεύχθηκαν, δεν έχει λυθεί, καθώς εκκρεμεί λύση για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, τα οποία συνεχίζουν να αυξάνονται και να περιορίζουν τις δανειοδοτικές ικανότητες των τραπεζών
-          Η ΕΕ υπολογίζει ότι την διετία 2014-2015, οι επιπρόσθετες χρηματοδοτικές ανάγκες  της Ελλάδας θα ανέλθουν σε € 14,9 δισ. (€ 2,6 δισ. για το 2014 και € 12,3 δισ. για το 2015). Αν επιβεβαιωθεί, η Ελλάδα θα πρέπει ή να συνεχίσει να δανείζεται από τις διεθνείς αγορές (πράγμα που ήδη συναντά δυσκολίες) ή να προσφύγει στον ΕΜΣ που συνεπάγεται νέο πρόγραμμα προσαρμογής (και σχετική σύμβαση) σύμφωνα με τους κανόνες του μηχανισμού. Αλλά το πιθανότερο είναι ότι θα προσφεύγει για δάνεια σε αυτόν ή σε κάποιο ad hoc διακρατικό «όχημα».
-          Οι επενδύσεις εξακολουθούν να υποχωρούν. O ακαθάριστος σχηματισμός κεφαλαίου, που έφτασε στο ύψος ρεκόρ των € 59 δισ. (26,7% του ΑΕΠ) το 2007, έχει έκτοτε πτωτική τάση φτάνοντας στα € 23,6 δισ. το 2013 (13% του ΑΕΠ).

Το δίδαγμα της Αργεντινής

analyst



Ενώ Ελλάδα καλείται στην έδρα του κλαμπ του Παρισιού, στο οποίο διαπραγματεύονται τα κράτη αναδιαρθρώσεις χρεών, η χώρα της Λατινικής Αμερικής κινδυνεύει να χρεοκοπήσει ξανά – λόγω μίας κρυφής ρήτρας, στο δικό της PSI  

.
Όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στον οικονομικό πόλεμο που διεξάγεται μεταξύ των Η.Π.Α. και της Ρωσίας – όπου, εάν τυχόν κλιμακωθεί, ο μεγάλος χαμένος θα είναι η Ευρώπη, τόσο από ενεργειακής (άρθρο), όσο και από οικονομικής πλευράς.

Με δεδομένα δε τα τεράστια προβλήματα των ευρωπαϊκών τραπεζών (ανάλυση), την έκθεση τους στην Ουκρανία (κυρίως των αυστριακών), την πτώχευση της πορτογαλικής «Τράπεζας του Αγίου Πνεύματος», την κρίση του χρηματοπιστωτικού συστήματος της Βουλγαρίας (άρθρο), καθώς επίσης τα δάνεια των ευρωπαϊκών τραπεζών στη Ρωσία (γράφημα), η κατάσταση θα μπορούσε να ξεφύγει πολύ εύκολα από τον έλεγχο.

Δύσκολο το δεύτερο εξάμηνο για την ελληνική οικονομία.

του Κώστα Μελά
Το δεύτερο εξάμηνο του 2013 και το  πρώτο εξάμηνο του 2014, η ασκούμενη οικονομική πολιτική σχεδιάστηκε σαφώς να εξυπηρετεί τα συμφέροντα της κυβέρνησης σε σχέση με  τον πολιτικό- εκλογικό κύκλο (περιφερειακές – ευρωεκλογές). Ο σχεδιασμός ήταν προσανατολισμένος στην αποφυγή του πολιτικού κόστους και ήταν αρθρωμένος σε τρία επίπεδα :
-       Επίτευξη όσο το δυνατόν υψηλότερου πρωτογενούς πλεονάσματος έτσι ώστε , με βάση τα ισχύοντα, ένα μέρος του να μοιρασθεί σε επιλεγμένες κατηγορίες του πληθυσμού.
-       Αποφυγή , κυρίως τους μήνες του πρώτου εξαμήνου 2014 , λήψης «μεταρρυθμιστικών» μέτρων που θα δημιουργούσαν ευκρινές πολιτικό κόστος.
-       Μετατόπιση για το δεύτερο εξάμηνο της πραγματοποίησης όλων των νέων μέτρων που αφορούσαν στην επιβάρυνση του πληθυσμού μέσω φορολογίας ή άλλης δημοσιονομικής πίεσης .
Τώρα στο δεύτερο εξάμηνο του 2014 έτους αναμένονται πρόσθετες σε σύγκριση με πέρυσι δημοσιονομικές πιέσεις μέσω των νέων μειώσεων στις επικουρικές συντάξεις και της αύξησης της παρακράτησης φόρου εισοδήματος στους συνταξιούχους, της μεγαλύτερης συσσώρευσης φορολογικών υποχρεώσεων (ΕΝΦΙΑ, φόρος εισοδήματος) και των αλλαγών στο φορολογικό σύστημα (πχ. φορολόγηση ως νομικά πρόσωπα φορολογουμένων που μέχρι το 2013 φορολογούνταν ως φυσικά πρόσωπα, κατάργηση φοροαπαλλαγών).

ΣΟΚ: ΕΡΧΕΤΑΙ Ο (ΧΑΡΑΤΣΙ+ΦΑΠ=) ΕΝΙΑΙΟΣ ΦΟΡΟΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ! ΠΟΜΙΔΑ: ΤΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ "ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ" ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΠΛΩΣ ΥΠΕΡΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗΣ ΕΧΕΙ Ο ΕΝΦΙΑ, ΜΕ ΒΕΒΑΙΩΣΗ ΠΕΡΙ ΤΑ 5 ΔΙΣ ΦΟΡΩΝ!

ΠΟΜΙΔΑ

Η απόρριψη του αιτήματος της ΠΟΜΙΔΑ για μειωμένο φόρο στα κενά-ξενοίκιαστα ακίνητα, σε συνδυασμό με τις τεράστιες προσαυξήσεις των επιφανειών ημιυπαιθρίων και αυθαιρέτων και των εκτός σχεδίου ακινήτων που περιλήφθηκαν στις διορθωτικές δηλώσεις Ε9, θα οδηγήσει σε βεβαίωση ποσών του διπλού αυτού φόρου που θα αγγίξουν ακόμη και τα 5 δις, έναντι του εισπρακτικού στόχου των 2,65 δις, εκτιμά το επιτελείο της ΠΟΜΙΔΑ. 

Την Τετάρτη, 30.7 έκλεισε η ηλεκτρονική πύλη για τις διορθώσεις του ΕΝΦΙΑ, ώστε να αρχίσει η διαδικασία υπολογισμού του φόρου για κάθε φορολογούμενο.
Τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ δεν θα ταχυδρομηθούν στους ενδιαφερόμενους, αλλά θα αρχίσουν να αναρτώνται στο taxisnet σταδιακά από την 1η Αυγούστου και η εκκαθάριση θα ολοκληρωθεί εντός του ίδιου μήνα για τους περίπου 7 εκατομμύρια φορολογούμενους που θα κληθούν να πληρώσουν το διπλό αυτό φόρο, σε πέντε ισόποσες μηνιαίες δόσεις με την πρώτη δόση έως το τέλος Αυγούστου, και με έκπτωση 1,5% σε περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης έως το τέλος Αυγούστου.

 
Οσοι ιδιοκτήτες δεν μπορέσουν να ανταποκριθούν στις αστρονομικές υποχρεώσεις που θα τους επιβληθούν από το δημευτικό αυτό φόρο, απειλούνται με τις εξής εξοντωτικές συνέπειες που έχουν συσσωρευθεί με παλαιότερες και πρόσφατες απαράδεκτες νομοθετικές ρυθμίσεις:

Σημαντικές επισημάνσεις για το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ

taxheaven

Δύο αποφάσεις έδωσε στην δημοσιότητα η ΓΓΔΕ σχετικά με την επερχόμενη πράξη διοικητικού προσδιορισμού φόρου (ΕΝ.Φ.Ι.Α.) που αναμένεται να αναρτηθεί τις επόμενες ημέρες (πιθανών αύριο) στους λογαριασμούς των φορολογούμενων στο taxis.

Στην ΠΟΛ.1185/30.7.2014 εκτός από τον τύπο και το περιεχόμενο του εκκαθαριστικού (πράξη διοικητικού προσδιορισμού φόρου) αναφέρεται ότι στις περιπτώσεις, στις οποίες υπάρχουν ουσιώδεις ελλείψεις στα περιγραφικά στοιχεία ακινήτων, με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατός ο υπολογισμός του ΕΝ.Φ.Ι.Α. και να θεωρούνται μη δηλωθέντα, επί της δήλωσης ΕΝ.Φ.Ι.Α. − πράξης διοικητικού προσδιορισμού φόρου θα υπάρχει ειδική επισήμανση.
Συνεπώς όπως είχαμε δημοσιεύσει και πριν λίγες ημέρες (βλέπε εδώ), οι φορολογούμενοι θα πρέπει να προσέξουν τα δεδομένα της πράξης προσδιορισμού (ΕΝ.Φ.Ι.Α.), να εντοπίσουν σε ποια ακίνητα υπάρχουν ελλείψεις και να προβούν στην απαραίτητη διόρθωση μέχρι και την 30η Νοεμβρίου.


Στην δεύτερη απόφαση (ΠΟΛ 1184/30.7.2014) η ΓΓΔΕ δίνει πληροφορίες για τον τρόπο υπολογισμού του ΕΝ.Φ.Ι.Α. και επεξηγεί πως αντιμετώπισε περιπτώσεις τυπικών λαθών, που γίνονται συχνά από τους φορολογούμενους, στις δηλώσεις Ε9.

Συγκεκριμένα:

Για την αποκατάσταση ενδεχόμενων τυπικών λαθών και ελλείψεων σε στοιχεία ακινήτων των δηλώσεων στοιχείων ακίνητων, προκειμένου να συντεθούν μηχανογραφικά οι δηλώσεις ΕΝ.Φ.Ι.Α.:

ΧΥΔΑΙΟΙ ΚΑΙ ΔΟΛΙΟΙ

iskra

Του ΣΤΑΘΗ*
Αυτήν τη φορά η μπαρούφα της ημέρας ήταν και χυδαία. «Δεν μπορούμε να ασχολούμεθα κάθε μέρα με τις καθαρίστριες», δήλωσε η κυρία Βούλτεψη και προσέθεσε, «τη στιγμή που υπάρχουν γύρω μας ενάμισι εκατομμύριο άνεργοι». Και ποιος δημιούργησε αυτούς τους ανέργους, αν όχι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ.;
Aυτό το αυτονόητο κατακρεουργείται καθημερινώς με γκαιμπελικήεπιμονή από τις ομοιότροπες κυβερνήσεις, που αφού προετοίμασαν τα μνημόνια, τα επέβαλαν. Αλλά όχι μόνον τα μνημόνια. Ολη τηνπαθολογία που δημιούργησαν αυτές οι κυβερνήσεις, πρώτον τηναποδίδουν στον λαό, τον ενοχοποιούν, κι ύστερα τη χρησιμοποιούνεναντίον του. Τίποτα πιο χυδαίο απ’ αυτό! Χρησιμοποιώντας έναν «κοινωνικό αυτοματισμό» (ο οργουελικός νεολογισμός τού «διαίρεικαι βασίλευε») επιδιώκουν μια διαρκή εξίσωση προς τα κάτω. Λέει τώρα ο κ. Αργύρης Ντινόπουλοςότι «μία απόλυση στον δημόσιο τομέα σημαίνει πέντε απολύσεις στον ιδιωτικό». Δεν έλεγε όμως τα ίδια, όταν ο ίδιος και οι όμοιοί του έστρεφαν με δολιότητα και μένος τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα εναντίον των εργαζομένων στον δημόσιο, προκειμένου να τους αλαλιάσουν και τους δύο το ίδιο.
Ετσι όμως δουλεύει ένα Στρατόπεδο Συγκέντρωσης: πάντα υπάρχει ένας που η μοίρα τουχρησιμοποιείται ως φόβητρο για τον άλλον.
Με περισσή δολιότητα και άκρατη χυδαιότητα οι κυβερνήσεις του είδους Σημίτη - Γιωργάκη - Σαμαρά - Βούλτεψη - Μπαλτάκου - Βενιζέλου - Μέρκελ, έκαναν την Ελλάδα Στρατόπεδο Συγκέντρωσης.
«Βρήκαν και τα έκαναν»φταίμε κι εμείς, όχι επειδή «μαζί τα φάγαμε», ούτε επειδή είμαστε «τεμπέληδες» και «διεφθαρμένοι», αλλά διότι πολλοί από μας είναι ατομιστέςχαιρέκακοι με την «κατσίκα του γείτονα» και θύματα μιας τριακονταετούς προπαγάνδας που αποθέωνε (και αποθεώνει) τα φετίχ-Μολώχ του «εκσυγχρονισμού», τον «ανταγωνισμό», την «ιδιωτική πρωτοβουλία» (των κρατικοδίαιτων) και τις πάσης φύσεως λαμογιές των αεριτζήδων και των μιζαδόρων.
Ετσι, με περισσή μωρία μάζες εκ των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα (λες και η ζωή τους ήταν μιακόπια του λάϊφ στάϊλ όσων τους δυνάστευαν) στράφηκαν εναντίον των συναδέλφων και των συντρόφων τους του Δημόσιου τομέα. Μάλιστα οι πιο ηλίθιοι (κατά κυριολεξία «ιδιώτες») εξ αυτών έφθαναν ναεπαινούν τον κίνδυνο της απόλυσης και κάθε άλλη κακουχία που υπέφεραν στα χέρια αφεντικών-κάποως απόδειξη της αξίας τους και της «καθημερινής αξιολόγησης» που επιβάλλει η «ελεύθερη αγορά» στους σκλάβους της - σαν κουνούπια αφάνισε τους περισσότερους απ’ αυτούς ο ιδιωτικός τομέας. Σε μια μαζικών διαστάσεων κρυπτεία βγήκαν τ’ αφεντικά κι έσφαξαν τους είλωτες αράδα.

Τετάρτη 30 Ιουλίου 2014

Η εξέλιξη του παγκόσμιου συστήματος τον 21ο αιώνα

Νέα Κρήτη


Ικανοποιόντας έναν μικρό αριθμό συναδέλφων πανεπιστημιακών, και ενοχλώντας πολλούς, για πάνω από είκοσι πέντε χρόνια είχα υποστηρίξει ότι με την κρίση του συστήματος, ορισμένες χώρες θα κινηθούν προς άκρως συντηρητικές κατευθύνσεις ενδεχομένως και προς τον φασισμό, ενώ στη συνέχεια ο φασισμός θα ξεπεραστεί από μια γνήσια ισόνομη επανάσταση: Που θα είναι και η πρώτη στον κόσμο.  

Του Νικόλαου Λ. Μωραΐτη

Πιστεύω ότι τώρα μπαίνουμε στο αρχικό στάδιο. Αν κάνω λάθος, τότε μάλλον δε θα βρείτε πολλά χρήσιμα στοιχεία στα γραφόμενά μου. Αν έχω δίκιο, τότε μπορεί να είναι χρήσιμα όταν πρόκειται να καθορίσετε τις προσωπικές σας αντιδράσεις ή συμμετοχή, σε αυτή τη νέα ιστορική πραγματικότητα.

Πριν τριάντα χρόνια, στο πλαίσιο των ερευνών μου που αφορούσε στη μεταβατική διεθνή πολιτική του άναρχου παγκοσμίου συστήματος, χρησιμοποιώντας τη θεωρία της σχετικότητας, μελέτησα την κατευθυντήρια δύναμη πίσω από το διαρκώς μεταβαλλόμενο διεθνές σύστημα. Το θέμα αυτό το ερεύνησα, διαλεκτικά, με κριτικό τρόπο, και σε βάθος. Το αποτέλεσμα αυτής της εμπειρικής μελέτης μου κατέδειξε ότι το σύστημα της βιομηχανικής-ελίτ(ο καπιταλισμός) εμφάνιζε μια όλο και περισσότερο δυσλειτουργική δομή, μια κρίση, που γρήγορα θα έφθανε σε ένα νέο ιστορικό στάδιο. Οι απαντήσεις σε αυτή τη μελέτημε με οδήγησαν να γράψω, το 1997,  το βοβλίο, «Η Κρίση του Καπιταλισμού τον 21ον αιώνα, τα αίτια της οικονομικής κρίσης και οι διαστάσεις της.»

Κοιτάζοντας πίσω μετά από δύο δεκαετίες σκέψης, μελέτης, και εμπειρικής έρευνας  για την εξέλιξη της ιστορίας, όλες οι προβλέψεις μου βγήκαν αληθινές.  Και είμαι πλέον πεπεισμένος ότι η ανθρωπότητα βιώνει την κρίση του παγκοσμίου συστήματος, και την εν εξελίξει δημιουργία μιάς διαδόχου μετακαπιταλιστικής δομής. Αυτή η βίωση της εμπειρίας μας με ώθησε να γράψω για το ΓΙΑΤΙ της δυσλειτουργίας του συστήματος, και ιδιαίτερα, για το κίνητρο της μετεξέλιξης της ανθρωπότητας από το ένα σύστημα στο άλλο.

Σήμερα, η ανθρωπότητα εισέρχεται σε έναν πολύ διαφορετικό κόσμο. Ο κόσμος βιώνει βαρυσήμαντα γεγονότα,  όπως  την κατάρρευση της παγκόσμιας οικονομίας,  τις συγκρούσεις στο Ιράκ, στο Αφγανιστάν, την "τρομοκρατία-αντιτρομοκρατία", η τελευταία κρίση της Wall Street, την κατάρρευση εταιριών από την fannie και Freddie, τη streams, την χρεωκοπία της Lehman Brothers, την κρίση των ενυπόθηκων δανείων του 2008, την ανεργία, την καταστροφή του περιβάλλοντος, την πάλη των ανθρώπων να διατηρήσουν το επίπεδο ζωής τους, και το ποιό συμαντικό είναι το γιατί η εξέλιξη της ανθρώπινης ιστορίας από το ένα σύστημα στο άλλο.  Επειδή αυτά είναι θέματα ζωτικής σημασίας, πολοί άνθρωποι κάνουν το ερώτημα: «Ποιά είναι η αλήθεια;».  Τι συμβαίνει στην πραγματικότητα; Αφορούν καταλυτικές απαντήσεις για κάποιον που προσπαθεί να καταλάβει το πώς φτάσαμε εδώ που είμαστε, και που πάμε.

Το επερχόμενο σοκ

ΕΛευθερη Λαικη Αντιστασιακη Συσπειρωση


του Μακη Ανδρονόπουλου
Η Ελλάδα βρίσκεται σε πλήρη σύγχυση και δραματικά αδύναμη μπροστά σε μια εξαιρετικά ρευστή και εύφλεκτη διεθνή κατάσταση. Τα τύμπανα του πολέμου ηχούν στην γειτονιά μας όλο και πιο έντονα και για πρώτη φορά μετά από πολλές δεκαετίες, οι αναλυτές επανέφεραν το ενδεχόμενο ενός πυρηνικού ολοκαυτώματος και η Ουάσιγκτον ζητάει νέα βάση στην Κρήτη για drones! Με την κοινωνία να έχει παραλύσει από την εθελοτυφλία, τον φόβο και τον συντηρητισμό, με την οικονομία που μετά από τέσσερα χρόνια στην εντατική, είναι έτοιμη να εκτροχιαστεί, η Ελλάδα τους επόμενους μήνες θα αντιμετωπίσει την πιο περίπλοκη και επικίνδυνη κρίση που αντιμετώπισε ποτέ. Με τα διεθνή της ερείσματα απαξιωμένα, ενδοτική, χωρίς στρατηγική, χωρίς εθνικό έρμα μια αδύναμη κυβέρνηση κρύβει από τον λαό την πραγματικότητα και χώνει και κεφάλι της, ως στρουθοκάμηλος, στην άμμο ενός καθεστωτικού λαϊκισμού. Η αντιπολίτευση κατακερματισμένη και αναποτελεσματική. Η πολιτική τάξη, γνωρίζοντας ότι στις επόμενες εκλογές θα ολοκληρωθεί η αλλαγή προσωπικού, προσπαθεί να παρατείνει χρονικά την επιβίωσή της ελπίζοντας στο «θαύμα»…
Με το δημόσιο χρέος να έχει εκτιναχθεί στο 174,1% του ΑΕΠ, ήτοι στα 314,8 δισ. ευρώ, και με ένα ασήκωτο ιδιωτικό χρέος της τάξεως των 250 δισ. ευρώ, με ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το κράτος και τα ασφαλιστικά ταμεία 85 δισ. και άλλα 75 κόκκινα δάνεια και τις κρατικές δομές να καταρρέουν από την ακραία λιτότητα, το κράτος είναι ουσιαστικά ανύπαρκτο και μόνο ως βία, πολιτική, νομοθετική, φορολογική, κατασταλτική εκδηλώνει σημεία ζωής. Υπό αυτές τις συνθήκες οι ζητούμενοι φόροι δεν μπορούν να πληρωθούν και αναμένεται δημοσιονομικό σοκ.  Δεν είναι λοιπόν τυχαίο που η BlackRock προειδοποιεί ότι η Ελλάδα είναι η χώρα με τις μεγαλύτερες πιθανότητες χρεοκοπίας, καθώς απειλείται με οικονομική κατάρρευση και το ΔΝΤ ψάχνει τρόπο να φύγει εντός του 2014 από τη χώρα για να μην την χρεωθεί, ενώ οι Βρυξέλλες εφαρμόζοντας την πολιτική του Βερολίνου εξαντλούν την αυστηρότητά τους στην κυβέρνηση απαιτώντας όλο και περισσότερα μέτρα.
Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ: Εξαιρετικά ευάλωτη η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου πιέζεται να εμπλακεί στην αντιμετώπιση της κατάστασης στην ανατολική Μεσόγειο και με αστάθμητα αρνητικό τρόπο στις δυτικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας ενώ στο εσωτερικό,

Τα προβλήματα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος πάλι στο προσκήνιο.

«Με κατέστρεψες. Δε με κατέστρεψες; Ώστε καταστραφήκαμε και οι δύο…»
Φ.Σ. Φιτζέραλντ, «Τρυφερή είναι η Νύχτα».
  
του Κώστα Μελά 
Α.
Η παρέμβαση του υπουργού οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη στο τελευταίο Ecofin, της Τρίτης 8 Ιουλίου, παρουσία του προέδρου της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, του  προέδρου της ΕΒΑ (European Banking Authority) Αντρέα Ενρια και του επιτρόπου  αρμόδιου για τις Χρηματοπιστωτικές Υπηρεσίες Μισέλ Μπαρνιέ, έφερε στην επιφάνεια έναν προβληματισμό, σχετικά με την πραγματική κατάσταση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, που  εδώ και αρκετό καιρό συζητιέται «υπογείως» αλλά μόνο μετά τις συγκεκριμένες δηλώσεις αναδύεται στο φως της δημοσιότητας. 
Σύμφωνα με δημοσιεύματα του τύπου ο έλληνας υπουργός φέρεται να είπε:
 «Η ελληνική οικονομία και το ελληνικό τραπεζικό σύστημα στρεσάρονται συνεχώς τα τέσσερα τελευταία χρόνια, σε βαθμό που δεν έχει προηγούμενο. Τώρα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θέλει να αυξήσει το στρεσάρισμα στο τετράγωνο. Εάν επιμείνει, τότε ο κίνδυνος είναι να ενταφιάσει την οικονομία σε μια στιγμή που δείχνει να σταθεροποιείται».
Τι σημαίνουν τα παραπάνω λόγια του υπουργού οικονομικών; Σημαίνουν απλά ότι εάν εφαρμόσει η ΕΚΤ, στους ελέγχους (stress test) που πρόκειται να γίνουν το Φθινόπωρο, τα κριτήρια του αυστηρού σεναρίου σύμφωνα με τις οδηγίες της ΕΒΑ και European Systemic Risk Board (ESRB)  τότε είναι σίγουρο ότι οι ελληνικές τράπεζες θα χρειαστούν επιπλέον κεφάλαια για να εξασφαλίσουν την φερεγγυότητά τους. Ήδη  σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες στους επικείμενους ελέγχους  που προετοιμάζει η ΕΚΤ υπάρχουν τουλάχιστον δύο στοιχεία που, εάν υιοθετηθούν τελικά, θα έχουν αρνητικές επιπτώσεις: α) η απομείωση της αξίας των ελληνικών ομολόγων που έχουν στην κατοχή τους ξένες κυρίως τράπεζες και επενδυτές, κατά 10% με το βασικό σενάριο και κατά 16% με βάση το δυσμενές, β) να μη ληφθούν υπόψη τα εγκεκριμένα από την Κομισιόν business plans με τα μέτρα κεφαλαιακής ενίσχυσης που υλοποιούν ήδη οι ελληνικές τράπεζες.

Οι επιπτώσεις της παγκοσμιοποίησης στο εθνικό κράτος

Νέα Κρήτη


Στη δεκαετία του 1980, στα πλαίσια της έρευνάς μου στην κρίση του παγκοσμίου συστήματος, το ενδιαφέρον μου εστιάστηκε στην εμπειρική διαδικασία της παγκοσμιοποίησης  μέσα στο παγκόσμιο πλαίσιο, το πως και το γιατί η παγκοσμιοποίηση εμφανίζεται. Παρουσίασα, τότε, ποιες είναι οι ευκαιρίες και οι απειλές σε αυτόν τον διεθνοποιημένο κόσμο. Επιπροσθέτως, σε μια πρόσφατη ερευνητική εργασία μου, εξέταζω και υπογράμμιζω τα εμπειρικά αποδεικτικά  στοιχεία των αποτελεσμάτων της παγκοσμιοποίησης που αρχίζουν να συσσωρεύονται στις μέρες μας. Η μελέτη αυτή υπογραμμίζει  τον αντίκτυπο της παγκοσμιοποίησης  στην παγκόσμια οικονομία συνολικά, στις αναπτυσσόμενες χώρες και περιοχές, και στους ανθρώπους που ζουν μέσα στην ένδεια εξετάζοντας τις οικείες ευκαιρίες και προκλήσεις. Επιλέον, τις εθνικές και διεθνείς απειλές, όπως η άνιση κατανομή του πλούτου, η διεύρυνση του εισοδηματικού χάσματος, η ένδεια, η ανισότητα, οι εθνολογικές συγκρούσες, η ανεξέλεγκτη μετανάστευση και η παγκόσμια πείνα.  Ο σκοπός της μελέτης μου ήταν ο εντοπισμός των προβλημάτων και με την εφαρμογή της εμπειρίας, να καταφέρουμε όπως αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις και απειλές, που διαμορφώνουν τον νέο διαφορετικό κόσμο.

Του Νικόλαου Λ. Μωραΐτη *

Το συνοπτικό αυτό άρθρο, εξετάζει και υπογραμμίζει  ότι το αποτέλεσμα της οικονομικής παγκοσμιοποίησης είναι η παγκόσμια μεταφορά της οικονομικής και πολιτικής ισχύος από τις εθνικές κυβερνήσεις ή περιφερειακές αυτοδυναμίες  στα χέρια των παγκοσμίων οργανισμών.  Επίσης, παρουσιάζει ότι το ελεύθερο εμπόριο της παγκοσμιοποίησης εξαλείφει τα οικονομικά σύνορα των εθνών-κρατών για τα συμφέροντα των παγκόσμιων εταιριών, και πως η αόρατος κυβέρνηση, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου δημιουργεί τον κανόνα της διαδικασίας της παγκοσμιοποίησης

Η οικονομική παγκοσμιοποίηση φέρνει τον πιο θεμελιώδη επανασχεδιασμό και συγκεντρωτισμό των πολιτικών και οικονομικών διευθεντήσεων του κόσμου, από την εποχή της βιομηχανικής επανάστασης. Οι βαθειές συνέπειες των αλλαγών δεν έχουν ερευνηθεί με λεπτομέρεια. Παρά την επέκταση που παίρνει η νέα παγκόσμια τάξη, οι εκλεγμένοι πολιτικοί, οι εκπαιδευτικοί μας θεσμοί και τα μέσα μαζικής επικοινωνίας δεν έχουν κάνει αξιόπιστες προσπάθειες να περιγράψουν τι έχει διατυπωθεί, να εξηγήσουν τις ρίζες της φιλοσοφίας της και την εσωτερική της λειτουργία, ή να ερευνήσουν τις πολυδιάστατες συνέπειές της. Οι περιγραφές που δίνουν κάπου-κάπου τα μέσα επικοινωνίας ή οι κυβερνήσεις, συνήθως, έρχονται από τις πολυεθνικές εταιρίες ή από τις μεγάλες παγκόσμιες γραφειοκρατίες εμπορίου, όπως από τον παγκόσμιο οργανισμό εμπορίου. Επειδή υποστηρίζουν αυτή τη νέα τάξη και έχουν όφελος από αυτή, τα οράματα που προσφέρουν είναι ουτοπικά.

ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΑΖΟΥΝ, ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΥΣ ΕΤΟΙΜΑΖΟΥΝ.

iskra

Του ΣΤΑΘΗ*
Η μπαρούφα της ημέρας - ποιος άλλος; η κυρία Βούλτεψη! Δενπιάνεται! αριστεύει! Αυτήν τη φορά κατηγόρησε τον συνήθη ύποπτο για πρόκληση «πολιτικής ανωμαλίας» (Απαντα Βούλτεψη - Σαμαρά - Μπαλτάκου) ΣΥΡΙΖΑ για «σύμπραξη(!) με τη Χρυσή Αυγή με στόχο την καταστροφή(!) της χώρας».
Κατά την κυρία Βούλτεψη, «ο Τσίπρας δεν διστάζει να συναθροίζει τις ψήφους των βουλευτών της Χρυσής Αυγής αναζητώντας τες ακόμη και στις φυλακές(!) Κορυδαλλού».
Ετσι εξηγείται γιατί κάθε βράδυ ο κ. Τσίπρας ντύνεται Τζόε Ντάλτον και πηγαίνει στην Κινεζική πρεσβεία. Διότι ο ΣΥΡΙΖΑ,ποιος άλλος, κρύβεται πίσω απ’ τα κρούσματα χολέρας που επανεμφανίσθηκαν στην Κίνα, ο ΣΥΡΙΖΑ φταίει που το 2018 όλα τα φάρμακα θα είναι εισαγόμενα (σήμερα κατέχουν το 82% της αγοράς), ο κ. Λαφαζάνης φταίει που (εκτός όσων νέων έχουν ήδη μεταναστεύσει) σκέφτεται να μεταναστεύσει και το 46% όσων νέων φοιτούν τώρα.
Απορώ γιατί η κυρία Βούλτεψη δεν έχει ήδη ζητήσει να τεθεί ο ΣΥΡΙΖΑ και οι «ένοπλες συνιστώσες του»εκτός νόμου! Κορόιδα είναι οι δημοκράτες Ουκρανίας (Δεξιός Τομέας, Σβόμποντα και Καλωσυνάτοι Ολιγάρχες) που διέλυσαν την κοινοβουλευτική ομάδα του Κ.Κ. Ουκρανίας και τώρα προσπαθούν να το θέσουν εκτός νόμου;
O OAEE (πρώην ΤΕΒΕ) καταρρέει - η Αριστερά δεν είναι που φταίει; Αυτή δεν «συγκυβερνούσε» με το ΠΑΣΟΚ και τη Ν.Δ. τα τελευταία τριάντα χρόνια; Τώρα,ύστερα απ’ όσα έχουν γίνει (δύο μνημόνια και πάμε για τρίτο), η κυβέρνηση φταίει που ξανακόβει συντάξεις κι επικουρικά ή η συνιστώσα Ρόζα; Για τις240.000 μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και βιοτεχνίες που έβαλαν λουκέτο τα τελευταία χρόνια,βγάζοντας στον δρόμο από έναν έως πέντε εργαζόμενους η κάθε μία, οι Σαμαροβενιζέλοι φταίνε ή το προπατορικό αμάρτημα; Διότι και το προπατορικό αμάρτημα ο κ. Σκουρλέτης το έκανε! αυτός μεταμορφώθηκε σε φίδις και ηπάτησε την Εύα.
Ο κ. Σαμαράς φταίει που έλεγε ότι «δεν θα πάρει νέα μέτρα», και παίρνει 50 την ημέρα, με πολυνομοσχέδια, προαπαιτούμενα και άλλους κατά συρροήν φόνους;

Τρίτη 29 Ιουλίου 2014

Ισπανικό σινεμά κατά της γενοκτονίας στη Γάζα

Νέα Κρήτη


Ανοιχτή επιστολή προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, με την οποία καταδικάζουν τη γενοκτονία στη Γάζα και καλούν σε λήψη μέτρων για να σταματήσει η ισραηλινή επίθεση, υπογράφουν δεκάδες κινηματογραφιστές στην Ισπανία, μεταξύ των οποίων ο Πέδρο Αλμοδόβαρ, η Πενέλοπε Κρουθ και ο Χαβιέ Μπαρδέμ.

Αναλυτικά, οι ισπανοί κινηματογραφιστές κάλεσαν την ΕΕ «να καταδικάσει τους βομβαρδισμούς από ξηρά, θάλασσα και αέρα κατά του παλαιστινιακού άμαχου πληθυσμού στη Λωρίδα της Γάζας».
Επιπλέον, απαίτησαν κατάπαυση πυρός και κάλεσαν το Ισραήλ να άρει τον αποκλεισμό της Λωρίδας της Γάζας, από τον οποίο η πόλη υποφέρει για περισσότερο από μία δεκαετία.

«Η Γάζα ζει μία κόλαση αυτές τις μέρες, βρίσκεται υπό πολιορκία και δέχεται επίθεση από ξηρά, θάλασσα και αέρα. Τα σπίτια των Παλαιστινίων καταστρέφονται, τους αρνούνται το νερό, τον ηλεκτρισμό και την ελεύθερη πρόσβαση σε νοσοκομεία, σχολεία» αναφέρουν οι κινηματογραφιστές, προσθέτοντας ότι «η διεθνής κοινότητα δεν κάνει τίποτα».

Εκτός από τους Αλμοδόβαρ, Μπαρδέμ και Κρουθ την επιστολή υπέγραψαν σκηνοθέτες όπως οι Μούντχο Αρμενταρίζ, Μπενίτο Ζαμπράνο, οι ηθοποιοί Λόλα Χερέρα, Εδουάρδο Νοριέγκα και Ρόσα Μαρία Σάρντα.


Πηγή: thepressproject.gr

ΠΟΙΕΣ ΧΩΡΕΣ ΚΑΙ ΠΟΣΟ ΟΦΕΛΗΘΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΡΩ ;

iskra

Του ΜΑΝΩΛΗ Γ. ΔΡΕΤΤΑΚΗ*
Ενα ερώτημα που πολλές φορές και από πολλές πλευρές τίθεται είναι το ποια κράτη-μέλη της ευρωζώνης ωφελήθηκαν ή ζημιώθηκαν και πόσο από τη λειτουργία της. Στο άρθρο αυτό θα εξετάσουμε μόνο μία από τιςωφέλειες ή ζημίες, δηλαδή τη βελτίωση ή την επιδείνωση τουισοζυγίου αγαθών και υπηρεσιών. Ουσιαστικά το ισοζύγιο αυτό αντανακλά το αν και κατά πόσο βελτιώθηκε η συνολική ανταγωνιστικότητα της οικονομίας μιας χώρας, μια ανταγωνιστικότητα που εξαρτάται από την ποιότητα και τις τιμές των αγαθών καιυπηρεσιών που παράγει σε σχέση με τις οικονομίες κρατών όλου του κόσμου.  
Το ισοζύγιο αγαθών και υπηρεσιών μιας χώρας είναι το άθροισμα του ισοζυγίου αγαθών και του ισοζυγίου υπηρεσιών. Ολα τα ισοζύγια είναι η διαφορά των εισαγωγών από τις εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών της χώρας αυτής. Ανάμεσα στα κράτη-μέλη της ευρωζώνης υπάρχουν κράτη τα οποία έχουν πλεόνασμα στο ισοζύγιο αγαθών και έλλειμμα στο ισοζύγιο υπηρεσιών (όπως η Γερμανία), άλλες στις οποίες ισχύει το αντίθετο, έχουν δηλαδή έλλειμμα στο ισοζύγιο αγαθών και πλεόνασμα στο ισοζύγιο υπηρεσιών (όπως η Ελλάδα) και άλλες έχουν πλεόνασμα και στα δύο ισοζύγια (όπως η Ολλανδία).
Προκειμένου να απαντήσουμε στο ερώτημα που είναι ο τίτλος του άρθρο αυτού, πρέπει να συγκρίνουμε το ισοζύγιο αγαθών και υπηρεσιών των κρατών-μελών της ευρωζώνης για τα οποία υπάρχουν τα σχετικά στοιχεία για δύο ίσες χρονικά περιόδου πριν και μετά από την είσοδό τους στην ευρωζώνη. Η Ελλάδαυιοθέτησε το ευρώ το 2001, επομένως είναι μέλος της ευρωζώνης τη 13ετή περίοδο 2001-2013 για την οποία υπάρχουν στοιχεία. Για τη χώρα μας υπάρχουν στοιχεία και για τη 13ετή περίοδο 1988-2000 στην οποία δεν ήταν μέλος της ευρωζώνης. Τα μόνα άλλα κράτη για τα οποία υπάρχουν τέτοια στοιχεία για τις δύο αυτές περιόδους είναι η Γερμανία, η Ιρλανδία, η Ολλανδία, η Αυστρία, η Φινλανδία και η Ιταλία.
Στον πίνακα που ακολουθεί δίνονται τα στοιχεία αυτά για τις δύο περιόδους και η σχέση των στοιχείων της δεύτερης με εκείνα της πρώτης περιόδου.
Από τον πίνακα αυτό φαίνεται ότι από τα 7 κράτη-παλαιά μέλη της ευρωζώνης για τα οποία υπάρχουν στοιχεία και τις δύο ίσες χρονικά περιόδους, τα 6 είχαν πλεονάσματα στο ισοζύγιο αγαθών και μόνο η Ελλάδα είχε έλλειμμα.

Ο ΜΕΓΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΣΤΟ ΛΟΥΝΑ ΠΑΡΚ

iskra

Του ΣΤΑΘΗ*
Η αμορφωσιά και η υστερία στην αμορφωσιά και την υστερία απευθύνονται. Εγραψε ένας Αγγλος ιστορικός της Οξφόρδης, μάλλον ήσσονος σημασίας, απ’ αυτούς που η αποδομητική σχολή παράγει με το κιλό, ένα άρθρο για τον ελληνικό πολιτισμό «εικονοκλαστικό»και ξέσπασε στην Ελλάδα σάλος!
Γιατί άραγε;
Κατ’ αρχήν, απ’ όσα γράφει ο κ. Αρμάντ ντ’ Ανγκούρ (πιθανόν το ίδιο εκκεντρικός όσον μαρτυρεί -η «επίσκεψις των ονομάτων»- το νορμανδικό του ονοματεπώνυμο) φαίνεται να είναι «άνθρωπος του ενός βιβλίου».
Κατά δεύτερον, αυτά που λέει ή μάλλον επαναλαμβάνει ή μάλλον μηρυκάζει ο συμπαθής Αρμάντ, έχουν ειπωθεί χίλιες φορές.
Τρίτον, η αποδομητική σχολή έχει αποδημήσει εις Κύριον εδώ και πολλά χρόνια στη Δύση, ενδημεί (κι ευδοκιμεί;) μόνον παρ’ ημίν πλέον, αλλά και πάλι περισσότερο ως ιδεοληψία (που καθορίζεται απ’ την πολιτική ορθότητα και τον πολυπολιτισμό) παρά ως μεθοδολογία.

Το οξύμωρον (που δεν είναι αδόκητο) με τον κ. Αρμάντ ντ’ Ανγκούρ δεν είναι ότι λέει λάθος πράγματα, αλλά ότι τα κωδικοποιεί σε λάθος συμπεράσματα. Για παράδειγμα: αν υπήρξε ο Ομηρος. Στα δύο εκατομμύρια σελίδες (αν δεν κάνω λάθος) που έχουν γράφει για το Ομηρικό ζήτημα, οι τέσσερις χιλιάδες αναφέρονται στην ύπαρξη ή όχι του Ομήρου κι άλλες δύο χιλιάδες στην καταγωγή του και τις πόλεις που ακόμα και σήμερα «μάρνανται» για τη διεκδίκησή της. Αυτό όμως είναι το μείζον με τον Ομηρο, ή ότι τα Ομηρικά Επη βρίσκονται στο Αλφα και το Ωμέγα του DNA όλης της δυτικής λογοτεχνικής γραμματολογίας;
Για τον Πυθαγόρα, το πρόβλημα είναι αν ο ίδιος επινόησε το φερώνυμο θεώρημα, ή αν εισηγήθηκε ένασύστημα σκέψης και μια στάση ζωής που καθόρισε στο μέτρο της τη δυτική και παγκόσμια φιλοσοφία;
Είναι βέβαιον ότι τα μαθηματικά, η γεωμετρία, η αστρονομία δεν έπεσαν εκ θεών στο κεφάλι των Ελλήνων, αλλά ότι αναπτύχθηκαν πρώτα στις πρώτες γεωργικές χώρες, Αίγυπτο, Μεσοποταμία και αλλού. Αλλο όμως το μέτρημα για την άρδευση κι άλλο η ώθησή του στο μέτρημα των ανθρώπινων.
Και πάντως, η διεκδίκηση της πρωτιάς είναι τόσο μίζερη, όσον αν γκρινιάζαμε εμείς ότι ο Αρίσταρχος ο Σάμος πρώτος κι όχι ο Γαλιλαίος ή ο Κοπέρνικος αντελήφθη το πλανητικό σύστημα. Με έναν λόγο, δεν έχει τόση σημασία ποιος ανακάλυψε πρώτος την Αμερική, Βίκινγκ ή Κινέζος, αλλά ποιου η ανακάλυψη είχε τις συνέπειες που όλοι γνωρίζουμε.

Δευτέρα 28 Ιουλίου 2014

Πλούταρχος (περ.45 μ.Χ.-120 - Οι συμφορές του δανεισμού

Νέα Κρήτη


"Γεια σου Γιώργο

Λόγια σοφίας σχετικά με τον δανεισμό από τον Πλούταρχο

Ο Πλούταρχος (περ. 45 μ.Χ.-120) ήταν Έλληνας ιστορικός, βιογράφος και δοκιμιογράφος. Καταγόταν από εύπορη οικογένεια και έλαβε αξιόλογη φιλοσοφική, επιστημονική, ιστορική και φιλολογική μόρφωση. Αναφέρεται ότι σπούδασε στην Ακαδημία των Αθηνών, όπου είχε δάσκαλο τον Αμμώνιο.

Γεννημένος στη μικρή πόλη της Χαιρώνειας, στην Βοιωτία, πιθανώς κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Ρωμαίου αυτοκράτορα Κλαύδιου, ο Μέστριος Πλούταρχος ταξίδεψε πολύ στον μεσογειακό κόσμο της εποχής του και δύο φορές στη Ρώμη. Είχε φίλους Ρωμαίους με ισχυρή επιρροή, ανάμεσα στους οποίους ξεχωρίζουν ο Soscius Senecio και ο Fundanus, και οι δύο σημαντικοί Συγκλητικοί, στους οποίους ήταν αφιερωμένα ορισμένα από τα ύστερα κείμενά του.

Έζησε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του στη Χαιρώνεια, όπου λέγεται ότι μυήθηκε στα μυστήρια του Απόλλωνα. Ήταν πρεσβύτερος των ιερέων του Απόλλωνα στο Μαντείο των Δελφών, όπου ήταν υπεύθυνος για την ερμηνεία των χρησμών της Πυθίας, αξίωμα που κράτησε για 29 έτη έως τον θάνατό του. Έζησε μια ιδιαίτερα δραστήρια κοινωνική και πολιτική ζωή, κατά τη διάρκεια της οποία παρήγαγε ένα απίστευτο corpus κειμένων, που επιβίωσαν ως την εποχή μας.

"Οι συμφορές του δανεισμού"

«Ο δανεισμός είναι πράξη υπέρτατης αφροσύνης και μαλθακότητας»! Το είπε ο Πλούταρχος τον 1ο μ.Χ. αιώνα και να που έφθασε η στιγμή να εκτιμηθούν οι λόγοι του.«Εχεις; Μη δανείζεσαι γιατί δεν σου λείπουν. Δεν έχεις; Μη δανείζεσαι γιατί δεν θα ξεπληρώσεις το χρέος σου», προβλέπει ο μεγάλος συγγραφέας της αρχαιότητας και ας βγει κάποιος να αντιπαραθέσει, ότι δεν έχει δίκιο...

Παρακμή: η αφασία των θεσμικά ακομμάτιστων

του Χρήστου Γιανναρά
Το είπανε: «Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς» –το περιβόητο ΕΣΠΑ– γιατί; Η απουσία λογικού ειρμού στον κομματοκρατούμενο δημόσιο βίο γεννάει όλο και ευτελέστερη εκφραστική, πραγματική αγλωσσία. Τι σημαίνει «πλαίσιο αναφοράς», τι πλαισιώνει αυτό το «πλαίσιο» και σε τι αναφέρεται η «αναφορά»; Γιατί είναι «εθνικό» το πλαίσιο – αφορά μήπως στο πανελλήνιο, προσφέρεται να στηρίξει αναπτυξιακές πρωτοβουλίες οποιουδήποτε πολίτη; Και κατά τι «στρατηγικό», αφού δεν απηχεί κανέναν επιτελικό σχεδιασμό – όποιος προλάβει βολεύεται, και φυσικά προλαβαίνει ο εγγύτερος στην κομματική πλαισίωση του Πλαισίου Αναφοράς.
Πάντως, το γλωσσικά εξαμβλωματικό ΕΣΠΑ θα καλύψει και την εξαετία 2014 – 2020 κάνοντας ακόμα πιο δυσερμήνευτη την απορία: Πώς είναι δυνατό τα Ταμεία της Ε.Ε. να συνεχίζουν να επιδοτούν στη χώρα μας ένα πολιτικό σύστημα κραυγαλέα και προκλητικά ανήθικο, ανίκανο, ανυπόληπτο; Αραγε αφήνει αδιάφορους τους Ευρωπαίους εταίρους μας η ελλαδική πολιτική πραγματικότητα ή μήπως και κάπου τους βολεύει; Αποκλείεται να αγνοούν το πώς διαχειρίστηκαν οι πολιτικοί μας τα ιλιγγιώδη ποσά («πακέτα» και προγράμματα οικονομικής βοήθειας) που μας προσφέρθηκαν, για να μετάσχουμε κι εμείς στη σύγκλιση των οικονομιών των χωρών-μελών της Ε.Ε.
Πακτωλοί χρημάτων πρωτοφανείς στην ιστορία του λυμφατικού κρατιδίου μας, πλούτος ονειρώδης με σκοπό να επενδυθεί σε υποδομές ανάπτυξης και παραγωγικότητας: Να γίνουν λιμάνια, αεροδρόμια, οδικό και σιδηροδρομικό δίκτυο, πρωτοποριακές βιομηχανικές μονάδες, ηλεκτροδότηση δημόσια και δημόσια ναυπηγεία (όχι τσιφλίκια της συνδικαλιστικής κακουργίας), σύγχρονα μέσα μεταφοράς, λειτουργικό σύστημα υγείας, μηχανοργάνωση των δημόσιων υπηρεσιών. Και κατά μέγιστο μέρος αυτός ο χαρισμένος, αμύθητος πλούτος πέρασε στα θυλάκια κομματανθρώπων, λωποδυτών με ονοματεπώνυμο. Η ευκαιρία που δόθηκε στον Ελληνισμό να συγκροτήσει κράτος εκσυγχρονισμένο, σεβαστό στον διεθνή στίβο, να βγει από την καθυστέρηση, την κακομοιριά, το ιστορικό περιθώριο, αυτή η ευκαιρία μεταποιήθηκε σε ιδιωτικές βίλες χολιγουντιανές, σκάφη υπερπολυτελή, καταθέσεις στο εξωτερικό των λωποδυτών κομματανθρώπων. Το κοινωνικό χρήμα λαφυραγωγήθηκε, τα κρατικά ταμεία άδειασαν και η χώρα γέμισε Κροίσους απροσμέτρητης επαρχιωτίλας, απληστίας, πρωτογονισμού.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ-ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΞΕΣΠΙΤΩΝΟΥΝ ΓΙΑ ΧΡΕΗ ΜΑΖΙΚΑ ΤΑ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΑ

iskra


ΝΟΙΚΙ ΑΝΤΙ ΔΟΣΗΣ ΘΑ ΠΡΟΤΑΘΕΙ ΣΤΟΥΣ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΠΟΥ ΑΔΥΝΑΤΟΥΝ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΚΑΙ ΚΙΝΔΥΝΕΥΟΥΝ ΝΑ ΜΕΙΝΟΥΝ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ!
Φρικτό σχέδιο για τα σπίτια τους έχει ετοιμάσει η κυβέρνηση απέναντι σε όσουςαδυνατούν να πληρώσουν στις τράπεζες κανονικά τις δόσεις των δανείων τους, ενώ ητρόικα (αλλά και η κυβέρνηση!) είναι απολύτωςαμετάπειστη στο να παραταθεί και πέραν της31ης Δεκεμβρίου η απαγόρευση των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας μέχρι ενός ορισμένου ύψους αξίας, όπως συνήθως γινόταν μέχρι τώρα.
ΔΕΚΑΔΕΣ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΝΕΟ-ΑΣΤΕΓΟΙ
Συγκεκριμένα, με βάση τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς, οι τράπεζες θα προχωρήσουν γρήγορα σεδεκάδες χιλιάδες πλειστηριασμούς σπιτιών για «κόκκινα» και προβληματικά στεγαστικά δάνεια(και όχι μόνο), τα οποία υπερβαίνουν τα 25 δις ευρώ.
Την ίδια ώρα που θα προχωρά η μεγαλύτερη και πλέον αντικοινωνική απαλλοτρίωση περιουσίαςστη χώρα και μάλιστα πρώτης κατοικίας, η κυβέρνηση κυρίως για να εκτονώσει τις πιέσεις στηναγορά κατοικιών, η οποία θα υποστεί νέο σοκ και δευτερευόντως για να «χρυσώσει το χάπι» απέναντι στους δεκάδες χιλιάδες νέο-άστεγους, σκέφτεται να προβεί σε ορισμένες ρυθμίσεις.
Η πρώτη εξ αυτών προβλέπει τη δυνατότητα αυτού που έχασε το σπίτι να το ενοικιάσει για ορισμένο διάστημα από την τράπεζα, που θα είναι ο νέος ιδιοκτήτης του ή και να προβεί σε ένα είδοςχρηματοδοτικής μίσθωσης (leasing) με τη δυνατότητα επαναγοράς στη λήξη της.
Η δεύτερη εξ αυτών, την οποία εξετάζει τώρα ο Υπ. Εργασίας Γ. Βρούτσης, είναι η επιδότηση από τοκράτος για ορισμένο χρονικό διάστημα του ενοικίου που θα πληρώνει ο νέο-άστεγος, προκειμένου να μη βρεθεί αμέσως στο δρόμο, επιδότηση που θα αποφασίζεται με «κοινωνικά κριτήρια»(!).
Τα πρωτοφανή αυτά σε κυνικότητα και αναλγησία κυβερνητικά σχέδια επιβεβαίωσε στα «Νέα» τουΣαββάτου (26/07) και ο Υπουργός Οικονομικών Γκ. Χαρδούβεληςπαρακάμπτοντας τις τρομακτικές οικονομικές και κυρίως κοινωνικές παρενέργειες τους.
«ΚΟΚΚΙΝΑ» ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΑ ΔΑΝΕΙΑ