Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου 2014

ΒΑΘΙΑ ΠΕΡΙΦΡΟΝΗΣΗ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ

iskra

Του Γ. ΔΕΛΑΣΤΙΚ*
Ανησυχία και οργή προκαλεί το αναφερόμενο στην Ελλάδα άρθρο του γερμανικού περιοδικού «Σπίγκελ» με τον ειρωνικό τίτλο «Περηφάνια και προκατάληψη». Ανησυχία για το μέλλον που μας ετοιμάζουν οι Γερμανοί και οργή και την έκδηλη περιφρόνηση με την οποία αντιμετωπίζουν τους Ελληνες, όλους τους Ελληνες - και φυσικά και την κυβέρνηση Σαμαρά, την οποία εξευτελίζουν για πολλοστή φορά.
«Σε κανένα άλλο ευρωπαϊκό κράτος που βρίσκεται σε κρίση δεν υπάρχει τόσο πλατύ χάσμα ανάμεσα στην εικόνα που έχει το ίδιο για τον εαυτό του και την αντίληψη των ξένων γι' αυτό όπως στην Ελλάδα» γράφει στην αρχή του άρθρου του και εξηγεί γιατί: «Ο Στουρνάρας και ο πρωθυπουργός του Αντώνης Σαμαράς βλέπουν το κράτος αναφορικά με τις μεταρρυθμίσεις στο ίδιο επίπεδο με τα πετυχημένα μοντέλα της Ιρλανδίας και της Ισπανίας. Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρώπης όμως δίνουν μια εντελώς άλλη εικόνα: ενώ η Ισπανία και η Ιρλανδία δεν εξαρτώνται πλέον από τη βοήθεια της ευρωπαϊκής ομπρέλας σωτηρίας, με τους Ελληνες είναι το ακριβώς ανάποδο. Από εξαιρετικά λίγες επιτυχίες παίρνουν το δικαίωμα να απλώνουν πάλι το χέρι» γράφει το «Σπίγκελ».
Θρασείς ζητιάνοι είναι οι Ελληνες δηλαδή κατά το γερμανικό περιοδικό! Το «Σπίγκελ» όμως δεν αρκείται σε αυτό. Συνεχίζει ακάθεκτο: «Ειδικά οι αντιπρόσωποι της Κομισιόν, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ, η αποκαλούμενη τρόικα, επέκριναν την περασμένη Δευτέρα την τεμπελιά των Ελλήνων» τονίζει. «Τα ελλείμματα του χρεοκοπημένου κράτους (σ.σ. της Ελλάδας) είναι τεράστια, όπως ανηλεώς τα απαριθμούν οι υπάλληλοι του Σόιμπλε» υπογραμμίζει. Στη συνέχεια το «Σπίγκελ» αναλύει πώς ακριβώς θα γίνει ο εκβιασμός της Ελλάδας.
«Οι Ελληνες χρειάζονται τα χρήματα το αργότερο τον Μάιο, γιατί τότε λήγουν υποχρεώσεις πληρωμών σχεδόν δέκα δισεκατομμυρίων ευρώ» γράφει το γερμανικό περιοδικό και έχει απόλυτο δίκιο.

Οντως τον Μάιο η κυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου πρέπει να πληρώσει 9,85 δισεκατομμύρια ευρώ μέσα σε ένα μήνα! Πέρα από τα 4,1 δισ. ευρώ που πρέπει να πληρώσει στην ΕΚΤ για ομόλογα που λήγουν και τα 4,4 δισ. ευρώ για τα «ομόλογα Αλογοσκούφη» που είχε δανειστεί η κυβέρνηση Καραμανλή το 2009 για να τα δώσει στις ελληνικές τράπεζες που κινδύνευαν με κατάρρευση -έχουμε ήδη γράψει για τα δύο αυτά κολοσσιαία ποσά- υπάρχουν κι άλλες υποχρεώσεις!
Η κυβέρνηση πρέπει να πληρώσει άλλα 700 εκατομμύρια στο ΔΝΤ και ακόμη 653 εκατομμύρια ευρώ για τόκους - σύνολο 9,853 δισεκατομμύρια.
«Γι' αυτό ελπίζουν ο Σόιμπλε και οι δικοί του ότι η ευρισκόμενη σε δεινή θέση κυβέρνηση θα σπεύσει να συμμορφωθεί για να εισπράξει τις καθυστερούμενες δόσεις των δανείων. Εξαιτίας αυτού ο Σόιμπλε μαζί με τους Ευρωπαίους συναδέλφους του οικοδομούν ένα παρασκήνιο απειλής!», γράφει χωρίς περιστροφές το «Σπίγκελ» με εντυπωσιακό κυνισμό, εντελώς ανενδοίαστα.
Δεν παραλείπει πάντως να εκφράσει τις αμφιβολίες του για την αποτελεσματικότητα αυτής της εκβιαστικής πολιτικής. «Αν το μείγμα γλυκίσματος και μαστιγίου θα λειτουργήσει παραμένει συζητήσιμο» γράφει σχετικά. Το τραγικό για τη χώρα μας και τον λαό μας είναι ότι το «Σπίγκελ» γράφει αυτά τα πράγματα την ώρα που ένα άλλο γερμανικό κέντρο, το Ινστιτούτο Οικονομικών και Κοινωνικών Επιστημών (WSI) έκανε μελέτη, την οποία μάλιστα παρουσίασε στο ευρωκοινοβούλιο, με συνταρακτικά ευρήματα. Βάσει της έρευνας αυτής, ο κατώτατος μισθός των «τεμπέληδων» Ελλήνων έχει μειωθεί κατά... 29% (!) από το 2009 ως το 2013, τη στιγμή που ο κατώτατος μισθός στις άλλες χώρες που βρίσκονται υπό μνημονιακό καθεστώς έχει συρρικνωθεί ασύγκριτα λιγότερο: μόνο 6% στην Πορτογαλία και 4% στην Ιρλανδία! Είναι να τρελαίνεται κανείς!
Τώρα πλέον ο πραγματικός κατώτατος μισθός είναι τελευταίος από όλους των 11 αρχικών μελών της Ευρωζώνης στην Ελλάδα, χειρότερος ακόμη και της πάντα τελευταίας Πορτογαλίας! Η γερμανική έρευνα έδειξε ότι από το 2010 και μετά στα 16 από τα 28 κράτη που συμμετέχουν στην ΕΕ υπήρξε μείωση του κατώτατου μισθού, αλλά τέτοια συμφορά με μείωση 29% που χτύπησε τους δυστυχείς Ελληνες εργαζόμενους δεν σημειώθηκε πουθενά αλλού στην Ευρώπη. Στον ιδιωτικό τομέα της Ιρλανδίας μάλιστα ο κατώτατος μισθός μειώθηκε τον Φεβρουάριο του 2011 κατά... 1 (ναι, ένα!) ευρώ, αλλά τον Ιούλιο της ίδιας χρονιάς πήρε η κυβέρνηση πίσω τη μείωση!

*Δημοσιεύθηκε στο "ΕΘΝΟΣ" την Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου 2014

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου