Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου 2014

ΕΞΕΛΙΞΗ ΒΟΜΒΑ: Η ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΒΟΥΛΗ ΚΑΤΑΨΗΦΙΣΕ ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΟ ΝΟΜ/ΔΙΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ !

iskra

ΣΕ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ Η ΚΥΠΡΟΣ !
ΠΑΡΑΙΤΗΘΗΚΑΝ ΟΛΟΙ ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗ
Μια πολύ μεγάλη ανατροπή σημειώθηκε την Πέμπτη (27/2) στην Κύπρο, αφού η Κυπριακή Βουλή, κάτω από την σφοδρή πίεση των μεγάλων εργατικών και λαϊκών κινητοποιήσεων, απέρριψε το νομοσχέδιο για τις ιδιωτικοποιήσεις, το οποίο αποτελούσε μνημονιακή υποχρέωση της Λευκωσίας.
Η θαυμάσια αυτή  και μεγάλη   νίκη του εργατικού λαϊκού Κυπριακού κινήματος έχει θορυβήσει μέχρι τρομοκράτησης όχι μόνο την εξωνημένη κυβέρνηση του Νίκου Αναστασιάδη αλλά και το Γερμανικό ευρωπαϊκό κατεστημένο.
Ήδη, η κυβέρνηση του Ν. Αναστασιάδη έχει θέσει στην ουσία την Κύπρο σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και σχεδιάζει έκτακτα μέτρα για να αντιμετωπίσει τις ογκούμενες εργατικές λαϊκές αντιδράσεις.
Ο Κυπριακός λαός μας λένε ριζοσπαστικοί κύκλοι από τη Λευκωσία, δεν πρόκειται να κάνει πίσω αλλά και θα αξιοποιήσει αυτήν την πρώτη νίκη του για να γιγαντώσει τις ενωτικές κινητοποιήσεις του! 

Σε θρίλερ για γερά νεύρα εξελίχθηκε η ψήφιση του νομοσχεδίου για τις ιδιωτικοποιήσεις. Μετά απότρίωρη συνεδρία της την Πέμπτη (27/2) και κατόπιν μαραθώνιων διαβουλεύσεων και συζητήσεων των κομμάτων, η Ολομέλεια της Βουλής καταψήφισε το επίμαχο νομοσχέδιο, με 25 ψήφους υπέρ, 25 εναντίον και πέντε αποχές.
Ως εκ τούτου στον αέρα βρίσκεται η εκταμίευση της επόμενης δόσης του κυπριακού τροϊκανού προγράμματος. Σημειώνεται ότι για να εγκριθεί ένα νομοσχέδιο, πρέπει να συγκεντρώσει τηνπλειοψηφία των βουλευτών.
Ακόμη και στην περίπτωση ισοπαλίας, απορρίπτεται.
Η διαφοροποίηση βουλευτών του ΔΗΚΟ έκρινε το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας και επέτρεψε ουσιαστικά την απόρριψη του μνημονιακού νομοσχεδίου.
Παρά τον ίσο αριθμό ψήφων υπέρ και κατά, οι πέντε αποχές βουλευτών του ΔΗΚΟ έγειραν τηνπλάστιγγα υπέρ της απόρριψης του νομοσχεδίου.
Αποχή τήρησαν ο πρώην Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Μάριος Καρογιάν, οι Άγγελος Βότσης, Αθηνά Κυριακίδου, Φύτος Κωνσταντίου και Αντώνης Αντωνίου.
Οι υπόλοιποι βουλευτές του ΔΗΚΟ, ο Πρόεδρος του Νικόλας Παπαδόπουλος και οι Σοφοκλής Φυττήςκαι Γιώργος Προκοπίου ψήφισαν υπέρ.
ΑΠΟΡΡΙΦΘΗΚΑΝ ΟΙ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΕΣ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ
Η Κυπριακή Βουλή των Αντιπροσώπων απέρριψε επίσης με 28 ψήφους εναντίον, 24 υπέρ καιτρεις αποχές, το Σχέδιο Απόφασης του ΑΚΕΛ, το οποίο καλεί την Κυβέρνηση σε επαναδιαπραγμάτευση με την Τρόικα, προκειμένου να διασφαλιστεί ο δημόσιος χαρακτήρας τωνημικρατικών οργανισμών.
Η Βουλή απέρριψε, επίσης, με 25 ψήφους υπέρ, 30 εναντίον και καμία αποχή το Σχέδιο Ψηφίσματος της ΕΔΕΚ, με το οποίο καλείται η Βουλή να αποφασίσει αναστολή της ψηφοφορίας επί του νομοσχεδίου- πλαισίου για τις αποκρατικοποιήσεις μέχρι να ολοκληρωθούν οι μελέτες και να καθορισθούν οι αναγκαίες προϋποθέσεις κατοχύρωσης της εθνικής ασφάλειας από τη διαφοροποίηση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος των τριών οργανισμών: Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου (ΑΗΚ), Αρχή Λιμένων και Αρχή Τηλεπικοινωνιών Κύπρου (CYTA).
Απορρίφθηκαν, επίσης, και οι τροπολογίες που είχαν υποβληθεί από ΔΗΚΟ, ΔΗΣΥ και Κίνημα Οικολόγων.
Στο μεταξύ, εγκρίθηκε με 20 ψήφους υπέρ, καμία εναντίον και 35 αποχές. η τροπολογία του ΔΗΣΥ.
ΚΑΤΑΨΗΦΙΣΗ ΚΑΤΟΠΙΝ ΔΡΑΜΑΤΙΚΟΥ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟΥ
Της συνεδρίας της Ολομέλειας, είχαν προηγηθεί μαραθώνιες διαβουλεύσεις μεταξύ των κομμάτων. ΤοΔΗΚΟ είχε ζητήσει από τον ΔΗΣΥ να ψηφίσει τις τροπολογίες του ως προϋπόθεση, για να ψηφίσει το ΔΗΚΟ το νομοσχέδιο. Ο ΔΗΣΥ αποδέχτηκε και ζήτησε να αφαιρεθεί η πρόνοια της τροπολογίαςπου άφορα στη διασφάλιση της μονιμότητας των υπάλληλων των Ημικρατικών Οργανισμών.
Παράλληλα, πριν από την έναρξη της συνεδρίας της Ολομέλειας, είχε πραγματοποιηθεί σύσκεψη τηςκοινοβουλευτικής ομάδας του ΔΗΚΟ. Είχε αποφασιστεί όπως οι βουλευτές του ΔΗΚΟ ψήφιζαν ομόφωνα.
Υπενθυμίζεται ότι την τελευταία στιγμή, το ΔΗΚΟ είχε καταθέσει τροπολογία, στην οποία προστίθετο μιανέα παράγραφος που προέβλεπε ότι ο καθορισμός των ειδικών θεμάτων που άπτονται της εθνικής ασφάλειας θα εξαιρούνταν από το πεδίο αποκρατικοποιήσεων οργανισμών, επιφυλάσσοντας την ευθύνη έλεγχου και διαχείρισης των λοιπών αυτών θεμάτων αποκλειστικά υπέρ του κράτους. Για το σκοπό αυτό, με βάση την τροπολογία, συστήνεται άμεσα επιτροπή για τα θέματα που άπτονται τηςεθνικής ασφάλειας, η οποία απαρτίζεται από διυπουργική επιτροπή με υποχρεωτική τη συμμέτοχη του Υπουργείου Άμυνας (ΥΠΑΜ), του Αρχηγού Γενικού Επιτελείου Εθνικής Φρουράς (ΓΕΕΦ), του έφορου αποκρατικοποιήσεων και της κοινοβουλευτικής επιτροπής άμυνας. Η τροπολογία είχε σταλεί στον Υπουργό Οικονομικών για να ενημερώσει την τρόικα και να το μελετήσει.
Όπως είχε γράψει ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, στο twitter, η τελική τροπολογία του ΔΗΚΟ «πιθανώς να θέσει σε κίνδυνο τη πορεία σταθεροποίησης της χώρας». Πρόσθεσε ότι οιτροπολογίες του ΔΗΚΟ όπως τελικά διαμορφώθηκαν δεν μπορούν να στηριχτούν από ΔΗΣΥ, διαμηνύει μέσω twitter ο Αβέρωφ Νεοφύτου.
Νωρίτερα, η τρόικα είχε απορρίψει την παράγραφο της τροπολογίας του ΔΗΚΟ που προέβλεπε την εσαεί διασφάλιση του καθεστώτος του δημοσίου υπαλλήλου για τους εργαζομένους στουςημικρατικούς οργανισμούς.
Η τρόικα δεν δέχθηκε επίσης την υποπαράγραφο που αναφέρεται σε συμφωνίες και συλλογικές συμβάσεις εργοδότησης, παράγραφος η οποία σύμφωνα και με τη γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα θεωρείται πλεονασμός.
ΣΕ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ Η ΧΩΡΑ, ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΨΗΦΙΣΗ
Μετά την καταψήφιση του νομοσχεδίου για τις ιδιωτικοποιήσεις, ο Πρόεδρος Αναστασιάδηςσυγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη με τον Υπουργό Οικονομικών στο Προεδρικό, ενώ η χώρα φαίνεται να έχει τεθέι σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου 2014
ΠΑΡΑΙΤΗΘΗΚΑΝ ΟΛΟΙ ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗ
Τις παραιτήσεις τους υπέβαλαν στον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη όλοι οι υπουργοί της κυβέρνησης κατά τη σημερινή έκτακτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. Όπως ανακοίνωσε ο κύπριος υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Ιωάννης Κασουλίδης, ο ανασχηματισμός θα γίνει στις 15 Μαρτίου. Υπενθυμίζεται ότι το ΔΗΚΟ είχε αποφασίσει την αποχώρησή του από την κυβέρνηση Αναστασιάδη. Προαπαιτούμενο για την εκταμίευση της επόμενης δόσης στην Κύπρο είναι η ψήφιση του νομοσχεδίου για τις ιδιωτικοποιήσεις ημικρατικών οργανισμών, διεμήνυσε η Κομισιόν. Το νομοσχέδιο κατατίθεται εκ νέου σήμερα στην κυπριακή Βουλή, διαφοροποιημένο από το προηγούμενο που καταψηφίστηκε την Πέμπτη.
Όπως μετέδωσε η κυπριακή εφημερίδα «Φιλελεύθερος», σύμφωνα με τις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου Χρήστου Στυλιανίδη, μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης, όλοι οι υπουργοί της Κυβέρνησης Αναστασιάδη έθεσαν στη διάθεση του Προέδρου την παραίτησή τους, μετά και τις τελευταίες εξελίξεις στο ΔΗΚΟ. Ανέφερε επίσης ότι ο Κύπριος Πρόεδρος ζήτησε να παραμείνουν στις θέσεις τους μέχρι να οριστικοποιηθούν οι αποφάσεις του σχετικά με ανασχηματισμό, και το αργότερο μέχρι την 15η Μαρτίου, σύμφωνα με την εφημερίδα «Φιλελεύθερος».
Εξερχόμενος από το προεδρικό Μέγαρο, ο κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης ανέφερε στουςδημοσιογράφους ότι θα λάβει τις αποφάσεις του μέχρι την 15η Μαρτίου.
Ο υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Λακκοτρύπης, δήλωσε ότι κατέθεσε την παραίτησή του στον πρόεδρο μαζί με όλους τους υπόλοιπους υπουργούς. Ταυτόχρονα ευχαρίστησε τον Νίκο Αναστασιάδη για τη συνεργασία των τελευταίων 12 μηνών. «Αυτό που προέχει είναι η σταθερότητα στον τόπο», σημείωσε. Σε ερώτηση αν θα υποβάλει παραίτηση και από το ΔΗΚΟ, ο Γ. Λακκοτρύπης παρέπεμψε σε αυριανή του δήλωση. Από την πλευρά του, ο κύπριος υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, σημείωσε για τελευταία φορά, όπως είπε, ότι δεν ενδιαφέρεται για τη θέση του Επιτρόπου στην ΕΕ, «λόγω της κρισιμότητας των στιγμών που περνά η πατρίδα μας».
ΚΟΜΙΣΙΟΝ: ΠΡΟΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΟ Η ΨΗΦΙΣΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο εκπρόσωπος του Όλι Ρέν, Σάιμον Ο' Κόνορ ανάφερε ότι ηΕυρωπαϊκή Επιτροπή λαμβάνει υπόψη την απόρριψη του νομοσχεδίου, το οποίο αποτελεί προαπαιτούμενο για την εκταμίευση της επόμενης δόσης.
«Κατανοούμε ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει να επαναφέρει το νομοσχέδιο στη Βουλή των Αντιπροσώπων, παρακολουθούμε στενά την κατάσταση και επαναλαμβάνω ότι είναι προαπαιτούμενο για την εκταμίευση της επόμενης δόσης» κατέληξε ο εκπρόσωπος.
Στο νέο νομοσχέδιο, που θα κατατεθεί εκ νέου την Παρασκευή, θα ενσωματωθούν οι τροπολογίες για τις οποίες δόθηκε η συγκατάθεση του υπουργείου Οικονομικών, μετά τις διαβουλεύσεις με τα κόμματα.
«Ελπίζουμε να έχουμε τη συγκατάθεση της Βουλής, έτσι ώστε να μην έχουμε παρατράγουδα που επηρεάζουν την αξιοπιστία και το κύρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, σε μία στιγμή που, ήδη, ανακτά την αξιοπιστία της και σταθεροποιείται η κατάσταση» ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρήστος Στυλιανίδης, σημειώνοντας ότι οι εξελίξεις είναι δραματικές.
Μεταξύ άλλων, στο νέο νομοσχέδιο προβλέπεται η διατήρηση του ρόλου της Βουλής καθ' όλη τη διαδικασία των ιδιωτικοποιήσεων, ενώ τα δικαιώματα των εργαζομένων είναι διασφαλισμένα. Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος, δήλωσε ότι η ενσωμάτωση των τροπολογιών είναιπροϋπόθεση για την υπερψήφιση του νομοσχεδίου.

Η Βουλή ενδέχεται να συνεδριάσει για να εξετάσει το νομοσχέδιο εντός της ημέρας ή, κατά πάσαπιθανότητα την ερχόμενη Τρίτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου