Παρασκευή 24 Νοεμβρίου 2017

Ο ευρωπαϊκός ΕΟΦ και... το προσούτο


Από την έντυπη έκδοση της Ναυτεμπορικής
Της Νατάσας Στασινού

Τον Δεκέμβριο του 2003 ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι πέτυχε μία μεγάλη νίκη στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Η Πάρμα επελέγη για την έδρα της Ευρωπαϊκής Αρχής Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA). Είχε προηγηθεί σκληρή μάχη των Ιταλών με τους Φινλανδούς, που είχε διχάσει τα μέλη. Από τη μία είχαν μία χώρα με φημισμένη γαστρονομική κουλτούρα και από την άλλη ένα κράτος με τεχνογνωσία στους μηχανισμούς ελέγχου τροφίμων. Χρειάστηκε να περάσουν δύο χρόνια από τη σύσταση του οργανισμού έως ότου «βαρύνει» στη ζυγαριά τους το... προσούτο. Το δημοφιλές αλλαντικό είχε επικαλεστεί ο «καβαλιέρε» για να εξηγήσει γιατί στην Πάρμα και όχι στο Ελσίνκι ή έστω στην ιταλική πρωτεύουσα, Ρώμη. 
Σε εκείνη τη Σύνοδο οι Γάλλοι κέρδισαν την έδρα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Σιδηροδρόμων (Λιλ), οι Γερμανοί του Οργανισμού Ασφάλειας Αεροπορίας (Κολονία), οι Πορτογάλοι την έδρα της υπηρεσίας για τη θαλάσσια ασφάλεια (Λισαβόνα) και οι Σουηδοί του Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (Στοκχόλμη). 

Οι Φινλανδοί δεν έμειναν βεβαίως με άδεια χέρια. Ο συμβιβασμός τους μέτρησε ώστε να εξασφαλίσουν την έδρα της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Χημικών (ECHA). Και σήμερα διεκδικούν την έδρα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ), που αποχαιρετά το Λονδίνο λόγω Brexit. Επικαλούνται, μάλιστα, ως επιχείρημα τη δυνατότητα συγχώνευσης του οργανισμού με την ECHA. Δεν αποκλείεται, όμως, να συναντήσουν απέναντί τους και πάλι τους Νότιους. Εάν πιστέψουμε τις πληροφορίες του «Spiegel», το Βερολίνο στηρίζει τη μεταφορά του ΕΜΑ στην Αθήνα, με αντάλλαγμα το δικό μας «ναι» στο να μεταφερθεί η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή στη Φρανκφούρτη. 
Στην τότε κόντρα του με τους Φινλανδούς, ο Μπερλουσκόνι είχε δηλώσει: «Η Πάρμα είναι συνώνυμο της καλής κουζίνας. Εκείνοι δεν ξέρουν καν τι είναι το προσούτο». Με μικρότερη δόση αλαζονείας, η Αθήνα στην μάχη της για τον EMA απέναντι στο Ελσίνκι και ακόμη 17 πόλεις θα μπορούσε να υποστηρίξει ότι τα τελευταία χρόνια ξέρουμε καλά από «φάρμακα» και «θεραπείες».   

Ναυτεμπορική

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου