Σάββατο 25 Νοεμβρίου 2017

Ο γαμπρός το 'σκασε


Από την έντυπη έκδοση της Ναυτεμπορικής
Της Κατερίνας Τζωρτζινάκη

Δύο είναι τα πρόσωπα του γερμανικού δράματος. Η Άγκελα και ο Κρίστιαν. Στο δαχτυλίδι των Νιμπελούνγκεν, των παιδιών της ομίχλης, θα ήταν ο Ζίγκφριντ που φτάνει στη Βορμς, για να κατακτήσει την Κρίμχιλντ. Ο πρίγκιπας έχει προηγουμένως γίνει σχεδόν άτρωτος, σκοτώνοντας τον δράκο.
Ο Κρίστιαν σκότωσε την ανυποληψία στην οποία είχε πέσει το FDP από το 2013. Πέτυχε ένα καλό εκλογικό αποτέλεσμα στις κάλπες του Σεπτεμβρίου (10,7%) και επανέφερε τους Ελεύθερους Δημοκράτες στα έδρανα της Μπούντεσταγκ.
Μιλούσαν για τον Κρίστιαν πριν από τις εκλογές -είχαν πολύ ανησυχήσει οι χώρες του Νότου και ο Μακρόν-, είχε μεγάλη ζήτηση μετά και πλέον γίνεται συζήτηση, γιατί πήρε το καπελάκι του και αποχώρησε από τις διερευνητικές συνομιλίες για τον σχηματισμό κυβέρνησης. Ποιος; Ο πρόεδρος του κόμματος, που παραδοσιακά συνέβαλε στη δημιουργία κοινοβουλευτικών πλειοψηφιών. Υπό τον Λίντνερ, το FDP από αξιόπιστος εταίρος, κυρίως των Χριστιανοδημοκρατών, έγινε αντάρτης.
Ο 38χρονος είχε δώσει δείγματα. Ο «επαναστάτης με το φανελάκι», όπως εμφανιζόταν πέρυσι σε ασπρόμαυρο βίντεο, ο άνδρας με τα κοντά ξανθά μαλλιά και το μούσι τριών ημερών, που θα είχε όλες τις πιθανότητες να κερδίσει στο διαγωνισμό «η Γερμανία ψάχνει τον σούπερ γαμπρό», όπως είχε γράψει η Deutsche Welle, το νέο πολιτικό αστέρι παίζει δύσκολο παιχνίδι κι ό,τι φέρει.

Αναγέννησε το κόμμα του Γκένσερ, του «αιώνιου υπουργού Εξωτερικών», επαναπροσέγγισε τους παραδοσιακούς ψηφοφόρους του FDP, ελεύθερους επαγγελματίες και εργοδότες, και προφανώς δεν θέλει τόσο σύντομα με συμβιβασμούς στο Βερολίνο την απογοήτευση να τους φέρει.
Υπάρχει, βέβαια, το ενδεχόμενο ορισμένοι ψηφοφόροι να του χρεώσουν το ναυάγιο και σε περίπτωση επαναληπτικών εκλογών το αποτέλεσμα να μην είναι καλό και άγιο.
Εισέβαλε στη γερμανική πολιτική σκηνή, κομίζοντας το νέο και το άφθαρτο, μετακινήθηκε ελαφρώς προς κέντρο, για να αποτινάξει τη ρετσινιά της παράταξης των ψυχρών καπιταλιστών, λέει ότι δεν θα μετακινηθεί και από βασικές αρχές. «Εμείς δεν φοβόμαστε νέες εκλογές. Οι πεποιθήσεις μας είναι πιο σημαντικές από υπηρεσιακά αυτοκίνητα». Είναι πιο σημαντικές και από τις περιστάσεις, αν και στο Παρίσι κανείς για την αποχώρησή τους δεν θα κλάψει;

Ναυτεμπορική

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου