Τρίτη 21 Νοεμβρίου 2017

Το σχόλιο της Δευτέρας - Η θεωρία του Πιγκού, η πενταετής παραγραφή και το νέο Ε3

taxheaven


Επιμέλεια
Κωνσταντίνος Αντ. Κουλογιάννης
Πτυχιούχος Τ.Ε.Ι.
Λογιστής - Φοροτεχνικός

Μέλος της επιστημονικής ομάδας του Taxheaven


Καλημέρα
Κακή ψυχρή και ανάποδη ήταν πραγματικά η εβδομάδα που πέρασε. Οι πλημμύρες στη δυτική Αττική δυστυχώς άφησαν πίσω τους ένα θλιβερό απολογισμό 20 νεκρών (μέχρι στιγμής) και αρκετών τραυματιών. Για κάποιους που δεν ξέρουν την περιοχή φαντάζει περίεργο πως μπορεί μια καταιγίδα να κάνει μια τόσο μεγάλη ζημιά. Προφανώς θα μου πείτε έπαιξε ρόλο και ο ανθρώπινος παράγοντας ο οποίος έβαλε διαχρονικά το "χεράκι" του. Το γεγονός ότι το "χεράκι" το βλέπουμε πάντα κατόπιν τραγωδίας είναι πλέον συνηθισμένο σε μια ανεπτυγμένη Ευρωπαϊκή χώρα όπως είναι η Ελλάδα. Τα υπόλοιπα τα αφήνω για τους ειδικούς οι οποίοι έτσι και αλλιώς όταν το θέμα θα φύγει από τη δημοσιότητα, θα σταματήσουν και αυτοί να ασχολούνται.
Το μόνο που μπορεί κάποιος να πει τέτοιες στιγμές είναι συλλυπητήρια στις οικογένειες που έχασαν τα αγαπημένα τους πρόσωπα, και κουράγιο στους υπόλοιπους πληγέντες που η περιουσία τους καταστράφηκε.
Η τραγική ειρωνεία ήταν ότι μόλις 2-3 ημέρες πριν την τραγωδία δημοσιεύθηκε η εφαρμοστική εγκύκλιος για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων, και μία μέρα μετά οι διευκρινίσεις.

Να έρθουμε όμως σιγά σιγά στα "δικά" μας θέματα τα οποία δεν ήταν και λίγα την εβδομάδα που πέρασε.

Ο υπ. Οικονομικών την τελευταία στιγμή γλύτωσε το υπουργείο του από ένα ακόμη αρνητικό ρεκόρ, δίνοντας στο 90' νέα  παράταση για την οικειοθελή αποκάλυψη εισοδημάτων μέχρι 25.11.2017. Η παράταση πέρασε στο νομοσχέδιο με νομοτεχνική βελτίωση και φυσικά ψηφίστηκε [Οσοι θέλετε δείτε το ψηφισθέν εδώ].

Ο αγαπητός σε όλους Κος Ε.Τσακαλώτος κατά τη συζήτηση στη βουλή του νομοσχεδίου, εκτός από την φράση «δεν είπα ποτέ ότι τσακίσαμε την μεσαία τάξη, αλλά ότι την ζορίσαμε»  έκανε και μαθήματα Οικονομίας, αναφέροντας τα όσα πίστευε ο διάσημος οικονομολόγος  Πιγκού, ο οποίος ανέπτυξε τις θεωρίες του ανάμεσα στο 1910 με 1930. Ο Πιγκού λοιπόν κατά τον Κο Τσακαλώτο έλεγε ότι πρέπει να φορολογούμε το κακό, και να επιδοτούμε το καλό. Με αυτή την θεωρία ο υπ.Οικονομικών υποστήριξε την φορολόγηση του τζόγου στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο.
Ο υπουργός όμως ξέχασε να αναφερθεί σε μια από τις βασικές θεωρίες του Πιγκού η οποία έχει ονομαστεί Pigou Effect, σύμφωνα με την οποία η πτώση των τιμών οδηγεί σε αύξηση της κατανάλωσης, η οποία με την σειρά της ανακόπτει την μείωση της απασχόλησης. Το πως θα επέλθει όμως η μείωση των τιμών με την υπερφορολόγηση, είναι μια εξίσωση που ούτε ο Πιγκού θα μπορούσε να την λύσει....

Το άλλο μεγάλο θέμα της περασμένης εβδομάδας, δεν είναι άλλο από το κοινωνικό μέρισμα. Ο πρωθυπουργός με διάγγελμά του έδωσε ορισμένα παραδείγματα για τα ποσά που θα δοθούν και φέτος στους πολίτες με χαμηλά εισοδήματα και συντάξεις. Το νομοσχέδιο που περιγράφει τις γενικές διατάξεις κατατέθηκε άμεσα στην βουλή, ωστόσο λεπτομέρειες όπως πάντα θα δούμε στην εφαρμοστική εγκύκλιο που θα έρθει μετά την ψήφισή του. Στα κριτήρια για την χορήγηση του μερίσματος, θα περιλαμβάνεται και το ύψος των καταθέσεων όπως άφησε να εννοηθεί ο υπουργός κατά την συζήτηση του νομοσχεδίου στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής.
Το τι επακολούθησε βέβαια μετά το διάγγελμα του Πρωθυπουργού το γνωρίζετε καλύτερα από μένα. Οι συνάδελφοι δέχονται καταιγισμό τηλεφωνημάτων από πολίτες που  ζητούν πληροφορίες (στην καλύτερη περίπτωση), ενώ άλλοι "πιο ενημερωμένοι" απαιτούν άμεσα να γίνει η αίτηση για να λάβουν τα ποσά που δικαιούνται. Στους καιρούς που ζούμε, δυστυχώς, αυτό είναι το μεγαλύτερο θέμα της εβδομάδας.
   


Εν μέσω πλημμυρών και κοινωνικού μερίσματος, και ενώ ο υφυπουργός Δικαιοσύνης μας ενημέρωνε μέσω βουλής ότι σύντομα θα έχουμε νέο νόμο για το «πόθεν έσχες», ήρθε και η απόφαση του ΣτΕ σχετικά με το αν μπορούν ή όχι να χαρακτηριστούν ως «συμπληρωματικά» φορολογικά στοιχεία για την έκδοση συμπληρωματικού φύλλου ελέγχου ή για την παράταση της παραγραφής, τα στοιχεία των τραπεζικών καταθέσεων του φορολογουμένου στις ημεδαπές τράπεζες.
Στο ίδιο ύφος με την απόφαση για τις παραγραφές (ΣτΕ 1738/2017 την οποία επικαλείται σε αρκετά σημεία της ) η απόφαση ΣτΕ 2934/2017 έκρινε βασικά  ότι τα στοιχεία των τραπεζικών καταθέσεων, ανεξαρτήτως του αν στοιχειοθετούν την απόκτηση εισοδήματος, δεν μπορούν να θεωρηθούν «συμπληρωματικά» φορολογικά στοιχεία υπό την έννοια της διάταξης του άρθρου 68 παρ. 2 του Κ.Φ.Ε., προκειμένου να δικαιολογήσουν την έκδοση συμπληρωματικού φύλλου ελέγχου ή την παράταση της παραγραφής.[Δείτε την απόφαση εδώ]

Εκτός όμως από το συγκεκριμένο θέμα, όπως ανέφερε η δικηγόρος κα Καλομοίρα Κωτσαλά σε τηλεφωνική παρέμβαση που έκανε στο briefing της Παρασκευής, με την απόφαση αυτή κρίθηκε ότι η εικοσαετής παραγραφή (σε περιπτώσεις φοροδιαφυγής) ισχύει από την χρήση 2013 και όχι από το 2008,  και επίσης ότι η ανακρίβεια της δήλωσης πρέπει να είναι αντικειμενική, δηλαδή να προκύπτει από στοιχεία της δήλωσης και όχι από συμπληρωματικά στοιχεία (τραπεζικών καταθέσεων) για να γίνεται έλεγχος σε βάθος δεκαετίας.
Για να μην σας κουράζω περισσότερα μπορείτε να ακούσετε στο το briefing της ημέρας 17.11.2017, ωστόσο θα μείνω λίγο στο θέμα των ελέγχων καθώς εκτός από την απόφαση του ΣτΕ, την περασμένη εβδομάδα δημοσιεύθηκε και απόφαση ΠΟΛ.1175/2017 με την οποία δίνονται σημαντικές διευκρινίσεις αναφορικά με την προσαύξηση περιουσίας. [Δείτε την απόφαση εδώ].
Σημειώστε ότι στην απόφαση γίνεται λόγος και για καταθέσεις σε λογαριασμούς φυσικού προσώπου οι οποίες αφορούν νομικό πρόσωπο στο οποίο συμμετέχει. Συγκεκριμένα στην περίπτωση που ο ελεγχόμενος συμμετέχει σε οποιοδήποτε νομικό πρόσωπο (ΟΕ, ΕΕ, ΑΕ, ΕΠΕ, ΙΚΕ), κοινωνία ή κοινοπραξία, και το ποσό που πιστώνεται σε λογαριασμό στον οποίο συμμετέχει το φυσικό πρόσωπο είναι ποσό που αποδεικνύεται ότι αφορά συναλλαγές ή εισόδημα ή περιουσία του νομικού προσώπου ή κοινωνίας ή κοινοπραξίας, δεν συνιστά προσαύξηση περιουσίας, καθώς είναι γνωστής προέλευσης. Στην περίπτωση αυτή το ποσό δύναται να συνιστά δάνειο (αν τούτο προκύπτει από τις σχετικές εγγραφές στα βιβλία ή από άλλα στοιχεία), ή ταμειακή διευκόλυνση, ανάλογα με τα πραγματικά περιστατικά της κάθε περίπτωσης, κατά την κρίση του ελέγχου.

Τώρα εάν η δήλωση του επαγγελματικού λογαριασμού στην ΑΑΔΕ έχει σχέση με τα ανωτέρω, είναι κάτι που δεν μπορώ να σας το πω με σιγουριά. Όπως και να' χει, σας θυμίζω ότι άνοιξε η εφαρμογή για την δήλωση των επαγγελματικών λογαριασμών από την περασμένη εβδομάδα, με αρκετά προβλήματα βέβαια τα οποία φαντάζομαι θα λυθούν σύντομα. 

Δημοσιεύθηκε μια ακόμη απόφαση με την οποία γίνεται μια μικρή χαλάρωση των Capital controls. [Γ.Δ.Ο.Π. 0001695 ΕΞ 2017 Ρυθμίσεις θεμάτων περιορισμών στην ανάληψη μετρητών και τη μεταφορά κεφαλαίων].
Σε ό,τι αφορά στην ανάληψη μετρητών δεν έγινε καμία αλλαγή, ωστόσο έγιναν ορισμένες "διευκολύνσεις" όπως :
- Επιτρέπεται πλέον το άνοιγμα λογαριασμού στα φυσικά πρόσωπα που μέχρι σήμερα δεν διέθεταν  τραπεζικό λογαριασμό, όψεως ή καταθετικό, καθώς και η προσθήκη συνδικαιούχου.
- Από 1.12.2017 όποιος μεταφέρει ποσό από τράπεζα του εξωτερικού σε ημεδαπή  τράπεζα, θα μπορεί να κάνει ανάληψη όλου αυτού του ποσού και όχι μόνο το 50% που ίσχυε έως σήμερα.
Συνολικά το τι μπορούμε να κάνουμε και τι όχι με τα δικά μας λεφτά, μπορείτε να το δείτε στις επικαιροποιημένες συχνές ερωτήσεις και απαντήσεις για τους περιορισμούς στην ανάληψη μετρητών και τη μεταφορά κεφαλαίων.



Και αφού "χαλαρώσαμε" με τα capital controls, ας κάνουμε και μια βόλτα από το ΟΠΣ ΣΕΠΕ, για να δούμε τι θα  κάνουμε με τους τεχνικούς ασφαλείας. Δημοσιεύθηκε η απόφαση του υπουργείου  Εργασίας με τις οδηγίες για την καταχώρισης δεδομένων Τεχνικών Ασφάλειας και διαδικασία ανάθεσης καθηκόντων Τεχνικού Ασφαλείας μέσω ΟΠΣ-ΣΕΠΕ.[Δείτε την εγκύκλιος 50067/28/2017].
Προσοχή, εκτός από την υποχρέωση που προκύπτει για τους τεχνικούς ασφαλείας να καταχωρηθούν στην βάση του ΟΠΣ-ΣΕΠΕ, υπάρχει και υποχρέωση από τους εργοδότες για την ανάθεση καθηκόντων στους τεχνικούς ασφαλείας.
Ευτυχώς
η διαδικασία εγγραφής δεν ακολουθείται από τους εργοδότες που αναλαμβάνουν καθήκοντα Τεχνικού Ασφάλειας στην επιχείρησή τους.

Κλείνω την εισαγωγή με το θέμα του νέου εντύπου Ε3. Από τον διοικητή της ΑΑΔΕ κατά την διάρκεια της ομιλίας του στο 9ο Thessaloniki Tax Forum μάθαμε ότι το νέο έντυπο βρίσκεται στην τελική του φάση. Μερικές από τις αλλαγές παρουσίασε ο φοροτεχνικός Γ. Χριστόπουλος σε πρωινή εκπομπή της Παρασκευής στην ΕΡΤ1. [Δείτε σχετικά εδώ].
Το νέο έντυπο που χρειαζόταν εδώ και χρόνια επανασχεδιασμό, θα λαμβάνει υπόψη του πλέον, τις κατηγορίες εσόδων και εξόδων των επιχειρήσεων, ώστε να μπορεί να συγκρίνει η ΑΑΔΕ τα συγκεκριμένα κονδύλια και να παρακολουθεί που υπάρχουν σημαντικές αποκλίσεις σε σχέση με τον μέσο όρο. Θα γελάσουμε πολύ πιστέψτε με. Ελπίζω η ΔΗΛΕΔ να προλάβει να ενσωματώσει το νέο έντυπο σύντομα στο taxis, αλλιώς και φέτος θα έχουν μια πολύ καλή δικαιολογία για παράταση...
  
⥢⥤
Αυτή την εβδομάδα είχαμε ένα ακόμη καταπληκτικό ιστορικό άρθρο από των Κωστή Νιφορόπουλο στη στήλη: Μικρά Κατάστιχα - Η ιστορία της Λογιστικής και της φορολογίας.

 
Επισημάνσεις εβδομάδος
Την εβδομάδα αυτή δεν είχαμε κάποια σημαντική επισήμανση, ωστόσο σας θυμίζω μερικές σημαντικές που μπορεί να έχουν διαφύγει της προσοχής σας :  


Είπαν : "Μην εύχεσαι να ήταν πιο εύκολο. Να εύχεσαι να ήσουν καλύτερος"
 

⥢⥤
Briefing εβδομάδος

 
Είπαν :"Πολιτική είναι η τέχνη να ψάχνεις για προβλήματα, να τα βρίσκεις παντού, να κάνεις λάθος διάγνωση και να εφαρμόζεις λάθος λύσεις."

⥢⥤

Φορολογικές και άλλες αποφάσεις


 Διευκολύνσεις στη λειτουργία των φορολογικών αποθηκών κοινοτικών οχημάτων

Παρέχεται πλέον η δυνατότητα προσωρινής εξόδου και για περισσότερα από τρία (3) τεμάχια. Στις περιπτώσεις αυτές, απαιτείται, εκτός της αίτησης του εγκεκριμένου αποθηκευτή και εισήγηση του Τελωνείου Ελέγχου της Φορολογικής Αποθήκης, οι οποίες υποβάλλονται στη Διεύθυνση Ε.Φ.Κ. και Φ.Π.Α., προκειμένου να χορηγηθεί η έγκριση της Γενικής Διεύθυνσης Τελωνείων και Ε.Φ.Κ..

Κατόπιν σχετικής έγκρισης της Γενικής Διεύθυνσης Τελωνείων και Ε.Φ.Κ., η αρμόδια τελωνειακή αρχή δύναται να χορηγήσει προσωρινή άδεια εξόδου, για επιπλέον σαράντα πέντε (45) ημέρες από την προβλεπόμενη διάρκεια παραμονής εκτός φορολογικής αποθήκης, μόνο για σκοπούς δοκιμής (test drive), της περίπτωσης β' της παραγράφου 1 του άρθρου 5 της ως άνω Α.Υ.Ο.Ο. Νοείται ότι για την εν λόγω έγκριση, η αίτηση του εγκεκριμένου αποθηκευτή, για τη χορήγηση της άδειας, συνοδευόμενη από την εισήγηση της αρμόδιας τελωνειακής αρχής ελέγχου της φορολογικής αποθήκης, υποβάλλεται στη Διεύθυνση Ε.Φ.Κ. & Φ.Π.Α. και κατά τα λοιπά τηρούνται τα οριζόμενα στο πρώτο εδάφιο της παραγράφου 2 του άρθρου 5 της τροποποιούμενης Α.Υ.Ο.Ο., περί κατάθεσης ισόποσης των αναλογουσών στα οχήματα φορολογικών επιβαρύνσεων τραπεζικής εγγυητικής επιστολής ή αξιόχρεης εγγύησης τρίτου προσώπου, για διασφάλιση των συμφερόντων του δημοσίου.
Η απόφαση : Αριθμ. πρωτ.:ΔΕΦΚΦ Δ 1171065 ΕΞ 2017
 
Και στην περίπτωση της ανταλλαγής ομολόγων βάσει της ΑΥΟ  1332/15.11.2017 , έχουν εφαρμογή οι διατάξεις της παρ. 6 του άρθρου 42 του ν.4172/2013, αναφορικά με τη φορολογική μεταχείριση του κέρδους (υπεραξίας) που θα αποκτήσουν τα φυσικά ή νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες από την ανταλλαγή των τίτλων τους κατ’ εφαρμογή της σχετικής Υ.Α..

Η απόφαση
: ΠΟΛ.1174/2017
Για τις τροποποιητικές δηλώσεις φόρου εισοδήματος που υποβάλλονται από 1-1-2014 και μετά, ανεξάρτητα εάν αφορούν χρήσεις πριν ή μετά την έναρξη ισχύος του Κ.Φ.Δ., ισχύουν τα αναφερόμενα στην παράγραφο 3 της ΠΟΛ.1174/14.7.2014 εγκυκλίου ως προς την προθεσμία υποβολής αυτών, ήτοι πέντε έτη από τη λήξη του έτους εντός το οποίου λήγει η προθεσμία υποβολής (αρχικής) δήλωσης. Από την με οποιονδήποτε τρόπο αποδοχή της ως άνω τροποποιητικής δήλωσης άρχεται η προβλεπόμενη προθεσμία παραγραφής της αξίωσης επιστροφής φόρου, η οποία, για εισοδήματα των χρήσεων μέχρι 31-12-2013, είναι τριετής (παρ. 7 άρθρου 84 ν. 2238/1994).

Η απόφαση
: ΠΟΛ.1172/2017

 
Με την απόφαση αυτή έγινε δεκτή η  59/2017 γνωμοδότηση του Ν.Σ.Κ., που έγινε  σύμφωνα με την οποία, σε περίπτωση κατά την οποία η επιχείρηση ( Οικοδομικές - Τεχνικές ) δεν υποβάλλει και για όσο χρόνο δεν υποβάλλει δήλωση φορολογίας εισοδήματος που να αφορά στη διαχειριστική περίοδο ολοκλήρωσης της οικοδομής, δεν τίθεται ζήτημα παραγραφής της έκπτωσης ή του συμψηφισμού του φόρου.
Τα ίδια ισχύουν και σε περίπτωση μη υποβολής ή εκπρόθεσμης υποβολής οριστικής δήλωσης και έκδοσης και κοινοποίησης καταλογιστικού του φόρου φύλλου ελέγχου, διότι στις περιπτώσεις αυτές επέρχονται οι προβλεπόμενες από το νόμο συνέπειες, στις οποίες από καμία διάταξη δεν προκύπτει ότι συγκαταλέγεται και η απώλεια του δικαιώματος έκπτωσης.
Η απόφαση : ΠΟΛ.1171/2017

 Παροχή διευκρινίσεων για τη χορήγηση ΦΙΧ σε πωλητές λαϊκών αγορών

Είναι δυνατή η ταξινόμηση ΦΙΧ αυτοκινήτου μικτού βάρους άνω των 4 τόνων από μικροπωλητές και εμπόρους παζαριών, στους οποίους συμπεριλαμβάνονται οι πωλητές λαϊκών αγορών, εφ' όσον πληρούνται οι όροι και οι προϋποθέσεις του ν. 1959/1991 (ΦΕΚ 123 Α') και της Α2/29542/5347/91 υ.α. (ΦΕΚ 707 Β'), όπως ισχύουν σήμερα. Συνεπώς ο περιορισμός της παραγράφου 3. β της Α2/οικ.36575/7063/92 σχετικής εγκυκλίου, περί χορήγησης ΦΙΧ αυτοκινήτων με μικτό βάρος κάτω των 4 τόνων, δεν ισχύει. 

Επί του εντύπου των αδειών κυκλοφορίας των ΦΙΧ της κατηγορίας αυτής αναγράφεται η παρατήρηση «Περιοχή επαγγελματικής δραστηριοποίησης μόνο στις αγορές που αναγράφονται στην άδεια λαϊκών αγορών».



⥢⥤
Εργατικά Ασφαλιστικά  
Η απόφαση : Ε.Φ.Κ.Α. αριθ. πρωτ.: ΔΕΙΣΦΜΜ/1228/1490270 Ασφαλιστική ενημερότητα


■  Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ η κ.υ.α. για το νέο πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων για την απασχόληση 15.000 ανέργων ηλικίας 30-49 ετών.

 
Με την απόφαση αυτή δίνονται διευκρινίσεις σχετικά με το άρθρο 6 του νόμου 4488/2017, σύμφωνα το οποίο επέρχονται μεταβολές στον υπολογισμό των συνταξίμων αποδοχών του ανταποδοτικού μέρους της σύνταξης των αιτήσεων συνταξιοδότησης που κρίνονται σύμφωνα με τις διατάξεις του ν.4387/2016 και έχουν από 1.1.2002 χρόνο ασφάλισης μικρότερο από πέντε (5) έτη.

Η απόφαση : Αριθμ. πρωτ.: Φ.80000/οικ.46325/1905/2017


Παράταση του δικαιώματος συνταξιοδότησης λόγω αναπηρίας σύμφωνα με το άρθρο 28 του ν. 4488/2017

Με την απόφαση αυτή κοινοποιούνται οι διατάξεις του αρ. 28 του νόμου 4488/2017 (με έναρξη ισχύος από 1-7-2017, και μετά) σύμφωνα με την οποία  παρατείνεται επ' αόριστον η ισχύς της διάταξης της παρ. 3 του αρ. 50 του ν. 4430/2016, η οποία προβλέπει ότι στις περιπτώσεις λήξης του συνταξιοδοτικού δικαιώματος λόγω αναπηρίας και εφόσον εκκρεμεί στις υγειονομικές επιτροπές ΚΕΠΑ ιατρική κρίση, χωρίς υπαιτιότητα των ασφαλισμένων, το δικαίωμα συνταξιοδότησής τους λόγω αναπηρίας παρατείνεται για έξι μήνες. Το ποσό που καταβάλλεται ως σύνταξη αναπηρίας για το εξάμηνο αυτό είναι το ποσό που ελάμβαναν οι συνταξιούχοι πριν από τη λήξη του συνταξιοδοτικού δικαιώματος.

Η απόφαση : Αριθμ. πρωτ.: Φ80000/οικ.44541/1849/2017 Γνωστοποίηση του αρ. 28 του ν. 4488/2017 (ΦΕΚ Α' 137)
Με την εγκύκλιο αυτή  κοινοποιούνται οι διατάξεις των άρθρων 22 παρ. 1 και 2, 23 παρ. 1, 3 και 4, 25 παρ. 3 και 46 του Ν. 4482/2017 (Φ.Ε.Κ.102/Τ.Α΄/25-7-2017) «Νέο ρυθμιστικό πλαίσιο για τις αστικές συγκοινωνίες στην Περιφερειακή Ενότητα της Θεσσαλονίκης και άλλες διατάξεις» σχετικά με την εξαγορά του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης (Ο.Α.Σ.Θ.) από το Ελληνικό Δημόσιο και σας γνωρίζουμε τα ακόλουθα για το ασφαλιστικό καθεστώς των μετόχων του τ. ΟΑΣΘ:

Η απόφαση : Εγκύκλιος Ε.Φ.Κ.Α. αρ. 41/2017 Ασφαλιστικό καθεστώς μετόχων πρώην ΟΑΣΘ
 
Άρειος Πάγος - Αποζημίωση Εργαζόμενου σε εργοδότη

Από τις διατάξεις των άρθρ. 648 και 652 ΑΚ προκύπτει ότι αν ο εργαζόμενος εκπληρώνει πλημμελώς από δόλο ή αμέλεια τις υποχρεώσεις που ανέλαβε με τη σύμβαση εργασίας, είναι υποχρεωμένος να αποζημιώσει τον εργοδότη για τη ζημιά που του προξένησε.
Ο εργοδότης, που αξιώνει αποζημίωση κατά του μισθωτού με βάση τη μεταξύ τους σύμβαση εργασίας, οφείλει να επικαλεστεί την παράβαση της υποχρεώσεως του μισθωτού, τη ζημία του, ως και τον αιτιώδη σύνδεσμο μεταξύ της παραβάσεως και της ζημίας.
Το πταίσμα του μισθωτού, όπως σε κάθε περίπτωση ενδοσυμβατικής ευθύνης, τεκμαίρεται, ούτως ώστε προκειμένου να απαλλαγεί ο μισθωτός από την ευθύνη πρέπει κατ’ ένσταση να επικαλεσθεί ανυπαρξία πταίσματός του, και ειδικότερα ότι κατέβαλε την επιμέλεια που όφειλε και στο βαθμό που όφειλε σύμφωνα με τα κριτήρια που ορίζονται στο άρθρο 652 παρ. 2 ΑΚ (ΑΠ 1642/2012, ΑΠ 929/2006).

Η απόφαση : Άρειος Πάγος 1247/2017
 
'Αρειος Πάγος - Διάκριση υπαλλήλου εργάτη

Κατά τη διάταξη του άρθρου 10 του ν. 3514/1928, ιδιωτικός υπάλληλος θεωρείται παν πρόσωπο κατά κύριον επάγγελμα ασχολούμενον επ` αντιμισθία, ανεξαρτήτως τρόπου πληρωμής, εις υπηρεσίαν ιδιωτικού καταστήματος, γραφείου ή εν γένει επιχειρήσεως ή οιασδήποτε εργασίας και παρέχον εργασίαν αποκλειστικής ή κατά κύριον χαρακτήρα μη σωματικήν. Δεν θεωρούνται ιδιωτικοί υπάλληλοι οι υπηρέται πάσης κατηγορίας, καθώς και παν εν γένει πρόσωπον, το οποίον χρησιμοποιείται εν τη παραγωγή αμέσως ως βιομηχανικός, βιοτεχνικός, μεταλλευτικός ή γεωργικός εργάτης ή ως βοηθός ή μαθητευόμενος των εν λόγω κατηγοριών ή παρέχει υπηρετικάς εν γένει υπηρεσίας.
Η διάκριση του μισθωτού ως εργάτη ή υπαλλήλου εξαρτάται από το είδος της παρεχόμενης εργασίας και όχι από τον περιεχόμενο στη σύμβαση χαρακτηρισμό αυτού ή τον τρόπο της αμοιβής του.
Εργασία δε εργάτη θεωρείται εκείνη που προέρχεται αποκλειστικά ή κατά κύριο λόγο από την καταβολή σωματικής ενέργειας, ενώ όταν η εργασία είναι προϊόν πνευματικής καταβολής, τότε και εφόσον ο εργαζόμενος έχει την κατάρτιση και εμπειρία που απαιτείται γι` αυτήν και την εκτελεί με υπευθυνότητα, θεωρείται εργασία υπαλλήλου και εκείνοι που την ασκούν ανήκουν στην κατηγορία των ιδιωτικών υπαλλήλων.
Έτσι, για τον χαρακτηρισμό προσώπου ως υπαλλήλου, απαιτείται και εξειδικευμένη εμπειρία, θεωρητική μόρφωση και ιδίως η ανάπτυξη πρωτοβουλίας και ανάληψη ευθύνης κατά την εκτέλεση της εργασίας, διότι μόνο όταν συντρέχουν αυτά τα στοιχεία κατά την εκτέλεση της εργασίας το πνευματικό στοιχείο υπερτερεί του σωματικού

Η απόφαση : Άρειος Πάγος 1266/2017
 
Ο/η ανασφάλιστος/η διαζευγμένος/η σύζυγος δικαιούται να διατηρήσει, ως άμεσα ασφαλισμένος, το δικαίωμα παροχών ασθένειας σε είδος από τον ΕΟΠΥΥ ή άλλο φορέα κοινωνικής ασφάλισης ή το Δημόσιο, που είχε κατά το χρόνο λύσης του γάμου ο έτερος σύζυγος, εφόσον ο γάμος λύθηκε μετά τη συμπλήρωση του 25ου έτους της ηλικίας του, αντί του 35ου που ίσχυε με το ν.1469/1984, και δεν καλύπτεται άμεσα ή έμμεσα για παροχές ασθένειας σε είδος από τον ΕΟΠΥΥ ή άλλο ασφαλιστικό φορέα ή το Δημόσιο.

Η απόφασηΑριθμ. πρωτ.: Φ. 80000/οικ.45933/1891/2017 Γνωστοποίηση διατάξεων του άρθρου 29 του ν. 4488/2017 (Α'137)


⥢⥤

Διάλειμμα χωρίς διαφημίσεις
Εχθές 19 Νοεμβρίου ήταν η Παγκόσμια ημέρα Τουαλέτας. Ποια είναι όμως η σημασία της και γιατί έχει οριστεί αυτή η ημέρα;

Η Παγκόσμια Ημέρα τουαλέτας έγινε για  να εμπνεύσει δράσεις με σκοπό την αντιμετώπιση της παγκόσμιας κρίσης αποχέτευσης. Σήμερα, 4,5 δισεκατομμύρια άνθρωποι ζουν χωρίς μια τουαλέτα οικιακής χρήσης που διαθέτει τα απόβλητά τους με ασφάλεια. Οι στόχοι για την αειφόρο ανάπτυξη, που ξεκίνησαν το 2015, περιλαμβάνουν δράσεις έτσι ώστε να  διασφαλιστεί ότι όλοι οι άνθρωποι θα έχουν πρόσβαση σε μια τουαλέτα οικιακής χρήσης μέχρι το 2030. Αυτό καθιστά την αποχέτευση ως ένα κεντρικό μέτρο που θα συμβάλει στην εξάλειψη της ακραίας φτώχειας. Το 2013, η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών όρισε επισήμως την 19η Νοεμβρίου ως Παγκόσμια Ημέρα τουαλέτας. 
⥢⥤

Αρθρογραφία κόμβου
Είπαν :"Όταν οι αγορές και οι πωλήσεις ελέγχονται από τη νομοθεσία, το πρώτο πράγμα που αγοράζεται και πουλιέται είναι οι νομοθέτες."

⥢⥤

Ενδιαφέρουσες αποφάσεις Δικαστηρίων 
■  ΔΕΕ - Δυνατότητα των κρατών μελών να εφαρμόζουν μειωμένο συντελεστή σε ορισμένες παραδόσεις αγαθών

■  Υποθέσεις C-374/16 και C-375/16 Έκπτωση του φόρου εισροών – Στοιχεία υποχρεωτικώς αναγραφόμενα στα τιμολόγια – Δικαιολογημένη εμπιστοσύνη του υποκειμένου στον φόρο ως προς την πλήρωση των προϋποθέσεων ασκήσεως του δικαιώματος εκπτώσεως

■  ΣτΕ 167/2017 Σε περίπτωση παραγραφής του δικαιώματος του Δημοσίου για διαπίστωση παραβάσεως και επιβολή των σχετικών φόρων και κυρώσεων, σε υποθέσεις στις οποίες προβλέπεται και αντίστοιχο ποινικό αδίκημα (φοροδιαφυγής κλπ), δεν ενεργοποιείται ο κανόνας ne bis ίη idem, ήτοι δεν δημιουργείται κώλυμα για την εκκίνηση ή εξακολούθηση της ποινικής διαδικασίας

■  ΣτΕ 2080/2017 Φόρος μεταβίβασης μετοχών - Σε περίπτωση αναστροφής πωλήσεως μετοχών με συνέπεια την επιστροφή του καταβληθέντος τιμήματος, ο καταβληθείς φόρος εισοδήματος καθίσταται αχρεώστητος και πρέπει είτε να επιστραφεί στον πωλητή είτε να συμψηφιστεί με τον φόρο εισοδήματος που ο ίδιος τυχόν οφείλει για την ίδια χρήση.
 
⥢⥤
Υποχρεώσεις Εβδομάδος και όχι μόνο

Επίλογος
Και δεν πληρώνεται με εργόσημο...


Καλή συνέχεια..
⥢⥤


Παράρτημα: Λοιπές - ειδήσεις/αποφάσεις.
ΔΕΦΚΦ Γ 1170840 ΕΞ 2017 Κοινοποίηση της αρ. πρωτ. ΔΕΦΚΦ 1119744ΕΞ2017/8.8.2017 Α.Υ.Ο. «Καθορισμός όρων και προϋποθέσεων για την παραγωγή, την κατοχή, την παραλαβή, την αποστολή, την εισαγωγή και εξαγωγή από εγκεκριμένους αποθηκευτές βιομηχανοποιημένων καπνών, του προϊόντος της περίπτωσης στ) της παραγράφου 1 του άρθρου 53Α του ν.2960/01, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, την επιβολή Φόρου Κατανάλωσης και ΦΠΑ, την παρακολούθηση και τον έλεγχο αυτού»

Δ.ΕΙΣΠΡ. Ε 1167733 ΕΞ 2017 Κοινοποίηση των άρθρων 14 και 15 του ν. 4491/2017 (Α΄ 152/13-10-2017), με τα οποία αντικαταστάθηκαν διατάξεις του Πτωχευτικού Κώδικα (ν. 3588/2007, Α΄153) και του ν. 4446/2016 (Α΄ 240)
 


https://www.taxheaven.gr 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου