Τρίτη 17 Οκτωβρίου 2017

Το σχόλιο της Δευτέρας – Η εθνική μας λοταρία, ο εξωδικαστικός και η Παρασκευή και 13 στο «ΕΡΓΑΝΗ»

taxheaven



Καρποδίνης Μ. Δημήτριος

Πτυχιούχος Α.Ε.Ι.
Λογιστής - Φοροτεχνικός Α΄τάξης
Μέλος της επιστημονικής ομάδας του Taxheaven
Καλημέρα και καλή εβδομάδα.
Πλούσια σε επικαιρότητα, αλλά και σε γεγονότα ήταν η εβδομάδα που πέρασε, με πλήθος σημαντικών θεμάτων που θεωρώ ότι έχουν ξεχωριστό ενδιαφέρον. Θα προσπαθήσω να είμαι αρκετά σύντομος μιας και διανύουμε έναν από τους πιο φορτωμένους μήνες του χρόνου (από πλευράς υποχρεώσεων) και ξέρω ότι δεν διαθέτετε και πολύ χρόνο για διάβασμα.  Θα προσπεράσω λοιπόν τις αναφορές που θα ήθελα υπό άλλες συνθήκες να κάνω* και θα μπω κατευθείαν στο "ψητό".

Δημοσιεύθηκαν στο ΦΕΚ την περασμένη εβδομάδα δύο νόμοι: α) Ο ν.4490/2017 ο οποίος μεταξύ άλλων διατάξεων προβλέπει και την παράταση έως 31.10.2017 για την ένταξη στις διατάξεις της οικειοθελής αποκάλυψης αδήλωτων εισοδημάτων και β) ο νόμος 4491/2017 ο οποίος περιέχει διατάξεις για την νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου.
Υπενθυμίζω ότι ο νόμος αυτός εκτός από μεταβολές στον πτωχευτικό κώδικα περιέχει και μια σημαντική διάταξη η οποία θα εμφανίζεται για αρκετό καιρό στο κρόουλ της εκπομπής του Γ.Παπαδάκη. Αυτή δεν είναι άλλη φυσικά από την διάταξη του άρθρου 18 η οποία αναφέρει : «Τα χρηματικά έπαθλα δεν κατάσχονται, δεν υπόκεινται σε κανενός είδους παρακράτηση και δεν συμψηφίζονται με τυχόν οφειλές του δικαιούχου προς το Ελληνικό Δημόσιο».
Μια ημέρα πριν την εμφάνιση της διάταξης αυτής στο ΦΕΚ δόθηκε στην δημοσιότητα και η απόφαση (ΠΟΛ.1161/2017) με όλες τις λεπτομέρειες για τη λοταρία των αποδείξεων. 
Το πλήθος των λαχνών του κάθε "πελάτη" της ΑΑΔΕ θα προσδιορίζεται κλιμακωτά, με βάση το άθροισμα των ποσών που αντιστοιχούν στο σύνολο των μηνιαίων συναλλαγών του άρθρου 1, ως εξής:

• Για συνολικό άθροισμα μέχρι εκατό (100) ευρώ, ένας (1) λαχνός για κάθε ένα (1) ευρώ.
• Για τα επόμενα τετρακόσια (400) ευρώ, ήτοι συνολικό άθροισμα από εκατόν ένα (101) ευρώ μέχρι πεντακόσια (500) ευρώ, ένας (1) λαχνός για κάθε δύο (2) ευρώ.
• Για τα επόμενα πεντακόσια (500) ευρώ, ήτοι συνολικό άθροισμα από πεντακόσια ένα (501) ευρώ μέχρι χίλια (1000) ευρώ, ένας (1) λαχνός για κάθε τρία (3) ευρώ.
• Για το υπερβάλλον ποσό, ήτοι συνολικό άθροισμα πάνω από χίλια ένα (1001) ευρώ, ένας (1) λαχνός για κάθε τέσσερα (4) ευρώ.
Οι κληρώσεις θα γίνονται κάθε μήνα, και όχι σε πιο σύντομα διαστήματα, καθώς κάτι τέτοιο θα έπληττε τον ανταγωνισμό (Τζόκερ/λόττο/ΚΙΝΟ κλπ).
Σημαντικό είναι επίσης να αναφέρω ότι το έπαθλο θα κατατίθεται κατευθείαν στον τραπεζικό λογαριασμό του νικητή/δικαιούχου του επάθλου. Εάν ο δικαιούχος δεν έχει λογαριασμό θα πρέπει να δηλώσει κάποιον στην προσωποποιημένη πληροφόρηση του taxis.

Μήπως λέω κάπου εκεί κοντά, η ΔΗΛΕΔ να βάλει και μια υπενθύμιση στον κάθε φορολογούμενο για τη δήλωση άλλου ακατάσχετου λογαριασμού, γιατί αρκετοί φορολογούμενοι ακόμα και σήμερα δεν έχουν δηλώσει τέτοιον λογαριασμό και συχνά βρίσκονται προ εκπλήξεων.
Με πρόσχημα λοιπόν τη μείωση της φοροδιαφυγής η αγορά θα κινηθεί σε ρυθμούς «καζίνου» ειδικά τους πρώτους μήνες λειτουργίας του μέτρου, κάτι που έτσι και αλλιώς θεωρώ ότι συμβαίνει τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα, αφού τα στοιχεία δείχνουν ότι οι τζίροι που γίνονται στα τυχερά παίγνια έχουν τετραπλασιαστεί . Άλλωστε παίρνουμε το καλό παράδειγμα από τις κυβερνήσεις μας, οι οποίες διαχρονικά έχουν παίξει την τύχη της χώρας αρκετές φορές στα "ζάρια".
Ένα πράγμα με απασχολεί. Μήπως οι πολίτες αυξήσουν τις αγορές τους σε καταναλωτικά προϊόντα και σταματήσουν να πληρώνουν τους φόρους.
Γι' αυτό έχω να κάνω μια πρόταση προς την ΑΑΔΕ.  Σε λίγες ημέρες θα τεθεί σε λειτουργία η δυνατότητα πληρωμής φόρων με κάρτα της ΑΑΔΕ. Θα πρέπει οι ιθύνοντες να σκεφτούν σοβαρά την ένταξη των συναλλαγών αυτών στη λοταρία. Μετά να δείτε μείωση στα ληξιπρόθεσμα τα οποία έχουν φτάσει αισίως τα 98 δις. [Δείτε αναλυτικά στοιχεία εδώ]
Κάποιες αγγαρείες όπως, η παρακολούθηση των λαχνών, η ανάδειξη των νικητών κάθε μήνα μέσω του Taxisnet, αλλά και η δήλωση τραπεζικού λογαριασμού, φαντάζομαι ότι γνωρίζετε ποιοι θα τις αναλάβουν στην πλειονότητα των περιπτώσεων! Σωστά μαντέψατε...

Σε νομοσχέδιο που  κατατέθηκε την περασμένη εβδομάδα στη βουλή «Άσκηση υπαίθριων εμπορικών δραστηριοτήτων, εκσυγχρονισμός της Επιμελητηριακής Νομοθεσίας και άλλες διατάξεις»  προβλέπεται η παροχή, από δικηγόρους και λογιστές Α' και Β' τάξης  εξειδικευμένων νομικών και οικονομικών συμβουλευτικών υπηρεσιών, στην περίπτωση εξωδικαστικών διαδικασιών επίλυσης διαφορών, με σκοπό τη ρύθμιση οφειλών φυσικών προσώπων, υπό την προϋπόθεση ότι, είναι χαμηλού εισοδήματος πολίτες κράτους - μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. [Δείτε περισσότερα εδώ].
Οι αμοιβές βέβαια θα είναι μικρές ωστόσο το γεγονός δεν παύει να αποτελεί μια θετική εξέλιξη για τον κλάδο.

* Την περασμένη εβδομάδα και συγκεκριμένα στις 9 Οκτωβρίου του 1940 Γεννήθηκε ο John Lennon

Να μείνω λίγο στο θέμα του εξωδικαστικού μηχανισμού και να θυμίσω (αν και οι περισσότεροι προφανώς το είχατε δει) ότι την περασμένη εβδομάδα ο κόμβος στο πλαίσιο της εκπομπής "μια ώρα επί της ουσίας" προσπάθησε μέσα σε δύο ώρες να φωτίσει ορισμένα θολά σημεία, με την βοήθεια των πιο ειδικών, δηλαδή του Ειδικού γραμματέα διαχείρισης χρέους Κο Φώτη Κουρμούση μετά των συνεργατών του, της κας Αλαμπάση Θ. και του Κου Χαρ. Κώστογλου, οι οποίοι με τη συνδρομή του επιστημονικού συνεργάτη του κόμβου Κ. Νιφορόπουλου απάντησαν σε αρκετά ερωτήματα που απασχολούν τους συναδέλφους.

Όσοι δεν είδατε την εκπομπή μπορείτε να την δείτε ξανά εδώ.
Ταυτόχρονα σημειώστε και τα δύο πιο πρόσφατα άρθρα του κόμβου για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό :
- Το αλφαβητάρι του «Εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης των οφειλών» (Νόμος 4469/2017)
- (upd) Εξωδικαστικός μηχανισμός ρύθμισης οφειλών (Νόμος 4469/2017) και προεξοφλητικό επιτόκιο
Να προσθέσω εδώ ότι από την ειδική γραμματεία γίνεται προσπάθεια για την ένταξη και των ελεύθερων επαγγελματιών στη διαδικασία του εξωδικαστικού μηχανισμού επίλυσης διαφορών, ωστόσο την τελική απόφαση την΄έχουν οι γνωστοί άγνωστοι.... Αναμένουμε εξελίξεις στο συγκεκριμένο θέμα σήμερα.

Σύντομα επίσης στην πλατφόρμα θα ενταχθεί και το ερωτηματολόγιο σύμφωνα με το οποίο θα μπορεί να δει ο οποιοσδήποτε συμπληρώνοντας κάποια δεδομένα, εάν έχει πτωχευτική ικανότητα και κατά συνέπεια μπορεί να προσχωρήσει στην διαδικασία. Για το συγκεκριμένο θέμα σας έχω και μερικά tips τα οποία θα δείτε στη συνέχεια.

Την "Παρασκευή και 13" περίμενε ο ΕΦΚΑ να κάνει την αναβάθμιση των συστημάτων του και έτσι διέκοψε την λειτουργία όλων των ηλεκτρονικών υπηρεσιών του μέχρι και το βράδυ της επόμενης ημέρας.  Αυτό είχε ως συνέπεια να μην λειτουργούν τα web services που συνδέονται με το σύστημα ΕΡΓΑΝΗ, με αποτέλεσμα να αναγκαστεί και αυτό να διακόψει την λειτουργία του για το ίδιο χρονικό διάστημα. Οι υπάλληλοι του ΕΦΚΑ όμως ήταν τόσο απασχολημένοι με την αναβάθμιση που ξέχασαν να ειδοποιήσουν τους υπαλλήλους του ΕΡΓΑΝΗ με συνέπεια αρκετοί συνάδελφοι να μην μπορούν για αρκετή να εισέλθουν στο σύστημα μη γνωρίζοντας ποιο ακριβώς είναι το πρόβλημα.  Ο κόμβος επικοινώνησε με την ομάδα διαχείρισης του ΕΡΓΑΝΗ για το συγκεκριμένο θέμα και άμεσα προέβη σε σχετική ανάρτηση. [Δείτε σχετικά εδώ]

Στο δια ταύτα τώρα.  Όσοι είχαν υποχρέωση για ανάρτηση στο ΕΡΓΑΝΗ κατά τη διάρκεια της διακοπής θα πρέπει να δουν τι προβλέπει η περίπτωση ζ της παρ 4 της απόφασης 29502/85/1.9.2014 .

Από μήνα σε μήνα μεταφέρεται η υποχρέωση του ΕΦΚΑ για τον υπολογισμό των ασφαλιστικών εισφορών με βάση τα εισοδήματα του 2016. Η τελευταία ενημέρωση που είχαμε από τον Υφυπουργό Εργασίας Κο Τ. Πετρόπουλο, είναι ότι οι υπηρεσίες κάνουν τα αδύνατα δυνατά, έτσι ώστε αυτό να συμβεί μέσα στον Νοέμβριο. [ Δείτε εδώ τι ανέφερε ο κος Πετρόπουλος ]
«Ουδείς όμως υποχρεούται» εις τα αδύνατα όπως αναφέρουν σχετικά οι δικαστές του Αρείου πάγου με την υπ.αριθμ. 902/2017 απόφασή τους. Και αδύνατο ήταν φυσικά για τον εργοδότη να καταβάλλει τις αποδοχές αδείας σε συνδικαλιστή ο οποίος έλλειπε επί 8 χρόνια σε συνδικαλιστική άδεια και δεν είχε καμία σχέση εξαρτημένης εργασίας με την επιχείρηση. [Η απόφαση του Αρείου Πάγου :  Άδεια εργαζομένων. Υποχρέωση χορήγησης αυτούσιας (in natura) κανονικής άδειας. Περίπτωση που ο εργοδότης δεν μπορεί να εκπληρώσει την υποχρέωση αυτή. Δανεισμός εργαζομένου. Συνδικαλιστική άδεια ]

Κλείνοντας τη "σύντομη" αυτή εισαγωγή υπενθυμίσω ότι την περασμένη εβδομάδα δόθηκε στην δημοσιότητα και η ΚΥΑ με την οποία δίνονται όλες οι λεπτομέρειες για την επιδότηση εργοδοτών οι οποίοι θα προσλάβουν όσους αμείβονται με ΤΠΥ, ή δελτίο παροχής υπηρεσιών όπως επιμένει το υπ. Εργασίας ή μπλοκάκια όπως συνηθίσαμε να λέμε.
[ Κ.Υ.Α. αριθμ. οικ. 45857/772/2017 Πρόγραμμα ενίσχυσης της απασχόλησης 40.000 αμειβόμενων με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών, με μετατροπή της σύμβασης παροχής ανεξάρτητων Υπηρεσιών σε σύμβαση εξαρτημένης εργασίας ]

Μικρά κατάστιχα
Μια νέα ενδιαφέρουσα στήλη έχει δημιουργηθεί εδώ και μερικές εβδομάδες στον κόμβο ("Μικρά Κατάστιχα Η ιστορία της Λογιστικής")  με την οποία κάθε Σάββατο θα ταξιδεύουμε στο παρελθόν στην ιστορία της λογιστικής της φορολογίας και του εμπορίου.

Επισημάνσεις

- Λογιστική αντιμετώπιση μεταβολής της ωφέλιμης ζωής παγίων - ΣΟΛ Α.Ε.

Σε ερώτημα για το αν εταιρεία έχει τη δυνατότητα, στη χρήση 2016, να εφαρμόσει συντελεστές απόσβεσης επί των κτιρίων της, διαφορετικούς από αυτούς που εφάρμοσε κατά την πρώτη εφαρμογή του Ν.4308/2014 και αν ναι, με ποιον τρόπο θα απεικονιστεί η αλλαγή αυτή στις οικονομικές καταστάσεις.


 

Ημερομηνίες υποβολής δήλωσης φόρου μερισμάτων
Να υπενθυμίσουμε πως ανάλογα με τις ημερομηνίες σύγκλησης των Γενικών συνελεύσεων ξεκινούν και οι ημερομηνίες υποβολής της χειρόγραφης δήλωσης φόρου μερισμάτων 15%. Δείτε μέσα από τους χρηστικούς πίνακες τις καταληκτικές ημερομηνίες υποβολής δήλωσης και φόρου. Δείτε από εδώ σε excel τη δήλωση μερισμάτων.
 
Σχετικά με τις περιπτώσεις κατάσχεσης καταθέσεως κοινού λογαριασμού σύμφωνα με το άρθρο 4 του ν. 5638/1932  η κατάθεση ανήκει σε όλους τους δικαιούχους κατ’ ίσα μέρη και επομένως η κατάσχεση εκτείνεται μόνο στο μερίδιο ( ποσοστό ) που ανήκει στον οφειλέτη η κατάσχεση και όχι σε όλο το λογαριασμό.


ΤIPS επί της ουσίας για τον εξωδικαστικό
  • Αν η συνολική ρευστοποιήσιμη αξία όλων των στοιχείων της εταιρείας είναι μικρότερη από τις οφειλές της εταιρείας κατά Χ ποσό, τότε αυτό το ποσό αποτελεί το μέγιστο δυνατό ποσό ως κούρεμα οφειλής. Εάν η ρευστοποιήσιμη αξία όλων των στοιχείων της εταιρείας είναι μεγαλύτερη από τις συνολικές οφειλές της εταιρείας τότε δεν τίθεται θέμα κουρέματος αλλά ρύθμιση χρέους.
  • Δικαιούμενοι είναι: Φυσικά πρόσωπα που έχουν πτωχευτική ικανότητα ( δηλαδή με εμπορική ιδιότητα ) και Νομικά πρόσωπα με φορολογική κατοικία στην Ελλάδα με επιχειρηματική δραστηριότητα ( π.χ. νομικά πρόσωπα μη κερδοσκοπικά ή κερδοσκοπικά πρόσωπα αρκεί να έχουν βιβλία ). 
  • Εξαιρούμενοι είναι : οι ελεύθεροι επαγγελματίες ( θα υπάρξει σύντομα λύση και για αυτούς όχι όμως εντός της πλατφόρμας ). Προσοχή όμως εντάσσονται οι ελεύθεροι επαγγελματίες που απασχολούν προσωπικό με μηχανήματα και εξοπλισμό εφόσον τεκμηριώνεται η εμπορική τους ικανότητα. Πρόκειται να υπάρχει κάποια ερμηνευτική εγκύκλιο ( εντός μηνός ) με πολλές διευκρινήσεις.
  • Καταχωρούνται οι οφειλές διαχωρισμένα βάσει ημερομηνία διάθεσης, όλες τις οφειλές και όλους τους πιστωτές. Η πλατφόρμα δεν στέλνει ειδοποίηση στους πιστωτές εάν δεν εμφανίζονται οφειλές που τον αφορούν. 
  • Οι μικροί προμηθευτές δεν έχουν διαπραγματευτική δύναμη δεν κουρεύονται οι οφειλές τους δεν συμμετέχουν και πληρώνονται κατά προτεραιότητα. Είναι όσοι προμηθευτές είναι το 1,5% του συνόλου και μέχρι να φτάσουν το 15% των οφειλών της εταιρείας.
  • Συνδεδεμένα πρόσωπα και προμηθευτές εξωτερικού δεν ρυθμίζονται.
  • Οφειλές που αφορούν το 2017 εμφανίζονται στην πλατφόρμα αλλά δεν ρυθμίζονται όταν αφορούν μετά την 01/01/2017.
  • Μας εξυπηρετεί ως προς τον συμβιβασμό εάν μπορούμε τεκμηριωμένα να προβούμε σε ρεαλιστικές  απομειώσεις απαιτήσεων, αποθεμάτων ακινήτων της εταιρείας ( π.χ. με ανεξάρτητο εκτιμητή )
  • Σε διμερή διαπραγμάτευση δεν υπάρχει συντονιστής αλλά μόνο μεταξύ των δύο μερών ( οφειλέτη, πιστωτή ) Συμφέρον του οφειλέτη είναι να επιλέξει την διμερή διαπραγμάτευση εφόσον το 85% των οφειλών του αφορούν οφειλές προς το δημόσιο έτσι μέσω του εξωδικαστικού θα πάρει τις 120 δόσεις.
  • Η έννοια της απαρτίας στους πιστωτές : Για παράδειγμα από το 1.000.000 αξία οφειλών που είναι καταχωρημένες στη πλατφόρμα εξαιρούμε το 15% που δεν συμμετέχει και πληρώνεται κατά προτεραιότητα και από το υπόλοιπο 85% των οφειλών πρέπει το 50% των πιστωτών να δεχτεί πως συμμετέχει στον εξωδικαστικό.
  • Πότε ορίζεται υποχρεωτικά εμπειρογνώμονας : Πάνω από 2.000.000 οφειλές και 2.500.000 κύκλου εργασιών προηγούμενου έτους ορίζεται υποχρεωτικά εμπειρογνώμονας στις μεγάλες επιχειρήσεις και προαιρετικά στις μικρές επιχειρήσεις. 
  • Το BUSINESS PLAN πρέπει να απεικονίζει ρεαλιστικές τιμές καθώς οι πιστωτές για να κουρέψουν θέλουν ουσία και όχι πλασματικές τιμές. Στο BUSINESS PLAN συνυπολογίζουμε και τις τυχόν δαπάνες από αμοιβές των μετόχων.
  • Πλασματικά χρηματικά διαθέσιμα δεν πρέπει να υπάρχουν καθώς ένα πλασματικό π.χ. ταμείο αυξάνει τη δυνατότητα αποπληρωμής που στην ουσία δεν υπάρχει. 
  • Περιπτώσεις διαφοράς επί του ποσού στις οφειλές μεταξύ οφειλέτη και πιστωτή θα πρέπει να προσκομιστούν έγγραφα που θα αποδείξουν πιο είναι το πραγματικό ποσό οφειλής προς ρύθμιση.
  • ρυθμίζονται χρέη στις ατομικές των φυσικών προσώπων οι επιχειρηματικές οφειλές και οποιαδήποτε άλλα χρέη ώστε να καταστεί βιώσιμη με βασική προϋπόθεση να τοποθετηθούν οι πιστωτές.
  • Σε περίπτωση διακοπής εταιρείας πρέπει αρχικά να αναβιώσει για να μπορέσει να προβεί στον  εξωδικαστικό.
  • Δικαστική επικύρωση υφίσταται όταν από το σύνολο των πιστωτών δεν συμφωνήσουν όλοι τότε ο οφειλέτης πρέπει να προβεί σε δικαστική επικύρωση για να έχει ισχύ έναντι όλων.
Μην ξεχνάτε στο παρακάτω email ocw-info@keyd.gov.gr μπορείτε να στέλνετε ερωτήσεις είτε τεχνικής φύσεως είτε ερωτήματα και διευκρινήσεις. Μην ξεχνάτε όμως να διαβάσετε πρώτα τις συχνές ερωτήσεις - απαντήσεις. 



Τα Briefing της  εβδομάδας


⥢⥤

Διάλειμμα χωρίς διαφημίσεις

 


  ⥢⥤

Σημαντικές φορολογικές αποφάσεις περασμένης εβδομάδος


ΠΟΛ.1158/2017
Σε διαδικτυακό τόπο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων θα δημοσιοποιούνται υποχρεωτικά τα στοιχεία των συνολικών ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο από κάθε αιτία, εφόσον η βασική ληξιπρόθεσμη οφειλή ανά φυσικό ή νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα υπερβαίνει το ποσό των εκατόν πενήντα χιλιάδων (150.000) ευρώ και η καταβολή της καθυστερεί για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο του έτους κατά την ημερομηνία άντλησης των στοιχείων αυτών από τα πληροφοριακά συστήματα Φορολογίας (TAXIS) και Τελωνείων (ICISnet). Στον ίδιο διαδικτυακό τόπο, με κοινή ανάρτηση ανά φυσικό ή νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα, δημοσιοποιούνται υποχρεωτικά τα στοιχεία των συνολικών ληξιπρόθεσμων οφειλών από εισφορές κοινωνικής ασφάλισης προς τον Ε.Φ.Κ.Α., εφόσον η βασική ληξιπρόθεσμη οφειλή ανά φυσικό ή νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα, προς τον Ε.Φ.Κ.Α., υπερβαίνει το ποσό των εκατόν πενήντα χιλιάδων (150.000) ευρώ και η καταβολή της καθυστερεί για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο του έτους κατά την ημερομηνία άντλησης των στοιχείων αυτών από το πληροφοριακό σύστημα (ΟΠΣ/ΙΚΑ-ΕΤΑΜ) του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (εφεξής Κ.Ε.Α.Ο.).

ΠΟΛ.1159/2017
Αφορά εταιρείες που έχουν προβεί σε διακοπή χωρίς να έχει ολοκληρωθεί το στάδιο της εκκαθάρισης. Θα πρέπει να ξανά ενεργοποιήσουν πάλι το ΑΦΜ τους με την διαδικασία και τα δικαιολογητικά που αναφέρει η εγκύκλιος. 

ΠΟΛ.1153/2017
Παράταση και αναστολή καταβολής βεβαιωμένων οφειλών, για την αντιμετώπιση των έκτακτων αναγκών που προέκυψαν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα (έντονες βροχοπτώσεις και πλημμύρες) που εκδηλώθηκαν στις 25.09.2017 και 26.09.2017 στο Δήμο Σαμοθράκης της Π.Ε. Έβρου της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης 

ΠΟΛ.1147/2017
Δώρα που παραδίδουν εταιρείες χωρίς αντάλλαγμα στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση απαλλάσσονται του ΦΠΑ

Ποινικό αδίκημα η καθυστέρηση καταβολής βεβαιωμένων χρεών προς το Δημόσιο άνω των 100.000 ευρώ για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των τεσσάρων μηνών

δεν προβλέπεται ειδική φορολογική ελάφρυνση σε ιδιοκτήτες ακινήτων που υιοθετούν αντισεισμικούς όρους στα κτίσματά τους 

Έναρξη εργασιών φυσικού προσώπου - Δεν απαιτείται προσκόμιση της βεβαίωσης ελέγχου της επωνυμίας και του διακριτικού τίτλου

Χαμηλές τιμές πώλησης ακινήτων σύμφωνα με τη νέα εφαρμογή του «Μητρώου Αξιών Μεταβιβάσεων Ακινήτων
ως προς τον υπολογισμό της φορολογητέας αξίας των ακινήτων ο ΦΜΑ υπολογίζεται επί της αντικειμενικής αξίας των μεταβιβαζόμενων ακινήτων, ή της αγοραίας αξίας βάσει του συστήματος συγκριτικών στοιχείων. Κατ’ εξαίρεση, σε περίπτωση που στο μεταβιβαστικό συμβόλαιο το τίμημα είναι μεγαλύτερο της αξίας που προκύπτει με την εφαρμογή των διατάξεων των άρθρων 41 και 41Α του ν. 1249/1982, ο ΦΜΑ υπολογίζεται με βάση το τίμημα.

Με σκοπό την διενέργεια φορολογικών ελέγχων προς όλες τις κατευθύνσεις στη περίπτωση παρεμπόδιση φορολογικού ελέγχου με χρησιμοποίηση βίας ή απειλής κατά των ελεγκτών μπορεί να ανασταλεί η λειτουργία εγκατάστασης μέχρι και ένα μήνα.

Με την απόφαση αυτή καθορίζονται οι διαδικασίες και τα δικαιολογητικά για την πληρωμή δαπανών τόκων επί επιστρεφόμενων εσόδων που έχουν εισπραχθεί αχρεώστητα. 

⥢⥤

Εργατικά - Ε.Φ.Κ.Α.

Ετήσιος πίνακας προσωπικού Ανδρέας Κ. Σακελλαριάδης
Η υπουργός εργασίας κ. Αχτσιόγλου σε συνέντευξη της στον ΣΚΑΙ αναφέρθηκε στο θέμα των συντάξεων. Σύντομα θα εκκαθαριστούν εντός του 1ου εξαμήνου του 2018 οι ληξιπρόθεσμες συντάξεις με στόχο ο κάθε συνταξιούχος να παίρνει την σύνταξη του εντός 2 μηνών  από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης.  Δύσκολος στόχος αλλά μακάρι να υλοποιηθεί. Λόγω του πλεονάσματος στο ταμείο του ΕΦΚΑ το 2018 θα προβούν σε διορθωτικές παρεμβάσεις με μείωση ( μάλλον ) του ανώτατου ορίου. Ο κ. Ρωμανιάς στο καλημέρα Ελλάδα αναφέρθηκε στα πλεονάσματα του ΕΦΚΑ και αφορούν χρήματα των ασφαλισμένων και δεν πρέπει να δοθούν σε κοινωνικές παροχές.
Σε άρθρο του ο πρόεδρος των έμμισθων δικηγόρων ο κ. Κουτσόλαμπρος επισημαίνει δυστυχώς περιπτώσεις παράλληλης ασφάλισης που δεν υπολογίζονται σωστά οι ασφαλιστικές εισφορές καθώς το σύστημα δεν συνυπολογίζει για την εφαρμογή του ανώτατου ορίου το εισόδημα από την έμμισθη εντολή και ελεύθερη δικηγορία.  Έχουμε φτάσει τέλος του 2017 και  οι υπηρεσίες του ΕΦΚΑ συνεχίζουν την ταλαιπωρία σε Δικηγόρους που πληρώνουν εισφορές που δεν οφείλουν.
Άρειος Πάγος 935/2017 Διευθύνοντες υπάλληλοι. Εξαιρείται ο διευθύνων υπάλληλος και από την προστασία των διατάξεων που προβλέπουν την αυτούσια χορήγηση της ετήσιας άδειας αναπαύσεως

Άρειος Πάγος 603/2017 Πότε οι οικειοθελείς παροχές μπορούν να αποτελέσουν βάση σιωπηρής συμφωνίας. Η ομαδική ασφάλιση του προσωπικού μιας επιχείρησης από τον εργοδότη. Μεταβίβαση επιχείρησης. Συνέπειες ως προς τις εργασιακές σχέσεις και δικαιώματα. Αρχή ίσης μεταχείρισης στην εργασία. Σε τι συνίσταται, τι αφορά. Η ευνοϊκή τυχόν ρύθμιση που υπάρχει με βάση το φύλο, εφόσον είναι αντίθετη στην αρχή της ισότητας και θεωρείται καταργημένη και δεν επεκτείνεται στο άλλο φύλο. Τούτο εφαρμόζεται και επί οικειοθελής παροχής

⥢⥤

Ενδιαφέρουσες αποφάσεις ΣτΕ 

■  ΣτΕ 1496/2017 Προσαύξηση περιουσίας συζύγου - Οριστική πράξη διορθωτικού προσδιορισμού φόρου εισοδήματος και στους δύο συζύγους λόγω κοινής δήλωσης - Εντολή ελέγχου μόνο στην σύζυγο

■ 
ΣτΕ 1609/2017 Η ΠΟΛ.1055/1.4.2003 για το υπολογισμό της αξίας των μετοχών που κτώνται αιτία θανάτου και στις οποίες η φορολογική ενοχή είχε γεννηθεί σε χρόνο προγενέστερο της δημοσιεύσεως του ν. 3091/2002 είναι κατά το μέρος αυτό ανίσχυρη

■  ΣτΕ 428/2017 Επιβολή προστίμου για εγκατάσταση ή λειτουργία ψυχαγωγικών τεχνικών παιγνίων σε παιγνιομηχανήματα ή σε ειδικά διασκευασμένα τραπέζια χωρίς την καταβολή τέλους μετά από έλεγχο ΣΔΟΕ και δημοτικής αστυνομίας

⥢⥤

Υποχρεώσεις Εβδομάδος και όχι μόνο
Μην ξεχάσετε 30/11 λήγει η προθεσμία καταβολής εισφορών  έτους 2016 και η καταβολή ΑΠΔ και καταβολή αναδρομικών ασφαλιστικών εισφορών μισθολογικής περιόδου 5/2014 - 3/2017, για τους πωλητές Λαϊκών Λαχείων, ασφαλισμένους του τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, που ταυτόχρονα είναι μέλη Ασφαλιστικών Συνεταιρισμών (παράταση σύμφωνα με την υπ. αριθμ. αριθ.417/Σ41/21-9-2017 απόφαση του Δ.Σ. του ΕΦΚΑ).
Την Παρασκευή 20/09 έχουμε επίσης την υποχρέωση υποβολής του ειδικού φόρου τηλεοπτικών διαφημίσεων, ενώ στις 21του Οκτώβρη έχουμε δύο σημαντικές ακόμη υποχρεώσεις :

Επίλογος
Φτάσαμε στο τέλος του σημερινού σχόλιου της Δευτέρας. Ελπίζω να καταφέρατε να διαβάσετε έως εδώ. Δυστυχώς αν και προσπαθώ πάντα να γίνεται συνοπτικό δεν τα καταφέρνω πάντα. 
Κλείνοντας, εύχομαι καλή δύναμη σε όλους και σας υπενθυμίζω ότι από την Παρασκευή ξεκινάει ο νέος κύκλος on line Σεμιναρίων του κόμβου για τη Σαιζόν 2017-2018. Δείτε τα πρώτα δύο :

Καλή συνέχεια ...



https://www.taxheaven.gr 





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου