Του Παύλου Δερμενάκη
Τα στοιχεία απασχόλησης-ανεργίας δείχνουν επιδείνωση, η κυβέρνηση πανηγυρίζει
Η κυβέρνηση δηλώνει σε κάθε ευκαιρία ότι η ανεργία έχει μειωθεί: από 25,8% τον Ιανουάριο 2015 σε 21,0% τον Ιούλιο 2017. Επικαλείται τα γενικά μεγέθη, αποφεύγοντας τον «σκόπελο» της αναφοράς των ποιοτικών στοιχείων απασχόλησης, τα οποία καταρρίπτουν την αισιόδοξη εικόνα που επιχειρεί να προβάλει. Κι ενώ κάποιοι αριθμοί βελτιώνονται, το συνολικό αποτέλεσμα γίνεται ακόμα χειρότερο την περίοδο διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Σύμφωνα με τα τελευταία κυβερνητικά στοιχεία (σύστημα ΕΡΓΑΝΗ), στο εννιάμηνο 2017 δημιουργήθηκαν 265.871 νέες θέσεις εργασίας. Όμως ούτε οι μισές δεν είναι πλήρους απασχόλησης. Στο σύνολο των προσλήψεων, το 54,5% αφορούσε μερική ή εκ περιτροπής απασχόληση. Αν λάβουμε δε υπόψη και ότι το 48,6% των αποχωρήσεων από την εργασία δηλώθηκαν ως «οικειοθελείς», οδηγούμαστε στο συμπέρασμα ότι η τελική εικόνα του ποσοστού της ανεργίας είναι τελείως πλαστή.
Μια απλή σκέψη: σε περίοδο κρίσης και μεγάλης ανεργίας, ανεξάρτητα από το ποσοστό της, δεν είναι φυσιολογικό να υπάρχουν τόσες πολλές οικειοθελείς αποχωρήσεις. Άρα κάτι άλλο συμβαίνει: οι εργαζόμενοι υποχρεώνονται σε αποχώρηση «οικειοθελώς», για να επαναπροσληφθούν με νέα «σύμβαση» μερικής ή εκ περιτροπής απασχόλησης, με μειωμένες αποδοχές κ.λπ. Παράλληλα, οι μετατροπές από πλήρη σε μερική απασχόληση χωρίς απόλυση όλο και αυξάνουν. Στο εννιάμηνο 2017 πάνω από 38.000 χιλιάδες θέσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης μετατράπηκαν σε μερική, είτε με μονομερή απόφαση του εργοδότη είτε με τη συναίνεση του εργαζόμενου. Με αυτές τις μεθόδους μοιράζεται μια υπάρχουσα θέση πλήρους απασχόλησης σε περισσότερους από έναν ανέργους. Και η κυβέρνηση πανηγυρίζει…
Μάλιστα τα στοιχεία του Σεπτεμβρίου 2017 ήταν ιδιαίτερα άσχημα όσον αφορά το ισοζύγιο πλήρους και μερικής απασχόλησης. Μόλις το 39,7% ήταν θέσεις πλήρους απασχόλησης, ενώ η μερική και εκ περιτροπής έφτασε το 60,3%. Η κυβέρνηση, ακολουθώντας πιστά τις λογικές Σημίτη περί «απασχολησιμότητας», δίνει έμφαση μόνο στον τυπικό αριθμό ανέργων (όπως η ίδια τον προσδιορίζει). Ο δε ισχυρισμός της ότι «η οικονομία πάει καλά» αγνοεί το μέγιστο πρόβλημα: ότι με αυτές τις μεθόδους δεν αυξάνεται ούτε η απασχόληση ούτε φυσικά και τα εισοδήματα, που θα τόνωναν με τη σειρά τους τη ζήτηση και θα συνέβαλαν στην αύξηση του ΑΕΠ. Γι’ αυτό, άλλωστε, η ιδιωτική κατανάλωση παραμένει σε πολύ χαμηλά επίπεδα.
Σχετικά με τα παραπάνω, ένα μέλος του «κουαρτέτου» των δανειστών, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), ανακοίνωσε πρόσθετα αποδεικτικά στοιχεία. Σύμφωνα με μελέτη της ΕΚΤ, το πραγματικό ποσοστό ανεργίας ήταν στο 31,3% τον Δεκέμβριο 2016 (όταν τα κυβερνητικά στοιχεία την προσδιόριζαν 8 μονάδες πιο κάτω, στο 23,4%). Αυτό το 31,3% προέκυψε λαμβάνοντας υπόψη μεταξύ άλλων και υπολογισμούς για τις εξής κατηγορίες: α) «Άτομα που είναι διαθέσιμα αλλά δεν αναζητούν εργασία», δηλαδή κατά κανόνα άτομα άνω των 50 ετών που δεν προσλαμβάνονται διότι θεωρείται ότι έχουν υψηλότερο μισθολογικό κόστος και μικρότερη ευελιξία συγκριτικά με τους νέους σε ηλικία – ιδίως αφού για τους κάτω των 25 ισχύουν ακόμα χαμηλότεροι μισθοί. β) «Υποαπασχολούμενοι εργαζόμενοι μερικής απασχόλησης που επιθυμούν να εργαστούν περισσότερες ώρες».
Συνεπώς επί κυβέρνησης της «αριστεράς» η πραγματική ανεργία κρύβεται με μετρήσεις-μαϊμού, και η εξαθλίωση των εργαζόμενων με τους μισθούς πείνας συνεχίζεται…
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου