Σάββατο 28 Οκτωβρίου 2017

Καινοτόμες πρωτοβουλίες της βιομηχανίας τροφίμων

Στο πλαίσιο του συνεδρίου για την «Βιώσιμη Διαχείριση των Στερεών Αποβλήτων», δόθηκε η ευκαιρία συνάντησης εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης, δημόσιων και ιδιωτικών φορέων, μελών του ακαδημαϊκού και ερευνητικού χώρου σε διεθνές επίπεδο που ασχολούνται με το αντικείμενο, ώστε να προταθούν και να αναδειχθούν δυνατότητες και ευκαιρίες για την ενίσχυση της κυκλικής οικονομίας και της εξοικονόμησης πόρων.
Του Αθαν. Χ. Παπανδρόπουλου
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής, καλόν είναι να δούμε από πιο κοντά τί προσφέρει στην χώρα ο κλάδος των τροφίμων
Διατηρεί χαμηλούς τόνους, αποφεύγει τα πολλά λόγια, αλλά ρίχνει μεγάλο βάρος στα έργα. Κυρίως δε σε αυτά που ανοίγουν δρόμους για το μέλλον. Παρόμοια έργα είναι αυτά που περιέχουν καινοτομία, άϋλες προστιθέμενες αξίες και βεβαίως την απαιτούμενη για την χώρα μας εξωστρέφεια.
Ο λόγος για τον Σύνδεσμο Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων (ΣΕΒΤ), που από καιρό τώρα συμμετέχει σε σημαντικά ευρωπαϊκά προγράμματα καινοτομίας. Πρόσφατα δε στήριξε και το συνέδριο για την «Βιώσιμη Διαχείριση των Στερεών Αποβλήτων», το οποίο έγινε στη Αθήνα, με πρωτοβουλία επίσης του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ), του Ελληνικού Κέντρου Περιβάλλοντος και σημαντικών επιχειρήσεων.
Σκοπός του συνεδρίου ήταν να εστιάσει στα θέματα διαχείρισης αποβλήτων με έμφαση στην ανάπτυξη και εφαρμογή αποτελεσματικών πρακτικών και σύγχρονων τεχνολογιών. Επίσης, στο πλαίσιο της εκδήλωσης αυτής, δόθηκε η ευκαιρία συνάντησης εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης, δημόσιων και ιδιωτικών φορέων, μελών του ακαδημαϊκού και ερευνητικού χώρου σε διεθνές επίπεδο που ασχολούνται με το αντικείμενο, ώστε να προταθούν και να αναδειχθούν δυνατότητες και ευκαιρίες για την ενίσχυση της κυκλικής οικονομίας και της εξοικονόμησης πόρων.
Ο Αθαν. Χ. Παπανδρόπουλος
Όπως υπογράμμισε η επικεφαλής του συνεδρίου καθηγήτρια του ΕΜΠ κυρία Μαρία Λοϊζίδου, «η εξέλιξη των στερεών αποβλήτων αποτελεί κύρια απειλή στην κοινωνία και στο περιβάλλον και στο ίδιο χρονικό διάστημα μπορεί να είναι χρήσιμη σαν στρατηγικός ανανεώσιμος πόρος. Η συνολική παραγόμενη ποσότητα, από το 2014 που ήταν 1,5 δισεκατομμύρια τόνοι, αυξάνει σε 2,3 δισεκατομμύρια τόνους μέχρι το τέλος του 2025. Η έξυπνη διαχείριση αποβλήτων βοηθάει έτσι να μειωθεί το συνολικό κόστος συλλογής-μεταφοράς των αποβλήτων μέχρι και στο 50%». Με άλλα λόγια, πρόκειται για μία νέα πρακτική που προσφέρει σημαντικές οικονομίες κλίμακος στην παραγωγή, αλλά και λύσεις σε προβλήματα που σχετίζονται με την ρύπανση του περιβάλλοντος, την κλιματική αλλαγή, την δημόσια υγεία και βέβαια με την βιωσιμότητα των πόλεων.

Στο συνέδριο τονίστηκε επίσης από ομιλητές όπως οι Αντώνης Μαυρόπουλος, Ντέηβιντ Νιούμαν και Α. Μπολτσονέλλι, ότι στα χρόνια που έρχονται το 90% των αποβλήτων θα παράγεται στην Ασία και την Αφρική, κυρίως δε στις αναδυόμενες οικονομίες της Κίνας και της Ινδίας. Πρόκειται για ένα εξόχως σοβαρό πρόβλημα, στο οποίο έρχεται να προστεθεί και ο αυξανόμενος όγκος των ηλεκτρονικών αποβλήτων. Γίνεται έτσι επιτακτική η ανάγκη της έξυπνης διαχείρισης, η οποία αποτελεί πλέον και συστατικό στοιχείο της τέταρτης βιομηχανικής επανάστασης.
Ας σημειωθεί ότι η
Στο σημείο αυτό αξίζει να αναφέρουμε ότι η εταιρεία ΓΙΩΤΗΣ Α.Ε. είναι μία από τις πιο καινοτόμες επιχειρήσεις του κλάδου των τροφίμων και, όπως τονίζει το στέλεχός της κ. Λ. Λαδικός, διαθέτει εκτενή πείρα στην εκτέλεση και τον συντονισμό μεγάλων και πολυεπιστημονικών ερευνητικών και τεχνολογικών έργων, σε συνεργασία με επιχειρήσεις, πανεπιστήμια και ερευνητικούς οργανισμούς από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Δεδομένης δε της υψηλού επιπέδου τεχνογνωσίας που διαθέτει, ανέλαβε τον ρόλο του συντονιστή του έργου και χρησιμοποιήθηκε ως case study για την πραγματοποίηση ενεργειακών επιθεωρήσεων στις γραμμές παραγωγής βρεφικών τροφών και σοκολάτας.
Είναι κατάδηλο ότι η πρωτοβουλία Life + Foodprint ανοίγει νέους δρόμους και στην εγχώρια βιομηχανία ειδών διατροφής –για την οποία, όπως τονίζει και ο πρόεδρος του ΣΕΒΤ κ. Ευάγγελος Καλούσης, «η προστασία του περιβάλλοντος αποτελεί πλέον προτεραιότητα».To ιδιο βεβαια ισχυει και για την ασφαλεια των ειδων διατροφης, η οποια ως αξια παιζει ολο και μεγαλυτερο ρολο στις επιλογες των καταναλωτων.Ειναι ετσι ενα σοβαρο εργαλειο μαρκετινγκ,οπως και η μεσογειακη διαιτα εξαλλου,σε μια εποχη οπου οι αυλες αξιες που ειναι ενσωματωμενες σ’ενα προιον,του προσδιδουν και την σχετικη αυλη προστιθεμενη αξια.Μεσα απο την καινοτομια ετσι,η ελληνικη βιομηχανια τρπφιμων και ποτων ,θα μπορουσε να ανοιξει νεους δρομους εξωστρεφειας της κατι που στη σημερινη φαση της ελληνικης οικονομιας αποτελει κορυφαια αναγκη της.

Ναυτεμπορική

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου