Σάββατο 28 Οκτωβρίου 2017

Καταλονία, η επόμενη μέρα: Φόβοι για «έκρηξη» βίας. Σε «αχαρτογράφητα νερά» η Ισπανία


Έρχονται μέρες γεμάτες αναταραχές - Πώς θα αντιδράσουν τα 11.000 μέλη της εθνικής αστυνομίας που βρίσκονται στην Καταλονία; - Πώς θα απαντήσουν οι διαδηλωτές, αλλά και οι 17.000 αστυνομικοί των τοπικών δυνάμεων; - Αντιμέτωπος ακόμα και με ποινή φυλάκισης έως 30 έτη ο Πουτζδεμόν - Η διεθνής κοινότητα στο πλευρό του Ραχόι


Τα αχαρτογράφητα νερά, στα οποία έχει μπει η Ισπανία αποτυπώνονται στην Wikipedia. Κάθε λίγες ώρες ανανεώνει την σελίδα της Καταλονίας, τρέχοντας να προλάβει τις εξελίξεις. 


Πέρασε από την περιγραφή «κομμάτι του ισπανικού κράτους», στον χαρακτηρισμό «αυτόνομη κοινότητα» και τόλμησε, μάλιστα, μετά τις χθεσινές εξελίξεις να χρησιμοποιήσει και την φράση «ανεξάρτητο κράτος». Τελικά, η μπίλια κάθισε στο πιο ασφαλές: «διαφιλονικούμενη περιοχή στο βορειοανατολικό μέρος της ιβηρικής χερσονήσου». 


Όπως και να έχει, η διαδικτυακή εγκυκλοπαίδεια είναι το μικρότερο από τα προβλήματα που έχει να αντιμετωπίσει το κράτος της νοτιοδυτικής Ευρώπης. Πλέον, πέρασε το σημείο χωρίς επιστροφή, έχοντας να διαχειριστεί το ρήγμα ανάμεσα στην Καταλονία- την πιο εύπορη από τις 17 περιφέρειες της χώρας- και στην Μαδρίτη. 

Παρά την κωλυσιεργία που επέδειξε ο Κάρλες Πουτζδεμόν, συνειδητοποιώντας προφανώς ότι έχει στα χέρια του μία βόμβα, τα γεγονότα φάνηκε ότι τον είχαν ξεπεράσει. Η σφαίρα είχε ήδη φύγει από την κάννη. «Άρχεται η συνεδρίασις» δήλωσε η πρόεδρος της Καταλανικής βουλής Κάρμε Φορκαδέλ νωρίς το μεσημέρι της Παρασκευής, σηματοδοτώντας την έναρξη μίας, αν μη τι άλλο, ιστορικής διαδικασίας. Αυτή κατέληξε στην έγκριση του ψηφίσματος που ανακηρύσσει την Καταλονία «ανεξάρτητο κράτος με τη μορφή Δημοκρατίας», ζητώντας παράλληλα από την Καταλανική κυβέρνηση να διαπραγματευθεί την αναγνώρισή της στο εξωτερικό. Η πρόταση για ανεξαρτησία εγκρίθηκε με 70 ψήφους υπέρ και 10 κατά, ενώ υπήρξαν και δύο λευκά ψηφοδέλτια σε σύνολο 135 βουλευτών.

Την ώρα που πλήθος διαδηλωτών στο άκουσμα της είδησης αυτής συγκεντρώθηκε έξω από το κοινοβούλιο της Καταλονίας, αλλά και σε άλλα μέρη φωνάζοντας συνθήματα υπέρ της ανεξαρτησίας, ανοίγοντας σαμπάνιες και εκδηλώνοντας βαθιά ικανοποίηση, η Μαδρίτη ανταπαντούσε. Η υπερψήφιση του άρθρου 155 ήταν δεδομένη και προαποφασισμένη. Ουσιαστικά με τον τρόπο αυτό η κεντρική διοίκηση αναστέλλει τις εξουσίες της περιοχής. Ακολούθησε το διάγγελμα του Ισπανού πρωθυπουργού, ο οποίος επιχείρησε να επιδείξει πυγμή και ψυχραιμία με την δημόσια τοποθέτησή του. 

Ο Μαριάνο Ραχόι ανακοίνωσε τη διάλυση του κοινοβουλίου της Καταλονίας, προκηρύσσοντας παράλληλα τοπικές εκλογές στην περιφέρεια την 21η Δεκεμβρίου. Τέλος, ξεκαθάρισε ότι θα επιδιώξει να κηρυχθεί παράνομη η κήρυξη της ανεξαρτησίας από την Καταλονία. Ο εκπρόσωπος Τύπου της γενικής εισαγγελίας της Ισπανίας επίσης ενημέρωσε με δηλώσεις του στο Γαλλικό Πρακτορείο τα σχέδιά του. Προειδοποίησε ότι θα αρχίσει δικαστική διαδικασία σε βάρος του προέδρου της Καταλονίας με την κατηγορία της εξέγερσης. Αυτό μεταφράζεται ακόμα και σε φυλάκιση 30 ετών για τον Πουτζδεμόν!

Οι επόμενες ημέρες λοιπόν είναι κρίσιμες. Ο Ραχόι απαιτεί την κηδεμονία της Καταλονίας και κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά τι θα συμβεί μετά το διαζύγιο. Το μόνο σίγουρο είναι ότι βρισκόμαστε στη δύνη της μεγαλύτερης πολιτικής κρίσης που έχει ταλανίσει την Ισπανία μετά την αποκατάσταση της δημοκρατίας της. Η ανησυχία είναι διάχυτη για την επόμενη ημέρα. Ο Πουτζδεμόν απηύθυνε έκκληση στους πολίτες να παραμείνουν ειρηνικοί και πιστοί στην πολιτική τους συνείδηση μετά απόφαση για ανεξαρτησία. «Έρχονται ώρες κατά τις οποίες πρέπει να διατηρήσουμε την ορμή αυτής της χώρας (της Καταλονίας) και να παραμείνουμε ειρηνικοί» επισήμανε, μιλώντας στο κοινοβούλιο σε βουλευτές και αυτονομιστές δημάρχους. 

Η κύρια οργάνωση που τάσσεται υπέρ της ανεξαρτησίας της Καταλονίας, η Καταλανική Εθνική Συνέλευση (ANC), αντιθέτως προέτρεψε σε μία μίνι επανάσταση: κάλεσε τους δημόσιους υπαλλήλους να μην ακολουθήσουν τις εντολές της ισπανικής κυβέρνησης μετά την επιβολή της άμεσης διακυβέρνησης της περιφέρειας από τη Μαδρίτη. Εθελοντές ήδη προετοιμάζονται να υπερασπιστούν την νεοαποκτηθείσα ελευθερία τους ακόμα και με οδοφράγματα και δεν είναι λίγοι εκείνοι που φοβούνται για ξέσπασμα βίας, ακόμα και νεκρούς. 

Εξάλλου, οι μέχρι πρότινος πρόσφατες ελπίδες του ηγέτη της Καταλονίας για μία «μη τραυματική απόσχιση από την Ισπανία, με μια νέα κατανόηση» έχουν ήδη διαψευστεί ως ουτοπικές και φρούδες. Η πραγματικότητα αναμένεται να είναι ιδιαίτερα δύσκολη και το προσεχείς μέρες γεμάτες αναταραχές. Πώς θα αντιδράσουν τα 11.000 μέλη της εθνικής αστυνομίας που βρίσκονται στην Καταλονία; Πώς θα απαντήσουν οι διαδηλωτές, αλλά και οι 17.000 αστυνομικοί των τοπικών δυνάμεων;

Μπροστά στις εξελίξεις αυτές, η Ευρωπαϊκή Ένωση επιμένει στη θέση της ότι πρόκειται για εσωτερικό ζήτημα της Ισπανίας, χωρίς, όμως, να μην καθιστά ξεκάθαρη την στήριξή της στον Ισπανό πρωθυπουργό. Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε μετά την μονομερή ανεξαρτητοποίηση ότι «δεν έχουμε ανάγκη από άλλα ρήγματα». «Δεν είναι απαραίτητο να εμπλακούμε σε αυτήν τη διαμάχη στο εσωτερικό της Ισπανίας, όμως δεν θέλω αύριο η Ευρωπαϊκή Ένωση να αποτελείται από 95 κράτη - μέλη». Στο ίδιο μήκος κύματος και αξιωματούχος του ΝΑΤΟ που δήλωσε ότι «Η Ισπανία είναι ένας αφοσιωμένος σύμμαχος, που συμβάλλει σε σημαντικό βαθμό στην κοινή μας ασφάλεια. Το ζήτημα της Καταλονίας είναι ένα εσωτερικό ζήτημα που θα πρέπει να επιλυθεί στο πλαίσιο του ισπανικού Συντάγματος».

Απέναντι από την Καταλονία και τον Πουτζδεμόν βρίσκεται και ο γενικός γραμματέας των αριστερών Podemos Πάμπλο Ιγκλέσιας, ο οποίος απέρριψε την «παράτυπη», όπως την χαρακτήρισε απόφαση του Κοινοβουλίου της Καταλονίας. «Είμαστε λυπημένοι. Δεν υπήρχε δικαίωμα για τη διακήρυξη που είδαμε σήμερα και θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε τον διάλογο και τις δημοκρατικές λύσεις». Κατά της ανακηρυχθείσας ανεξαρτησίας στάθηκε και η Κυπριακή Δημοκρατία με σχετική ανακοίνωση του κυπριακού υπουργείου Εξωτερικών.
Η Μπαρτσελόνα, σύμβολο ομάδα της Βαρκελώνης και της ανεξαρτητοποίησης της Καταλονίας επιχειρεί μετά τα τελευταία γεγονότα να τηρήσει όσο το δυνατόν πιο διακριτική στάση. Αυτός είναι και ο λόγος που δεν πρόκειται να εκφράσει επίσημη θέση. Λέγεται, μάλιστα, ότι δόθηκε εντολή και στους παίκτες της να μην πάρουν δημόσια θέση και να αποφύγουν την οποιαδήποτε τοποθέτηση στα σόσιαλ μίντια. Είναι κατανοητό, άλλωστε, ότι προς το παρόν έχουν χαθεί οι σταθερές…




Πηγή Πρώτο Θέμα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου