Κυριακή 19 Φεβρουαρίου 2017

Χαριστική βολή για Φιγιόν


του Γιώργου Καπόπουλου

Ο ανακριτής που διερευνά την υπόθεση αργομισθίας της συζύγου του Φιγιόν ως συνεργάτη βουλευτού επέλεξε την πιο ευπρεπή λύση μη θέλοντας να αναλάβει ούτε την ευθύνη μιας συγκάλυψης, ούτε το βάρος του εξαναγκασμού του υποψηφίου των Ρεπουμπλικάνων σε απόσυρση.
Επέλεξε να συνεχίσει την έρευνα έναντι των τριών εναλλακτικών λύσεων που είχε, τον τερματισμό της, τον ορισμό ειδικού ανακριτή ή ακόμη και την κατευθείαν παραπομπή σε δίκη.
Με τις δημοσκοπήσεις να το έχουν ήδη προκαταλάβει, ο Φιγιόν χάνει και την τελευταία ελπίδα να επιδιώξει να είναι «παρών» στο δεύτερο γύρο απέναντι στην Λεπέν, με τον Μακρόν να έχει κλειδώσει την δικιά του.
Το ερώτημα δεν είναι τι θα πράξει ο Φιγιόν, αν θα επιμείνει ή θα αποσυρθεί, καθώς υποτίθεται ότι είχε δεσμευθεί παρασκηνιακά να αποσυρθεί μόνον στην περίπτωση παραπομπής του σε δίκη. Το ερώτημα είναι τι θα πράξει το κόμμα του, οι Ρεπουμπλικάνοι, με δεδομένο ότι η δικαστική αβεβαιότητα θα συνεχίσει να υπάρχει τουλάχιστον μέχρι τον πρώτο γύρο της προεδρικής εκλογής στα τέλη Απριλίου.
Θα αποδεχθεί το πρώτο σε δημοσκοπικά ποσοστά κόμμα στη Γαλλία τη συνέχιση της στήριξης μιας σε κάθε περίπτωση χαμένης υποψηφιότητας; Θα επιχειρήσει να τον αντικαταστήσει χωρίς διαίρεση και πολυδιάσπαση, που σημαίνουν μαζική διαρροή ψήφων προς Μακρόν και Λεπέν;

Η άλλη επιλογή είναι η διαπραγμάτευση με τον Μακρόν για στήριξη της υποψηφιότητας από τον πρώτο γύρο, μια επιλογή που δεν γνωρίζουμε αν θα αποδεχόταν ο ίδιος, καθώς πλήττει την προσπάθειά του να προβάλει ως ανεξάρτητη υποψηφιότητα και επί πλέον θα τον καθιστούσε όμηρο της κοινοβουλευτικής ομάδας των Ρεπουμπλικάνων. Άλλωστε, ο Μακρόν έχει ήδη δεσμευθεί ότι αν εκλεγεί πρόεδρος στις βουλευτικές εκλογές που θα ακολουθήσουν, θα υπάρχουν υποψήφιοι της έγκρισής του στο σύνολο των εκλογικών περιφερειών της χώρας.
Οποια και αν είναι η τελική τύχη της υποψηφιότητας Φιγιόν ο ωφελημένος θα είναι σε κάθε περίπτωση η Λεπέν με διαρροές της Δεξιάς των Ρεπουμπλικάνων είτε προς το Εθνικό Μέτωπο είτε στην αποχή.
Στην αρχή ο Σαρκοζί υποσχόταν ως σκληρή Δεξιά να στριμώξει τη Λεπέν στο δεύτερο γύρο, στη συνέχεια ο κεντροδεξιός μετριοπαθής Ζιπέ υποσχόταν συσπείρωση του Δημοκρατικού Τόξου, για να φθάσουμε στο τέλος στον Φιγιόν, που νίκησε ως αουτσάιντερ στις εσωκομματικές προκριματικές, για να αποκαλύψει δύο χαρακτηριστικά της πολιτικής του ταυτότητας που έμειναν στην σκιά στην πενταετή του θητεία στην πρωθυπουργία στην περίοδο 2007-2012 το ότι είναι θρήσκος καθολικός και θαυμαστής της Μάργκαρετ Θάτσερ.
Στο τέλος και μετά την παραπάνω πυρετώδη εναλλαγή, ο ψηφοφόρος της γαλλικής Δεξιάς αν δεν θέλει να δει τη Μαρίν Λεπέν να εισέρχεται στο Μέγαρο των Ηλυσίων, δεν θα έχει άλλη επιλογή παρά να ψηφίσει τον «Ανεξάρτητο» Μακρόν, ο οποίος για δυόμισι χρόνια ως υπουργός Οικονομίας των Ολάντ-Βαλς συνυπέγραψε την πολιτική και τα πεπραγμένα δύο ανδρών που αποδοκιμάστηκαν από τη βάση του Σοσιαλιστικού Κόμματος, το οποίο, με τη σειρά του, κινδυνεύει να εξαερωθεί και στην προεδρική εκλογή και στις βουλευτικές κάλπες που ακολουθούν αμέσως μετά.
Αν υιοθετήσου-με τις θεωρίες της συνωμοσίας σήμερα στη Γαλλία, η πολιτική επικαιρότητα επιβεβαιώνει κάθε μέρα που περνά όλα τα κλισέ της Ακροδεξιάς: Πολιτικοί χωρίς αρχές, διεφθαρμένοι, υποτελείς της Μέρκελ, δεξιοτέχνες των επικοινωνιακών τακτικών χωρίς περιεχόμενο.
Η εποχή που ακόμη η δημοκρατική Γαλλία στην προεδρική εκλογή του 2002 συσπειρώθηκε με ποσοστό άνω του 80% στον δεύτερο γύρο γύρω από τον Σιράκ αφήνοντας τον Ζαν Μαρί Λεπέν περίπου στα ποσοστά του πρώτου γύρου θυμίζει μακρινό παρελθόν.
Ακόμη πιο μακρινό παρελθόν θυμίζουν τα πολιτικάντικα παιχνίδια των Σοσιαλιστών με το Εθνικό Μέτωπο, στη λογική ότι μια Ακροδεξιά με ισχυρό ποσοστό, θα ήταν μια μόνιμη υποθήκη στην επιστροφή της Δεξιάς στη διακυβέρνηση.
Πριμ στη Λεπέν
Οποια και αν είναι η τελική τύχη της υποψηφιότητας Φιγιόν, ο ωφε-λημένος θα είναι σε κάθε περίπτωση η Λεπέν, με διαρροές της Δεξιάς των Ρεπουμπλικάνων είτε προς το Εθνικό Μέτωπο είτε στην αποχή.


Ημερησία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου