Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2016

WSJ: Εξετάζονται μέτρα για "κόψιμο" του ελληνικού χρέους έως 22% ως προς το ΑΕΠ ως το... 2060


Μέτρα για το ελληνικό χρέος που υπολογίζεται ότι μπορούν να μειώσουν το ύψος του κατά περισσότερες από είκοσι μονάδες έως το 2060 έχει ετοιμάσει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM), σύμφωνα με εσωτερικό έγγραφο που έχει δει η Wall Street Journal.
Το εξασέλιδο κείμενο με ημερομηνία 25 Νοεμβρίου που κατάρτισε ο ESM περιλαμβάνει προτάσεις για επιμήκυνση ορισμένων δανείων στήριξης, όπως επίσης και “πάγωμα” κάποιων επιτοκίων, ώστε να προστατευθεί ο ελληνικός προϋπολογισμός από τον κίνδυνο μελλοντικών αυξήσεων στους τόκους.
Το σωρευτικό αποτέλεσμα των εν λόγω μέτρων θα είναι η μείωση της αναλογίας χρέους προς ΑΕΠ κατά 21,8% έως το 2060.
Μια επίσημη ανάλυση για την Ευρωζώνη τον Μάιο έκανε λόγο για αναλογία χρέος προς το ΑΠΕ ύψους 104,9% το 2060, υπό την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα θα υλοποιήσει πλήρως το πρόγραμμα.

Οι προτάσεις του ESM δεν έχουν εγκριθεί ακόμα από τους ευρωπαίους εταίρους. Θα παρουσιαστούν στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου. Το έγγραφο αποτελεί απάντηση στην εντολή που δόθηκε στον ESM από τους ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης στις 25 Μαΐου για να εργαστεί για την βραχυπρόθεσμη, πρώτη δέσμη των μέτρων βελτίωσης της βιωσιμότητας χρέους της Ελλάδας", τόνισε ένας εκπρόσωπος του ESM.
Όπως δήλωσε, ο επικεφαλής του ESM Klaus Regling θα παρουσιάσει τις προτάσεις στους υπουργούς Οικονομικών στις 5 του Δεκέμβρη, εκτιμώντας πως θα λάβει τη στήριξή τους.
Εάν εγκριθούν, τα σχέδια του ESM θα εφαρμοστούν άμεσα και έως το τέλος του προγράμματος, στα μέσα του 2018.
Το έγγραφο του ESM προτείνει τρεις δέσμες βραχυπρόθεσμων μέτρων, η πιο αποτελεσματική εκ των οποίων θα “παγώνει" κάποια επιτόκια που πληρώνει η Ελλάδα σε σημερινά και μελλοντικά δάνεια, προστατεύοντας τη χώρα από το να πληρώνει υψηλότερα επιτόκια στο μέλλον.
Άλλα μέτρα περιλαμβάνουν την επιμήκυνση ορισμένων δανείων στήριξης στα 32,5 έτη από τα 28,3 έτη.
Τέλος, ένα άλλο μέτρο προβλέπει την άρση της ποινής στα επιτόκια που θα πλήρωνε η Ελλάδα το 2017 σε κάποια από τα δάνειά της, σε σχέση με τους παλιούς στόχους των ιδιωτικοποιήσεων. Η κατάργηση της ποινής από το 2018 και ύστερα θα εξεταστεί στο πλαίσιο των μεσοπρόθεσμων μέτρων. 



Πηγή liberal

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου