Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου 2016

Δύσκολο πράγμα η διακυβέρνηση υπό συνθήκες μέσων Δεκεμβρίου 2016


του Αντώνη Δ. Παπαγιαννίδη

Είναι, τελικά, δύσκολο να τοποθετείται κανείς αυτές τις μέρες έτσι που συνωθούνται τα θέματα οι κρίσεις οι αναφλέξεις. Η διατύπωση αυτή ακούγεται κοινή και τετριμμένη – όμως είναι τέτοια η εκτίναξη του επιπέδου της έννοιας "κρίση" σ' αυτήν την φάση, ώστε παίρνει εντελώς άλλο νόημα.

Δείτε: ξεκινάει ένα βράδυ με τη δολοφονία, σχεδόν εξ επαφής, του ρώσου πρέσβη στην Άγκυρα –σε γκαλερί στην Τσάνκαγια, στο φυλασσόμενο κέντρο της τoυρκικής πρωτεύουσας– από άνθρωπο της Αστυνομίας, και μάλιστα των ειδικών δυνάμεων,  ο οποίος έμεινε επί ώρα (που φάνηκε αιώνας) να ρητορεύει την οργή του Ισλαμισμού στο κοινό "του". Συνεχίζεται η βραδιά με τη φρίκη του φορτηγού που σαρώνει –12 νεκροί, δεκάδες τραυματίες– στη Χριστουγεννιάτικη Αγορά του Βερολίνου, δίπλα στην  Gedaechnis Kirche (το διατηρούμενο μνημείο – κουφάρι των βομβαρδισμών του Β' Παγκοσμίου Πολέμου πέρα απο την Kurfuesterendamm). Στις Βρυξέλλες, κλείνει ολόκληρη συνοικία Schaerbeek (όπου βρίσκεται πλήθος μουσουλμανικών οικογενειών, αλλά και η έδρα των οργάνων  της Ε.Ε.) για να γίνουν εξονυχιστικές έρευνες για τρομοκρατικούς πυρήνες. Στην Αυστρία, ντόπιος μπαίνει πυροβολώντας σε τζαμί. Και κλείνει η νύχτα με τα 3 –τρία!– τρόλεϊ που αναφλέγονται στη δική μας οδό Πατησίων στην Αθήνα, αφού πρώτα εκδιώκονται οι επιβάτες.


Σταματούμε εδώ την αφήγηση – γιατί; Διότι μπροστά σ' αυτό το φ;oντο καταιγιστικών, σαν από άσχημη χολιγουντιανή ταινία γεγονότων "χρειάζεται" να λειτουργήσει μια διακυβέρνηση στην Ελλάδα. Χρειάζεται η κυβέρνηση π.χ. να αντιμετωπίσει τον γόρδιο δεσμό που η ίδια δημιούργησε με την απόφασή της να δώσει χριστουγεννιάτικο βοήθημα σε χαμηλοσυνταξιούχους θέτοντας αποτελεσματικότατα "απέναντι" τους δανειστές στην τρέχουσα αξιολόγηση που δεν λέει να κλείσει. Χρειάζεται να αντιμετωπισθεί μια καθημερινότητα –πλέον– εμπλοκών στο Αιγαίο, με την Τουρκία να δεσμεύει κάθε τόσο για ασκήσεις ζώνες εδώ και εκεί και με τα τουρκικά F-16 να υπερίπτανται στα διεκδικούμενα νησιά και νησίδες. Χρειάζεται να προετοιμαστούν –κάπως!– λειτουργικές θέσεις για τις συζητήσεις, αμέσως μετά τις γιορτές, για το Κυπριακό, ώστε να μην "κολλήσει η ρετσινιά" από το διεθνές σύστημα στην Ελλάδα για τυχόν αποτυχία. Και χρειάζεται, κάθε στιγμή, "ετοιμότητα" για το Προσφυγικό – πάλιν στο Αιγαίο.

Δύσκολο πράγμα η διακυβέρνηση υπό συνθήκες μέσων Δεκεμβρίου 2016

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου