Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου 2016

Οι Επικείμενες Συνομιλίες επί του Κυπριακού

Νέα Πολιτική


του Γεωργίου Οικονόμου*
Μετά την απροσδόκητη διακοπή των συνομιλιών στο Μοντ Πελεράν λόγω της σκλήρυνσης των θέσεων των Τουρκοκυπρίων στο προσφυγικό και την επιστροφή των αντιπροσωπειών στην Κύπρο έχουμε ξαφνικά μέσα σε λίγες μόνο μέρες, μια «συνολική» λύση του διαδικαστικού και μια άνευ προηγουμένου κινητικότητα για λύση μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου.
Οι ενδοκοινοτικές συνομιλίες θα αρχίσουν στις 9 Ιανουαρίου, υποτίθεται ότι θα τελειώσουν στις 11 και στις 12 Ιανουαρίου θα λάβει χώρα η πολυμερής διάσκεψη, στην ουσία η πενταμερής – Ελληνοκύπριοι, Τουρκοκύπριοι, Ελλάδα, Τουρκία, Ην. Βασίλειο. Δεν φαίνεται ότι είναι προϋπόθεση η συμφωνία επί των επιμέρους κεφαλαίων για την σύγκληση της πολυμελούς διασκέψεως.
Στην πενταμελή διάσκεψη, η οποία εβαπτίσθη «πολυμελής», γιατί θα αντιπροσωπεύονται τα Ην. Έθνη και ενδεχομένως και η Ευρώπη, είναι σίγουρο ότι θα υπάρξουν τεράστιες πιέσεις προς την Ελληνοκυπριακή πλευρά για «να κλείσουν» όλες οι εκκρεμότητες, συμπεριλαμβανομένης και της εκ περιτροπής προεδρίας, την οποία η Τουρκία θεωρεί «τον θεμέλιο λίθο» της λύσης γιατί νομιμοποιεί την πολιτική ισότητα των δύο κρατιδίων και δικαιώνει την εισβολή, κατοχή και εποικισμό της Κύπρου από τους Τούρκους.
Η καθολική αντίληψη είναι ότι η Τουρκία θα επιμείνει στην διατήρηση των εγγυήσεων και της παραμονής του στρατού. Η αντίληψη αυτή είναι εσφαλμένη. Η Τουρκία έχει επανειλημμένως αποδείξει ότι είναι ικανή να επεμβαίνει και χωρίς νομιμοποίηση. Εάν ανατρέξουμε διαχρονικά στην εφαρμογή των Συνθηκών τις οποίες έχει κυρώσει, θα διαπιστώσουμε ότι η συνήθης πρακτική της, εφόσον της δοθεί η ευκαιρία και ελέγχει την κατάσταση, είναι να τις καταστρατηγήσει προς το συμφέρον της. Φτάνει να θυμηθούμε την συστηματική και μεθοδευμένη πρακτική που ακολούθησε για τον αφελληνισμό της Ίμβρου και της Τενέδου, κατά παράβαση της Συνθήκης της Λωζάννης, τον εξοβελισμό του Ελληνικού στοιχείου από την Κωνσταντινούπολη, τον εποικισμό της Κύπρου, κ.λπ., κ.λπ, κ.λπ.

Η Τουρκία δεν θα επιτρέψει να κλείσουν οι εκκρεμότητες πριν από την πολυμερή, ούτως ώστε το θέμα των εγγυήσεων να χρησιμοποιηθεί ως διαπραγματευτικό όπλο. Είτε θα δεχθεί μερικές χιλιάδες περισσότερους πρόσφυγες ως αντάλλαγμα της παραμονής των στρατευμάτων στο νησί και την διατήρησή της ως εγγυήτριας δυνάμεως, είτε θα υποχωρήσει στο θέμα των εγγυήσεων υπό τον όρο εξασφαλίσεως μεγαλύτερου μεριδίου στο εδαφικό και υποχωρήσεως των Ελληνοκυπρίων σε άλλα κεφάλαια όπως στην αποδοχή της εναλλακτικής Προεδρίας, κ.λπ. Επειδή υπάρχει δαιμονοποίηση των εγγυήσεων τυχόν υποχώρηση της Τουρκίας στο κεφάλαιο αυτό θα παρουσιαστεί ως επαρκής δικαιολογία για υποχωρήσεις των Ελληνοκυπρίων στα θέματα ουσίας.
Η αποδοχή της πενταμελούς όπως παραδέχεται επισήμως και η Κυπριακή κυβέρνηση σημαίνει συζήτηση επί όλων των εκκρεμοτήτων και οι αποφάσεις που θα ληφθούν υπό την πίεση των συμμετεχόντων θα είναι εις βάρος των ελληνοκυπρίων.
Λόγω της συνεχούς ενασχολήσεως της Κυπριακής διοικήσεως και των κυπρίων με το πρόβλημα και την επιθυμία για λύση που όλοι καλόπιστα επιθυμούν, ασχολούνται με το δένδρο και χάνουν το δάσος. Συζητούν για τον αριθμό των προσφύγων που θα επιστρέψουν αν θα είναι 75.000 ή 90.000 ή 65.000 όπως ζητούν οι Τουρκοκύπριοι και δεν αντιλαμβάνονται ότι οι λεπτομέρειες αυτές είναι άνευ ουσιαστικής σημασίας.
Εκείνο που πρέπει να προβληματίσει είναι κατά πόσο είναι ειλικρινής η επιθυμία των Τουρκοκυπρίων για συμφωνία και κυρίως ο βαθμός ανεξαρτησίας που έχουν για να ενεργούν ως free agents. Ας ανατρέξουμε σε μερικά γεγονότα: η τουρκοκυπριακή πλευρά εξαρτάται πλέον από την Τουρκία για την προμήθεια νερού η οποία με κόστος €500 εκ. «ένωσε» παρανόμως της Τουρκία με την Κύπρο με υποθαλάσσιο αγωγό, προωθείται δε η απευθείας προμήθεια ηλεκτρικού ρεύματος από την Τουρκία. Η Τουρκία οργανώνει την οικονομία και πληρώνει τους μισθούς των Τουρκοκυπρίων κυβερνητικών υπαλλήλων, η Τουρκία ελέγχει την Παιδεία και όπως είναι γνωστό προωθεί ταχέως την Ισλαμοποίηση του κρατιδίου. Ενδεικτικό είναι ότι ούτε την χειμερία ώρα δεν αλλάζει η Βόρεια Κύπρος, προτιμώντας να ταυτίζεται με την Τουρκία παρά με το επίσημο Κυπριακό κράτος και την Ευρώπη. Η ταύτιση σε όλα είναι πλήρης.
Η βασική διαφορά είναι ότι στην Κύπρο υπάρχει αγεφύρωτο χάσμα κοσμοθεωριών. Ο Ελληνικός πολιτισμός πιστεύει και εφαρμόζει τις ανθρωπιστικές αξίες, το διεθνές δίκαιο και την ειρηνική συνύπαρξη. Η Τουρκία ασκεί ακραία realpolitik και φροντίζει για την αναβίωση της Οθωμανικής αυτοκρατορίας, απειλώντας όλους τους γείτονες και απαιτώντας την αναθεώρηση των Συνθηκών urbi et orbi.
Ας σταματήσει ο κατήφορος. Τυχόν συμφωνία με τους Τούρκους θα είναι η καταστροφή του Ελληνισμού και δευτερευόντως της Δύσεως, η δε Τουρκία θα έχει κερδίσει την μεγαλύτερή της νίκη στην πρόσφατη ιστορία της.
*Δικηγόρος, Συνεργάτης της Νέας Πολιτικής



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου