Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου 2016

Ο πρέσβης της Ρωσίας σε ημερίδα κατά της πολιτικής Αναστασιάδη στο Κυπριακό

ardin-rixi


Από το capital.gr 
Εντύπωση έχει προκαλέσει σε πολιτικούς και διπλωματικούς κύκλους, η παρουσία του πρέσβη της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Κύπρο Στανισλάβ Οσάτσι, σε ημερίδα για τα στελέχη και μέλη τους, που οργάνωσαν τα αντιπολιτευόμενα τον πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη στο Κυπριακό κόμματα, ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, Συμμαχία Πολιτών, Αλληλεγγύη και Οικολόγοι Συνεργασία Πολιτών. Οι αρχηγοί των κομμάτων ανέλυσαν σε ομιλίες τους τις διάφορες πτυχές του Κυπριακού.
Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος, μίλησε για την «Οικονομία της λύσης». Είπε ότι στο πλαίσιο της εξαπάτησης του λαού, κατά την έκφραση του, «γίνεται λόγος για τα οικονομικά οφέλη της λύσης». Αυτοί, πρόσθεσε, «που χρεοκόπησαν την Κυπριακή Δημοκρατία και κούρεψαν τους καταθέτες, διαβεβαιώνουν ότι θα τρώμε με χρυσά κουτάλια».
Αναφερόμενος στους στρατηγικούς στόχους της Τουρκίας, ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος, είπε ότι αυτοί καθορίσθηκαν στην δεκαετία του ’50 από τον Νιχάτ Ερίμ και από τότε υλοποιούνται βήμα-βήμα. Οι τουρκικές θέσεις, πρόσθεσε, «συνοψίζονται στο γεωγραφικό διαχωρισμό των δύο κοινοτήτων υπό ομοσπονδιακό σύστημα διακυβέρνησης».
Διαβάζοντας την ομιλία του προέδρου της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργου Λιλλήκα για την διακυβέρνηση, ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος ανέφερε ότι γενικός κανόνας θα είναι ότι «καμιά πλειοψηφία δεν θα είναι αρκετή, αν σε αυτή δεν περιλαμβάνεται και μια τουλάχιστον ψήφος Τουρκοκύπριου υπουργού».
Για το θέμα των εγγυήσεων της ασφάλειας και της παρουσίας τουρκικού στρατού μίλησε η πρόεδρος της Αλληλεγγύης Ελένη Θεοχάρους. Είπε ότι, «καμιά νέα Συνθήκη Ασφαλείας, που θα περιλαμβάνει και εγγυητικά δικαιώματα, δεν είναι συμβατή με τις Συνθήκες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το κοινοτικό κεκτημένο».

Μιλώντας για το περιουσιακό ο πρόεδρος των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης είπε, ότι με τον όρο αυτό περιγράφεται «το αποτέλεσμα των συνεχών υποχωρήσεων των Ελληνοκυπρίων σε αυτό, που ονομάζεται δικαίωμα επιστροφής».
Η ημερίδα ολοκληρώθηκε με την υποβολή ερωτήσεων από το ακροατήριο και συζήτηση.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πια αναλυτικό ρεπορτάζ για αυτή την σημαντική εκδήλωση: 

«Ενδιάμεσο» μέτωπο για το Κυπριακό

Του Μιχάλη Παπαδόπουλου από την Σημερινή 

Τα πέντε κόμματα του Κέντρου συντονίζουν τις δυνάμεις τους ενόψει των κρίσιμων εξελίξεων
Έκκληση σε ΔΗΣΥ-ΑΚΕΛ για κοινή πορεία στο Κυπριακό απηύθυνε ο ενδιάμεσος χώρος σε Ημερίδα για το Κυπριακό
Ένα ακόμη, δραστικό, βήμα προς τη σύμπηξη ενός ισχυρού μετώπου ανάσχεσης μιας ενδεχόμενης καταστροφικής λύσης στο Κυπριακό πραγματοποίησαν χθες τα κόμματα του ενδιάμεσου χώρου.
Σε Ημερίδα για το Κυπριακό, που διοργανώθηκε χθες το απόγευμα στη Λευκωσία, οι αρχηγοί των πέντε κομμάτων του Κέντρου, ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, Συμμαχία Πολιτών, Αλληλεγγύη και Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, διατράνωσαν την αναγκαιότητα να υπάρξει μια αρραγής σύμπραξη ευρέων κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων, προς διάσωση της Κύπρου από μια επαπειλούμενη διευθέτηση του κυπριακού προβλήματος η οποία θα καθιστά την Κυπριακή Δημοκρατία προτεκτοράτο της Τουρκίας, διακυβεύοντας το μέλλον του κυπριακού Ελληνισμού.
Παράλληλα, απηύθυναν έκκληση προς τα δύο μεγάλα κόμματα ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ, για διαμόρφωση κοινής πορείας στο εθνικό θέμα.
Ήταν η τρίτη, κατ’ αρχήν, κοινή δράση των πέντε κομμάτων, μετά την αντικατοχική εκδήλωση καταδίκης των μαύρων επετείων και την Κοινή Διακήρυξη για το Κυπριακό, μετά τις εξελίξεις στο Μον Πελεράν.
Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε χθες το ΣΙΓΜΑ, τα πέντε κόμματα απέρριψαν ομαδικά πρόσκληση του κ. Έ. Μ. Έιντε να παραστούν σε δείπνο που διοργάνωσε χθες βράδυ ενόψει των εορτών, διαμαρτυρόμενα, με αυτόν τον τρόπο, στην άρνησή του να τους ενημερώσει μετά τις συνομιλίες στο Μον Πελεράν, αρκούμενος να προβεί σε ενημέρωση μόνον των δύο μεγάλων κομμάτων.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στην εκδήλωση παρέστη ο Ρώσος Πρέσβης Στανισλάβ Οσάτσι, ο οποίος έγινε δεκτός με θερμό χειροκρότημα από το πλήθος των παρευρισκομένων.
Δεν είναι ευκαιριακή σύμπραξη
Σε ομιλία του, ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος ανέφερε πως «η σημερινή εκδήλωση δεν είναι μια αντιπολιτευτική συνεύρεση. Δεν είναι μια ευκαιριακή σύμπραξη, αλλά στηρίζεται σε καθαρές διαχρονικές θέσεις».
Ο στόχος όλων μας, συνέχισε, είναι η διατήρηση και συνέχιση της Κυπριακής Δημοκρατίας και η σωστή λύση του Κυπριακού, ενώ απηύθυνε έκκληση προς τις ηγεσίες του ΔΗΣΥ και του ΑΚΕΛ, «να πάψουν να υπονομεύουν και να υποσκάπτουν την Κυπριακή Δημοκρατία και να οδηγούν τον λαό στη διχόνοια, σε μια προσπάθεια δικαίωσής τους για το 2004, χρησιμοποιώντας, είτε εκφοβισμό, είτε εξαπάτηση.
»Και μέσα σε αυτό το πλαίσιο της εξαπάτησης, ακούμε για τα “οικονομικά οφέλη της λύσης”. Ακούμε», τόνισε ο Νικόλας Παπαδόπουλος, «αυτούς που μας χρεοκόπησαν από τη μία και αυτούς που μας κούρεψαν από την άλλη, να μας διαβεβαιώνουν ότι με τη λύση θα ‘‘…θα τρώμε με χρυσά κουτάλια’’.
»Εμείς, οι Ε/κ, θα ξεκινήσουμε με ένα χρέος €17 δις, το οποίο έχουμε συσσωρεύσει μερικώς και λόγω της συνεχιζόμενης κατοχής της Τουρκίας και το οποίο θα πρέπει να το αποπληρώσουμε μόνοι μας. Οι Τ/κ, αντίθετα, θα ξεκινούν την επομένη της λύσης με μηδενικό χρέος, επειδή θα τους το χαρίσει η Τουρκία. Θα μπορούν, μεταξύ άλλων, να δανείζονται με χαμηλότερα επιτόκια από εμάς και επιπλέον θα έχουν και τις διακρατικές συμφωνίες εμπορίου και χρηματοδότησης με την Τουρκία, μέσω των οποίων η Τουρκία πιθανώς να προσφέρει οικονομική ενίσχυση».
Στη συνέχεια, οι Ε/κ πρόσφυγες και ιδιοκτήτες, σημείωσε, θα πρέπει να δωρίσουν πάνω από 1.000.000 περιουσίες και ακίνητα στους Τ/κ – το 29% των ακίνητων περιουσιών στην Κύπρο.
Αναφερόμενος στο θέμα της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, είπε πως «δεν γνωρίζουμε τι θα γίνει με την ΑΟΖ μας. Στο εδαφικό περιλαμβάνονται οι ακτογραμμές, αλλά όχι η θάλασσα. Σήμερα, η Τουρκία αμφισβητεί και διεκδικεί κοντά στο 45% της ΑΟΖ μας, για την ίδια και όχι για τους Τ/κ».
Στρατηγική γεωγραφικού διαχωρισμού
Στη δική του ομιλία, ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος είπε ότι οι στρατηγικοί στόχοι της Τουρκίας, ήδη από τη δεκαετία του 1950, όπως συντάχθηκαν από τον Νιχάτ Ερίμ, είχαν ως βασική θέση τον πληθυσμιακό διαχωρισμό του νησιού στη βάση της εθνοτικής και θρησκευτικής προέλευσης.
Με βάση αυτόν το στόχο, σημείωσε, οργανώθηκε με καθοδήγηση και επίβλεψη της Άγκυρας η τ/κ τρομοκρατική οργάνωση ΤΜΤ, προετοιμάσθηκε και προκλήθηκε η τουρκανταρσία τον Δεκέμβριο του 1963. Επίσημα οι τουρκικές θέσεις υποβλήθηκαν για πρώτη φορά το 1965 στον πρώτο μεσολαβητή του ΟΗΕ για την Κύπρο Γκάλο Πλάζα. Οι θέσεις αυτές, συνέχισε, συνοψίζονται στον γεωγραφικό διαχωρισμό των δύο κοινοτήτων υπό ομοσπονδιακό σύστημα διακυβέρνησης.
Για πρώτη φορά, σημείωσε ο κ. Σιζόπουλος, επίσημα η έννοια της ΔΔΟ έγινε αποδεκτή από το Εθνικό Συμβούλιο (με διαφωνία της ΕΔΕΚ) τον Ιούνιο του 1989 και στη συνέχεια εμφανίσθηκε στην έκθεση του Γ.Γ. του ΟΗΕ Πέρεζ Ντε Γκουεγιάρ τον Ιούλιο του 1989. Στην ουσία, η τουρκική επιδίωξη έγινε και επίσημα αποδεκτή, δυστυχώς με τη συγκατάθεση της κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας, επισήμανε.
Η τουρκική επεκτατική πολιτική σε βάρος της Κύπρου, εξήγησε, σταδιοποιείται ως εξής: Κατάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας, Λύση ΔΔΟ διαμέσου της οποίας: Να κατοχυρώσουν κυριαρχικά δικαιώματα, να νομιμοποιήσουν ιδιοκτησιακά τουλάχιστον το 28-30% του εδάφους, να νομιμοποιήσουν τον τουρκικό πληθυσμό σε ποσοστό πέραν του 30% και να ελέγχουν τη λειτουργία του κράτους και να καθορίζουν τις αποφάσεις του.
«Τη στιγμή που θα κρίνουν ως κατάλληλη να δημιουργήσουν κρίση με στόχο είτε την προσάρτηση ολόκληρης της Κύπρου στην τουρκική επικράτεια, είτε, εάν αυτό δεν είναι δυνατό, τη νόμιμη ανακήρυξη του τουρκικού κράτους στην Κύπρο», πρόσθεσε.
Θεσμικό κριτήριο η… εθνοτική διάκριση
Στην ομιλία του, ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας – που διάβασε ο Εκπρόσωπος Τύπου Α. Μιχαηλίδης – είπε ότι η λειτουργικότητα ενός Κράτους και η βιωσιμότητά του, σε βάθος χρόνου, εξαρτώνται από μια σειρά παραμέτρων και βασικών αρχών.
Το νέο κρατικό μόρφωμα, ανέφερε, θα έχει χαρακτήρα Διζωνικής, Δικοινοτικής Ομοσπονδίας με πολίτευμα Προεδρικής Δημοκρατίας, με Πρόεδρο και Αντιπρόεδρο. Το Υπουργικό Συμβούλιο θα αποτελείται από 11 Υπουργούς, εκ των οποίων οι 7 θα είναι Ελληνοκύπριοι και οι 4 Τουρκοκύπριοι. Η τουρκική πλευρά απαιτεί όπως υπάρχει εκ περιτροπής Προεδρία.
Η Νομοθετική εξουσία, συνέχισε, θα ασκείται από δύο Σώματα: τη Βουλή και τη Γερουσία. Στη Δικαιοσύνη, το μόνο Ομοσπονδιακό Όργανο, το Ανώτατο Δικαστήριο, θα συνθέτουν 6 δικαστές (3 ανά κοινότητα).
Στις Ανεξάρτητες Αρχές και Θεσμούς, όπως το ΔΣ της Κεντρικής Τράπεζας, η ΕΔΥ, ΡΑΕΚ κ.λπ., θα υπάρχει ίση αριθμητική εκπροσώπηση.
Είναι ξεκάθαρο, σημείωσε, πως στις πλείστες των περιπτώσεων το βασικό κριτήριο επιλογής και διορισμού δεν θα είναι η αξία και τα προσόντα, αλλά η εθνική καταγωγή, ενώ στο Υπουργικό Συμβούλιο ο Πρόεδρος και ο Αντιπρόεδρος θα διαθέτουν το δικαίωμα άσκησης βέτο σε μια σειρά από τομείς.
Γενικός κανόνας είναι ότι καμία πλειοψηφία δεν θα είναι αρκετή, για να ληφθεί μια απόφαση, αν σε αυτή δεν περιλαμβάνεται και μια τουλάχιστον ψήφος Τουρκοκύπριου υπουργού.
Εξόφθαλμα, τόνισε, αυτές οι διαδικασίες λήψης απόφασης παραβιάζουν τη δημοκρατική αρχή της πλειοψηφίας, εισάγοντας στοιχεία εθνοτικής διάκρισης.
Καμία υποχώρηση στη Γενεύη
Από την πλευρά της, η Πρόεδρος του Κινήματος Αλληλεγγύη Ελένη Θεοχάρους ανέφερε ότι, καμιά νέα Συνθήκη Ασφαλείας που θα περιλαμβάνει και εγγυητικά δικαιώματα δεν είναι συμβατή με σε όσα οι Συνθήκες της ΕΕ και το Κοινοτικό Κεκτημένο διαλαμβάνουν.
Είπε ότι, παρά το γεγονός ότι με βάση το άρθρο 351, παράγραφος 2, των Συνθηκών, ισχύουν όλες οι συμφωνίες που υπογράφονται πριν από την ένταξη, εφόσον δεν συγκρούονται με τις αρχές και της αξίες της ΕΕ και με το σύνολο του κοινοτικού κεκτημένου, στην περίπτωση της Κύπρου ουδείς έθεσε ποτέ το ερώτημα, εάν οι ίδιες οι Συνθήκες Εγγύησης του ΄60 ισχύουν μετά την ένταξη στην Ε.Ε. Διερωτήθηκε, μάλιστα, πώς είναι δυνατόν να ενσωματωθεί στις συνθήκες της ΕΕ μια νέα Συνθήκη Ασφαλείας ή Εγγυήσεων για την Κύπρο.
Η κ. Θεοχάρους σημείωσε, περαιτέρω, ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης μπορεί να πάει στη Γενεύη θωρακισμένος με την πανοπλία της ΕΕ, ώστε κανένα εγγυητικό δικαίωμα να μη γίνει δεκτό, και κανένας Τούρκος στρατιώτης να μην μπορεί να μείνει στην Κύπρο. «Καμιά λοιπόν υποχώρηση δεν μπορεί να γίνει στη Γενεύη, αρκετές έκανε ο Πρόεδρος και μάλιστα εν αγνοία μας», σημείωσε η Πρόεδρος της Αλληλεγγύης.
Η δημιουργία του «Περιουσιακού»
Στην ομιλία του, ο Πρόεδρος των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης είπε ότι «αυτό που επικράτησε να λέγεται ‘Περιουσιακό’ στην πραγματικότητα είναι το αποτέλεσμα συνεχών υποχωρήσεων των Ελληνοκυπρίων από τη βασική αρχή, που αφορά το δικαίωμα της επιστροφής όλων των εκτοπισμένων στα σπίτια και τις περιουσίες τους, όπως αυτή καθορίζεται από τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών.
Τις τελευταίες δεκαετίες, συνέχισε, η επανεγκατάσταση των προσφύγων και η αποκατάσταση των νόμιμων ιδιοκτητών περιουσιών στα κατεχόμενα έχει μετατραπεί, από αναφαίρετο και αναπαλλοτρίωτο δικαίωμα, σε ένα πολιτικό ζήτημα με πολλές περίπλοκες πτυχές, τεχνικές λεπτομέρειες, νομικές διατάξεις και δισεπίλυτα ζητήματα.
Επί της εποχής του Ντενκτάς, σημείωσε περαιτέρω, η πάγια θέση των Τουρκοκυπρίων ήταν ότι το «περιουσιακό» θα λυθεί με αποζημίωση των περιουσιών των Ελληνοκυπρίων εκτοπισμένων και ιδιοκτητών γης στις κατεχόμενες περιοχές. Από την άλλη, εξήγησε, οι Ελληνοκύπριοι ζητούσαν να κατοχυρωθεί το δικαίωμα της ιδιοκτησίας και της επιστροφής όλων των προσφύγων.
Με τα χρόνια και τις αλλεπάλληλες υποχωρήσεις, η βασική θέση αρχών έχει ξεθωριάσει και γίνονται πλέον αποδεκτές σειρά από παραδοχές, ώστε, τελικά, η «επιστροφή των προσφύγων στις εστίες και τις περιουσίες τους να μετατραπεί σε ένα πολιτικό θέμα με τον τίτλο ‘Περιουσιακό’».




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου